X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lipca, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa wrote:
    My od dzisiaj się urlopujemy, ale nie byłam zbyt odważna i jesteśmy tylko 80 km od domu 🙈 Ale nie o tym chciałam pisać, tylko użalić się nad swoim baby brain - nie wzięliśmy kilku rzeczy których używamy na codzień - nożyczki do paznokci dla małej, mokry papier toaletowy dla starszej, takie tam głupotki w sumie damy radę 5 dni bez tego. Ale hit hiciorów - nie spakowałam małej butelek do mleka do bagażu (je jeszcze 4 x na dobę) 😱 Uratowała mnie tylko rezerwowa butelka z torby podręcznej w wózku, w innym wypadku trzeba byłoby wracać do domu bo oczywiście dziś niedziela wszystko pozamykane - tutaj w sumie i tak nie ma gdzie kupić butelki dla dziecka, najbliższy taki sklepy 30 km 😉
    Tak więc wracam do czasów noworodzia i będę po nocy myła tę jedną sierotkę butelkową 😜
    Może jutro okaże się, że czegoś równie ciekawego jeszcze nie wzięłam 🙈
    Nie ma źle ! Jest ta jedna butelka ! Ja pojechałam
    Kiedyś bez szczotki do włosów dla mnie. Też donikąd w długi weekend.

EBa lubi tę wiadomość

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osa 🐝 wrote:
    Wiesz co, ja zauważyłam ogólnie, że po nocy mała na tłuste włosy 🤔 serio, wstaje i ma takie wiecie, jak my mamy 2-3 dni po umyciu 😅 ma dosyć dużo ich, nachodzą na oczka, ale zazwyczaj po dniu ma się tłuste, bo odgarnianie ich, całowanie tulenie itp. Ale ewidentnie poci jej się główka w nocy. Mamy tak 22/23 st. W domu, nie ma tragedii , ja śpię przykryta, a jestem z tych chlodnoludnych, najlepiej 18 st.

Do tego na pleckach na wysokości gumki od pampersa pasek suchych dziwnych wybroczyn. W pon. Dzwonię na teleporade , wyślę zdjęcie niech coś poradzi. Rano nie ma tragedii, zaogniają się pod wieczór, pot, brak powietrza itp. Kremy/mascie/kapiel krochmal nie pomagają , ale i nie pogarszają.

A może pampy przestały jej służyć? Próbowałaś zmienić na inne?

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa wrote:
    My od dzisiaj się urlopujemy, ale nie byłam zbyt odważna i jesteśmy tylko 80 km od domu 🙈 Ale nie o tym chciałam pisać, tylko użalić się nad swoim baby brain - nie wzięliśmy kilku rzeczy których używamy na codzień - nożyczki do paznokci dla małej, mokry papier toaletowy dla starszej, takie tam głupotki w sumie damy radę 5 dni bez tego. Ale hit hiciorów - nie spakowałam małej butelek do mleka do bagażu (je jeszcze 4 x na dobę) 😱 Uratowała mnie tylko rezerwowa butelka z torby podręcznej w wózku, w innym wypadku trzeba byłoby wracać do domu bo oczywiście dziś niedziela wszystko pozamykane - tutaj w sumie i tak nie ma gdzie kupić butelki dla dziecka, najbliższy taki sklepy 30 km 😉
    Tak więc wracam do czasów noworodzia i będę po nocy myła tę jedną sierotkę butelkową 😜
    Może jutro okaże się, że czegoś równie ciekawego jeszcze nie wzięłam 🙈

Też zaliczyłam raz wyprawę bez butelek ale niestety nie miałam żadnej... Mąż zawiózł mnie i małego do rodziców i sam pojechał do pracy. Zorientowałam się dosyć szybko ale oczywiście już nie odbierał. Mojego taty nie było akurat w domu i byliśmy bez auta, zero sklepów, a zbliżała się pora karmienia. Moja mama nosiła małego i bujała modląc sie żeby się nie obudził 🤣 a ja robiłam milion telefonów na minutę xd Mąż na szczęście w końcu odebrał i przyjeżdżał na sygnale 🙈 Był bardzo zadowolony 🤣🤣🤣 Powód spóźnienia brzmiący prawie jak w szkole, że pies pogryzł mi zeszyt xd

EBa lubi tę wiadomość

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 lipca, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamień z serca, że to nie tylko u nas ta nadpotliwość, bo już się zaczynałam martwić

