Forum Starając się z pomocą medyczną WYSOKA PRL- komu się udało, jakimi lekami pomagało?
Odpowiedz

WYSOKA PRL- komu się udało, jakimi lekami pomagało?

Oceń ten wątek:
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki PRL po obciązeniu sa zatrważające dla mojego lekarza, zamiast 2-5 krotnie poziom PRL podskoczyl mi 11 krotnie, normę w spoczynku też mialam za wysoką (21,76 na max.20)... Czekam na wizytę kolejną, i stąd moje pytanie, jak was leczono, czy się udało i jak dlugo trwało czekanie na bobaska po wysokiej PRL?

    bella84 lubi tę wiadomość

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miałaś badanie TSH? Bo często wysoka prolaktyna jest wynikiem problemów z tarczycą, a wtedy warto najpierw zadbać o uregulowane TSH, a dopiero potem zająć się wysoką prolaktyną.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    A miałaś badanie TSH? Bo często wysoka prolaktyna jest wynikiem problemów z tarczycą, a wtedy warto najpierw zadbać o uregulowane TSH, a dopiero potem zająć się wysoką prolaktyną.

    tak, też miałam i ok są bo TSH =1,37 (norma 0.3-4.9)
    a FT4= 1,1 (norma 0.7-1.48)


    Jedynie PRL tak wyszła..staramy się już od roku i nic..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2013, 11:21

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, to dobrze, że z tarczycą wszystko w porządku :) Z tego mi wiadomo na obniżenie PRL stosuje się najczęściej Bromergon i ogólnie można z nią skutecznie się rozprawić :) Teraz kiedy wiesz co jest problemem, powinno już pójść z górki. :)

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 12:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    Aha, to dobrze, że z tarczycą wszystko w porządku :) Z tego mi wiadomo na obniżenie PRL stosuje się najczęściej Bromergon i ogólnie można z nią skutecznie się rozprawić :) Teraz kiedy wiesz co jest problemem, powinno już pójść z górki. :)

    Oby :) ale tym się nadal zajmuje ginekolog czy już endo?

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 12:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba większość dziewczyn leczy się u swoich ginekologów. Ale u endokrynologa możesz jak najbardziej. To już zależy od ciebie. Jeśli twój ginekolog jest dobrym specjalistą i zna się na problemach z zajściem w ciąże, to chyba lepiej kontynuować u niego leczenie. A w ogóle to dziwne, że już nie wdrożył leczenia, skoro byłaś u niego już z wynikami, chyba że byłaś z nimi u lekarza rodzinnego?

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA po stwierdzonej hiperpro.. dostałam bromergon i po miesiącu zaszłam w ciążę, ale w 7 tygodniu poroniłam - choć u mnie wyszedł drugi problem, zbyt niski progesteron do podtrzymania ciąży w pierwszym jej okresie. Tak więc prolaktyna została "zbita" i od razu zaciążyłam. Po poronieniu w kolejną ciąże zaszłam od razu (w sensie w pierwszym miesiącu, w którym dostał zielone światło od gina) choć na progesteron już uważałam i mam 8 latka.

    Reni, Pchelkaa lubią tę wiadomość

  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    polarmiś wrote:
    JA po stwierdzonej hiperpro.. dostałam bromergon i po miesiącu zaszłam w ciążę, ale w 7 tygodniu poroniłam - choć u mnie wyszedł drugi problem, zbyt niski progesteron do podtrzymania ciąży w pierwszym jej okresie. Tak więc prolaktyna została "zbita" i od razu zaciążyłam. Po poronieniu w kolejną ciąże zaszłam od razu (w sensie w pierwszym miesiącu, w którym dostał zielone światło od gina) choć na progesteron już uważałam i mam 8 latka.

    Ale mnie teraz podniosłaś na duchu... :) kochana :)

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    Chyba większość dziewczyn leczy się u swoich ginekologów. Ale u endokrynologa możesz jak najbardziej. To już zależy od ciebie. Jeśli twój ginekolog jest dobrym specjalistą i zna się na problemach z zajściem w ciąże, to chyba lepiej kontynuować u niego leczenie. A w ogóle to dziwne, że już nie wdrożył leczenia, skoro byłaś u niego już z wynikami, chyba że byłaś z nimi u lekarza rodzinnego?

    Tak, u rodzinnego ;) gin dopiero 29.04 :) wcześniej chodziłam do kilku ( przez całe starania) a dopiero on jeden jedyny ( mam go od polowy ubiegłego m-ca) zalecił mi na dzień dobry szereg badań, bo rok staran to dużo. Anioł-lekarz!

