X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udrażnianie jajowodów
Odpowiedz

udrażnianie jajowodów

Oceń ten wątek:
  • Kiniejka Koleżanka

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia90 ja również wysałam Ci zaproszenie gdyż chciałam podpytać o
    parę rzeczy

• Basia90 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikaa zaproszenie przyjęte ;)

Kiniejka:
    1. Ważne żeby na skierowaniu napisane było, że jest ona na III oddział Ginekologii w SPSK4, bez tego nie przejdzie. Najpierw zadzwoń sobie na ginekologie, pani Ci wszystko powie co i jak, sprawdzi czy ze skierowaniem wszystko ok, później zadzwonisz sobie na radiologię umówić termin, bo to głównie od ragiologii zależy,
    2. Ja w sumie brałam urlop, nie chciałam żeby w pracy widzieli gdzie byłam. Sądzę, że nie będą nie problemu z wypisaniem L4,
    3. Lepiej być na czczo bo robią badania. Ja też już czekałam pod zabiegowym na badania i wenflon, ale zrobiło się straszne zamieszanie bo jednej z pacjentek oddziału odeszły wody w 22tc i przywieźli ją właśnie do zabiegowego. W efekcie pojechałam na HSG bez badań krwi i bez wenflonu ;p
    4. U mnie w trakcie laparo stwierdzili, że nie drożne, ponoć nie przepuszczały kontrastu u ujścia od strony macicy. Więc nic z tym nie robili.

relgh371p970veew.png
  • Kwiatecek Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny jak to mozliwe ,ze majac juz dziecko mam nie drozne jajowdy? Hsg udroznilo jeden jajowod , drugi jest nie drozny, skrecony i po szerzony w bance i lejku, mam 3 miesiace na zajscie w ciaze na tym jednym potem laparo. Nie spodziewalam sie takiej diagnozy majac dziecko, a staramy sie praiw 3 lata, zwalalali lekarze na moje pcos, faszerowali lekami bez efektu, ale wkoncu trafilam na lekrza , ktory chce mi pomoc. Sam zbieg wspominam strasznie, mimo ,ze dostalam znieczulenie, bol porownyuwalany do porodowego, tak samo uczucie po.

Nadzieja umiera ostatnia!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hipisątko, byłaś na tym udrożnianiu selektywnym HSG?

hipisiątko lubi tę wiadomość

• dżona Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny byłam w czwartek w Lublinie w SPSK 4 na udrażnianiu jajowodów, na selektywnym HSG (SHSG), wykonywanym przez Zakład Radiologi Zabiegowej i Neuroradiologi.
    W październiku 2016 na ostatniej laparoskopii (a mialam ich w sumie dwie i histeroskopię) stwierdzono u mnie niedrożność obu jajowodów od strony macicy w tzw odcinku proksymalnym, a w takim przypadku laparoskopia jest niestety bezradna.
    W Lublinie udało się prawy jajowód udrożnić w 100%, a lewy jajowód udało się udrożnić na 2/3 długości. Jajowód dystalnie, ( tzn od strony jajnika ) najprawdopodobniej w zrostach, leniwie przepuszcza środek cieniujący (może nie być kontaktu z jajnikiem).
    Sam zabieg wspominam bardzo dobrze. Lekarz przygotował mnie do niego bardzo starannie, opiekował się mną od samego początku do końca, dbał o moje bezpieczeństwo, samopoczucie i komfort podczas zabiegu.
    Ból był dość mocny, ale do przeżycia, dzięki współpracy i wsparciu całego zespołu, dało się panować nad bólem i udrożnić mi jajowody, a potem w bardzo miłej atmosferze pokazać wszystkie zdjęcia, krótkie filmiki i skrupulatnie wytłumaczyć krok po kroku cały zabieg, za co jestem im ogromnie wdzięczna :)
    Teraz mamy odczekać do następnego cyklu i działać :)

Chętnie udzielę informacji jakby któraś z Was chciała się coś więcej dowiedzieć.

Pozdrawiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2017, 16:35

hipisiątko lubi tę wiadomość

100 cykl 09.2020 STOP - już nie liczę...
    🛑😔 92zOvuFdiend.pl
    Niedrożne jajowody? PCOS(2011), niedoczynność tarczycy(2014), hiperinsulinemia(2015), hiperprolaktynemia cz(2015), wysokie LH, znikomy śluz 😐
    *08.2018 ... psychoterapia
    *1,5 roku z Naprotechnologią
    *kilkanaście cykli z Letrozolem
    * mąż 2% morfologia, 86 ml/ml koncentracja
    *01.2017 - SHSG Lublin - PJ udrożniono, LJ udrożniono na 2/3 długości
    *10.2016- laparoskopia -NIEDROŻNOŚĆ OBUSTRONNA 😔PCOS-kauteryzacja jajników
    *06.2014-03.2015- 8 cykli z Clostilbergyt
    *07.2014- histeroskopia-lewe ujście jajowodu niedrożne, prawe drożne, macica i szyjka ok
    *10.2013- laparoskopia- niedrożność PJ, kauteryzacja jajników
    *Aniołek [*] 13.01.2014 ♥ 6+3t 😔
    *Starania o pierwszą ciąże od 09.2012
    "Każdego dnia, dostajemy od życia kamienie, ale to od nas zależy czy zbudujemy z nich mur, czy most."

j36regz2ei8e5moa.png
  • Lucek475 Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

dołączam do waszej grupy z diagnozą jama macicy zniekształcona, liczne zrosty, oba jajowody niedrożne.
    w marcu wizyta na której sie okaże czy jest sens cos działać.

dziewczyny a jak zrosty w macicy blokują jajowody to sie jakoś jej udrożnia ?

słyszałam że lublin jest dobry te klocki

Starania od 06.2015
    ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
    ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI :(
  • $Ggosiak$ Nowa

Wysłany: 27 czerwca 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!!!

piszę tą wiadomość bo może którejs z Was pomogę, ponieważ sama przez dłuższy czas szukałam pomocy w udrożnieniu jajowodów.

W dniu wczorajszym w Lublinie miałam przezpochwowe udrażnianie jajowodów (SHSG).Zabieg wykonywał dr Zych wraz z dr Pyra w zakładzie Radiologi Zabiegowej i Neuroradiologi. Nie będę kłamać zabieg był bolesny (pomimo leków przeciwbólowych) ale do wytrzymania. Cały zabieg trwał ok. 30 min. Podczas zabiegu udrożnione zostały obydwa jajowody:)
    Jestem bardzo zadowolona z zabiegu, jak również z opieki jaką obdarzył mnie dr. Zych.

Jeśli potrzebujecie szczegółowych informacji służę pomocą. Dodam jeszcze, że od pierwszej rozmowy telefonicznej z doktorem do samego zabiegu minął tylko miesią

• Biedronka123 Nowa

Wysłany: 3 lipca 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Ja również jestem po SHSG, które miałam robione w połowie czerwca. Zabieg wykonywał dr Zych wraz z dr Pyra (tak samo jak wyżej pisała Gosia) Potwierdzam zabieg bolesny ale do wytrzymania i naprawdę wspaniała ekipa która go wykonuje. Miałam niedrozny jeden jajowod I udało się go udroznic. Jestem bardzo zadowolona z opieki dr Zych tym bardziej ze jestem z Trójmiasta i miałam kawałek drogi do Lublina a udało się wszystko załatwić w ciągu miesiąca (jednego cyklu)
    Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem

• Lidia86 Nowa

Wysłany: 14 lipca 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam udrażniane jajowody w czerwcu w Lublinie. Udało się udrożnić mi prawy jajowód (lewy miałam drożny). Cały przebieg zabiegu opisałam tutaj: http://naproinfo.pl/udraznianie-jajowodow
    Może komuś się przyda.

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również miałam obustronnie udrożnione po czym wykonaną laparoskopię. Tuż po niej zaszłam w ciążę w 1 cyklu :) starałam się 7 lat. Obecnie po 5 latach oba jajowody nadal drożne także zabieg daje długo trwał efekt. Powodzenia!

dżona, hipisiątko lubią tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Ove Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was robiąc zabieg na Jaczewskiego miała go wykonywanego przez dr Futyme? Czy miała któraś robiona laparoskopie, by usunąć wodniaka lub jajowod? Czy po usunięciu wodniaka i plastyce jajowodu wodniak wrócił?

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiposiatko, ty jestes z Lublina prawda? Kurcze, totalnie nie wiem co robić. Prof Putowski powiedział mi, że jajowodu mi nie wytnie, bo to wbrew prawu. Wytnij wodniaka i zrobi plastyke + usunie ewentualne zrosty. A dr Futyma z Jaczewskiego powiedział ze tylko usuniecie wchodzi w grę, bo plastyka jest nieefektywna i wodniak może powrócić, a lepiej unikać drugiej laparoskopia.

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ktoś ma w najbliższym czasie zabieg? bo przez tel dostałam info, że coś wstrzymują do końca roku a potem niewiadomo. Jestem po 3 IVF, nie planuje narazie kolejnych, więc może udałoby się udrożnić choć jeden jajowód i spróbować naturalnie..
    Czy najlepiej kontaktować się z dr Zychem na tel kom?