• EBa Ekspertka

Wysłany: 6 lipca, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Też zaliczyłam raz wyprawę bez butelek ale niestety nie miałam żadnej... Mąż zawiózł mnie i małego do rodziców i sam pojechał do pracy. Zorientowałam się dosyć szybko ale oczywiście już nie odbierał. Mojego taty nie było akurat w domu i byliśmy bez auta, zero sklepów, a zbliżała się pora karmienia. Moja mama nosiła małego i bujała modląc sie żeby się nie obudził 🤣 a ja robiłam milion telefonów na minutę xd Mąż na szczęście w końcu odebrał i przyjeżdżał na sygnale 🙈 Był bardzo zadowolony 🤣🤣🤣 Powód spóźnienia brzmiący prawie jak w szkole, że pies pogryzł mi zeszyt xd

Ufff, to nie tylko ja 😉
    Ja, gdyby nie ta jedna butelka, to pewnie bym próbowała z bboxa podać, ale czy by wypiła tak to nie mam pojęcia. Dobrze, że nie musiałam się przekonać 🤣

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 04:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EBa wrote:
    Ufff, to nie tylko ja 😉
    Ja, gdyby nie ta jedna butelka, to pewnie bym próbowała z bboxa podać, ale czy by wypiła tak to nie mam pojęcia. Dobrze, że nie musiałam się przekonać 🤣

U mnie synek był wtedy malutki, więc nic innego by nie przeszło 🙈 Byłby wrzask nie z tej ziemi 😅

EBa lubi tę wiadomość

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś dostała decyzje z zusu o aktywnie w pracy? Bo ja złożyłam w maju po urodzinach małej i nie mam żadnej decyzji ani nic. A teraz muszę złożyć aktywnie w domu bo skończył mi się urlop

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Czy któraś dostała decyzje z zusu o aktywnie w pracy? Bo ja złożyłam w maju po urodzinach małej i nie mam żadnej decyzji ani nic. A teraz muszę złożyć aktywnie w domu bo skończył mi się urlop
    Nie pomogę z aktywnie w pracy.
    A jak wakacje ? Sen się nie zmienił na wyjeździe ?

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Nie pomogę z aktywnie w pracy.
    A jak wakacje ? Sen się nie zmienił na wyjeździe ?
    Nieee, mała spala jeszcze lepiej niż w domu🙂
    Z jedzeniem dalej bylejak ale śpi od 20-21 np dziś z dwoma kamieniami do około 9

monester lubi tę wiadomość

event.png[/url]
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:

Ja złożyłam 14 marca a miałam pozytywnie rozpatrzony wniosek dopiero w 6 czerwca i w połowie czerwca pierwsza wypłatę za dwa miesiące
    Edit. Oni mają na to 60 dni ale z tego co widzę w ogóle nie trzymają się terminów. Aktywnie w pracy z tego co czytałam można pobierać przez kolejny miesiąc po ustaniu aktywności zawodowej, ja jestem od 18.06 na urlopie wychowawczym czyli wychodzi na to że za lipiec mogę jesczez pobrać awp 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca, 19:39

age.png

Moja Dziewczynka 3500g ❤️🌹
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa_13 wrote:
    Ja złożyłam 14 marca a miałam pozytywnie rozpatrzony wniosek dopiero w 6 czerwca i w połowie czerwca pierwsza wypłatę za dwa miesiące
    Edit. Oni mają na to 60 dni ale z tego co widzę w ogóle nie trzymają się terminów. Aktywnie w pracy z tego co czytałam można pobierać przez kolejny miesiąc po ustaniu aktywności zawodowej, ja jestem od 18.06 na urlopie wychowawczym czyli wychodzi na to że za lipiec mogę jesczez pobrać awp 🤔
    A to oni sami to weryfikują ogolnie?
    A jeśli akurat mi się skończył urlop wypoczynkowy mam już złożyć o aktywnie w domu?

event.png[/url]
  • Rosa_13 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A to oni sami to weryfikują ogolnie?
    A jeśli akurat mi się skończył urlop wypoczynkowy mam już złożyć o aktywnie w domu?

To znalazłam na stronie ZUS:

"Co z przerwą w aktywności zawodowej
    Jeśli pobierasz świadczenie i ty albo osoba, która wspólnie z Tobą wychowuje dziecko, przestajecie spełniać warunki dotyczące aktywności zawodowej, świadczenie przysługuje do końca następnego miesiąca po tym, w którym te warunki nie są spełnione.

Możesz skorzystać z tej zasady dwa razy, w czasie kiedy świadczenie przysługuje na dziecko (między pierwszym dniem miesiąca, w którym dziecko skończyło 12. miesiąc, a ostatnim dniem miesiąca przed tym, w którym dziecko skończy 36. miesiąc) [4].

