udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
WiosnyFanka wrote:Jedzeniem rzuca (a raczej silikonowym talerzem z jedzeniem) jak chce dać znać, że już się najadł.
Przy okazji - jakie macie talerzyki? Te nasze nie chcą przyssać się do tacki od Stokke
Też miałam pytać czy tylko moja tacka taka jest, ale w sumie nie ma talerzyka to nie ma czym rzucać. właśnie ja nie wiem czemu mój wszystkim rzuca - płynnie przeszliśmy z etapu plucia do rzucania 😅 ale tak a propos rzucania to bardzo lubi też rzucanie piłeczka czy zabawkami, więc to po prostu taki etap -
My mamy talerzyk z oxo i się przyssawa do tej tacki ale młoda już z 2 razy go podniosła jak tacka jest mokra to łatwiej oderwać. Za to jak postawie na stole/blacie to lecą brzydkie słowa bo go nie mogę oderwać. Więc bardziej się przyczepia do tych blatów niż do tacki ze stoke.
-
Ja w ogóle nie dorobiłam się talerzyka z przyssawką 🙈 jakoś zawsze zapomniałam zamówić, ale to może dlatego że do 10 miesiąca nie używaliśmy talerzyków, dawałam bezpośrednio na tackę. Teraz mój ulubiony to silikonowy z done by deer, dostałam od siostry w prezencie kiedyś. Jest fajny bo jest ciężki, myje go ręcznie bo słyszałam że do zmywarki nie warto nic co silikonowe dla dzieciaków.
Naszym jedynym "problemem" jedzeniowym jest to że moja nie je zup. Oczywiście dla mnie to nie problem a bardziej dla mojej mamy czy taty 🤡 bo jak to dziecko zup nie je. A u nas tak jakoś wyszło 🙈 od początku dostawała kawałki, potem zaczęłam dawać jej kaszki ale tych zup nigdy nie chciała bo ona chce wszystko sama i do ręki. Je tylko to co można nadziać na widelec 🤣 nie ma jedzenia bez widelca. Muszę się zmobilizować i może faktycznie zacząć jej te zupy jakieś robić i dawać 🤔 -
Dziewczyny jaki poziom witaminy D mają wasze maluchy ? Wizytę mamy dopiero w przyszłym tygodniu a zrobiłam małemu wyniki i ma 75,6 mg/ ml. Zastanawiam się czy nie odstawić na razie, bo dosyć wysoko:/ za to ferrytyna w 2 miesiące nam spadła z 50 na 20 ale hemoglobina na razie w miarę ok 11,3. Myślicie, że wdroży nam zapobiegawczo żelazo?
-
Jenny, jedna uwaga - ng nie mg
Wysoko, ale w granicach normy
U nas 26 a miesiąc temu było 15,6 wiec zwiększyliśmy suplementację -
Jenny93 wrote:Dziewczyny jaki poziom witaminy D mają wasze maluchy ? Wizytę mamy dopiero w przyszłym tygodniu a zrobiłam małemu wyniki i ma 75,6 mg/ ml. Zastanawiam się czy nie odstawić na razie, bo dosyć wysoko:/ za to ferrytyna w 2 miesiące nam spadła z 50 na 20 ale hemoglobina na razie w miarę ok 11,3. Myślicie, że wdroży nam zapobiegawczo żelazo?
U nas witamina D na poziomie 38 ng/ml. Podawałam cały czas 400j, po wyniku zwiększyliśmy suplementacje na 600j.Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
AnkaSłomianka wrote:Jenny, jedna uwaga - ng nie mg
Wysoko, ale w granicach normy
U nas 26 a miesiąc temu było 15,6 wiec zwiększyliśmy suplementację
Tak, ng. Słownik zmienił. No właśnie tak czytałam, że najlepiej żeby było w granicach 50. Ja jak w ciąży miałam 80 to mi hematolog też kazała odstawić, bo podobno łatwo przedobrzyć, a nadmiar jest toksyczny -
Jenny93 wrote:Tak, ng. Słownik zmienił. No właśnie tak czytałam, że najlepiej żeby było w granicach 50. Ja jak w ciąży miałam 80 to mi hematolog też kazała odstawić, bo podobno łatwo przedobrzyć, a nadmiar jest toksyczny
-
WiosnyFanka wrote:U nas witamina D na poziomie 38 ng/ml. Podawałam cały czas 400j, po wyniku zwiększyliśmy suplementacje na 600j.
My mamy devikap. Tam jest ok. 500j w jednej kropli. Kurczę chyba jednak zadzwonię chociaż na teleporadę. Niech powie co robić -
Jenny93 wrote:To też uważaj, bo ja przy 8000j. dobiłam do 80 😅 tak źle i tak niedobrze
-
kasia12323 wrote:Mi mówiła lekarka ze miesiąc mam brać 20tys potem 10tys potem 8 potem 4 i za pół roku powtórzyć badania bo to długo schodzi żeby podnieść. Dietetyczka też tak samo zalecila
-
Jenny93 wrote:Dziewczyny jaki poziom witaminy D mają wasze maluchy ? Wizytę mamy dopiero w przyszłym tygodniu a zrobiłam małemu wyniki i ma 75,6 mg/ ml. Zastanawiam się czy nie odstawić na razie, bo dosyć wysoko:/ za to ferrytyna w 2 miesiące nam spadła z 50 na 20 ale hemoglobina na razie w miarę ok 11,3. Myślicie, że wdroży nam zapobiegawczo żelazo?
-
monester wrote:O kurde mega duża dawka - koleżanka miała zalecenie od reumatologa ale miała brać 20 tysięcy 3 razy w tyg, potem 2 razy potem dalsze redukcje. Zbadałabym to szybciej, i w ogóle nie bralabym chyba tak długo yakeij dawki. Koleżance z poziomu 9 wskoczyło 63 a ile mniej brała niż Ty.
-
Dziewczyny korzystacie ze spacerówek - czy siedziska u was rozkładają się totalnie na płasko? Czy jest to jakiś kąt 10/15 stopni? Producent podaje że rozkłada się na płasko, co prawda nie jest jeszcze wpięta w stelaż ale zaczęłam się zastanawiać jak to u was wygląda?
Dziękuję za wasze posty a propos rozszerzania diety, nie miałam co prawda jakiś wybujałych oczekiwań ale liczyłam że jakaś tam łyżeczka, dwie wpadnie jednak do buziale nie poddajemy się i nie załamujemy.
Co do witaminy D brałam też w takim schemacie jak pisze monester, zalecenia miałam od endokrynologa. -
Szarlotka90 wrote:Dziewczyny korzystacie ze spacerówek - czy siedziska u was rozkładają się totalnie na płasko? Czy jest to jakiś kąt 10/15 stopni? Producent podaje że rozkłada się na płasko, co prawda nie jest jeszcze wpięta w stelaż ale zaczęłam się zastanawiać jak to u was wygląda?
Dziękuję za wasze posty a propos rozszerzania diety, nie miałam co prawda jakiś wybujałych oczekiwań ale liczyłam że jakaś tam łyżeczka, dwie wpadnie jednak do buziale nie poddajemy się i nie załamujemy.
Co do witaminy D brałam też w takim schemacie jak pisze monester, zalecenia miałam od endokrynologa. -
monester wrote:Nie jest totalnie na płasko, najgorzej było z tą 2 w 1 - później ten ping nie najgorzej bo nie jest profilowany.
No właśnie moja 2 w 1 i nie jest to do końca płaski. Dostaliśmy pozwolenie od fizjo na spacerówkę rozłożona na płasko ale teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić..