X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zona masz zwykła wizytę we wtorek czy jakiegoś innego lekarza ?

Nie umiem wkleić tu zdjęcia ale coś jak na tym linku. Mega wygodna. Nie leżę na brzuchu jak leżę bokiem ( co mnie już uwierało ) i lubię mieć między nogami poduszkę.
    https://www.dobreliski.pl/pl/p/Poduszka-ciazowa-do-spania-KREMOWO-SZARY-Poofi/1780?gclid=CjwKCAjw-YT1BRAFEiwAd2WRtqEuZpPm0Obm-tsjpHgRyaTKQvTsCo1BK3edGLr37KbdX6972n2RCRoCXfYQAvD_BwE

Nie chce mi się nawet wgłębiać w temat laktatory wiec pewnie kupię z polecenia

Wózek - te posłużne mam wrażenie ze jak bym z kosiarka jeździła 🙄. Gość w sklepie twierdził ze wygodne. Może bo miał tylko takie modele

Rodzina lubi tę wiadomość

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey mam usg prenatalne u swojego lekarza prowadzącego 😊
    Świetna poducha mi jak na razie wygodnie ale pewnie później trzeba taką sprawić
    Właśnie w ostatnich dniach jak leżałam ze względu na ból pleców to zagłębiałam się w temat laktatorów i wózków to to jest jakiś kosmos tym bardziej jak się nie ma „doświadczeń”, a dodatkowo IQ ameby nie pomaga 😂

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po 😃 Jaki to był stres. Myślałam, że mi serce wyskoczy ...
    Wszystko ok, ryzyka niskie. Teraz czekanie wyniki na papa
    I mamy na 90% jedna dziewczynkę... drugie dobrze się maskowalo 😉
    Najważniejsze ze wszystkie pomiary dobre.
    Muszę trochę teraz się odstresować bo takich emocji to jeszcze nie miałam 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2020, 11:26

żona_męża, Macey lubią tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad wrote:
    Jestem po 😃 Jaki to był stres. Myślałam, że mi serce wyskoczy ...
    Wszystko ok, ryzyka niskie. Teraz czekanie wyniki na papa
    I mamy na 90% jedna dziewczynkę... drugie dobrze się maskowalo 😉
    Najważniejsze ze wszystkie pomiary dobre.
    Muszę trochę teraz się odstresować bo takich emocji to jeszcze nie miałam 🙈
    Cudownie! Gratuluję córci i drugiego wstydzioszka ❤️ To teraz coś na odstresowanie - zasłużyłaś!

💙💙 bliźniacza mama
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, jak miło widzieć kolejny bliźniaczy wątek :) ja z 2019 i fajnie mieć wsparcie nawet tu na forum bo z dwójką to jest jednak inny świat.
    Będę zaglądać, sama już tęsknię za ciąża i szczerze powiem, że mogłabym za rok urodzić kolejne bliźniaki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2020, 13:13

Virad lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad gratulacje !!!!!! To teraz ulga i mozemy się cieszyć i nie stresować 🥰

Ja dziś dostałam wyniki genetycznych badań i tez wyszło ze wszystkie ryzyka niskie j czas się CHWALIĆ — ale ja narazie mówię ze 1 dziecko bo chce znać płeć i wtedy ogłosić 🥰

Iriiska- fajnie ze jesteś , co ci się urodziło ? Jak zmieniło się twoje życie. ?

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pozytywnych badaniach można odetchnąć :) gratulacje!

Mam parkę, Basia i Kuba :) a co się zmieniło... Hm wszystko! Życie kręci się wokół dzieci i głównym punktem jest karmienie, jedno ledwo się skończy i zdaje się, że za chwilę zaczyna się już następne ;) ja ciążę zaniosłam fizycznie dobrze a teraz ledwo czuje kręgosłup. Także polecam Wam dobry, dostosowany do wysokości przewijak i ogólnie dużo miejsc gdzie dzieci możecie odłożyć. Dwójkę na raz na upartego da się wziąć na ręce ale nie polecam 😁
    Moje maluchy ogólnie grzeczne są i od początku mocno pilnujemy żeby ich nie nosić dużo na rękach, nie usypiać na rękach. Bliźniaki chyba szybciej stają się troszkę bardziej samodzielne i cierpliwe bo jednak zawsze któreś musi poczekać na swoją kolej ;)

Virad lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!

• Macey Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irriska! Dzieki za post. Pomocne wskazówki nam dajesz. Myśle ze tez będę się starać jak maj mniej na rękach nosić żeby trochę odsapnąć.

Jaki miałaś poród.?

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To był mega stresujący piątek w moim życiu 🙈Jako, ze doszłam już do siebie 😉 to odpisuje na wszystko 😁
    Macey wrote:
    Macie wybrane laktatory ? Ja napewno chce ten bez przewodowy ale jak to wybrać ?

Jeszcze nie... i chyba nie prędko 🤦🏼‍♀️ bo znając mnie i moje wybieranie to mi trochę zejdzie 😂
    Czytam, że dobrze gdyby był dwufazowy, miał możliwość regulacji zmiany pracy...
    żona_męża wrote:
    jeden za drugim to będzie minimalnie dłuższy od takiego normalnego, tylko czy taki wózek jest bardziej praktyczny/mniej praktyczny? Co myślicie?
    Ja na razie biorę pod uwagę tylko wersje obok siebie. Nie oglądam jeszcze żadnych w realu wiec nie wiem co mi się spodoba.
    Czytałam ze te podwójne są mimo wszystko bardziej skrętne od tych wagoników ;) . Ale to tylko wyczytane w internecie...
    Jak masz wąskie drzwi, windę... to chyba tez musisz wziąć to pod uwagę przed wyborem

Irriska... czyli mówisz ze czeka nas hardcore 😂
    A co ci się najbardziej sprawdziło przy dzieciakach? Jakieś udogodnienia typu bujaki etc. Używałaś może poduszki do karmienia Twinny Lu i masz jakąś opinie?
    Jak znajdziesz wolna chwile to odpisz nam ☺️

Żona_męża za twoje prenatalne ✊✊✊ obyś nie stresowała się tak mocno jak ja. Bo ja myślałam ze na zawał tam zejdę. 🤦🏼‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2020, 17:25

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się że mogę pomóc :)
    Rodziłam przez CC, 37+1. Maluchy były glowkowo ale przez stan przedrzucawkowy nie pozwolili mi rodzić naturalnie. I ja ogólnie kiepsko ta cesarkę zaniosłam, pozbierałam się szybko, po 12 h już śmigałam ale sama operacja była dla mnie mocno traumatyczna, jakaś dziwna reakcja na leki.

Trudno mi jeszcze powiedzieć co mi się najbardziej sprawdziło, narazie większość czasu jednak spędzają w swoim łóżeczku, trochę siedzą w bujaczkach w salonie, wcześniej używałam też łozeczka turystycznego w salonie ale jakoś przestało być użyteczne bo nie chcą w nim sami leżeć.

Mocno mi się sprawdzają wszelkie poduszki, mam my Brest friend do karmienia i cebuszkę - na niej można fajnie kłaść dzieci i też z nią karmić, sama tez uwielbiam z nią spać (że też nie odkryłam jej wcześniej) !
    Dzieci często sa moim łóżku więc jakoś je trzeba ułożyć, jak jedzą z butelki to robię różne konstrukcje z poduszek i kołdry, tak też często sobie leżymy, śpiewamy etc :)

Z takich must have to podwójny podgrzewacz/sterylizator do butelek. Nawet jeśli chcecie kp to raczej od razu się nie uda, będzie trochę mm i kpi. Ale warto walczyć :)

Szykujcie dużo ubranek, pralka chodzi u mnie 2-3 razy w tygodniu mimo że mam tego masę i niestety aż mi szkoda, że tak szybko wyrastają bo niektóre rzeczy to zaledwie kilka razy ubiorą i już za małe. jeśli macie możliwość to polecam suszarkę, pokochałam ja teraz bardziej niż zmywarkę ;)

Ubranka ogólnie mam już do 74, wyprane, w uprasowane i popakowane w paczki, genialnie się to sprawdza bo teraz nie muszę w popłochu nic kupować czy nagle prac.
    Bliźniaki zazwyczaj rodzą się malutkie więc miałam też ubranka od 44 ale w moim przypadku akurat się nie sprawdziło bo urodziłam wielkoludy 3360 i 3780g.