Przykład 5
    Ojciec pobiera świadczenie aktywni rodzice w pracy na syna. Zostało ono przyznane od 1 stycznia 2025 r. do 31 grudnia 2026 r. Ojciec wychowuje syna wspólnie z matką dziecka. Ojciec jest pracownikiem i otrzymuje 250% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Matka prowadzi firmę, z której opłaca składki na ubezpieczenia społeczne od 30% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Od 1 lipca 2025 r. matka zakończyła prowadzenie firmy.

W tej sytuacji ojciec zachowuje prawo do świadczenia do 31 sierpnia 2025 r. (do końca miesiąca następującego po miesiącu, w którym matka nie spełnia warunku w zakresie aktywności zawodowej)"

Wychodzi na to, że jezeli 18.06 skończył mi się urlop i jestem na wychowawczym świadczenie mogę pobierać do 31.07 i 1.08 składam wniosek o aktywnie w domu.
    Tak to rozumiem. U Ciebie jeżeli w lipcu skończył się urlop to świadczenie należy się do końca sierpnia? 🤔

age.png

Moja Dziewczynka 3500g ❤️🌹
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak ja jestem na wypoczynkowym do połowy października to mogę pobierać ten aktywnie w pracy?

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was miała sytuację, że w trakcie urlopu rodzicielskiego składała wniosek o aktywnie w żłobku? Kazali nam złożyć wniosek od września pomimo że mały w rzeczywistości będzie chodził od grudnia...

• _Pina Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja nie zauważyłam że głowa się poci chyba że ma ją na ręce lub poduszce, za to ślina leci przez sen i też mokre.
    Ja mam pytanie czy któreś z dzieci też preferuje jedzenie w ruchu ? Bo matka i ojciec chcą osiwiec przez to że stresu a nasz dziec napcha buzię i chce uciekać z krzesełka lub zbiera to co zrzucil i je z podłogi ale skacząc. Równiez chce coś dostać to jak dostanie to ucieka i je w biegu. Co mam z tym robić jak inaczej nie zje ? Ja za nim nie biegam z jedzeniem tylko on bierze jedzenie i chodu

U nas tak jest. Siedzi w krzesełku chwilę i wychodzi na tackę, ręce wyciąga żeby ją wziąć i chodzi wokół mojego krzesła i swojego krzesełka do karmienia a ja daje jej chleb, warzywa albo coś na łyżeczce. Jak zobaczy, że na ziemi leży jedzenie, które wcześniej wyrzuciła to bierze do dzioba a jakże :) Ostatnio zrezygnowana postawiłam jej talerz na podłodze z pomidorami to usiadla obok i zjadła wszystkie 😁🤦‍♀️ nie chodze za nią z jedzeniem ale ona wokół mnie chodzi i w ten sposób je no cyrk 🤡

age.png

Nasze szczęście już z nami 💖
  • _Pina Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Nieee, mała spala jeszcze lepiej niż w domu🙂
    Z jedzeniem dalej bylejak ale śpi od 20-21 np dziś z dwoma kamieniami do około 9
    Hope w nocy jesteś kp?

age.png

Nasze szczęście już z nami 💖
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Pina wrote:
    Hope w nocy jesteś kp?
    Nie miałam w ogóle szansy KP, początkowo KPI a od 5 miesiąca MM🙂

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Pina wrote:
    U nas tak jest. Siedzi w krzesełku chwilę i wychodzi na tackę, ręce wyciąga żeby ją wziąć i chodzi wokół mojego krzesła i swojego krzesełka do karmienia a ja daje jej chleb, warzywa albo coś na łyżeczce. Jak zobaczy, że na ziemi leży jedzenie, które wcześniej wyrzuciła to bierze do dzioba a jakże :) Ostatnio zrezygnowana postawiłam jej talerz na podłodze z pomidorami to usiadla obok i zjadła wszystkie 😁🤦‍♀️ nie chodze za nią z jedzeniem ale ona wokół mnie chodzi i w ten sposób je no cyrk 🤡
    No to jak u nas... 🤷

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie może do polecenia stolik z krzesełkiem do jedzenia?
    U nas najlepsze jedzenie na podłodze lub właśnie wędrowanie więc może by się sprawdziło?

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A macie może do polecenia stolik z krzesełkiem do jedzenia?
    U nas najlepsze jedzenie na podłodze lub właśnie wędrowanie więc może by się sprawdziło?
    U nas by służył do wspinaczki w tym momencie jedynie, ale też myślałam o tym.

‹‹ 1570 1571 1572 1573 1574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