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • Makak Ekspertka
    Postów: 229 198

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja na prolaktynę brałam Dostinex - super sprawa, raz w tygodniu brałam 1/4 tabletki. Z Bromergonem miałam takie przeboje, że nie dałam rady :) Dostinex jest drogi, ale 1 tabletka (koszt to ok 30-40zł) to czasami miesięczna kuracja, oczywiście w zależności od zaleconej dawki. No i w moim przypadku zero skutków ubocznych.
    Ja najpierw leczyłam się się u ginekologa-endokrynologa, a potem u ginekologa.

    20110812580114.png
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makak wrote:
    Hej, ja na prolaktynę brałam Dostinex - super sprawa, raz w tygodniu brałam 1/4 tabletki. Z Bromergonem miałam takie przeboje, że nie dałam rady :) Dostinex jest drogi, ale 1 tabletka (koszt to ok 30-40zł) to czasami miesięczna kuracja, oczywiście w zależności od zaleconej dawki. No i w moim przypadku zero skutków ubocznych.
    Ja najpierw leczyłam się się u ginekologa-endokrynologa, a potem u ginekologa.

    A pomógł Ci słońce dostinex na zajście w ciążę? :)

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 13:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka WSK wrote:
    Makak wrote:
    Hej, ja na prolaktynę brałam Dostinex - super sprawa, raz w tygodniu brałam 1/4 tabletki. Z Bromergonem miałam takie przeboje, że nie dałam rady :) Dostinex jest drogi, ale 1 tabletka (koszt to ok 30-40zł) to czasami miesięczna kuracja, oczywiście w zależności od zaleconej dawki. No i w moim przypadku zero skutków ubocznych.
    Ja najpierw leczyłam się się u ginekologa-endokrynologa, a potem u ginekologa.

    A pomógł Ci słońce dostinex na zajście w ciążę? :)

    Wcześniej staraliśmy się trzy lata ale zaznaczam bez presji, bez ovufriend i mierzenia temperatur itp. i byliśmy ciągle w rozjazdach - no ale przez 3 lata nic. Po bromergonie - od razu.

  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 18 kwietnia 2013, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    POLARMIŚ- budujesz mnie :) zaczynam się cieszyć że zrobilam badania :)

    polarmiś lubi tę wiadomość

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • Makak Ekspertka
    Postów: 229 198

    Wysłany: 19 kwietnia 2013, 06:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie pomógł, do dzisiaj próbuję :( Ale muszę przyznać, że poziom prolaktyny bardzo ładnie się wyrównał. Po prostu mam inne, dodatkowe problemy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2013, 06:59

    20110812580114.png
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 19 kwietnia 2013, 07:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makak wrote:
    Niestety nie pomógł, do dzisiaj próbuję :( Ale muszę przyznać, że poziom prolaktyny bardzo ładnie się wyrównał. Po prostu mam inne, dodatkowe problemy.

    Ale wykres Twój jest piękny! Jestem aż w szoku :)

    Makak lubi tę wiadomość

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • Wika! Autorytet
    Postów: 284 123

    Wysłany: 19 kwietnia 2013, 07:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:) jestem tutaj nowa:) od wczoraj zaczęłam brać Bromergon - pół tabletki na noc- mam lekko podwyższoną prolaktynę po tabletce- mam nadzieje, że pomoże:)

    endometrioza- moj maly koszmar...:(
    2 ivf - :(
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 19 kwietnia 2013, 07:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tweety wrote:
    Witam:) jestem tutaj nowa:) od wczoraj zaczęłam brać Bromergon - pół tabletki na noc- mam lekko podwyższoną prolaktynę po tabletce- mam nadzieje, że pomoże:)

    jaki miałas wynik prl Tweety? czy bromek przepisał ci gin prywatnie (na 100% ) czy na ryczałt? :) trzymam kciuki za ciebie :) ja gin mam dopiero na 29.04 więc kwiecień raczej odpadnie :(

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • Makak Ekspertka
    Postów: 229 198

    Wysłany: 19 kwietnia 2013, 07:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka, nawet nie masz pojęcia jaka nadzieja we mnie powoli wstępuje :)

    20110812580114.png
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 19 kwietnia 2013, 07:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makak wrote:
    Emilka, nawet nie masz pojęcia jaka nadzieja we mnie powoli wstępuje :)

    Wierzę :) to mało realne żeby tak wysoka temp. mogła spaść... jeszcze kilkanaście dni temu i u mni taka była.. wiem, ze moje maleństwo jeszcze wróci..

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • Emilka WSK Autorytet
    Postów: 1184 906

    Wysłany: 19 kwietnia 2013, 07:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makak'u- a mogę zapytać ile masz już lat i jak długo sie starasz?

    Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

    a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

    Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego