X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @iriiska nie mam nic słodkiego w domu. Bananay chyba się nie liczą. 🤣Dzięki za podpowiedz. Mąż skoczy później do sklepu

@virad ja czułam od tygodnia ( rybke obijajaca ogon o worek, jak to na innej grupie jedna dziewczyna opisała: ) i jak pisze to akurat znów czuje. Ufffffff nie zakupiłam tego detektora ! I teraz żałuje 😡

Dodam ze ruchy tylko od 1 dziecka czuje co wiem ze mam na przedniej ściance. Ale podobno się mogą przemieścić ? Mam prywatnego gin z końcem miesiąca wiec podpytam ... i to już nie w majtkach tylko pobieżnej pępka 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2020, 11:39

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey wrote:
    @virad ja czułam od tygodnia ( rybke obijajaca ogon o worek, jak to na innej grupie jedna dziewczyna opisała: ) i jak pisze to akurat znów czuje. Ufffffff nie zakupiłam tego detektora ! I teraz żałuje 😡

Dodam ze ruchy tylko od 1 dziecka czuje co wiem ze mam na przedniej ściance. Ale podobno się mogą przemieścić ? Mam prywatnego gin z końcem miesiąca wiec podpytam ... i to już nie w majtkach tylko pobieżnej pępka 😜
    Cudownie 😍😍
    Ja nie wiem czy mam na przedniej czy na tylnej ... ale jeszcze nic nie czuje. Może ja gruboskórna jestem 🤪
    Także czekam na ten dzień 😃 U mnie dopiero 15tc+6

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2020, 11:59

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriska jak patrze na Twoje klopsiki to rzeczywiście widzę, że w tych mniejszych gondolach będzie problem z przestrzenią;)

iriiska lubi tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2020, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 16+1 ( to się liczy jako 17 tydzień ) ???

Dalej bierzecie luteinę dopochwowa ? Wg gin powinnam już odstawić ale mam listek i zastanawiam się czy profilaktycznie go nie dokończyć ?

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey wrote:
    Ja mam 16+1 ( to się liczy jako 17 tydzień ) ???

Dalej bierzecie luteinę dopochwowa ? Wg gin powinnam już odstawić ale mam listek i zastanawiam się czy profilaktycznie go nie dokończyć ?
    Wow. Tylko dwa dni różnicy miedzy nami ☺️ Przyznam ci, ze szybko poczułaś te ruchy 😃
    Ja liczę pełne tygodnie 😉 czyli u ciebie bym to traktowała jako 16tc. Ale wiem ze są różne szkoły 😉
    Biorę utrogestan, to tez progesteron dopochwowy. I myśle ze będę go długo brać, jak nie całą ciąże...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2020, 16:46

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad ja połówkowe mam pod koniec czerwca jakoś w 20 tyg będę wtedy ale porozmawiam z lekarzem czy nie lepiej tego przesunąć o tydzień czy dwa żeby lepiej było widać 😊 a poduszkę dostałam od męża taką wieelką C i bez niej napewno już nie dałabym rady, po jej rozmiarach wydaje mi się, że karmienie będzie nawet wygodne.
    Co do ruchów to wiadomo jeszcze za wcześnie ale wczoraj miałam takie wrażenie jak wstrzymywałam oddech, że czułam po jednej stronie takie jakby „wiercenie” 😂 ciekawe czy to był ten moment - za jakiś czas wam potwierdzę 😊
    Virad daj znać czy twoja znajoma mogłaby załatwić drugi taki wózek dla moich maluchów i ewentualnie jakie to by były koszty (byłabym mega wdzięczna czy wogóle da się to ogarnąć).
    Iriiska nie załapałam się niestety na zdjęcie twoich brzdąców 😊 napewno słodziaki takie maluchy 👶🏻👶🏻 Z tej medeli jesteś zadowolona? Jaki model?
    Macey ja zażywam progesterone besins i nie wiem do kiedy go będę łykać nie pytałam 🤷🏻‍♀️
    Co do detektora to dzisiaj już musiałam sprawdzić czy wszystko gra i stukają aż miło 😊❤️❤️