Ja ogólnie w zakupach wyprawkowych nie byłam minimalistką także teraz wszystko mam i o dziwo się przydaje... Kilka rodzajów butele, smoczków (bo niewiadomo co podpisuje), takie pierdółki jak myjki do butelek, płyn do mycia butelek, suszarka do butelek - wszystko mi się sprawdza. Poza tym duży zapas wacików do mycia, chusteczek, różnych kremów do pupy. Duże zapasy zrobiłam w ciąży i teraz w razie czego domawiam z allegro :)

Uf się rozpisalam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2020, 22:30

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA

• Macey Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @irisska w którym tyg ci potwierdzali płeć i czy się sprawdziło ?
    Duże dzieci urodziłaś, liczę na to ze mi tez do 37+ tyg da się wytrwać bo ostatnio czytałam ze blizkinaki średnio 33 tyg?

Ja jestem na etapie kupowania neutralnych białych ubranek bo lubię na 60 stopni wrzucać pranie 🤪 i z susrszka bym się za żadne Chiny nie rozstała. Tak jak pisałaś. Wolała bym chyba z zmywarki zrezygnować

Pieluchy !!!! Która z was będzie używać wielorazowych ?

Męża wyciągnęłam w weekend oglądać wózki i 4 sklepy zwiedziłam aż znalazłam bugaboo 🥰. Myśle ze wart swojej ceny i później można odsprzedać

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriiska ❤️
    Dzięki za porady 😍
    Myśle ze nie raz cię tu jeszcze o coś zapytamy...

Dziewczyny, Iriiska i Macey, jakie macie te suszarki? Oddzielne czy pralko-suszarka? Ja zatanawiam się nad zakupem od jakiegoś czasu, ale ze względu na małe mieszkanie pozostaje mi wybrać pralko-suszarkę... i nie wiem czy jest sens kupować takie 2w1.
    Przy dwójce maluchów i dwóch pokojach nie wyobrażać sobie żeby nie mieć suszarki ... bo gdzie miałabym to pranie wieszać 🙈
    Jakie macie modele dziewczyny, chwalcie się 😛

Macey, uwielbiam produkty wielorazowe... i jako wierna fanka kubeczka menstruacyjnego 😁 mówię pieluchom wielorazowym na tym etapie nie. Nie wyobrażam sobie tej masy prania która musiałabym zrobić. Tu stawiam na wygodę...
    Widze, że zabrałaś się za zakupy 😃 ja jeszcze nie mam tej śmiałości 🤦🏼‍♀️ Ale może za miesiąc 😉

U mnie lekarka była tak pewna dziewczynki że aż jestem ciekawa czy faktycznie nic się nie zmieni 🙈 no i nie mogę doczekać się aż drugi skarb się ujawni 😃

Żona_męża za jutro ✊✊✊✊✊✊✊ dołączysz do klanu dziewczynek? 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 20:05

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby się jutro któreś pokazało... dziewczyny nie odzywam się bo strasznie mnie nerwy zżerają 😢 odezwę się w wolnej chwili po wszystkim, trzymajcie kciuki!

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żona_męża musi być dobrze!!!!!! ✊✊✊❤️❤️❤️
    Rozumiem cie doskonale, sama przechodziłam przez to kilka dni temu. To niesamowite, jak te wizyty potrafią być stresujące..
    Trzeba wierzyć że będzie dobrze ✊✊✊✊✊✊
    Czekamy na info po wizycie 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 21:04

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 02:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey, płeć u mnie w 17tc pierwszy raz lekarka powiedziała, wcześniej nie podejmowała prób. Na 12 tc tak wyglądają narządy płciowe:

9181461c16bd.jpg
    Także łatwo można się pomylić ;)
    33tc to raczej dla ciąż bliźniaczych jedno kosmowkowhch kiedy jeden maluch podjada drugiego i zwykle dysproporcja wagi jest duza. Te 2k2o są dużo bezpieczniejsze i przeważnie donoszone. Ale trzeba wziąć pod uwagę że ok 30 tc mogą się zaczynać różne problemy. U mnie pierwszy szpital wlbyl w 29tc. Maluchy w sumie przekroczyły 4 kg i ciąża się robi już większą niż ta standardowa pojedyncza. Trzeba wtedy na siebie dużo mocniej uważać. I najlepiej mieć wszystko gotowe do tego 30tc. Jak ja wylądowałam w szpitalu to rodzice z moim mężem w panice malowali pokój i meble skręcali - to było główne zajęcie podczas wigilii i świat ;)
    A jakie u Was są ciążę? :)
    Suszarkę mam Samsung, tylko dlatego że taka mam pralkę - docelowo będzie stała jedna na drugiej i w takiej sytuacji trzeba brać ta sama firmę.
    Tych 2w1 podobno nie polecają bo jednak bęben suszarek jest znacznie większy niż pralek i żeby się dobrze wysuszyło w tych łączonych to trzeba prac małe porcje ubran.

