Forum Temperatury, wykresy, płodność Progesteron wyniki proszę o pomoc
Odpowiedz

Progesteron wyniki proszę o pomoc

Oceń ten wątek:
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1251 328

    Wysłany: 21 maja 2018, 11:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    7 dpo nie mogłam, bo niedziela była. Dzisiaj jest 8 dpo i miałam zrobić badanie, ale sobie pomyślałam, że zrobię jutro (9dpo), żeby już mieć pewność czy rośnie, czy spada.

    Starania o drugie dziecko
    2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami - listopad 2018 (25 cs)
    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    LH:FSH poniżej 0,6
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    Wysoka homocysteina
    TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)
  • Ika83 Ekspertka
    Postów: 274 92

    Wysłany: 21 maja 2018, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ten wynik jest ok. Robiony 7dpo. Progesteron 63.2 mmol

    Ika83
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1251 328

    Wysłany: 21 maja 2018, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo ładny :)

    Jednostka to nmol/L, tak?

    Wiadomość wyedytowana przez autora 21 maja 2018, 16:17

    Starania o drugie dziecko
    2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami - listopad 2018 (25 cs)
    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    LH:FSH poniżej 0,6
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    Wysoka homocysteina
    TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)
  • Ika83 Ekspertka
    Postów: 274 92

    Wysłany: 21 maja 2018, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f napisała:
    Bardzo ładny :)

    Jednostka to nmol/L, tak?
    Tak. Właśnie taka jednostka i to mnie mega zmylilo:) czyli 19.84
    Myślisz ze ok :)?

    Ika83
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1251 328

    Wysłany: 21 maja 2018, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne :) Nie musisz się martwić progesteronem w tym cyklu na pewno ;)

    Starania o drugie dziecko
    2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami - listopad 2018 (25 cs)
    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    LH:FSH poniżej 0,6
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    Wysoka homocysteina
    TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1251 328

    Wysłany: 22 maja 2018, 18:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wynik z dzisiejszego badania (9dpo) i progesteron wynosi 17 ng/ml, czyli minimalnie mniej niż w 5 dpo, ale mniej... I dalej jestem w kropce. :/ Myślałam, że spadek (lub wzrost) będzie wyraźniejszy, a tak ciągle nie mam pewności, ale wydaje mi się, że jednak tendencja jest spadkowa... Jak myślicie? Robić sobie nadzieję?

    Starania o drugie dziecko
    2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami - listopad 2018 (25 cs)
    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    LH:FSH poniżej 0,6
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    Wysoka homocysteina
    TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)
  • iNso87 Autorytet
    Postów: 8338 5041

    Wysłany: 23 maja 2018, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja dzis robiłam badanie proga w 21dc (7dpo wyliczone wg tempki,nie mialam monitoring) Wynik 20,78ng/ml. Chyba nawet niezly wynik jak na 1cs po tabsach i bez wspomagaczy?

    Wiadomość wyedytowana przez autora 23 maja 2018, 18:02

    qAorp1.png
    8Lcgp1.pngXMJMp2.png
  • Ania1003 Autorytet
    Postów: 2347 2746

    Wysłany: 23 maja 2018, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 napisała:
    Hej ja dzis robiłam badanie proga w 21dc (7dpo wyliczone wg tempki,nie mialam monitoring) Wynik 20,78ng/ml. Chyba nawet niezly wynik jak na 1cs po tabsach i bez wspomagaczy?

    Wynik bardzo ładny. Warto sprawdzić za 2 dni jaka jest tendencja.
    A na przyszłość, zmieniłabym termometr na taki z dwoma miejscami po przecinku.

    iNso87 lubi tę wiadomość

    mhsvl6d8epbt5fcr.png
  • pap86 Autorytet
    Postów: 1827 1081

    Wysłany: 24 maja 2018, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f napisała:
    Mam wynik z dzisiejszego badania (9dpo) i progesteron wynosi 17 ng/ml, czyli minimalnie mniej niż w 5 dpo, ale mniej... I dalej jestem w kropce. :/ Myślałam, że spadek (lub wzrost) będzie wyraźniejszy, a tak ciągle nie mam pewności, ale wydaje mi się, że jednak tendencja jest spadkowa... Jak myślicie? Robić sobie nadzieję?
    Czy dzis powtarzasz badanie?

    Sono hsg-oba jajowody drożne
    Mąż-morfologia ok, hba 78%, fragmentacja 19% (norma do 15%)
    Pierwszy cykl na clo=nieudany
    Drugi cykl na clo=nieudany
    Niepłodność wtórna idiopatyczna?

    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • pap86 Autorytet
    Postów: 1827 1081

    Wysłany: 24 maja 2018, 08:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mdf chyba nawet w ewentualnej ciazy to prog troche skacze wiec mialas 20, teraz 17-nie jest zle. Czy robic sobie nadzieje? Ja wolala bym sie milo zaskoczyc niz niemilo rozczarowac.. bo jednak z tego co sie na ovu naczytalam to ciaze lubią duzy progesteron.

    Sono hsg-oba jajowody drożne
    Mąż-morfologia ok, hba 78%, fragmentacja 19% (norma do 15%)
    Pierwszy cykl na clo=nieudany
    Drugi cykl na clo=nieudany
    Niepłodność wtórna idiopatyczna?

    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Zuza1 Znajoma
    Postów: 16 1

    Wysłany: 24 maja 2018, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomóżcie mi w interpretacji badań progesteron ,7 dzień po ow.24dc.35,96ng/ml normy f.fol.0,057-0,893.f.ow.0,121-12.f.lut.1.83-23,9.I trym.ciazy 11-44,3. Estradiol 297,20ng/ml normy f.pęch.12,5-166 ,f.owulacyjna 85,8-498 ,f.lut.23,8-211.I trym.ciazy. 215-4300

    Wiadomość wyedytowana przez autora 24 maja 2018, 12:38

    Zuza
  • maj2018 Koleżanka
    Postów: 37 12

    Wysłany: 24 maja 2018, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza1 napisała:
    Pomóżcie mi w interpretacji badań progesteron ,7 dzień po ow.24dc.35,96ng/ml normy f.fol.0,057-0,893.f.ow.0,121-12.f.lut.1.83-23,9.I trym.ciazy 11-44,3. Estradiol 297,20ng/ml normy f.pęch.12,5-166 ,f.owulacyjna 85,8-498 ,f.lut.23,8-211.I trym.ciazy. 215-4300
    Wyniki dobre, jesteś w ciąży. Gratulacje. Dla pewności jeszcze zrób test za kilka dni.

    maj
  • iNso87 Autorytet
    Postów: 8338 5041

    Wysłany: 24 maja 2018, 12:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 napisała:
    Wynik bardzo ładny. Warto sprawdzić za 2 dni jaka jest tendencja.
    A na przyszłość, zmieniłabym termometr na taki z dwoma miejscami po przecinku.
    Dziekuje za odp. Zapomnialam dodac,ze norma mego lab to;
    faza folikularna - poniżej 0,1-0,3 ng/ml
    faza lutealna - 1,2-15,9ng/ml

    ciaza I trymestr
    2,8-147,3 ng/ml

    qAorp1.png
    8Lcgp1.pngXMJMp2.png
  • Zuza1 Znajoma
    Postów: 16 1

    Wysłany: 24 maja 2018, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maj2018 napisała:
    Wyniki dobre, jesteś w ciąży. Gratulacje. Dla pewności jeszcze zrób test za kilka dni.
    Nie mam żadnych objawów ciążowych.Od 3 dni przyjmuje utrogeston czeski czy on może mi zawyżyć wynik progesteronu czy nie ma żadnego wpływu

    Wiadomość wyedytowana przez autora 24 maja 2018, 14:43

    Zuza
  • Ania1003 Autorytet
    Postów: 2347 2746

    Wysłany: 25 maja 2018, 07:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza1 napisała:
    Nie mam żadnych objawów ciążowych.Od 3 dni przyjmuje utrogeston czeski czy on może mi zawyżyć wynik progesteronu czy nie ma żadnego wpływu

    Ja odpisałam na innym wątku więc sprostuję tutaj.
    Tam nie napisałaś że coś przyjmujesz, dlatego sugerowałam ciążę.
    Ale jeśli bieżesz progesteron to on jest wyłapywany we krwi przy badaniu- stąd prawdopodobnie wysoki wynik (co nie oznacza że ciąży nie ma lub że to źle).
    Luteina również będzie wykrywana w krwi.
    Jedynie Duphaston jest syntetykiem i badania krwi go nie wyłapują- wychodzi wtedy nasz własny prog. Ale gdy wyjdzie niski, nie oznacza to, że taki jest. Tak łopatologicznie mówiąc 'Duphaston działa z ukrycia'.