💙💙 bliźniacza mama
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam za chaotyczną wypowiedź ale strasznie rozkojarzona dzisiaj jestem, dodatkowo jakiś migrenowy ból głowy mnie złapał 🙈

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę tylko duphaston 2×2. Dowcipnie nic nie mam.
    Poza tym
    Letrox 150
    Metafolian 400
    Metylokobalamina 5000
    Acard
    Vigantoletten 2000
    Omega 6
    Glucophage xr100
    clexane 6000

Brałam prenatal uno ale już na pierwszej wizycie w 4 tyg. lekarz kazał mi odstawić.

W sumie tylko i aż to mi zalecił doktorek. Cały czas sie zastanawiam czy cos powinnam jeszcze brac. No ale muszę chyba zaufać lekarzowi.

21.09.2020 - ❤❤
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 02:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zona męża, mam medela swing maxi. Nie mam porównania z innymi elektrycznymi ale wydaje mi się ok :) zrobił swoją robotę, działa też na bateriach, łatwo się myje, dużo poziomów mocy i jak do tej pory bezawaryjny.

JustynaFrog, żona_męża lubią tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tam mamuśki? Jak się czujecie?
    Ja mam wizytę w czwartek i już zaczymam powoli świrować. Powiedzcie mi czy oprócz badań tych pierwszych prenatalnych (usg) w ok. 12 tyg. robiłyście lub będziecie robić jeszcze jakieś testy z krwi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 10:27

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straszna cisza tu zapadła!
    Moje samopoczucie (odpukać!) nawet lepiej, apetyt nawet jest i mdłości jakieś takie znikome, więc może możeee już będzie tylko lepiej ✊🏻😊 zamówiłam sobie bluzki ciążowe i leginsy i jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona 💪🏻 Ciążowe asos daje radę 😊
    Jeśli chodzi o genetykę to miałam tylko usg bo nie było wskazań do pappy ani nifty (niski wiek, brak obciążenia w rodzinie itp)
    Będę trzymała kciuki w czwartek ✊🏻✊🏻 Do mojej wizyty tylko tydzień, będę miała pierwszy prezent na dzień mamy ❤️

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jeszcze trochę do tego pierwszego prenatalnego usg ale już się tym stresuje. Nie miałam w rodzinie żadnych wad ale jestem już stara;/ mam 34 lata.

W ogóle humor mi się dzisiaj skopał. Odebrałam wyniki, które mi lekarz ostatnio zlecił i tsh skończyło w miesiąc z 0,5 do 6,5. Lecze się wiele lat na niedoczynność i ostatnio dawka 150 dawała radę i już było tak dobrze A tu taki zonk.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 16:48

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napewno musisz to skonsultować. U mnie w marcu tsh było 1,4 teraz 1,7 i wczoraj konsultowałam wyniki z endokrynologiem i kazała mi zwiększyć dawkę. Ogólnie o 30 do 50% w ciąży trzeba ją zwiększyć, tylko że ja nie mam żadnej choroby tarczycy tylko na początku starań wyszło mi tsh ponad 3 i zaczęłam zażywać euthyrox na zbicie. Także to napewno do skonsultowania jak najszybciej bo u ciebie przeskok jest spory 🤔 może umów się na jakąś telewizytę?

