udrażnianie jajowodów
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny! To znowu ja 😊 czy udraznianie ponowne ma sens ? TAK! w grudniu udraznialismy po raz drugi jajowody po roku. Oba znów były niedrożne. Jeden został udrożniony, a przez drugi kontrast nie przepłynął prawidłowo więc uznany za niedrożny. Dziś widzialam serduszko mojego dziecka z owulacji z tego niedroznego 😉 cuda się zdarzają, a napewno warto oddać się w ręce wspaniałych lekarzy z Lublina!
Mq1991, chudap, Oczekującanacud, Tuśka88, Alicja ✨ lubią tę wiadomość
-
Takaja12 wrote:Cześć dziewczyny! To znowu ja 😊 czy udraznianie ponowne ma sens ? TAK! w grudniu udraznialismy po raz drugi jajowody po roku. Oba znów były niedrożne. Jeden został udrożniony, a przez drugi kontrast nie przepłynął prawidłowo więc uznany za niedrożny. Dziś widzialam serduszko mojego dziecka z owulacji z tego niedroznego 😉 cuda się zdarzają, a napewno warto oddać się w ręce wspaniałych lekarzy z Lublina!
Takaja12 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
10.2023 Początek leczenia niepłodności
11.2023 ✅️ histeroskopia
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)
_________
02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️ -
Tutaj jest wszystko opisane:
https://krzysztofpyra.pl/udraznianie-jajowodow-z-lipiodolem♀️37 l.
12.2019 laparoskopia diagnostyczna- brak drożności jajowodów
09.2022 HSG w Lublinie - pełna drożność obu jajowodów
02.2024 HSG w Lublinie - pełna drożność obu jajowodów, podanie lipidolu
cykle regularne, potwierdzone owulacje
pozostałe wyniki w normie
01.24 IUI 1 ❌ lametta 2-6 dc 1x1
03.24 IUI 2 ❌ lametta 2-6 dc 1x1
04.24 lametta 3-7 dc 1x1
♂️36 l.
badanie nasienia w normie -
Takaja12 wrote:Cześć dziewczyny! To znowu ja 😊 czy udraznianie ponowne ma sens ? TAK! w grudniu udraznialismy po raz drugi jajowody po roku. Oba znów były niedrożne. Jeden został udrożniony, a przez drugi kontrast nie przepłynął prawidłowo więc uznany za niedrożny. Dziś widzialam serduszko mojego dziecka z owulacji z tego niedroznego 😉 cuda się zdarzają, a napewno warto oddać się w ręce wspaniałych lekarzy z Lublina!
Jak wygląda takie udrażnianie?Czynnik męski
AMH 1,33
Invimed, dr K.
24.06 start 💉
28.06 - monitoring 🥚 rosną
3.07 - 12 🥚 na lewym jajniku, 14 na prawym
8.07 - punkcja pobrano 13 komórek
15.07 karta z hodowli: 4AA❄️, 4AA❄️, 4AB❄️, 4BB❄️, 4BB❄️
lipiec - transfer 😞
wrzesien - biochem
listopad - transfer 😞 -
elaela10 wrote:Jak wygląda takie udrażnianie?
Wbrew pozorom nie jest to jakieś straszne. Przed zabiegiem trzeba zrobić posiew, jakieś badania krwi morfologia tsh kreatynina itd bo kontrast . Sam zabieg kladzie sie na stole z nogami na samolocie i zakladaja cewnik przez szyjkę do macicy przez ktory podają kontrast pod ciśnieniem. Jak nie przechodzi to trzeba wprowadzić mikronadzedzia i udrazniaja. To nie boli bo juz sa wkladane przez ten cewnik. Boli przy podawaniu kontrastu zwlaszcza jak nie przechodzi, ale jak zmjiejszaja cisnienie ustepuje. Kiedy już zostały udrożnione i podawali lipiodol to mnie nie bolało tylko takie chodne uczucie. Na koniec wyjmują sprzęt i gotowe. Zostaje sie jeszcze kilka godzin w szpitalu czy wszystko ok czy nie ma krwawienia i do domku z antybiotykiem. Cały zabieg trwa jakieś 20 minut i sa takie emocje , ze mija moment. Wszystko do przezycia. Poszlabym i trzeci raz gdyby bylo trzeba chociaz nie wiem czy jest jakis limit bo to jednak promieniiwanie 🙂Polecam bo warto spróbować 👍 -
Takaja12 lubi tę wiadomość
-
Katoby wrote:Cześć dziewczyny Pytanko do tych z Was które wykonywały HSG z lipiodolem w Lublinie na NFZ, czy mogłybyście proszę napisać jak się umówić? Dokąd dzwonić? Ile trwał Wasz pobyt w szpitalu? Dzięki serdeczne z góry za odpowiedź
Hey 👋 ja byłam w zeszłym tygodniu na zabiegu i mój lewy jajowód został udrożniony 🍀 jeśli chodzi o umówienie się, skontaktuj się z Dr Ireneuszem Zychem, jego informacje do kontaktu są na jego stronie. Ja wysłałam początkowo email z wynikami bo nie wiedziałam czy mnie w ogóle zakwalifikują z jednym niedrożnym. Pan Dr oddzwonił po kilku dniach i potem był stały kontakt telefoniczno-mailowy kiedy przygotowywałam się do zabiegu. Wiem też, że inne dziewczyny od razu dzwoniły i najlepiej to zrobić po godz. 20. Pobyt w szpitalu trwał kilka godzin (z czego sam zabieg trwał krótko), przyjęcie i wypis ze szpitala był w tym samym dniu ale trzeba być dzień wcześniej jeszcze na wizytę konsultacyjną u Pana dr. Wiem też, że będzie przerwa wakacyjna w sierpniu i kolejne zabiegi ruszą we wrześniu. Powodzenia i pozdrawiam ciepło 💚Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
AMH 4.51
05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
11/12.24 stymulacja Lamette 2 IUI nie miała miejsca + pęcherzyk nie pękł.
12.24 zmiana kliniki 🙄
♂️ 29l
Wszystkie badania i parametry w normie 🍀 -
Takaja12 wrote:Wbrew pozorom nie jest to jakieś straszne. Przed zabiegiem trzeba zrobić posiew, jakieś badania krwi morfologia tsh kreatynina itd bo kontrast . Sam zabieg kladzie sie na stole z nogami na samolocie i zakladaja cewnik przez szyjkę do macicy przez ktory podają kontrast pod ciśnieniem. Jak nie przechodzi to trzeba wprowadzić mikronadzedzia i udrazniaja. To nie boli bo juz sa wkladane przez ten cewnik. Boli przy podawaniu kontrastu zwlaszcza jak nie przechodzi, ale jak zmjiejszaja cisnienie ustepuje. Kiedy już zostały udrożnione i podawali lipiodol to mnie nie bolało tylko takie chodne uczucie. Na koniec wyjmują sprzęt i gotowe. Zostaje sie jeszcze kilka godzin w szpitalu czy wszystko ok czy nie ma krwawienia i do domku z antybiotykiem. Cały zabieg trwa jakieś 20 minut i sa takie emocje , ze mija moment. Wszystko do przezycia. Poszlabym i trzeci raz gdyby bylo trzeba chociaz nie wiem czy jest jakis limit bo to jednak promieniiwanie 🙂Polecam bo warto spróbować 👍
07.06.2019- HSG- niedrożny lewy jajowód, prawego brak po usunięciu ciąży pozamacicznej
09.07.2019- AMH- 3.24
niedoczynność tarczycy
12.06.2020- badanie kariotypu (kariotypy OK)
INVICTA Gdańsk, 1 IVF, długi protokół
07.01.2021- Transfer blastki 4.1.1 ☘️🤞brak ciąży ☹️
❄️4.2.2 ❄️3.2.1
12.02.2021- Criotransfer- 2 zarodki- nieudany
18.09.2021- CUD! jestem w ciąży! (naturalnej)
27.06.2024- drugie HSG- częściowo drożny jajowodów
II IVF Bocian Gdańsk:
27.08.2024- transfer blastki 5.1.1
❄️4.1.1, ❄️ 4.2.1, ❄️2x 4.2.2
8dpt- beta: 81,60 mIU/ml
10dpt- beta: 210 mlU/ml -
Merida8 wrote:Hej z tym bólem to zależy. Ja miałam w tym roku drugi raz badanie hsg robione i za każdym razem pod znieczuleniem. Lekarze po badaniu mówili, że bardzo dobrze, że robiłam pod znieczuleniem, ponieważ za każdym razem bardzo silnie reagowałam nawet w znieczuleniu.
Hey, tak zgadzam się. Mimo, że trwało to krótko to jednak bolało. W moim przypadku został udrożniony kontrastem ale przez ciśnienie był to spory ból, pani pielęgniarka trzymała mnie za rękę i zagadywała żeby odwrócić uwagę.Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
AMH 4.51
09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
12.24 zmiana kliniki 🙄
♂️ 29l
Cześć Dziewczyny, ja chciałam zapytać o samo badanie HSG - drożności jajowodów. Jestem zapisana na 31 lipca, ale tuż przed ważnym dla mnie dniem w związku z tym zastanawiam się jak bardzo bolesne jest to badanie? Ile utrzymywał się ból?
Dodam, że pierwszego dnia miesiączki jestem w stanie tylko leżeć zawinięta w kłębek i zwijać się z bólu. Po tym badaniu też tak jest? Obawiam się czy przesunąć na kolejny miesiąc, czy tylko tak straszą w internecie i nie jest tak źle. Będę bardzo wdzięczna za radę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 17:27
-
Alicja ✨ wrote:Cześć Dziewczyny, ja chciałam zapytać o samo badanie HSG - drożności jajowodów. Jestem zapisana na 31 lipca, ale tuż przed ważnym dla mnie dniem w związku z tym zastanawiam się jak bardzo bolesne jest to badanie? Ile utrzymywał się ból?
Dodam, że pierwszego dnia miesiączki jestem w stanie tylko leżeć zawinięta w kłębek i zwijać się z bólu. Po tym badaniu też tak jest? Obawiam się czy przesunąć na kolejny miesiąc, czy tylko tak straszą w internecie i nie jest tak źle. Będę bardzo wdzięczna za radę.
Ja miałam robione HSG w SPSK4 przez młodą i bardzo delikatną panią doktor, oba jajowody były drożne. Też mam bolesne miesiączki i ból na hsg był bez porównania mniejszy (takie 3/10) i bardzo krótkotrwały (max parę minut). Pozniej przez godzinę, może dwie czułam lekki dyskomfort, ale na pewno nie bol. Ze szpitala wróciłam sama do domu.Alicja ✨ lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
10.2023 Początek leczenia niepłodności
11.2023 ✅️ histeroskopia
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)
_________
02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️ -
Hej, mi wyszły jajowody obustronnie niedrożne podczas sonoHSG. Dwa miesiące później przeszłam histeroskopię z udrażnianiem jajowodów. Zabieg się powiódł, podobno moje ujścia jajowodów przy macicy są wąziuteńkie i zostały poszerzone podczas zabiegu, wtedy płyn przepłynął przez obydwa jajowody. Lekarz dał nam do 6 msc naturalnych starań. Niestety od zabiegu minęło 7 miesięcy bezskutecznych prób. Może ponownie zarosły lub nie transportują prawidłowo zarodka 🤷🏻♀️ Lekarz proponował jeszcze drugi zabieg po tych 6 miesiącach gdyby się nie powiodło (laparoskopia przezpochwowa), ale nie mam już ochoty na kolejne nadzieje i rozczarowania - w sierpniu rozpoczynam ivf. Wiem, że ivf nie jest gwarancją sukcesu, ale znacznie zwiększa szanse. Działamy dalej💪🏻🤞🏻starania naturalne >2 lata
👩🏻 '94
niedoczynność tarczycy
10.2023 sonoHSG - jajowody obustronnie niedrożne
12.2023 histeroskopia - jajowody udrożnione
08.2024 start IVF
Euthyrox, Neoparin
akupunktura 💆🏻♀️
🧔🏻♂️'92 ✅
08.2024 punkcja
1x❄️ po PGT-A
transfer odroczony o 2 cykle
28.10.2024 FET + EG 🤞🏻♥️
6 dpt ⏸️ | 7 dpt 95,3 | 10 dpt 361 | 15 dpt 3851 -
Alicja ✨ wrote:Cześć Dziewczyny, ja chciałam zapytać o samo badanie HSG - drożności jajowodów. Jestem zapisana na 31 lipca, ale tuż przed ważnym dla mnie dniem w związku z tym zastanawiam się jak bardzo bolesne jest to badanie? Ile utrzymywał się ból?
