udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
Odnośnie RD to u nas jedzenie popsuło się dosłownie w tym tygodniu. Do tej pory młody chętnie zjadał całe porcje, co podałam to znikało. Aktualnie pociumka dwie łyżki i odwraca głowę.
Jesteśmy jeszcze na grudkach, ale radzi sobie też z miękkimi warzywami czy plackami w kawałkach.
Teraz ma lekki katar i do tego w nocy budzi się co 2h z płaczem. Obstawiam więc infekcję albo skok rozwojowy? A może w końcu zęby?
Wodę pije chętnie, 150-200ml dziennie. Najbardziej podpasowal mu bidon Slipi Kiddo.
Mleko aktualnie tak około 650-800ml na dobę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 23:29
-
Jenny93 wrote:U nas też zaczęło się gryzienie😅 jak leży na brzuszku, a ja klęczę na macie to gryzie mnie w kolano. Z kolei jak leży na pleckach to próbuje złapać nam ręce 😅 Ale powiem Wam, że te igiełki to potrafią zaboleć 🙈
Ja to wyglądałam jak ofiara przemocy domowej, miałam tak pogryzione ręce 🤣 gryzła tak mocno, że robiły mi się siniaki 🙈🤣 teraz też czasem ugryzie, jak jest zmęczona albo zła 🤡Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 06:40
-
Rosa_13 wrote:Ja to wyglądałam jak ofiara przemocy domowej, miałam tak pogryzione ręce 🤣 gryzła tak mocno, że robiły mi się siniaki 🙈🤣 teraz też czasem ugryzie, jak jest zmęczona albo zła 🤡
Gryzienie to często napięcia w obrębie buźki..
albo fun🤡Jenny93 lubi tę wiadomość
kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
Kariotyp❗️BT (11;22)
03.2022 I IVF - Artemida Białystok
09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
06.2022 II IVF długi protokół
04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
13.02 punkcja
8❄️ zbadanych 2❄️BT
19.04 - 7 transfer 4AA
4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
21w3 440g chłopaka 🐥
28w5 1438g chłopaka🐥
35w3 2700g chłopaka 🐣
-
gosinka wrote:Odnośnie RD to u nas jedzenie popsuło się dosłownie w tym tygodniu. Do tej pory młody chętnie zjadał całe porcje, co podałam to znikało. Aktualnie pociumka dwie łyżki i odwraca głowę.
Jesteśmy jeszcze na grudkach, ale radzi sobie też z miękkimi warzywami czy plackami w kawałkach.
Teraz ma lekki katar i do tego w nocy budzi się co 2h z płaczem. Obstawiam więc infekcję albo skok rozwojowy? A może w końcu zęby?
Wodę pije chętnie, 150-200ml dziennie. Najbardziej podpasowal mu bidon Slipi Kiddo.
Mleko aktualnie tak około 650-800ml na dobę.
U nas jak szły pierwsze ząbki to nawet kaszki jeść nie chciała... Za to przy infekcji ostatniej dziecko żywiło się głównie musami owocowymi i niewielkimi ilościami mleka, bo wtedy nawet mleczko było fu. 🙈 U Was jak mleczko pije to przecież najważniejsze 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 10:17
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Jenny93 wrote:U nas też zaczęło się gryzienie😅 jak leży na brzuszku, a ja klęczę na macie to gryzie mnie w kolano. Z kolei jak leży na pleckach to próbuje złapać nam ręce 😅 Ale powiem Wam, że te igiełki to potrafią zaboleć 🙈
Jenny, jak biopsja? Udało się umówić? -
Kessa wrote:Może faktycznie kwestia infekcji albo tych zębów.
U nas jak szły pierwsze ząbki to nawet kaszki jeść nie chciała... Za to przy infekcji ostatniej dziecko żywiło się głównie musami owocowymi i niewielkimi ilościami mleka, bo wtedy nawet mleczko było fu. 🙈 U Was jak mleczko pije to przecież najważniejsze 😊
Tak, mleczko wchodzi jak złoto, za to kaszkę, którą do tej pory uwielbiał regularnie dojada tata 😉 -
gosinka wrote:Tak, mleczko wchodzi jak złoto, za to kaszkę, którą do tej pory uwielbiał regularnie dojada tata 😉
Bo dobrze jak tak dziecko ta kaszkę jednak lubi i je, bo to takie szybkie w przygotowaniu jest 🙈2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Dziewczyny mam prośbę jestem przed transferem jedyny zdrowy zarodek. Wizytę u lekarza który mnie przygotuje mam dopiero w kwietniu podpowiedzcie jakie badania wykonać najlepiej przed wizytą biopsja, posiewy? Czy to za wcześnie jak transfer za około 2 miesiące . Czy to robi się przed samym transferem jestem zielona w ty temacie
-
Kessa wrote:Może to przejściowe, tak jak u nas 🤔
Bo dobrze jak tak dziecko ta kaszkę jednak lubi i je, bo to takie szybkie w przygotowaniu jest 🙈
Kaszki z pełnego zboża są też dobre na jelita i rozwijający się układ trawienny i wbrew powszechnej opinii nie zapychają 😉
Mam nadzieję, że to chwilowy brak apetytu na stałe posiłki, bo chociaż to mnie pocieszało, że z RD nie było problemów 🙂
Ile u Was trwało odrzucenie kaszki i po jakim czasie od tego pojawiły się zęby?Kessa lubi tę wiadomość
-
gosinka wrote:Odnośnie RD to u nas jedzenie popsuło się dosłownie w tym tygodniu. Do tej pory młody chętnie zjadał całe porcje, co podałam to znikało. Aktualnie pociumka dwie łyżki i odwraca głowę.
Mleko aktualnie tak około 650-800ml na dobę. -
U nas kaszki gryczane, jaglane i z amarantusa wchodzą całkiem ok a jak kupiłam tą mleczną z BoboVity to nie chciala ruszyć za nic w świecie. Czasem kaszki ratują sytuację bo można dodać do nich i owoc i warzywo. Monester jak tam synkowi podszedł ten sam makaron co miałaś mu gotować? Wasze dzieci jedzą już kaszę tak o z łyżeczki? U nas póki co miksuje blenderem trochę bo kasza zazwyczaj na obiad jest i chce by chodź trochę mięsa i kaszy zjadła bo przy formie podania wszystkiego w kawałkach to bardzo mało trafia do brzucha.
-
gosinka wrote:Kaszki z pełnego zboża są też dobre na jelita i rozwijający się układ trawienny i wbrew powszechnej opinii nie zapychają 😉
Mam nadzieję, że to chwilowy brak apetytu na stałe posiłki, bo chociaż to mnie pocieszało, że z RD nie było problemów 🙂
Ile u Was trwało odrzucenie kaszki i po jakim czasie od tego pojawiły się zęby?
Po odrzuceniu kaszki kilka dni potem ogólnie odrzuciła mi śniadania - nie chciała jeść rano nic zupełnie, mleka zaledwie 30ml wypijała, a wszystko inne co proponowałam było ble. I tak konkretnie coś zjadała dopiero koło 12... Dziwne to było. Około półtora tyg minęło, zęby się pokazały i zaczęła mi i rano normalnie jeść i obraza na kaszkę też minęła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 15:23
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Czyli ewidentnie u nas albo zęby albo jakaś nowa umiejętność albo wszystko na raz 🤡
Jedzenie słabe, spanie słabe i tryb maruda.
Dziewczyny, macie jakieś doświadczenia ze spacerówką Espiro Sonic Air? Znalazłam w dobrym stanie i cenię na Olx, potrzebuję używkę tylko do wożenia w aucie na zakupy i na jakieś wyjścia. Babka napisała, że niby lekka, ale patrzę, że on waży 11kg, więc wcale nie taki lekki. -
_Pina wrote:U nas kaszki gryczane, jaglane i z amarantusa wchodzą całkiem ok a jak kupiłam tą mleczną z BoboVity to nie chciala ruszyć za nic w świecie. Czasem kaszki ratują sytuację bo można dodać do nich i owoc i warzywo. Monester jak tam synkowi podszedł ten sam makaron co miałaś mu gotować? Wasze dzieci jedzą już kaszę tak o z łyżeczki? U nas póki co miksuje blenderem trochę bo kasza zazwyczaj na obiad jest i chce by chodź trochę mięsa i kaszy zjadła bo przy formie podania wszystkiego w kawałkach to bardzo mało trafia do brzucha.
Łyżeczka to jeszcze bardziej do zabawy służy, ale jak mam więcej czasu i chęci to próbujemy zjeść na przykład jogurt łyżeczka, żeby sobie utrwalał do czego ona służy 🙂
Główne posiłki podaje w takich konsystencjach, w jakich sobie radzi, czyli aktualnie grudki, bo zależy mi, żeby jednak uczył się, że jedzenie służy do zaspokajania głodu, a nie tylko do zabawy 😉 Posiłki dodatkowe daje w kawałkach dla treningu. I tu już większość zjada z podłogi pies. Nigdy się tak zdrowo nie odżywiał jak teraz 😂
Nie wiem czy to dobrze czy to źle i czy wpisuje się w te modne tabelki do wszystkiego z IG, ale obiecałam sobie, że nie będę wywierać presji ani na sobie ani na dziecku 🙂 -
gosinka wrote:Czyli ewidentnie u nas albo zęby albo jakaś nowa umiejętność albo wszystko na raz 🤡
Jedzenie słabe, spanie słabe i tryb maruda.
Dziewczyny, macie jakieś doświadczenia ze spacerówką Espiro Sonic Air? Znalazłam w dobrym stanie i cenię na Olx, potrzebuję używkę tylko do wożenia w aucie na zakupy i na jakieś wyjścia. Babka napisała, że niby lekka, ale patrzę, że on waży 11kg, więc wcale nie taki lekki.musisz sama ocenić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 16:41
gosinka lubi tę wiadomość