    Przy Twoim wyniku na pewno masz duże szanse na ciążę.

    mhsvl6d8epbt5fcr.png
  • Ania1003 Autorytet
    Postów: 2347 2746

    Wysłany: 25 maja 2018, 07:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 napisała:
    Dziekuje za odp. Zapomnialam dodac,ze norma mego lab to;
    faza folikularna - poniżej 0,1-0,3 ng/ml
    faza lutealna - 1,2-15,9ng/ml

    ciaza I trymestr
    2,8-147,3 ng/ml

    Normy normami. Dlatego warto badać.
    Nie zawsze mając np. 17 PRG jest ciąża- a norma w tym wypadku na to wskazuje. Dobrze wiedzieć jak funkcjonuje organizm i jakie ma swoje normy.
    Tak samo jak przy PRG 3 prawdopodobnie nie dojdzie do zapłodnienia- norma jest niby od 2.8
    Ciężko utrzymać ciążę z niskim progesteronem bo on odpowiada za rozwój zarodka. I z tego względu normy mogą mówić jedno a życie potem to i tak weryfikuje.

    mhsvl6d8epbt5fcr.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1251 328

    Wysłany: 25 maja 2018, 08:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap86 - nie powtarzałam, nie chcę się już kłuć, poza tym już tyle kasy wydałam w tym cyklu na badania (a jeszcze planuje w przyszłym cyklu wszystko powtórzyć), że stwierdziłam, że nie będę robić, tylko po to, żeby zaspokoić moją ciekawość. Poczekam spokojnie na termin @, jak przyjdzie to trudno, jak nie, to super :) Ale bardzo wątpię, bo piersi już tak nie bolą, dolegliwości brzuszne się wyciszyły zupełnie, śluzu praktycznie nie mam, więc już raczej nic z tego. Ale cieszę się, że prog był taki ładny, bo do tej pory było raczej cienko, niby w granicach normy, ale w tych dolnych raczej.

    Starania o drugie dziecko
    2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami - listopad 2018 (25 cs)
    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    LH:FSH poniżej 0,6
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    Wysoka homocysteina
    TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)
  • pap86 Autorytet
    Postów: 1827 1081

    Wysłany: 25 maja 2018, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mdf dlugo sie juz starasz o dziecko? Ja zaczynam 6cykl o drugie. W ciaze z synkiem zaszlam w 1cs a teraz mam problem. Niby jeszcse krotko ale szukam ewentualnego problemu-bede badac proga po owu bo mam plamienia przed @ w 25/26dc i wychodzi mi fl ok 9-11dni.

    Sono hsg-oba jajowody drożne
    Mąż-morfologia ok, hba 78%, fragmentacja 19% (norma do 15%)
    Pierwszy cykl na clo=nieudany
    Drugi cykl na clo=nieudany
    Niepłodność wtórna idiopatyczna?

    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ania1003 Autorytet
    Postów: 2347 2746

    Wysłany: 25 maja 2018, 10:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 napisała:
    Mdf dlugo sie juz starasz o dziecko? Ja zaczynam 6cykl o drugie. W ciaze z synkiem zaszlam w 1cs a teraz mam problem. Niby jeszcse krotko ale szukam ewentualnego problemu-bede badac proga po owu bo mam plamienia przed @ w 25/26dc i wychodzi mi fl ok 9-11dni.


    Fl zdecydowanie za krótka na prawidłowe zagnieżdżenie się zarodka.
    Duphaston powinien pomóc na plamienia i do tego wydłużyć fl.
    No i na pewno do zbadania progesteron, testosteron, Androstedion, 17OH-P i prolaktyna przy tych problemach.

    mhsvl6d8epbt5fcr.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1251 328

    Wysłany: 25 maja 2018, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap86, ja się staram już 18 cykli, o pierwszą ciąże starałam się 10, niby też dość długo, no ale nie aż tak jak teraz... U mnie wyniki nasienia męża są trochę poniżej normy, więc możliwe, że jednak bardziej problem jest po jego stronie, chociaż ginekolog kazał się nie martwić i zajął się mną, zlecając póki co HSG (które nie wykazało nieprawidłowości). U Ciebie rzeczywiście tak jak Ania pisze jest ta faza lutealna zbyt krótka i może warto porobić badania, i nie zwlekać z diagnostyką, żeby potem nie żałować straconego czasu. A przed ciążą też miałaś jakieś problemy typu plamienia, itp?

    Starania o drugie dziecko
    2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami - listopad 2018 (25 cs)
    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    LH:FSH poniżej 0,6
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    Wysoka homocysteina
    TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)
1 2 3 4 5 ››

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)