X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2025, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa wrote:
    My od dzisiaj się urlopujemy, ale nie byłam zbyt odważna i jesteśmy tylko 80 km od domu 🙈 Ale nie o tym chciałam pisać, tylko użalić się nad swoim baby brain - nie wzięliśmy kilku rzeczy których używamy na codzień - nożyczki do paznokci dla małej, mokry papier toaletowy dla starszej, takie tam głupotki w sumie damy radę 5 dni bez tego. Ale hit hiciorów - nie spakowałam małej butelek do mleka do bagażu (je jeszcze 4 x na dobę) 😱 Uratowała mnie tylko rezerwowa butelka z torby podręcznej w wózku, w innym wypadku trzeba byłoby wracać do domu bo oczywiście dziś niedziela wszystko pozamykane - tutaj w sumie i tak nie ma gdzie kupić butelki dla dziecka, najbliższy taki sklepy 30 km 😉
    Tak więc wracam do czasów noworodzia i będę po nocy myła tę jedną sierotkę butelkową 😜
    Może jutro okaże się, że czegoś równie ciekawego jeszcze nie wzięłam 🙈
    Nie ma źle ! Jest ta jedna butelka ! Ja pojechałam
    Kiedyś bez szczotki do włosów dla mnie. Też donikąd w długi weekend.

EBa lubi tę wiadomość

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2025, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osa 🐝 wrote:
    Wiesz co, ja zauważyłam ogólnie, że po nocy mała na tłuste włosy 🤔 serio, wstaje i ma takie wiecie, jak my mamy 2-3 dni po umyciu 😅 ma dosyć dużo ich, nachodzą na oczka, ale zazwyczaj po dniu ma się tłuste, bo odgarnianie ich, całowanie tulenie itp. Ale ewidentnie poci jej się główka w nocy. Mamy tak 22/23 st. W domu, nie ma tragedii , ja śpię przykryta, a jestem z tych chlodnoludnych, najlepiej 18 st.

Do tego na pleckach na wysokości gumki od pampersa pasek suchych dziwnych wybroczyn. W pon. Dzwonię na teleporade , wyślę zdjęcie niech coś poradzi. Rano nie ma tragedii, zaogniają się pod wieczór, pot, brak powietrza itp. Kremy/mascie/kapiel krochmal nie pomagają , ale i nie pogarszają.

A może pampy przestały jej służyć? Próbowałaś zmienić na inne?

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2025, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa wrote:
    My od dzisiaj się urlopujemy, ale nie byłam zbyt odważna i jesteśmy tylko 80 km od domu 🙈 Ale nie o tym chciałam pisać, tylko użalić się nad swoim baby brain - nie wzięliśmy kilku rzeczy których używamy na codzień - nożyczki do paznokci dla małej, mokry papier toaletowy dla starszej, takie tam głupotki w sumie damy radę 5 dni bez tego. Ale hit hiciorów - nie spakowałam małej butelek do mleka do bagażu (je jeszcze 4 x na dobę) 😱 Uratowała mnie tylko rezerwowa butelka z torby podręcznej w wózku, w innym wypadku trzeba byłoby wracać do domu bo oczywiście dziś niedziela wszystko pozamykane - tutaj w sumie i tak nie ma gdzie kupić butelki dla dziecka, najbliższy taki sklepy 30 km 😉
    Tak więc wracam do czasów noworodzia i będę po nocy myła tę jedną sierotkę butelkową 😜
    Może jutro okaże się, że czegoś równie ciekawego jeszcze nie wzięłam 🙈

Też zaliczyłam raz wyprawę bez butelek ale niestety nie miałam żadnej... Mąż zawiózł mnie i małego do rodziców i sam pojechał do pracy. Zorientowałam się dosyć szybko ale oczywiście już nie odbierał. Mojego taty nie było akurat w domu i byliśmy bez auta, zero sklepów, a zbliżała się pora karmienia. Moja mama nosiła małego i bujała modląc sie żeby się nie obudził 🤣 a ja robiłam milion telefonów na minutę xd Mąż na szczęście w końcu odebrał i przyjeżdżał na sygnale 🙈 Był bardzo zadowolony 🤣🤣🤣 Powód spóźnienia brzmiący prawie jak w szkole, że pies pogryzł mi zeszyt xd

EBa lubi tę wiadomość

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2025, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamień z serca, że to nie tylko u nas ta nadpotliwość, bo już się zaczynałam martwić