Dodam, że pierwszego dnia miesiączki jestem w stanie tylko leżeć zawinięta w kłębek i zwijać się z bólu. Po tym badaniu też tak jest? Obawiam się czy przesunąć na kolejny miesiąc, czy tylko tak straszą w internecie i nie jest tak źle. Będę bardzo wdzięczna za radę.
Cześć, to ja też dorzucę od siebie żebyś miała porównanie. Mnie tak naprawdę bolało w trakcie samego zabiegu, wkładanie wziernika i potem kontrast pod ciśnieniem (kilka minut). U mnie miesiączki są bezbolesne więc pewnie dlatego poziom bólu większy. Ale tylko podczas badania, po i do tej pory (tydzień po zabiegu) nie odczuwam żadnego bólu. Poza nadrobieniem spania po zabiegu w domu w ten sam dzień funkcjonowałam normalnie, lekkie plamienie miałam przez ok. 2 dni.Alicja ✨ lubi tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
12.24 zmiana kliniki 🙄
♂️ 29l
Bambi28! wrote:Hej, mi wyszły jajowody obustronnie niedrożne podczas sonoHSG. Dwa miesiące później przeszłam histeroskopię z udrażnianiem jajowodów. Zabieg się powiódł, podobno moje ujścia jajowodów przy macicy są wąziuteńkie i zostały poszerzone podczas zabiegu, wtedy płyn przepłynął przez obydwa jajowody. Lekarz dał nam do 6 msc naturalnych starań. Niestety od zabiegu minęło 7 miesięcy bezskutecznych prób. Może ponownie zarosły lub nie transportują prawidłowo zarodka 🤷🏻♀️ Lekarz proponował jeszcze drugi zabieg po tych 6 miesiącach gdyby się nie powiodło (laparoskopia przezpochwowa), ale nie mam już ochoty na kolejne nadzieje i rozczarowania - w sierpniu rozpoczynam ivf. Wiem, że ivf nie jest gwarancją sukcesu, ale znacznie zwiększa szanse. Działamy dalej💪🏻🤞🏻
Hey, a myślałaś o sHSG w Lublinie? I dostałas zalecenie IVF od razu, czy rozważałaś inseminację? Wiadomo, że szanse z IVF są większe ale sama zastanawiam się, co zrobić dalej jak się nie uda naturalnie, czy iui czy od razu IVF 🤔Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
12.24 zmiana kliniki 🙄
♂️ 29l
Karolove wrote:Hey, a myślałaś o sHSG w Lublinie? I dostałas zalecenie IVF od razu, czy rozważałaś inseminację? Wiadomo, że szanse z IVF są większe ale sama zastanawiam się, co zrobić dalej jak się nie uda naturalnie, czy iui czy od razu IVF 🤔
Hej, nie biorę już pod uwagę kolejnej próby udrażniania. Staramy się już łącznie 2 lata. Zupełnie nie żałuję, że poddałam się wcześniej tej histeroskopii, bo w przeciwnym wypadku zawsze myślałabym co by było gdyby… niektórym samo udrażnianie pomaga, mi niestety nie 🙁 kilku lekarzy powiedziało mi, że samo udrożnienie to często nie wszystko i mogę mieć np. uszkodzone rzęski w jajowodach.
Co do IUI nam lekarz odradził (chcieliśmy podejść w marcu tego roku). Powiedział, że skoro mąż ma dobre wyniki nasienia to na to samo wyjdzie jak będziemy się starać naturalnie. Zaproponował ivf w dogodnym dla nas czasie. Zostaliśmy w lipcu zakwalifikowani. W sierpniu tak jak pisałam zaczynam stymulację. Nie mamy już ochoty próbować innych opcji. Chcielibyśmy już na tym etapie skrócić proces czekania na 2 kreski🙂Karolove lubi tę wiadomość
starania naturalne >2 lata
👩🏻 '94
niedoczynność tarczycy
08.2024 start IVF
Euthyrox, Neoparin
akupunktura 💆🏻♀️
🧔🏻♂️'92 ✅
08.2024 punkcja
1x❄️ po PGT-A
28.10.2024 FET + EG 🤞🏻♥️
6 dpt ⏸️ | 7 dpt 95,3 | 10 dpt 361 | 15 dpt 3851 -
To ja Ci powiem, że po badaniu miałam lekki ból ale bardzo znośny. Funkcjonowałam normalnie, takie bardziej pobolewanie podbrzusza, a przecież samo badanie miałam pod znieczuleniem i mimo to silnie reagowałam wg lekarzy.Alicja ✨ lubi tę wiadomość
07.06.2019- HSG- niedrożny lewy jajowód, prawego brak po usunięciu ciąży pozamacicznej
09.07.2019- AMH- 3.24
niedoczynność tarczycy
12.06.2020- badanie kariotypu (kariotypy OK)
INVICTA Gdańsk, 1 IVF, długi protokół
07.01.2021- Transfer blastki 4.1.1 ☘️🤞brak ciąży ☹️
❄️4.2.2 ❄️3.2.1
12.02.2021- Criotransfer- 2 zarodki- nieudany
18.09.2021- CUD! jestem w ciąży! (naturalnej)
27.06.2024- drugie HSG- częściowo drożny jajowodów
II IVF Bocian Gdańsk:
27.08.2024- transfer blastki 5.1.1
❄️4.1.1, ❄️ 4.2.1, ❄️2x 4.2.2
8dpt- beta: 81,60 mIU/ml
10dpt- beta: 210 mlU/ml -
Bambi28! wrote:Hej, nie biorę już pod uwagę kolejnej próby udrażniania. Staramy się już łącznie 2 lata. Zupełnie nie żałuję, że poddałam się wcześniej tej histeroskopii, bo w przeciwnym wypadku zawsze myślałabym co by było gdyby… niektórym samo udrażnianie pomaga, mi niestety nie 🙁 kilku lekarzy powiedziało mi, że samo udrożnienie to często nie wszystko i mogę mieć np. uszkodzone rzęski w jajowodach.
Co do IUI nam lekarz odradził (chcieliśmy podejść w marcu tego roku). Powiedział, że skoro mąż ma dobre wyniki nasienia to na to samo wyjdzie jak będziemy się starać naturalnie. Zaproponował ivf w dogodnym dla nas czasie. Zostaliśmy w lipcu zakwalifikowani. W sierpniu tak jak pisałam zaczynam stymulację. Nie mamy już ochoty próbować innych opcji. Chcielibyśmy już na tym etapie skrócić proces czekania na 2 kreski🙂
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, I trzymam kciuki żeby poszło po Waszej myśli i ⏸️ na teście 💚Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
12.24 zmiana kliniki 🙄
♂️ 29l
Karolove wrote:Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, I trzymam kciuki żeby poszło po Waszej myśli i ⏸️ na teście 💚
Dziękuję ☺️ Życzę Tobie, żeby udało Wam się teraz naturalnie !Karolove lubi tę wiadomość
starania naturalne >2 lata
👩🏻 '94
niedoczynność tarczycy
08.2024 start IVF
Euthyrox, Neoparin
akupunktura 💆🏻♀️
🧔🏻♂️'92 ✅
08.2024 punkcja
1x❄️ po PGT-A