Bliźniacze Mamusie 2019 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Melissa ja też miałam straszny wstręt do mięsa na początku, a zapachu nie mogłam znieść, w ogóle w tym pierwszym trymestrze to bułka z masłem była moim ulubionym pokarmem, aż miałam wyrzuty sumienia, że źle się odżywiam, ale na szczęście to minęło, wiadomo, że czasem zgaga się pojawia, ale jest o niebo lepiej. Jeżeli chodzi o detektor to też polecam, pozwala się uspokoić.
Cotton ja czasem mam taki ból z jednej strony w okolicach pachwiny promieniujący do pleców i na nogę, która mi wtedy delikatnie drętwiej, pytałam położnej w szpitalu, mówiła, że jest to spowodowane uciskiem i że to ból fizjologiczny, tym bardziej, że w ciąży bliźniaczej macica szybciej i bardziej się rozciąga i niestety te dolegliwości będą, choć ostatnio tak bardzo mi to nie dokucza, mam nadzieje, że u Ciebie to też się uspokoi, ale wiadomo, że lepiej jeszcze skonsultować się z lekarzem.NiecierpliwaOna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDo szpitala idę we wtorek i we wtorek cięcie. Tylko, że ten mój szpital nie jest państwowy - więc procedury inne. Cała ciąża była ok i nie miałam konieczności leżeć wcześniej, ciąże też prowadziłam prywatnie - stąd taki wybór (mimo wszystko poród jest na NFZ - za nic się nie płaci). Pewnie w takim zwykłym szpitalu kładą wcześniej - ale mi też by się to nie uśmiechało - leżeć i czekać. W domu zawsze mniejszy stres, dzieci się ruszają, więc wiem, że wszystko jest ok.
My łóżeczka mamy 2 - ale tylko jedno w naszej sypialni. Będą spaly razem - blisko nas. Jak podrosna i ogarniemy się już wszyscy, planujemy je przenieść do ich pokoju. Ale jak to będzie to życie pokaże.
Ja finalnie kupiłam używany wózek bugaboo donkey - trafił się w dobrej cenie. Czy się sprawdzi - zobaczymy. Drugi który brałam pod uwagę to peg perego book for two. Jeśli tylko macie możliwość, to polecam sklep w Raszynie pod Warszawą - tam jest bardzo duży wybór i dobrze doradzają. -
E linka w takim razie we wtorek mocno będziemy trzymać za Was kciuki:)
O tym bugaboo donkey czytałam dużo dobrego, daj znać jak sie sprawdzi. Choć jak coś to tylko używka chodzi w grę, bo cena nowego po prostu powala...
My teraz odswiezylismy sypialnię i myśleliśmy nad łóżeczkami. Po namyśle stwierdziliśmy, że chyba będziemy musieli nauczyć się lewitować😅
Jagodowa pachwiny i kręgosłup to swoją drogą, czasem bolą. A tutaj to ewidentnie od miednicy. Cóż, czytałam ze najczęściej występuje w 3 trymestrze, pomęcze się trochę dłużej, byle z dziećmi było wszystko dobrze.
A jak w ogóle u Ciebie, przeszły te bóle brzucha?Natalka 09.12.'15 ♥️
Klaudusia 20 tc, (*) 08.01.'18
Michaś 18 tc, (*) 09.08.'18
Kornelka i Emilka ~1k2o~ 💕 02.12.'19
..............................................
Hashimoto, trombofilia (białko S- 55%, MTHFR C677T homo, PAI 1 homo); ANA2 1:2560; niewydolność cieśniowo-szyjkowa-> TAC od X.'18 -
No ja tez jestem ciekawa jak ten wózek się sprawdzi i też raczej brałabym pod uwagę używany ze względu na cenę, wiec czekamy na recenzje, łóżeczka też kupimy raczej dwa o tej standardowej wielkości, żeby posłużyły dłużej.
Cotton jak leżę i biorę no-spę to póki co jest ok, brzuch nie boli, ale zdarza się ze twardnieje, na szczęście jest to chwilowe, bezbolesne i samo przechodzi, w poniedziałek mam wizytę, wiec jeszcze porozmawiam o tym z lekarzem. -
Ale dużo napisalyscie!
