X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udrażnianie jajowodów
Odpowiedz

udrażnianie jajowodów

Oceń ten wątek:
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 25 lipca, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Hey, a myślałaś o sHSG w Lublinie? I dostałas zalecenie IVF od razu, czy rozważałaś inseminację? Wiadomo, że szanse z IVF są większe ale sama zastanawiam się, co zrobić dalej jak się nie uda naturalnie, czy iui czy od razu IVF 🤔
    Hej, żeby podejść do IUI trzeba mieć drożne jajowody ;)

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
    04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
    10.2023 Początek leczenia niepłodności
    11.2023 ✅️ histeroskopia
    12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
    12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)

_________
    02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️
  • Bambi28! Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:

Hej, moje były drożne po histeroskopii, więc teoretycznie mogłam podejść do iui. :) Tak naprawdę nie wiadomo czy teraz po 7 miesiącach od zabiegu oba są ponownie niedrożne. Zazwyczaj lekarze dają czas na starania naturalne do 3-6 msc po udrażnianiu. Natomiast nawet jeżeli chociaż jeden w tym momencie mam drożny to i tak mogłoby się okazać, że rzęski nie działają tak jak powinny i nie przetransportują zarodka do macicy.

starania naturalne >2 lata

👩🏻 '94
    niedoczynność tarczycy
    10.2023 sonoHSG - jajowody obustronnie niedrożne
    12.2023 histeroskopia - jajowody udrożnione
    08.2024 start IVF
    Euthyrox, Neoparin
    akupunktura 💆🏻‍♀️

🧔🏻‍♂️'92 ✅

08.2024 punkcja
    1x❄️ po PGT-A

transfer odroczony o 2 cykle
    28.10.2024 FET + EG 🤞🏻♥️
    6 dpt ⏸️ | 7 dpt 95,3 | 10 dpt 361 | 15 dpt 3851
  • Karolove Ekspertka

Wysłany: 25 lipca, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Zgadza się, przy diagnozie jednego niedrożnego szukałam tutaj informacji i potem poszłam do kliniki i z jednym można też podejść do IUI tylko możliwe, że nie będzie to, co cykl. Teraz przy obu drożnych w teorii powinno się dać, co cykl ale jeszcze odczekam do podejścia do IUI wg zaleceń lekarza.

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
    AMH 4.51
    05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
    07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
    09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
    10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
    11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
    11/12.24 stymulacja Lamette 2 IUI nie miała miejsca + pęcherzyk nie pękł.
    12.24 zmiana kliniki 🙄

♂️ 29l
    Wszystkie badania i parametry w normie 🍀
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 25 lipca, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Zgadza się, przy diagnozie jednego niedrożnego szukałam tutaj informacji i potem poszłam do kliniki i z jednym można też podejść do IUI tylko możliwe, że nie będzie to, co cykl. Teraz przy obu drożnych w teorii powinno się dać, co cykl ale jeszcze odczekam do podejścia do IUI wg zaleceń lekarza.
    O widzisz, myślałam że trzeba mieć oba drożne.

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
    04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
    10.2023 Początek leczenia niepłodności
    11.2023 ✅️ histeroskopia
    12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
    12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)

_________
    02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️
  • Oczekującanacud Debiutantka

Wysłany: 25 lipca, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ból jest duży nie ma co się oszukiwać jeśli jajowody są niedrożne.
    Ale jeśli zobaczy się dwie kreski po takim bólu to jest wdzięczność.
    My kobiety doświadczamy dużo bólu i cierpienia aby zobaczyć dwie kreski itd.

U mnie było tak że po pierwszej drożności po 9 miesiącach (chyba) udało się naturalnie ale niestety zarodek nie rozwijał się.

Po następnej drożności nie udało się naturalnie i tutaj jak koleżanka napisała że nie ma siły już tyle czekać i że podchodzi do ivf to ja dobrze rozumiem i wg. Mnie robi dobrze 🙂
    Oczywiście ivf nie daje gwarancji ale zwiększa szanse.

Wysłany: 25 lipca, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ból jest duży nie ma co się oszukiwać jeśli jajowody są niedrożne.
    Ale jeśli zobaczy się dwie kreski po takim bólu to jest wdzięczność.
    My kobiety doświadczamy dużo bólu i cierpienia aby zobaczyć dwie kreski itd.

U mnie było tak że po pierwszej drożności po 9 miesiącach (chyba) udało się naturalnie ale niestety zarodek nie rozwijał się.

Po następnej drożności nie udało się naturalnie i tutaj jak koleżanka napisała że nie ma siły już tyle czekać i że podchodzi do ivf to ja dobrze rozumiem i wg. Mnie robi dobrze 🙂
    Oczywiście ivf nie daje gwarancji ale zwiększa szanse.

• Nestii Debiutantka

Wysłany: 20 grudnia, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Dziewczyny czeka mnie udrażnianie jajowodów w Lublinie i muszę wcześniej wykonać wymaz bakteriologiczny z pochwy. Może podpowiecie które laboratorium zrobi taki wymaz ?

Wysłany: 20 grudnia, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nestii wrote:
    Hej
    Dziewczyny czeka mnie udrażnianie jajowodów w Lublinie i muszę wcześniej wykonać wymaz bakteriologiczny z pochwy. Może podpowiecie które laboratorium zrobi taki wymaz ?

Ja robiłam w luxmedzie.

‹‹ 12 13 14 15 16
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