X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekamy na same dobre wieści! Ja dzisiaj już nie mogłam spać ze względu na zbliżającą się wizytę 😢
    Jak to wygląda z tą cesarką? Masz jakieś skierowanie i się zgłaszasz jak wybije np 38 tc czy jak??
    Aż się wzruszyłam, że każde maleństwa, które w nas rosną mają taką historię 😢

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na innym forum czytałam, że dziewczyna z w ciąży bliźniaczej w 36 bodajże dostała skierowanie od swojego lekarza na cc i skontaktowała się ze szpitalem, powiedziała że ma skierowanie i ustalili jej termin planowy przyjęcia jakoś chyba właśnie w okolicy tego 38 tyg. A w 36 tyg dostala juz skierowanie bo szyjka jej sie skrociła i już było ryzyko że może zacząć rodzić. Mnie zastanawia jak to jest jeśli np zacznie się porod i jedziesz na gorąco do szpitala. Czy uwzględnia zalecenia lekarza co do cesarski. Naczytalam się trochę o porodach naturalnych bliźniąt i absolutnie nie chce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 11:32

21.09.2020 - ❤❤
  • Virad Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna najmocniejsze za dzisiaj ✊✊✊ czekamy na raport po 😊

Dziewuchy 😉
    Pierwszy sklep z wózkami zaliczony 😁 nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy 🤐
    Obejrzeliśmy, pojeździlismy takimi furkami:
    - Bugaboo - starszy model tyko był... i zdecydownie nie spodobał mi się. Nie chodzi już nawet o wykonanie ale o jego prowadzenie. Także muszę obejrzeć jeszcze jeden żeby zobaczyć czy napewno to nie to..
    - drugim faworytem był tfk... oj jakiez rozczarowanie 🤦🏼‍♀️ Myslam ze po tych wszytskich ohah i ahah w necie... 🤨 to może ten wózek będzie tym ... oj nie. Coś mi w nim nie pasowało. Jakoś ciężko mi się nim skręcało ...
    - valco snap duo .. moje zaskoczenie 😬 super się prowadzi. mieści się w bagażniku auta 😃tylko te gondole są niewielkie... ale cała reszta naprawdę spoko.

Wózków było więcej, ale tylko na te zwróciliśmy uwagę, bo były nie za szerokie przede wszystkim.
    Widzieliśmy tez ze dwa takie jeden za drugim... po zobaczeniu ich tylko się upewnilismy ze wózek musi być jeden obok drugiego 😁

Zetknęliśmy tez na foteliki do auta...
    Avionaut rządzi jesli chodzi o wagę... i nie wyglada wcale tak tragicznie 🤷‍♀️ Owszem nie jest najpięknieszy, ale skoro w testach wychodzi dobrze to znaczy ze jest on bezpieczny a na tym nam zależy.
    Maxi cosi ładny jest... ale jednak ciężki. Nie wiem jak często wypina się te łupiny z auta.. ale nawet mój m stwierdził, ze musi przypakować 😂 żeby to ogarnąć ... bo jakby nie było x2 fotelik, x2 dzieci ...

A wy jak tam z wyborami 😬😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 16:03

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

@ Justyna ja tez właśnie chce się dowiedzieć co jeśli na gorąco jedziedziesz i chcesz cc. Bo ja nie miałam nigdy instynktu żeby rodzic naturalnie 🤷‍♀️

@zona. Tam sie placi za porody. rozmawialam z znajomym który korzystał kilka miesięcy temu i płacił 5 tys ...????

@ Virad. Wozek będę kupować jako ostatnia rzecz / bugaboo najbardziej mi się podoba ..
    najlepiej by było jak by był sklep gdzie są wszystkie dostępne !!!! Bo internet a realia to nie to samo 🤷‍♀️

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad właśnie tfk to był wózek porażka po prostu. Już bym chyba wolała je na rękach nosić 😂
    Macey informacja ze strony
    USŁUGI W RAMACH KONTRAKTU NFZ

NZOZ Szpital na Siemiradzkiego realizuje kontrakt z NFZ w ramach, którego świadczy bezpłatne usługi

Opieka położnicza przedporodowa (oddział patologii ciąży)
    Opieka położnicza w trakcie porodu naturalnego
    Opieka anestezjologiczna (znieczulenie zewnątrzoponowe do porodu)
    Opieka położnicza w trakcie cięcia cesarskiego
    Opieka położnicza poporodowa
    Opieka neonatologiczna
    Opieka ginekologiczna (zabiegi i operacje ginekologiczne; w tym procedury onkologiczne)
    Opieka chirurgiczna w ramach procedur jednodniowych
    USŁUGI ODPŁATNE

NZOZ Szpital na Siemiradzkiego dla pacjentów nie objętych powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym (NFZ) świadczy usługi odpłatne m. in.:

Opieka położnicza okołoporodowa i neonatologiczna
    Opieka ginekologiczna (zabiegi i operacje ginekologiczne; w tym procedury onkologiczne)
    Opieka chirurgiczna w ramach procedur jednodniowych

Także nie wiem o co chodzi 🤷🏻‍♀️

💙💙 bliźniacza mama
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ żona. To może mam milne info 🤷‍♀️

Morfologię / mocz/ tsh / glukozę dziś robiłam i muszę się pochwalić ze wyniki w normie. Mogę dalej jeść lody 😆
    Jutro prywatny gin ... nie mogę się doczekać. 4 tyg od ostatniej wizyty

Teraz mi się przypomniało ze vit d miałam zbadać .., @ jak często badasz ?

Jak często wy chodzicie ? Połówkowe będziecie na NFZ czy prywatnie ? Ja miałam prenatalne na NFZ ... mam termin na połówkowe .. ciekawe czy mi jutro da skierowanie ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 19:20

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @żona zgadzam się w pełni co do opinii o tfk 🙈 myślałam ze będzie lepiej się prowadził, po tylu dobrych opiniach

@macey ja chodzę prywatnie, wszelkie badania tez robię prywatnie.
    Jedyny wyjątek to prenatalne ... udało się na NFZ, bo dostałam od mojej poprzedniej lekarki ❤️ skierownie.
    Na połówkowe już muszę prywatnie 🤷‍♀️
    staram się być na wizytach co 2-3 tygodnie, ale jak pisałam ostatnio jestem delikatnie mówiąc, średnio zadowolona z obecnej lekarki... wiec szukam intensywnie innego lekarza.
    Wynik witaminy D mam z wczoraj... i jest 38... wcześniej miałam 44. Biorę tylko tyle ile jest w witaminach ciążowych, i raczej dołożę. W grudniu przy większej suplmentacji miałam 50.
    Jak będziesz jutro na wizycie, to jesli to nie problem, to zapytaj proszę lekarza jaki jest optymalny poziom witaminy D w ciąży. 😊

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey ja chodzę prywatnie na wszystko, mam jeszcze możliwość skorzystania z pakietu prywatnej opieki zdrowotnej, ale nie byłam ani razu. Wizyty mam ustalone do lipca co miesiąc 😊 jejku tak straszliwie nie mogę się doczekać!
    Co do poziomu wit. D badałam przed ciążą i wynosił ponad 40, teraz nie miałam zleconej 🤷🏻‍♀️
    Virad, Macey czyli wy nie idziecie na te badania prenatalne/połówkowe do lekarza prowadzącego tylko do kogoś innego (osobno)? Z czego to wynika? Mi wszystko wykonuje mój prowadzący (przynajmniej nic nie mówił, że mam się gdzieś indziej umawiać na to... myślicie, że mam zapytać? Bo już zgłupiałam 🤔
    Justyna halo? Opowiadaj co u twoich maluszków! 👶🏻👶🏻

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)
    Moje maluchy mają po 4 cm. Wszystko jak na razie ok. Serduszka pięknie biją. Jeden szkrab machal raczkami, druga dzidzia leżała spokojnie. To bylo piekne. Mąż wiadomo nie mogł być ze mną, strasznie żałuję, że tego nie widzial. Ale ten moj denerwujacy oschły i skąpy w uczuciach drań wycałował zdjęcia z usg więc jest nadzieja, że w końcu się już oswoił z sytuacją ;). Dzidzie na 100 są dwukosmówkowe. Wg usg to już 11 tydzień. Termin 10 grudzień. Oczywiście jak zwykle skoczyło mi ciśnienie. Lekarza zmartwil mój wynik tarczycy, polecił mi endokrynologa i jutro będę próbować się dodzwonić.
    Ze wzgledu że z usg wychodzi ciąza starsza niż z ostatniej miesiaczki to za tydzień w piątek mam prenatalne. W mojej klinice ale u jakiegoś specjalisty, który tylko tym się zajmuje.
    Ja do lekarza chodzę prywatnie, wszystkie badania robię odpłatnie. ;/ koszty mega, ale naprawdę czuje się tu zaopiekowana mimo że mój lekarz nie pracuje w szpitalu. Wizyta zawsze bez pośpiechu, wszystko mam wytłumaczone. Badania zlecone i wyniki omówione. Na razie jestem pewna, że chce tu zostać.

żona_męża lubi tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna super! I za tydzień znowu się zobaczycie ❤️❤️
    Macey a ty o której masz wizytę?

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @justyna piękne wieści 😍niech maluchy dalej tak rosną zdrowo ✊

@żona prenatalne może zrobić tylko lekarz z certyfikatem FMF (czy jakoś tam). Widocznie twój ma, skoro je robił.
    U mnie sytuacja z lekarzem prowadzącym jest skomplikowana jak wiesz... wiec szukam nowego. A na połówkowe wybiorę się chyba do lekarki co robiła prenatalne, o ile będzie miała jeszcze wolny termin.

@macey za wizytę ✊☺️

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad dziękuję za wyjaśnienie 😊
    Jak tam wasze samopoczucie? Macie jakieś zachcianki czy dieta się nie zmieniła?

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Że względu że mam fatalne te wyniki tarczycy A dawkę leku i tak biorę sporą lekarz zalecił mi dietę bezglutenowa i bez laktozy. Podobno to pomaga. Masakra. Nie dość że i tak ciężko mi cokolwiek zjeść t9 jeszcze dieta ech.

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj zmiana diety teraz może być ciężka, ale nastaw się na to zadaniowo. Kiedyś piekłam chleb z samych ziaren, albo robiłam placuszki z bananów. Wiadomo będziesz musiała się bardziej zastanawiać, ale napewno wyjdzie ci to na dobre 😊

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zjadłam tylko jabłko i na jedzenie nie mogę patrzeć;(

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj znam to z autopsji... ale pocieszę cię, że to mija 😊 mimo wszystko mocno przytulam!

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żona_męża wrote:
    Jak tam wasze samopoczucie? Macie jakieś zachcianki czy dieta się nie zmieniła?
    Samopoczcie na razie całkiem spoko. I oby było tak dalej.
    Czasem tylko padam w ciągu dnia na drzemkę 😉
    jakiś specjalnych zachcianek nie mam - mąż jeszcze nie musiał o północy latać do sklepu 🤪
    Lubie jeść jabłka, truskawki, rzodkiewki i paprykę 😉
    Totalnie nie mam ochoty na słodycze 😁

A u ciebie jak jest?

@justina a co masz w tych wynikach tarczycowych?
    Odnośnie jedzenia, w pierwszym trymestrze miałam z tym duży problem. Zmuszałam się mocno by cokolwiek przełknąć. Miałam trochę mdłości.

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja po całym dniu mdłości mam wieczorny przypływ energii. W dzień patrzę na kurz na meblach i mnie to nie rusza, a przed chwilą myłam kuchenkę i naszło mnie na sprzątanie.... dziwne ;)
    Co do tarczycy to od lat choruje na niedoczynność. Od roku biore letrox w dawce 150, cały czas wyniki ok. Jeszcze miesiąc temu miałam miałam wynik tsh 0.5 czyli wręcz niski, a z aktualnych badań wyszło 6.5. Ft4 1.78.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2020, 20:40

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad moje samopoczucie też ok poza okropną sennością. Ostatnio dni bez mdłości i wymiotów (jakoś do 13 tc strasznie mnie męczyło i wszystko okropnie śmierdziało) 😊💪🏻 Ja też jem dużo owoców, a z warzyw pomidory to mój faworyt ❤️ Od słodyczy też mnie kompletnie odrzuciło, a chipsy paprykowe po prostu śmierdzą jak mąż otwiera paczkę 🤷🏻‍♀️
    Już tylko 4 dni do mojej wizyty!!!!

💙💙 bliźniacza mama
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ Justyna
    Ja do 13 tyg żyłam na suszonych śliwkach i maślance. Teraz nie mogę na to patrzeć ..

Byłam dziś u swojej gin @ Virad. O vit d mówiła żeby była „ w normie „ i nawet jak jest w normie to dawkować mniej niż 10 000
    Moje „ dziewczynki „ 90% 🤞🏻 Wyrównały się wagowo. ? A jedna była 4 dni starsza ? 158 i 159 gram. Ale podobno usg myli

Chwaliłam się ze niby wyniki miałam w normie a mam zapalenie dróg moczowych. Antybiotyk na noc wypije i za tydzień kontrola

Byłam zestresowana bo wspomniałam ze 2 tyg temu czułam dużo ruchów a potem cisza i delikatnie ruchy .. ale wszystko ok

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