Elinka, super że to już tak blisko, już niedługo zobaczysz swoje dzieci. Zazdroszczę, ale moje niech jeszcze siedzą
Co do wózków to my mamy TFK też używany, ceny nowych blizniaczych są kosmiczne. Zwłaszcza że spacerówkę planuję kupić w typie parasolki żeby móc sobie samodzielnie radzić z rozkładaniem.
Cotton, mi się coś podobnego ostatnio przydarzyło przy siadaniu na kibelek. Ból promieniujący od pośladka do bioder, myślałam że nie wstanę. To pewnie dzieci coś uciskają.
A ja korzystając z dobrodziejstw leżenia nadrabiam książki, wydaje pieniądze na ostatnie rzeczy dla dzieci i śpię przespałam noc od 22 do 9 rano, a później jeszcze drzemka 11-14. Dzięki temu dzień leci błyskawicznie.
I powiem Wam, że nastraszenie przez lekarza zadziałało też na mojego męża, wyobraźcie sobie że upiekł ciasto! Można? Można hehe
Miłego dnia dziewczyny. Do nas za chwilę wpadają znajomi, więc oni na kanapie z ja w pozycji półleżącej na fotelu -
Hej dziewczyny. Chciałabym się przywitać 😊.
spodziewam się bliźniaków w drugiej połowie listopada.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 08:43
E_linka2, cotton lubią tę wiadomość
Bajka_88
Starania o juniora od 2014 r.
04.2018 początek przygody z in vitro
transfer 05.2018 ciąża biochemiczna
transfer 06.2018
04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka . ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
31.10 - maluszki są z nami
Cudzie trwaj... -
Cześć Dziewczyny i ja się chętnie przyłącze, u mnie jeszcze wczesna ciaza, wygląda na 2o2k i wszystko by się zgadzało - jestem po ivf i miałam podane dwa zarodki, oba szczęśliwie się zadomowiły
Natura jak narazie się ze mną łaskawie obchodzi, poza zmęczeniem i ciągłym spaniem nie mam żadnych innych objawów. Zobaczymy co będzie dalej, od ostatniej wizyty minęły już prawie trzy tygodnie i stres narasta, byle do wtorku, wtedy mam kolej w USG.
Trzymam kciuki za Was!E_linka2, cotton lubią tę wiadomość
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
Witamy Dziewczyny
Iriska, myślę że już u Ciebie nic innego nie wyjdzie. Mnie dr powiedział już na pierwszym USG w 6 tc
Wiele osób twierdzi, że ciąża bliźniacza to podwójne objawy, ale u mnie też się to nie sprawdziło, np ani razu nie wymiotowałam. I tego Ci życzę.
Bajka, wybraliście już wózek? Nasz mąż musi złożyć w tym tygodniu i zawieźć do pralni, bo już nie jestem w stanie sama do wyprać.iriiska lubi tę wiadomość
-
Witajcie z rana poczytałam Was trochę i mam pytanko o ten powiew, kiedy robiliście pierwszy? Ja już jestem po wszystkich badaniach krwi ale o posiewie nie było mowy. Powinnam się dopytać lekarki?
A skąd w ogóle jesteście? Ja mieszkam pod Warszawą ale lekarza mam w Warszawie i tak samo będzie ze szpitalem. Pracujecie jeszcze czy jesteście już na L4?
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
Melissa zaglądasz tu jeszcze? Bo chyba jesteśmy na podobnym etapie
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
Bajka_88 i iriiska - dobrze, że jesteście! *;
Iriiska, zaglądam, zaglądam (: Faktycznie jesteśmy na podobnym etapie! Cieszę się, że jesteś - będziemy mogły się wspierać aż do samego porodu (;
Ja jestem z Wrocławia (: Od samego początku jestem na zwolnieniu lekarskim. Mój ginekolog od razu dał mi L4 ze względu na wcześniejsze poronienie. A Ty? Odpoczywasz w domu czy jeszcze śmigasz do pracy? (;
Dobrego dnia, Dziewczyny! *;
Dziękuję, Kochane, za polecenie detektora. Kupimy z mężem po I trymestrze (: -
Melissa93 wrote:Bajka_88 i iriiska - dobrze, że jesteście! *;
Iriiska, zaglądam, zaglądam (: Faktycznie jesteśmy na podobnym etapie! Cieszę się, że jesteś - będziemy mogły się wspierać aż do samego porodu (;
Ja jestem z Wrocławia (: Od samego początku jestem na zwolnieniu lekarskim. Mój ginekolog od razu dał mi L4 ze względu na wcześniejsze poronienie. A Ty? Odpoczywasz w domu czy jeszcze śmigasz do pracy? (;
Dobrego dnia, Dziewczyny! *;
Dziękuję, Kochane, za polecenie detektora. Kupimy z mężem po I trymestrze (:
Mieszkałam kilka lat we Wrocławiu, to moje ukochane miasto!
