X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze Mamusie 2019 :)
Odpowiedz

Bliźniacze Mamusie 2019 :)

Oceń ten wątek:
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 2 maja 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KeepCalm wrote:
    Jeszcze poczekam z rozszerzaniem diety trochę ale teraz nie wiem czy zrobić to "po polsku" czy tutejszemu bo lekarz dał mi rozpiskę ze najpierw owoce. Głównie papaja o pomaga na brzuszek ;)

Mąż na pewno jeszcze się wprawi, zobaczysz
    :)

Ciekawy sposób na rozszerzenie diety 😊 kurczę, chyba bym poszła wg wskazań lekarza. W końcu tam żyjecie, są lokalne produkty itd. ciekawa jestem co zdecydujesz :)

Moje chłopaki w łóżeczkach, zasypiają. Na grillu byli grzeczni, nawet daliśmy radę coś zjeść jak drzemkowali w wózku.

Gratuluję Wagi, zacne dzieciaczki! Oni korygowane mają 5 miesięcy?

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 3 maja 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keep, u nas kąpiel co drugi dzień ale jak nie ma kąpieli to próbuje zrobić jakiś masaż, przemyć wacikami, żeby wiedzieli, że coś wieczorem się dzieje. Ale patrząc na trzymanie się rutyn to najchętniej kapalabym codziennie... Fizycznie jednak nie dam rady.

Niesamowite z tą papaja, w Pl by się pewnie każdy lekarz złapał za głowę słysząc coś takiego ;) ale też na Twoim miejscu trzymałbym się lokalnych zwyczajów, wiedzą co robią, jak jest ciepło to się jednak je więcej owoców etc.. napweno coś w tym jest :)

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • KeepCalm Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korygowane 4mce!moje wielkoludki jak tak na nich patrzę I pamiętam jacy byli macie cy..❤️

Chyba będę łączyć zalecenia ale macie rację że bazując się na tym co tu. Cacznę zacznę te owoce i marchewka.. Ale tylko te co ja znam ;)

IrIiska ja uwielbiam kąpać. Najpierw śpiewamy sobie z Pomelody, kończymy "Stary niedzwiedz" a potem kąpiel ale tak taśmowo :jedno a mąż drugie na rękach, jak skończę to mąż karmi a ja kąpię drugie.

Jutro zaczynam oficjalnie już na parę godz pracę.. Może się mąż przyzwyczai, w piątek poszło mu super bo nie była to godzina spania ale wiecie co on to taki choleryk i jak się wkurzy to takie uwagi rzuca..eh.

2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki.
    To co mnie ominęło?? Padam na twarz 🤦‍♀️😂. Azz tego zmęczenia głupawka mi się włącza. Mam mało przespane noce dzięki Frankowi. Przylepa mu się właczyła. Musi spać ze mną bo się musi przytulić. Boje się, ze młody się przyzwyczai i nie będzie chciał. Spać sam. Ehh...

Kinga gratuluję, super, że tak długo wytrzymałas. Jeszcze trochę i dziewczynki będą donoszone 🥰. Trzymamy mocno kciuki

Kate mąż napewno da sobie radę. Daj mu szansę. 😊
    Jak rozszerzenie diety??

Co do kąpieli u nas też co 2 dni. Najgorzej jest jak m mam drugą zmianę. Na samą myśl robi mi się gorąco. Zazwyczaj kończy się na przemywaniu i dobranoc. Po prostu boje sie ich sama kąpać. Zawsze jeden się rozryczy jak drugi jestem wanience. Masakra jakaś.

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Starania o juniora od 2014 r.
    04.2018 początek przygody z in vitro
    transfer 05.2018 ciąża biochemiczna :(
    transfer 06.2018 :(
    04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka <3 <3. ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
    31.10 - maluszki są z nami

Cudzie trwaj...
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, piona, mam to samo z Michałem i uważam że już się niestety przyzwyczaił. Co noc maks o 2 ląduje ze mną. Mój mąż bardzo chciałby go wyprowadzić na stałe do łóżeczka ale też poległ ostatnio kiedy siedziałam z małym godzinę przy łóżeczku, a on coraz bardziej marudził, w końcu zaczął ryczeć i obudził Macieja. Maciej też zaczął płakać. Więc... Może kiedyś mu przejdzie a na razie jest jak jest 🤷

U nas wczoraj koszmarny dzień. Rano darli się jak opętani, w aucie Michał już się nudził i też płakał chyba pół godziny, wieczorem koncert na dwa głosy. Po prostu jakiś dramat 😭
    A w tym wszystkim musieliśmy się spakować, przejechać 180 km i posprzątać mieszkanie po powrocie. Chyba po tym darciu byli padnieci i chociaż noc łaskawa, bo tylko pobudka o 23 a później o 7.

W Czwartek idziemy kontrolnie do fizjoterapeuty, ciekawa jestem co powie. Chłopaki nie siadają, a dopiero od niedawna bujają się na kolanach jak do raczkowania.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom Pom, mam nadzieję, że u fizjo będzie wszystko ok ;) Stasiu usiadł na 7,5mca, a był z pojedynczej i donoszonej ciąży i powiedziałabym, że poza tą jedną umiejętnością to rozwijał się w najszybciej przewidzianych widełkach czasowych xD na równe 10mcy po prostu odepchnął się od ziemi i zrobił 5 kroków całkiem sam, po tygodniu już biegał za piłką ;)

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom maluchy nie musza same siadać jak mają 7 miesiecy ja zaczełabym się martwić ok 10 miesiąca:) na poczatku bardzo się denerwowałam czy aby rozwojowo idziemy zgodnie z kalendarzem i jak kazda mama chcialam aby byly zawsze do przodu.. Teraz skonczylismy 8 miesięcy i odpuściłam im.. mam dwojke i widze ze kazde z nich jest inne.. jedno siada z pozycji czworaczej drugie nie ale ladnie sie trzyma posadzone.. wszystko w swoim czasie :))

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No hej :)
    Fizjo mówi że jak na bliźnięta to sa ok. Nie rozumiem do końca co znaczy "jak na bliźnięta", ale też postaram się odpuścić. Ale w zapasie mam już umówiona wizytę u innego na początek czerwca ;)
    Moi też się różnią, Maciej jest silniejszy ale mniej mobilny. Michał nie ma tyle siły i wytrzymałości ale nadrabia tym że kręci obroty jak spirala, dzięki czemu jest szybszy i bardziej mobilny niż Maciej. Zaczął też pełzać, Maciejowi za to mniej brakuje do raczkowania. No zobaczymy 🤷

KeepCalm lubi tę wiadomość

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam w jakich terminach rodziłyście, bo dołączyłam jak już Wasze maluszki były na świecie, ale podejrzewam, że chodziło jej o wcześniactwo... Ciąża mnoga oczywiście zwiększa szanse na szybsze rozwiązanie, ale większość ludzi jak tylko słyszy, że bliźnięta to z góry zakłada, że na bank wcześniaki, bo się przecież nie da donosić. No a wcześniakom z kolei oceniając umiejętności zawsze się lekko koryguje wiek :P

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, mówiłam że donoszeni.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • KeepCalm Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga moi tutaj są wczesniaki I z 32tc.
    Pompom super że wszystko ok!

Pierwszy tydz pracy zdalnej za płoty.. Jak dzieci grzeczne i usypialy w mojej przerwie to mąż super, Kochajacy tata , jak nie to uf. Stew. I teksty m.un że to "moja wina"(!) że wzięliśmy 2 zarodki. Ze mu powinnam była powiedzieć jak trudne są niemowlaki bo on nie miał kontaktu, że to nie jest życie itd... Wczoraj się mega poklocilosmy :/ a dzisiaj znowu zakochany w maluchach od rana. Eh.

To krecenie się ich na podłodze jest prześmieszne ❤️moi nie robią tego jeszcze szybko ale spuści się oko a już obróceni o 180°,smieszki małe :)

14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    704b2a6a48.png[
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keep, za taki tekst to bym zagryzla! U nas nigdy nie padło dosłownie takie stwierdzenie, ale raz maz dał mi odczuć że to "przeze mnie" jest tak ciężko. Nosz ja pierdolę. Zrobiłam mu jesień średniowiecza i się chłopak opamiętał. Faceci to jednak durnie są 🙄

Powiem Wam że ostatnio jest tak źle, że chyba nigdy tak nie było. Wszystkie laski piszą, że im dzieci starsze tym jest łatwiej. U mnie jest coraz gorzej :( nie wiem czy to zmęczenie się kumuluje czy co, ale zero cierpliwości, najchętniej rzuciłabym tym wszystkim w cholerę. A te histerie w stereo doprowadzają mnie do szału 😭
    Chyba sie nie nadaje na matkę. Do tego te dwie pobudki. Wiem że nie jest jakoś strasznie dużo, ale kuźwa dzieci na kp w tym wieku już się budzą tyle samo albo mniej.
    Eeeeh, wszystko mnie wkurza!

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2020, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie z perspektywy czasu poki co najgorsze byly pierwsze 2 miesiace te wstawanie co 3h ktore byly trzema godzinami tylko w teorii to była męczarnia,za to obecnie trzeba mieć ich cały czas na oku bo są wszędzie wszystko sobie wyrywają 🤭 no i to gotowanie .. ciagle wymyslanie i obiad na 3 gary:P
    My zaczynamy starania o rodzeństwo- wszyscy mi mówią ze jestem nienormalna 😬

iriiska lubi tę wiadomość

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się ze wszystkimi ;) ja jak przeżyje z tymi wyjcami to już żadnych więcej dzieci nie ogarnę.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom pon super że z chłopcami ok. Każde dziecko rozwija się inaczej. Trzeba dać im. Czas. . U nas Franek garnie się do spadania, Antek za to ma lenia. Nawet głowy czasem nie chce mu się zadzierać do góry.

Keep cudownie że dałaś radę. Zresztą jakbyś mogła nie dać dzielna kobieto. 😁

Ehh te chłopy to tjak coś palną to klękajcie narody i zabić to mało. Ile razy ja już słyszałem, że mi się dwóch zarodków zachciało 🤦‍♀️. A on to papierów nie podpisywał. Baran jeden.
    Pom pon doskonale cię rozumiem, też coś mnie trafia jak ryczą oboje, jak szykujemy sue na spacer to płakać mi się chce bo jest wieczny ryk 😞. Cierpliwość też już na wykończeniu.
    Najgorsze są te pier... Obiadki których nie chcą jeść. Antek jak Antek. Zazwyczaj kochane dziecko do jedzenia, ale Franek... Ten to non stop wyje. Jeść nie chce 😞. Obiadu nie, mleka nie. Jak z ochotą robiłam im obiadki i deserki teraz już mi się odechciewa wszystkiego.
    Bron boze nie myślcie, że ja jakaś wyrodną matka jestem. Kocham ich, zrobie dla nich wszystko ale coraz częściej mam chwile niemocy.

Pom pon ile razy w tygodniu dawalas mięsko chłopcom??

Kate niech moc będzie z wami 😁💪👏. Idziecie ifv czy natural??

Też bym chciała trzecie. Marzy mi się córeczka. Ale mój m nie chce słyszeć o kolejnym dziecku 😁🤷‍♀️.

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka <3 <3. ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊

Cudzie trwaj...
  • KeepCalm Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny to nie tylko mój ma takie odchyly? I narzekania na dwójkę? Kurcze chyba rozwodu pozwlolyscie uniknąć przynajmniej na razie ;) już mu powiedziałam że jak mu tak źle I tak trudni to Chao nikt go na siłę nie trzyma. Poradzimy sobie, polecimy do Polski :p

I dokładnie Bajka ja mu to samo mówię, też był na wizytach, też podposywal itd nikt mu pistoletu przy głowie nie trzymał.

Ja też bym chciała wrócić po 3go bałwanka ale on też w ogóle słyszeć nie chce a to już musimy podjąć decyzję czy płacimy dalsze przechowanie czy nie..

Ja dzisiaj dam marchewkę pierwszy raz! I też się stresuje jak będzie z gotowaniem itd więc was rozumiem.
    Dziewczyny na szczęście mamy to miejsce gdzie się można wygadac i nikt nie będzie myślał że jest się wyrodna matka;)
    ..?
    U mnie nadal po 2 lub 3pobudki każdy na mleczko plus budzenie się w płaczem przy obracaniu ale wreszcie zaczynają już opanowywać spanie na brzuszku.

704b2a6a48.png[
  • Bajka_88 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keep na to wychodzi, że nie tylko twój jest taki genialny. Ja to czasem myślę, że niektórzy nie powinni mieć dzieci. Co trochę słyszę "dzwon po swoją matkę, niech ci pomoże" A on to k... Od czego jest?? Wg niego moja mama ma rzucić wszystko i do nas przyjechać. A jego mamusia to co?? Ehhh... Wiecie, że moja teściowa ani razu ich na ręce nie wzięła?? Bo zawsze coś...

Co ci mogę doradzić w temacie rozszerzenia diety. Nie poddawaj się. Początki nie są lekkie. Dla maluchów to też nowość. Zresztą początki to zawsze smakowanie a nie jedzenie. 😊. U nas wyglądało to tak - pare łyżeczek i ryk bo butle chcą 😊. Nie czekałam, aż mega zglodnieją, tylko dawałam im tak godzinę przed planowanym mlekiem. A co ja ci będę gadać. Napewno to wszystko wiesz😊.

U nas pobudki jak zawsze, 2 razy nocy. jeżeli 23/24 to też noc. Przyznaje się, że mnie o 21 już nie ma 😁.

