udrażnianie jajowodów
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem trochę podłamana Lekarz mi powiedział, ze przy niedrożnych jajowodach lepiej je zupełnie usunąć niż udrażniać bo to bzdura i one i tak nie będą spełniać swojej funkcji
Dziewczyny, ilu z Was udało się zajść w ciążę po udrożnieniu? Nie wiem czy on tak mówi bo chce mnie na invitro namówić czy faktycznie cos jest na rzeczy... Już dwóch lekarzy mi powiedziało ze jajowód po udrożnieniu może mieć uszkodzone rzęski i owszem będzie drożny ale nie spełnia swojej funkcji i nie przesuwa komórki jajowej -
Hej dziewczyny! Ja jestem po selektywnym hsg właśnie leżę w szpitalu w Lublinie:) u mnie tez oba jajowody udrożnione bardzo szybko... cały zabieg trwal niecałe 10 min z czego 8 to przygotowywanie... zabieg bolesny aż krzyczałam z bólu ale po 30 sekundach intensywnego nagłego bólu udało sie:) teraz czekamy z mężem na efekty wcześniej przeszłam histeroskopie i laparoskopię - wykazano obustronna niedrożność i lekarze nie wiedzieli czemu bo zrostów nie było...wskazanie in vitro... prawdopodobnie przyczyna były czopy śluzowe.
Ja skierowanie miałam od P. Dr. Zycha - umówiłam sie na wizytę zaraz po laparoskopii w październiku... doktor kazał odczekać przynajmniej 3 cykle... i zabieg wykonał wspólnie z Dr. Pyra. Jestem bardzo zadowolona z przebiegu i pełnego profesjonalizmu!Nasz mały cudzie trwaj...
-
Kropeczka1986 wrote:Hej dziewczyny! Ja jestem po selektywnym hsg właśnie leżę w szpitalu w Lublinie:) u mnie tez oba jajowody udrożnione bardzo szybko... cały zabieg trwal niecałe 10 min z czego 8 to przygotowywanie... zabieg bolesny aż krzyczałam z bólu ale po 30 sekundach intensywnego nagłego bólu udało sie:) teraz czekamy z mężem na efekty wcześniej przeszłam histeroskopie i laparoskopię - wykazano obustronna niedrożność i lekarze nie wiedzieli czemu bo zrostów nie było...wskazanie in vitro... prawdopodobnie przyczyna były czopy śluzowe.
Ja skierowanie miałam od P. Dr. Zycha - umówiłam sie na wizytę zaraz po laparoskopii w październiku... doktor kazał odczekać przynajmniej 3 cykle... i zabieg wykonał wspólnie z Dr. Pyra. Jestem bardzo zadowolona z przebiegu i pełnego profesjonalizmu!
Ile kosztuje wizyta u dr Zycha. Wybieram się do niego i nie wiem na jaką kwotę się przygotować.
Wprawdzie powoli nastawiam się na in vitro, ale uznałam, że najpierw spróbuję z selektywnym hsg, a jak się nie uda to na jesieni zaczynamy procedurę. Co do skuteczności to ostatnio czytałam artykuł naukowy, że w przypadku tej metody ok 26% pacjentek zachodzi w ciążę.... czy to dużo czy mało??? sama nie wiem, nie robię sobie wielkich nadziei.Starania od 11.2016
Niedoczynność tarczycy
Hiperprolaktynemia
AMH 4,1
Jeden jajowód niedrożny
Usunięta torbiel
Kir AA
Sierpień 2021 IVF Macierzyństwo Kraków dr P.
❄️❄️
18.10. 2022 r 👶 Iga -
Dziewczyny odświeżam wątki o shsg bo zobaczyłam w tym swoją ostatnią nadzieję. Przeczytałam już chyba wszystko co było na ten temat w Internecie. I moją ostatnią wątpliwościa zostało skierowanie. Niektóre z Was napisały że źle wypisane nie przejdzie. Ja idę do swojego ginekologa w poniedziałek prosić żeby mi je wypisal. Ale zgaduje ze pewnie tego nigdy wcześniej nie robił. I teraz martwię się ze coś będzie niepoprawnie:( co ono musi zawierać? Może któraś pamięta? Bardzo proszę o pomoc.