Ja jeszcze chodzę do pracy i sama się zastanawiam jak długo, narazie jest wszystko ok więc tak myślę, że do października dam radę, później się zacznie intensywny i stresujący okres przedświąteczny, pracuje w marketingu, także pewnie już odpuszczę. Oby było wszystko dobrze, to najważniejsze
Też za Waszą rada kupię ten detektor za kilka tygodni, myślę że nie raz uratuje mnie od złych myśli.
A kiedy masz prenatalne? Ja jestem już zapisana na 05.09, w planach tylko USG, bez pappa bo z tego co mówiła lekarka przy bliźniakach jest dużo błędów a dodatkowo ja biorę tonę leków po ivf to tym bardziej zaburzy wynik.
Zastanawiam się nad sanco czy nifty, sama nie wiem czy jest sens, co myslicie? Robiła któras z Was?
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
Iriiska, jeszcze nie mam terminu prenatalnych. W piątek mam wizytę u ginekologa i wtedy dostanę od doktorka skierowanie na NFZ do jakiegoś specjalisty i będę się umawiać (:
iriiska lubi tę wiadomość
-
Pom-pon wrote:Witamy Dziewczyny
Iriska, myślę że już u Ciebie nic innego nie wyjdzie. Mnie dr powiedział już na pierwszym USG w 6 tc
Wiele osób twierdzi, że ciąża bliźniacza to podwójne objawy, ale u mnie też się to nie sprawdziło, np ani razu nie wymiotowałam. I tego Ci życzę.
Bajka, wybraliście już wózek? Nasz mąż musi złożyć w tym tygodniu i zawieźć do pralni, bo już nie jestem w stanie sama do wyprać.
Ja np w pierwszym trymestrze mało co spałam w dzień, nie wymiotowałam ani razu chociaż tym bardzo straszyli. Za to Teraz za to mogę spać i spać.
Wózeki mamy wstępnie upatrzone ( sztuk trzy🤦), jedziemy je obejrzeć jutro.
Iriiska ja jestem z okolic Bełchatowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 08:59
Bajka_88
Starania o juniora od 2014 r.
04.2018 początek przygody z in vitro
transfer 05.2018 ciąża biochemiczna
transfer 06.2018
04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka . ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
31.10 - maluszki są z nami
Cudzie trwaj... -
nick nieaktualnyJa pracowałam do 17 tygodnia - w sumie sporo, ale nieźle się czułam i chciałam podopinac sprawy w pracy. Swoją drogą, to też późno się przyznałam - bo w 9 tygodniu (planowałam jeszcze później, ale poczułam, że jednak muszę powiedzieć). To była dobra decyzja o tyle, że zaraz potem dopadło mnie przeziębienie i musiałam iść na zwolnienie, wróciłam - ustalono zastępstwo, ogłoszono wszystko i przez miesiąc zakończyła swoje sprawy.
Ja robiłam tylko usg genetyczne. Lekarz na nim powiedział, że ryzyka małe, leki, które ewentualnie by zalecił i tam biorę więc nie ma sensu (białko pappa pokazuje czy nie trzeba brać accard na poprawę przepływów w łożysku). Jeśli nie bierzecie accard, to ja bym popytala lekarzy, czy może jednak warto to zrobić.
Innych badań nie robiłam - były drogie, a my mieliśmy zaufanie do lekarzy, że jest ok. W razie co posprawdzajcie czy na pewno można je robić przy bliźniakach. Poza tym trzeba mieć w głowie plan co jedli wyjdą nie tak - bo jeśli nic, to może nie warto.
-
iriiska wrote:Witajcie z rana poczytałam Was trochę i mam pytanko o ten powiew, kiedy robiliście pierwszy? Ja już jestem po wszystkich badaniach krwi ale o posiewie nie było mowy. Powinnam się dopytać lekarki?
A skąd w ogóle jesteście? Ja mieszkam pod Warszawą ale lekarza mam w Warszawie i tak samo będzie ze szpitalem. Pracujecie jeszcze czy jesteście już na L4?
Hej,
W mojej klinice posiewy są na bieżąco, czyli pierwszy miałam przed inseminacja, później kolejne na co drugiej wizycie chyba. Ale pewnie jestem ewenementem, bo ciągle mi się coś hoduje i dr chce mieć rękę na pulsie.
Ja obecnie mieszkam w Poznaniu, ale pochodzę spod Wrocławia i tam studiowałam. Kocham to miasto
A na zwolnienie poszłam dzień po wizycie serduszkowej, później jeszcze jakiś czas pracowałam z domu. Przez poprzednie poronienie chciałam mieć spokój psychiczny, że zrobiłam wszystko co mogłam.
U nas też USG bez pappa, tylko sprawdzony i dobry specjalista od badań prenatalnych. Czy sanco lub podobne potrafią stwierdzić którego płodu jest wada? Wydawało mi się że taka odpowiedź daje tylko amniopunkcja.
Fajnie że jest nas coraz więcej
Melissa, czy drugie łożysko się pokazało? Miałaś już kolejna wizytę? Miłego dnia dziewczyny! -
Pom-pon, jeszcze nie miałam kolejnej wizyty. W piątek idziemy na 13:00 i mam nadzieję, że uda się uwidocznić dwa łożyska (: Dziękuję, że pamiętasz i pytasz *: A jak Ty się czujesz? Odpoczywasz dzielnie? (;
-
Melissa93 wrote:Pom-pon, jeszcze nie miałam kolejnej wizyty. W piątek idziemy na 13:00 i mam nadzieję, że uda się uwidocznić dwa łożyska (: Dziękuję, że pamiętasz i pytasz *: A jak Ty się czujesz? Odpoczywasz dzielnie? (;
To trzymam kciuki za najlepsze wieści
U mnie jakoś leci, staram się nie wstawać za często, ale wiadomo że się zdarza coś więcej niż do toalety. Pije dzielnie ten okropny Medargin na podtuczenie malucha i odliczam dni czuję się dobrze, jak królowa rozdzielam zadania mężowi. Właśnie pojechał do biblioteki oddać moje książki
Dawaj znać jak będziesz już po :* -
Pom-pon, bardzo dobrze, że mąż działa (: W końcu jesteś jego Królową, nie? (; Jesteś bardzo dzielna z tym leżeniem i dbaniem o Maluchy *; Trzymam za Was bardzo mocno kciuki *; A w piątek na pewno dam znać po wizycie jak tam nasze Okruszki (;
Pom-pon lubi tę wiadomość
-
Pom-pon wrote:Hej,
W mojej klinice posiewy są na bieżąco, czyli pierwszy miałam przed inseminacja, później kolejne na co drugiej wizycie chyba. Ale pewnie jestem ewenementem, bo ciągle mi się coś hoduje i dr chce mieć rękę na pulsie.
Ja obecnie mieszkam w Poznaniu, ale pochodzę spod Wrocławia i tam studiowałam. Kocham to miasto
A na zwolnienie poszłam dzień po wizycie serduszkowej, później jeszcze jakiś czas pracowałam z domu. Przez poprzednie poronienie chciałam mieć spokój psychiczny, że zrobiłam wszystko co mogłam.
U nas też USG bez pappa, tylko sprawdzony i dobry specjalista od badań prenatalnych. Czy sanco lub podobne potrafią stwierdzić którego płodu jest wada? Wydawało mi się że taka odpowiedź daje tylko amniopunkcja.
Fajnie że jest nas coraz więcej
Melissa, czy drugie łożysko się pokazało? Miałaś już kolejna wizytę? Miłego dnia dziewczyny!
Tu masz rację z sanco, etc, że pewnie nie pokaże a traktowałam te badania jako opcja awaryjna gdyby coś niepewnego było w USG. I to teoretycznie mogłoby mnie uspokoic.To chyba najtrudniejsze tematy na tą chwilę...
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"