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie z tymi wizytami to jest jakaś masakra. Ja chodziłam do Endo prywatnie A potem do ginekologa który ogarniał mi też tarczyce bo miał też specjalizację z endokrynologii. Wyniki miałam dobre. Tylko teraz taki skok. W czwartek mam wizytę u aktualnego gina, zobaczę co powie. Ale już sama od jutra podniose sobie dawkę, wcześniej też tak robiłam zgodnie z instrukcjami lekarza. Mimo wszystko martwi mnie to;(

21.09.2020 - ❤❤
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ Justyna. Wiele nas nie różni wiekowo ;) tez się stresowałam samym usg. A potem jeszcze tydzień czekania na wyniki krwi. Będzie dobrze. Jesteśmy jeszcze młode obszarze są niskie

Ja nigdy nie miałam problemu z tarczyca s nagle w 1 trymestrze skoczyło do 4,5. Endo twierdzi ze mam hashimoto od 8 lat ? 🤪. Biore 75mg eutyroxu i ostatnio jak badałam to spadło do 0,5

W piątek idę do swojej gin j mam kupę badań do zrobienia. Nie wiem czemu się nawet tym stresuje 🤷‍♀️
    Boje się badania cukru bo dużo lodów jem ...,,,, i +3 kg. A brzuch mam jak bym min 10 przytyła. Już czuje ze chodzę jak kaczka 😩😩😩😩

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;) Macey ja przez tą cholerną tarczycę w ciągu ostatnich lat masakrycznie przytyłam. Nigdy nie wierzyłam że tarczyca ma aż taki wpływ na kg ale teraz już wierzę. Nie jestem obżartuchem, zawsze uważałam na tłuste, a i tak przytyłam i to był pierwszy sygnał alarmowy, że coś jest nie tak. Byłam na diecie, nic to nie dało. Dopiero ruch pomógł. Zjechałam 10 kg ale nadal jestem klopsikiem;) A od początku ciąży mam niestety jadłowstręt, nic mi nie wchodzi i schudłam 2 kg. Cukru też się obawiam, też wcinam lody, a nie powinnam;)

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey, JustynaFrog mnie na szczęście przed ostatnimi badaniami odrzuciło od słodkiego ale insulina mi wyszła jakaś dziwnie wysoka 🤷🏻‍♀️ Już za 6 dni moja wizyta więc się dowiem co i jak 💪🏻 Co do tarczycy to wczoraj i dzisiaj dopiero wzięłam większą dawkę i mam jakoś tak dużo energii 💪🏻 Nawet wczoraj wyskoczyliśmy do kilku sklepów z wózkami. Bilans jest masakryczny: jeden sklep = jeden wózek bliźniaczy i jak to ujął jeden sprzedawca „za dużą powierzchnię zajmują te bliźniacze” więc odwróciliśmy się na pięcie i wyszliśmy. Dopiero w bobowózkach sprzedawca miał sporą wiedzę i doradził nam kilka modeli (na żywo nie dostępnych ale przynajmniej na pojedynczych mogliśmy sobie je wyobrazić jak opowiadał) 😊

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żona A zdradzasz co polecił? Ja na moim wypizdziejewie nie mam żadnego sklepu;( wyjazd na zakupy to będzie dla mnie wręcz ekscytująca wycieczka;)

21.09.2020 - ❤❤
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna. Ja całe życie na diecie. Trochę sobie popuscilam w ostatnim pół roku przed ciaza i +7 kg
    Na fastfood raz na 2-3 tyg a słodyczy zawsze unikam bo odrazu kg do przodu. Już nie mówiące tym ze moj mąż jest mega fit i w domu same zdrowe przekąski... jak zjem pizzę i potem tydzień Głodówki żeby przytyć 🙄...a koleżanki wpieprzaja co chcą i są tej samej wagi 🙄 będę tera regularnie sprawdzać tarczyce
    Tera +3 z ciaza ... czuje się jak mops. Dobrze ze oprócz zimnych lodów ( kaktusy lub słony karmel ;) to nie mam zachcianek 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 10:15

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zona. W bobo maja ten TwIN ? Za około 4 tys. Ale te gondole. Masakra mamę. Trumienki. Sam wózek spoko. Taki sportowy do auta zapakować ... ja jeszcze rozważam wózki z jednym kołem z przodu. Podoba mi się wygląd ALE czy one dadzą radę na krakowskich chodnikach ? 🤔

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