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔 -
Na skierowaniu powinno się znaleźć:
Do szpitala: SPSK4 w Lublinie
Oddział: III Klinika Ginekologii
Rozpoznanie: ...
Uwagi: Proszę o selektywne badanie HSG.
Na zabieg można zarejestrować się telefonicznie, nr telefonu 81 724 48 48 (sekretariat kliniki ginekologii). Podczas rejestracji trzeba mieć przed sobą skierowanie, wypytują o to co jest na skierowaniu (kto kieruje, jakie jest rozpoznanie itp.). Pielęgniarka rezerwuje dla pacjentki 2 dni w szpitalu. Nie wiadomo kiedy odbędzie się zabieg, czy pierwszego czy drugiego dnia. Zależy tutaj dużo od radiologii.
Do kliniki trzeba się zgłosić na czczo z wynikami: HSG lub laparoskopia, wymaz bakteriologiczny z pochwy (badanie ważne 1 miesiąc), morfologia i CRP (ważne tydzień), dodatkowo trzeba zabrać wynik badania nasienia.
Podaję adres strony kliniki http://www.spsk4.lublin.pl/index.php/struktura/kliniki/89-klinika-ginekologii -
Bardzo dziękuję. Denerwuje się czy mi się uda w najblizszym czasie zarejestrować. Dlatego każda wskazówka jest dla mnie bezcenna.
Starania od 6.2017
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
Hm ja jak dzwoniłam też wspominali coś od dwóch dniach. Ale ostatecznie wszystkiego się dowiem we wtorek.
Starania od 6.2017
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
Dzięki dziewczyny jutro rano dzwonię skierowanie dziś mi lekarz wypisal:)
Starania od 6.2017
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
Dostałam termin na 4.06. Pani mówiła o dwóch dniach. I kazała wziąć wyniki nasienia co rzeczywiście jest dość dziwne. Kropka a u Ciebie udało się udroznic?
Starania od 6.2017
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
Hipsiatko mnie zastanawia właśnie ta współpraca z klinikami bo na stronie pisze że współpracują z klinika perinatologii i klinika ginekologii operacyjnej, a ja tak jak Kropka zarejestrowała się do jeszcze innej czyli kliniki ginekologii. A jakas dziewczyna kiedyś tu napisała, że zarejestrowali ja do złej kliniki i nie zrobili jej shsg.
hipisiątko lubi tę wiadomość
Starania od 6.2017
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
Cześć Dziewczyny. Wczoraj byłam w szpitalu w Lublinie. Zabieg był jednodniowy, ale lekarz powiedział że może zdarzyć się wyjatkowa sytuacja, że sala zabiegowa będzie zajęta w jakimś nagłym przypadku i wówczas mój zabieg będzie kolejnego dnia. Ewentualnie jeśli będą powikłania zostawia mnie dłużej na obserwację - myślę, że dlatego rezerwują dwa dni, ale standardowo zabieg odbywa się w systemie jednodniowym. Ja miałam skierowanie od gina prywatnego na małej kartce a drugie od rodzinnego. Oba były ok, lekarz wziął to od rodzinnego. Na skierowaniu był tylko adres szpiatala i prośba o sHSG że względu na w moim przypadku niepłodność wtórna. Ja kontaktowalam się nie że szpitalem tylko z dr Zychem i on mnie dalej instruowal.Lekarz zrobil na mnie bardzo dobre wrazenie, życzliwie odpowiadał na wszystkie pytania, kompetentny,dokladnie opisał cały przebieg zabiegu. Chciał wyniki męża, bo podkreślał, że w zapłodnieniu zdrowie partnera odgrywa połowę roli. Niby oczywiste, ale wg niego wielu lekarzy pomija mężczyzn i kieruje kobiety na szereg badań a po miesiącach okazuje się że u pana morfologia na poziomie 0℅ więc pewnie o to chodzi z tymi wynikami nasienia.