• EBa Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2025, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Też zaliczyłam raz wyprawę bez butelek ale niestety nie miałam żadnej... Mąż zawiózł mnie i małego do rodziców i sam pojechał do pracy. Zorientowałam się dosyć szybko ale oczywiście już nie odbierał. Mojego taty nie było akurat w domu i byliśmy bez auta, zero sklepów, a zbliżała się pora karmienia. Moja mama nosiła małego i bujała modląc sie żeby się nie obudził 🤣 a ja robiłam milion telefonów na minutę xd Mąż na szczęście w końcu odebrał i przyjeżdżał na sygnale 🙈 Był bardzo zadowolony 🤣🤣🤣 Powód spóźnienia brzmiący prawie jak w szkole, że pies pogryzł mi zeszyt xd

Ufff, to nie tylko ja 😉
    Ja, gdyby nie ta jedna butelka, to pewnie bym próbowała z bboxa podać, ale czy by wypiła tak to nie mam pojęcia. Dobrze, że nie musiałam się przekonać 🤣

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 04:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa wrote:
    Ufff, to nie tylko ja 😉
    Ja, gdyby nie ta jedna butelka, to pewnie bym próbowała z bboxa podać, ale czy by wypiła tak to nie mam pojęcia. Dobrze, że nie musiałam się przekonać 🤣

U mnie synek był wtedy malutki, więc nic innego by nie przeszło 🙈 Byłby wrzask nie z tej ziemi 😅

EBa lubi tę wiadomość

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś dostała decyzje z zusu o aktywnie w pracy? Bo ja złożyłam w maju po urodzinach małej i nie mam żadnej decyzji ani nic. A teraz muszę złożyć aktywnie w domu bo skończył mi się urlop

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Czy któraś dostała decyzje z zusu o aktywnie w pracy? Bo ja złożyłam w maju po urodzinach małej i nie mam żadnej decyzji ani nic. A teraz muszę złożyć aktywnie w domu bo skończył mi się urlop
    Nie pomogę z aktywnie w pracy.
    A jak wakacje ? Sen się nie zmienił na wyjeździe ?

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Nie pomogę z aktywnie w pracy.
    A jak wakacje ? Sen się nie zmienił na wyjeździe ?
    Nieee, mała spala jeszcze lepiej niż w domu🙂
    Z jedzeniem dalej bylejak ale śpi od 20-21 np dziś z dwoma kamieniami do około 9

monester lubi tę wiadomość

event.png[/url]
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:

Ja złożyłam 14 marca a miałam pozytywnie rozpatrzony wniosek dopiero w 6 czerwca i w połowie czerwca pierwsza wypłatę za dwa miesiące
    Edit. Oni mają na to 60 dni ale z tego co widzę w ogóle nie trzymają się terminów. Aktywnie w pracy z tego co czytałam można pobierać przez kolejny miesiąc po ustaniu aktywności zawodowej, ja jestem od 18.06 na urlopie wychowawczym czyli wychodzi na to że za lipiec mogę jesczez pobrać awp 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2025, 19:39

age.png

Moja Dziewczynka 3500g ❤️🌹
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa_13 wrote:
    Ja złożyłam 14 marca a miałam pozytywnie rozpatrzony wniosek dopiero w 6 czerwca i w połowie czerwca pierwsza wypłatę za dwa miesiące
    Edit. Oni mają na to 60 dni ale z tego co widzę w ogóle nie trzymają się terminów. Aktywnie w pracy z tego co czytałam można pobierać przez kolejny miesiąc po ustaniu aktywności zawodowej, ja jestem od 18.06 na urlopie wychowawczym czyli wychodzi na to że za lipiec mogę jesczez pobrać awp 🤔
    A to oni sami to weryfikują ogolnie?
    A jeśli akurat mi się skończył urlop wypoczynkowy mam już złożyć o aktywnie w domu?

event.png[/url]
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A to oni sami to weryfikują ogolnie?
    A jeśli akurat mi się skończył urlop wypoczynkowy mam już złożyć o aktywnie w domu?

To znalazłam na stronie ZUS:

"Co z przerwą w aktywności zawodowej
    Jeśli pobierasz świadczenie i ty albo osoba, która wspólnie z Tobą wychowuje dziecko, przestajecie spełniać warunki dotyczące aktywności zawodowej, świadczenie przysługuje do końca następnego miesiąca po tym, w którym te warunki nie są spełnione.

Możesz skorzystać z tej zasady dwa razy, w czasie kiedy świadczenie przysługuje na dziecko (między pierwszym dniem miesiąca, w którym dziecko skończyło 12. miesiąc, a ostatnim dniem miesiąca przed tym, w którym dziecko skończy 36. miesiąc) [4].

Przykład 5
    Ojciec pobiera świadczenie aktywni rodzice w pracy na syna. Zostało ono przyznane od 1 stycznia 2025 r. do 31 grudnia 2026 r. Ojciec wychowuje syna wspólnie z matką dziecka. Ojciec jest pracownikiem i otrzymuje 250% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Matka prowadzi firmę, z której opłaca składki na ubezpieczenia społeczne od 30% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Od 1 lipca 2025 r. matka zakończyła prowadzenie firmy.

W tej sytuacji ojciec zachowuje prawo do świadczenia do 31 sierpnia 2025 r. (do końca miesiąca następującego po miesiącu, w którym matka nie spełnia warunku w zakresie aktywności zawodowej)"

Wychodzi na to, że jezeli 18.06 skończył mi się urlop i jestem na wychowawczym świadczenie mogę pobierać do 31.07 i 1.08 składam wniosek o aktywnie w domu.
    Tak to rozumiem. U Ciebie jeżeli w lipcu skończył się urlop to świadczenie należy się do końca sierpnia? 🤔

age.png

Moja Dziewczynka 3500g ❤️🌹
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak ja jestem na wypoczynkowym do połowy października to mogę pobierać ten aktywnie w pracy?

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was miała sytuację, że w trakcie urlopu rodzicielskiego składała wniosek o aktywnie w żłobku? Kazali nam złożyć wniosek od września pomimo że mały w rzeczywistości będzie chodził od grudnia...

• _Pina Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja nie zauważyłam że głowa się poci chyba że ma ją na ręce lub poduszce, za to ślina leci przez sen i też mokre.
    Ja mam pytanie czy któreś z dzieci też preferuje jedzenie w ruchu ? Bo matka i ojciec chcą osiwiec przez to że stresu a nasz dziec napcha buzię i chce uciekać z krzesełka lub zbiera to co zrzucil i je z podłogi ale skacząc. Równiez chce coś dostać to jak dostanie to ucieka i je w biegu. Co mam z tym robić jak inaczej nie zje ? Ja za nim nie biegam z jedzeniem tylko on bierze jedzenie i chodu

U nas tak jest. Siedzi w krzesełku chwilę i wychodzi na tackę, ręce wyciąga żeby ją wziąć i chodzi wokół mojego krzesła i swojego krzesełka do karmienia a ja daje jej chleb, warzywa albo coś na łyżeczce. Jak zobaczy, że na ziemi leży jedzenie, które wcześniej wyrzuciła to bierze do dzioba a jakże :) Ostatnio zrezygnowana postawiłam jej talerz na podłodze z pomidorami to usiadla obok i zjadła wszystkie 😁🤦‍♀️ nie chodze za nią z jedzeniem ale ona wokół mnie chodzi i w ten sposób je no cyrk 🤡

age.png

Nasze szczęście już z nami 💖
  • _Pina Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Nieee, mała spala jeszcze lepiej niż w domu🙂
    Z jedzeniem dalej bylejak ale śpi od 20-21 np dziś z dwoma kamieniami do około 9
    Hope w nocy jesteś kp?

age.png

Nasze szczęście już z nami 💖
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Pina wrote:
    Hope w nocy jesteś kp?
    Nie miałam w ogóle szansy KP, początkowo KPI a od 5 miesiąca MM🙂

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Pina wrote:
    U nas tak jest. Siedzi w krzesełku chwilę i wychodzi na tackę, ręce wyciąga żeby ją wziąć i chodzi wokół mojego krzesła i swojego krzesełka do karmienia a ja daje jej chleb, warzywa albo coś na łyżeczce. Jak zobaczy, że na ziemi leży jedzenie, które wcześniej wyrzuciła to bierze do dzioba a jakże :) Ostatnio zrezygnowana postawiłam jej talerz na podłodze z pomidorami to usiadla obok i zjadła wszystkie 😁🤦‍♀️ nie chodze za nią z jedzeniem ale ona wokół mnie chodzi i w ten sposób je no cyrk 🤡
    No to jak u nas... 🤷

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie może do polecenia stolik z krzesełkiem do jedzenia?
    U nas najlepsze jedzenie na podłodze lub właśnie wędrowanie więc może by się sprawdziło?

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2025, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A macie może do polecenia stolik z krzesełkiem do jedzenia?
    U nas najlepsze jedzenie na podłodze lub właśnie wędrowanie więc może by się sprawdziło?
    U nas by służył do wspinaczki w tym momencie jedynie, ale też myślałam o tym.

‹‹ 1570 1571 1572 1573 1574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