Kciuki za wizyty! ✊✊✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2020, 02:44

dHvMp2.png
    M - fragmentacja DNA

• Macey Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zona. Trzymam kciuki ! Wygodna maskę załóż żebyś nie miała problemu z oddychaniem Jak ja i wpadałam w większa panikę 😂
    @irriska ja mam 2k2o
    @virad ja tez mam samsung i jedna na drugiej stoi. Poniedziałki ma dzień prania i wszystko odrazu suche pachnące i nie trzeba prasować. M się śmieje ze nie nie zna drugiej osoby co to tak często pierze
    Dziewczyny czy meczy was bezsenność ? Ja 3x w tyg budzę się przed 5 .. nie ze stressu tylko gotowa zacząć dzień 😂

Ja tez mam dziś prywatna gin.. omówienie wszystkich badań itd... No i umieram z ciekawości co powie o płci

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Iriiska, no powiem ci ze te zdjęcia są wymowne 🙈 zobaczymy zatem czy u mnie będzie dziewczynka tak jak dr powiedziała, chociaż była tak pewna tego co mówi 🙈 zobaczymy, tym bardziej ze ja od początku obstawiałam chłopaków ☺️

U mnie tez ciąża 2k2o

@macey kciuki za wizytę ✊✊✊✊
    Co do spania, to u mnie zupełnie odwrotnie jest 😂 etap niespania miałam na początku tej ciąży, i tak mniej więcej do 8tc. Teraz muszę budzik nastawiać by do pracy się nie spóźnić 😉

A co do suszarki, to niestety nie mam miejsca na odzielne urządzenie w łazience... już chodzi mi po głowie nawet umieszczenie w kuchni, ale tez nie wiem czy da radę 🤨 a tak by się przydała

@macey @iriiska podajcie modele swoich suszarek, to popatrzę na ich parametry 😁

@żona_męża mam nadzieje ze wszystko jest dobrze. Mocne ✊✊✊✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2020, 17:09

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    Cześć Dziewczyny, jak miło widzieć kolejny bliźniaczy wątek :) ja z 2019 i fajnie mieć wsparcie nawet tu na forum bo z dwójką to jest jednak inny świat.
    Będę zaglądać, sama już tęsknię za ciąża i szczerze powiem, że mogłabym za rok urodzić kolejne bliźniaki :D

Iriska ja tez chce już kolejne :PTrzymajcie sie dziewczyny!
    Duzo zdrowia no i z perspektywy czasu moge powiedziec duzo odpoczywajcie ❤

iriiska lubi tę wiadomość

• Macey Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralkę mam samsung ecobubble a suszarka się mieści idealne na górze ( te same wymiary )

Dziś byłam u swojego gin i potwierdziła mi to co na prenatalnym A- 90% dziewczynka B- 60% dziewczynka 🥳🥳🥳🥳🥳
    Kolejna wizyta za miesiąc 😩😩

@zona. Jak tam u ciebie

Virad lubi tę wiadomość

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie kciuki i zapytania 😊
    Z dzidziami wszystko w porządku. Dzidziuś nr 1 leżał „spokojnie” dał się pomierzyć i pooglądać narządy, a dzidziuś nr 2 to jakaś masakra kopał, kręcił się że lekarz chyba z 15 minut go nie mógł uchwycić dodatkowo łożysko go „zasłaniało” (dlatego tylko dzidzia nr 1 ma ładne zdjęcie 😂). Dzidzia nr 1 ma 5,59 cm a dzidzia nr 2 ma 7,15 cm 🤷🏻‍♀️
    Ogólnie bardzo nierealne to było dla mnie te kopniaki i ruchy chyba jeszcze w to wszystko nie wierzę, że spotkało nas tyle szczęścia 🥰 a w gabinecie czułam się jakby to nie był mój lekarz tylko Lord Vader bo taki miał głos w tej maseczce 😂
    Co do płci to lekarz powiedział, że nie chce nic obstawiać i na to mamy czas bo często dochodzi do pomyłek ze względu na prawie identyczny wygląd narządów.

Virad, Macey lubią tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