Macierzyństwo to jednak droga przez mękę. Nie jesteśmy złymi mamami. Po prostu czasem mamy gorszy dzien jak każdy 😞.
    Co do ilości zarodków. Nie wyobrażam sobie, żeby któregoś z chłopców nie było. Nie mamy już nic. Reszta zarodków nie przetrwała dalszej hodowli. Co jest dla mnie trochę dziwne, bo jeden z nich był tej samej klasy co jeden z podanych. Może powinni je zamrozić w trzeciej dobie a nie czekać co dalej. No ale... Cieszę się że mam tych dwóch małych oszołomów 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2020, 00:17

Bajka_88
    qb3cj44j0iv7jgvt.png

Cudzie trwaj...
  • KeepCalm Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 02:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, za wszystkie rady będę wdzięczna bo w tym temacie jestem zielona. Np,po czym poznać że maluchy są już gotowe? Wiem że ty zaczelas a potem poczekałas. Dzisiaj pierwsza próba i w ogóle nie byli zainteresowani ani nie kumali co ja robię..

Bo bycie mama bliźniakow jest mega ciężkie ale jakie cudne:) ja też nie wyobrażam sobie mieć 1.. Super jest widzieć jacy są inni. I teraz jak na siebie reaguja ❤️ chociaż kłótni i trwania włosów też będzie pełno napewno haha

704b2a6a48.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keep ja podawałam najpierw po 2-3 lyzeczki przez kilka dni i obserwowałam najpierw byla marchewka potem ziemniak,dynia, batat, brokuł pietruszka jak bylam pewna ze nie maja problemu z trawieniem szlismy w mięsko potem owoce. Dynie dalam 2 dni i u nas uczuliła Pole i juz wiem ze poki co jej nie dam. Pola nam ulewała przez dwa dni i miala wysypke na nogach. Po owocach wprowadziłam dopiero gluten i zółtko jajka. Czekamy na białko jeszcze:)

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka_88 wrote:
    Keep na to wychodzi, że nie tylko twój jest taki genialny. Ja to czasem myślę, że niektórzy nie powinni mieć dzieci. Co trochę słyszę "dzwon po swoją matkę, niech ci pomoże" A on to k... Od czego jest?? Wg niego moja mama ma rzucić wszystko i do nas przyjechać. A jego mamusia to co?? Ehhh... Wiecie, że moja teściowa ani razu ich na ręce nie wzięła?? Bo zawsze coś...

Co ci mogę doradzić w temacie rozszerzenia diety. Nie poddawaj się. Początki nie są lekkie. Dla maluchów to też nowość. Zresztą początki to zawsze smakowanie a nie jedzenie. 😊. U nas wyglądało to tak - pare łyżeczek i ryk bo butle chcą 😊. Nie czekałam, aż mega zglodnieją, tylko dawałam im tak godzinę przed planowanym mlekiem. A co ja ci będę gadać. Napewno to wszystko wiesz😊.

U nas pobudki jak zawsze, 2 razy nocy. jeżeli 23/24 to też noc. Przyznaje się, że mnie o 21 już nie ma 😁.

Macierzyństwo to jednak droga przez mękę. Nie jesteśmy złymi mamami. Po prostu czasem mamy gorszy dzien jak każdy 😞.
    Co do ilości zarodków. Nie wyobrażam sobie, żeby któregoś z chłopców nie było. Nie mamy już nic. Reszta zarodków nie przetrwała dalszej hodowli. Co jest dla mnie trochę dziwne, bo jeden z nich był tej samej klasy co jeden z podanych. Może powinni je zamrozić w trzeciej dobie a nie czekać co dalej. No ale... Cieszę się że mam tych dwóch małych oszołomów 😁

Dokładnie. Macierzyństwo nie jest łatwe, s jak trudne jest bycie bliźniaczą mamą zrozumie tylko inna taka mama.
    Wkurza mnie też że często najczęściej starsze osoby komentują że tylko się cieszyć że zdrowi, że niektórzy mają chore dzieci, niektórzy w ogóle nie mogą mieć. No jasne, tylko co ma piernik do wiatraka? Ja marudzę że ryczą i się szarpią a nie mówię że ich nie kocham i żałuję że ich mam 🙄
    Też sobie nie wyobrażam mieć jednego 😁 dziwnie tak, zwłaszcza że różnią się jak ogień i woda i ciężko byłoby się zdecydować haha 😁

Co do spania to ja chodzę dopiero po ich pierwszej pobudce około 23. Dzisiaj położyłam się po 1 bo byli znajomi i teraz mnie łeb cmi.

Keep, ja dawałam jedno warzywo chyba przez dwa dni, było ich kilka. Później miksy warzyw, owoce, kaszki, jajo,mięso. I teraz co mi tam wpadnie w oko, staram się żeby było urozmaicenie. Chcę wprowadzać 3 posiłek od teraz i muszę ogarnąć jakieś podwieczorki.

Bajka, ja daję mięso 2 razy w tygodniu.

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