• Nadi31 Nowa

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka123 wrote:
    Cześć dziewczyny

Ja również jestem po SHSG, które miałam robione w połowie czerwca. Zabieg wykonywał dr Zych wraz z dr Pyra (tak samo jak wyżej pisała Gosia) Potwierdzam zabieg bolesny ale do wytrzymania i naprawdę wspaniała ekipa która go wykonuje. Miałam niedrozny jeden jajowod I udało się go udroznic. Jestem bardzo zadowolona z opieki dr Zych tym bardziej ze jestem z Trójmiasta i miałam kawałek drogi do Lublina a udało się wszystko załatwić w ciągu miesiąca (jednego cyklu)
    Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem
    Biedronko, czy skierowanie na shsg dostalas od lekarza z Trójmiasta? Jestem z Gdańska i podróż do Lubina bez gwarancji dostania skierowania na shsg przeraża mnie.

Nadi
  • miamia Koleżanka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    Jestem trochę przerażona ale też pełna nadziei dzięki Waszym wpisom. Jestem po laparoskopii. Jeden jajowód niedrożny, drugi udało się z ledwością udrożnić ale nie wiadomo w jakim stopniu. Bałam się że to już koniec, ale dałyście nadzieję :)
    Powiedzcie czy to skierowanie do Lublina to od jakiegokolwiek gina może być? Od czego zacząć? Rozumiem, że trzeba sobie ogarnąć jakiś nocleg w Lublinie bo dzień przed zabiegiem jest jeszcze wizyta?
    Jak długo czekałyście na wizytę i ile ich było przed zabiegiem? Ile to wszystko kosztuje? Czy coś jeszcze powinnam wiedzieć?
    Z góry dziękuję :)

• miamia Koleżanka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidia86 wrote:
    Ja też miałam udrażniane jajowody w czerwcu w Lublinie. Udało się udrożnić mi prawy jajowód (lewy miałam drożny). Cały przebieg zabiegu opisałam tutaj: http://naproinfo.pl/udraznianie-jajowodow
    Może komuś się przyda.

Bardzo pomocny wpis! Dzięki :)

• miamia Koleżanka

Wysłany: 31 grudnia 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi o szpital w Lublinie przy ul Jaczewskiego?
    Czyli trzeba się tam najpierw na wizytę zapisać do gin?

• Biedronka123 Nowa

Wysłany: 3 stycznia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadi31 wrote:
    Biedronko, czy skierowanie na shsg dostalas od lekarza z Trójmiasta? Jestem z Gdańska i podróż do Lubina bez gwarancji dostania skierowania na shsg przeraża mnie.

Nadi31 ja miałam skierowanie od lekarza z Gdańska który powiedział mi o tym zabiegu i wypisal mi skierowanie. Ja zadzwoniłam do szpitala w Lublinie i się zarejestrowałam na zabieg. Miałam obawy czy aby napewno jak przyjadę będzie wszystko ok i moje obawy się potwierdziły ponieważ na miejscu okazało się ze zapisałam się do złego oddziału (tam w jednym budynku są 2 kliniki jedna Ginekologii - tam się zapisalam i to nie tam oraz klinika położnictwa i perinatologi i to tam trzeba trafic) to bardzo ważne ponieważ te 2 kliniki mają skrajne podejście do tego zabiegu. Profesor z ginekologi powiedział mi po obejrzeniu moich wyników ze nie nadaje się na zabieg udrazniania ze u mnie tylko in vitro zostaje no i później udało mi się przez mojego lekarza będąc jeszcze na miejscu w Lublinie otrzymać kontakt do doktora Zych który się ze mną spotkał i przejrzał wyniki i powiedział ze jestem klasycznym przypadkiem do wykonania udrazniania jajowodu, wyjaśnił mi wszystko i po powrocie do domu dostalam maila z wytycznymi co musze zrobić i kontaktował am sie od tego czasu z nim telefonicznie. Umówiliśmy się na dzień zabiegu przed wyjazdem wysłałam mu wyniki badań i doPiero jak mi potwierdził pojechałam do Lublina. Dzień przed zabiegiem byłam u Niego na wizycie wszystko co chcialam wyjaśnił i rano na drugi dzień zgłosiłam się do szpitala i miałam wykonany zabieg. Powiedział mi ze trzeba było odrazu do Niego dzwonic i się umawiać. Wiec radzę Ci bezpośrednio z doktorem się skontaktować on wszystko zalatwia i powie Ci jak to wyglada inaczej tam się nie dostaniesz

dżona lubi tę wiadomość

• Biedronka123 Nowa

Wysłany: 3 stycznia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NADI31 Kontakt do doktora Ireneuszach Zych znajdziesz na jego stronie internetowej, odbiera telefony ale raczej w godzinach wieczornych 19-20

• Nadi31 Nowa

Wysłany: 4 stycznia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronko bardzo Ci dziękuję za pomoc. Dzisiaj zadzwonie do doktora Zycha

Nadi
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