X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźniacze mamy 2020
Odpowiedz

Bliźniacze mamy 2020

Oceń ten wątek:
  • Virad Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @macey no to czekamy na kolejne usg 😁 będzie parka? Będą dziewczynki? A może pokażą się siusiaki? 😉
    Najważniejsze by były zdrowe ✊✊✊
    Miesiąc do kolejnej wizyty, to całe wieki przecież 😲

@żona piękne widoki, co ❤️ Super że już po 😃 i gratuluje! ☺️ masz niezłego wiercipiete 😉
    moje były dosyc spokoje podczas badania, ale dr musiała czasem popukać usg brzuch, by młode się przekręciły 😉

Teraz trochę wytchnienia mamy dziewczyny... niech nasze bąble rozwiajają się pawidłowo ✊✊✊ i do kolejnych wizyt ✊

żona_męża lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężaróweczki! Jakie badania teraz macie zlecone przed następną wizytą? 😊

💙💙 bliźniacza mama
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ żona męża już po największym ( oby ) stresie 🤗
    Ja tez mam prawie 1 cm różnicy między A i B ale mnie gin wczoraj trochę uspokoiła ze narazie jest ok ..
    . Ile dni między jednym s drugim dzieckiem ? Mi wczoraj gin mówiła ze prawie 5 dni różnicy 😳 na początku mówiła 3 ..

@ Virad. Idealna by Była parka ! Będą dwie dziewczynki to będę się chciała później starać o chłopca. Mąż wczoraj mi powiedział ze mj o tym za rok przypomnij 😹

Badania - cukier tsh / mocz / morfologia itd na następna wizytę
    A 12 czerwca mam koleje prenatalne czy połówkowe ? Nie wiem jak się nazywa

Zaczynam czuć ze coś tam w brzuchu ( majtkach 😂) mam ! Zależności jak siedzę ale już zaczyna być niewygodnie . Tez tak macie ?

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macey uspokoiłam się po wczorajszym jak zobaczyłam, że wszystko u nich w porządku 😊 w którym ty tygodniu jesteś?
    U mnie jest 6 dni różnicy (raczej doszło do ponownej owulacji, a że my serduszkowaliśmy non stop to kolejne jajeczko się zapłodniło, ale to nie tak na sto procent bo lekarz stwierdził, że nigdy się tego nie dowiemy a to jest zupełnie nieistotne). A i nie będę robiła testu pappa ani tych genetycznych bo nie ma do niego wskazań 😊
    Tak zapytałam o te badania, a konkretniej chodziło mi czy macie zleconą awidność przeciwciał? 🤔
    Co do brzucha to też mi tak „przeszkadza” bo dodatkowo mam oponkę po zeszłoroczym wypadku samochodowym 😂
    Ps u mnie dzieciaczki już trochę wyżej niż w majtkach 😂

💙💙 bliźniacza mama
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyczytałam ze nawet do 24 dni mogą się różnic 😳

Wg apkj mam 13+4
    A- o jeden dzień młodsze 13+3
    B - o 5 dni starsze czyli 14+1?

🤔🤔🤔🤔 jak u was ?

A was tez pobolewa brzuch po usg. Bo ja miałam wczoraj j dziś jest nadal wrażliwe

Wiece ze zalecane jest spanie na lewym boku ? Podobno lepszy przepływ krwi. Bez poduszki bym nie dała radę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 17:04

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mniejszy dzidziuś 12+4 i to się zgadza z terminem z OM, a większy 13+2 🤷🏻‍♀️
    Ale jestem w 12+4 tygodniu ciąży a nie 13+2 - nie wszystko trzeba rozumieć 😂
    Pytałam na ogólnym ale tu też wrzucę pytanie o suplementy jakie przyjmujecie?

💙💙 bliźniacza mama
  • Virad Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @kate_88 dzięki za radę ☺️ Oby dotrwać jak najdłużej w trzypaku ✊

@żona pierwsza wizuta u lekarza prowadzącego ciąże dopiero przede mną 🤦🏼‍♀️ wiec badania robię sama takie jakie uważam za niezbędne 🤷‍♀️ mocz, morfologia, glukoza, hormony tarczycowe, appt, ddimery (bo biorę zatrzyki z heparyny), toxoplazmoza etc
    sporo wyników robiłam miesiąc temu... wiec teraz lista będzie krótsza . Nieco ponad tydzień temu robiłam tez posiewy z moczu i pochwy... bo myślałam ze mi się coś przyplątało - na szczęście było czysto.
    O co chodzi z ta awidatnoscia przeciwciał?

Z witamin biorę: omegamed optima forte dha. Chętnie się dowiem co wy bierzecie 😁
    Poza tym mam inne leki od lekarzy, jak acard, fraxiparine, sterydy, progesteron dopochwowo etc

@macey mnie po usg brzuch nie bolał, mimo ze dr musiała w niego postukać trochę by maluchy się przekrcily do badania.
    W czerwcu to połówkowe chyba ci wypadnie 😉 robi się je miedzy 18 a 22tc

Z tym spaniem na lewym boku, to podobno na późniejszym etapie jest ważne.

Moje cuda tez nie są równe, to podobno jest naturalne.. Zauważcie ze nawet serduszka inaczej im biją.

Ja już nie wchodzę w swoje spodnie 🙈 brzuszek już nieco widać. I muszę zakupić nawet majtki, bo w starych nie jest wygodnie 🙈
    Fotografujecie swoje brzuchy? jak się zmieniaja...

U mnie 13+3 ☺️ @macey idziemy prawie łeb w łeb 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 18:02

Macey lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @. Virad. Na kiedy ci wyznaczyli termin. ? Ja 1 listopada

Biore
    Vit d3 kropelki
    Magnez
    Kas foliowy - 400 ( zapomniałam się zapytać czy zwiększyć dawkę ?
    Pregna plus
    Fal vita?? Jakieś witaminy dodatkowe

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @macey mi tez wyznaczyli na 1 🙈

Ja tez biorę magnez, zapomniałam 🙈
    Witaminę D mam w omegamed, a poziom we krwi 44, wiec nie zwiększam sobie... co myślicie? Jakie macie poziomy d3?

Macey lubi tę wiadomość

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć;) pisze tu pierwszy raz. Dziś byłam na usg, to 7 tydzień. Biją dwa serduszka. Cieszę się ale i boję zarazem. W sumie to mało powiedziane, jestem przerażona. Co prawda 3 tyg temu na 1 wizycie były dwa pęcherzyki ale jakoś nie dopuszczałam do siebie tej myśli a dzisiaj się potwierdziło. Walczyliśmy wiele lat więc powinnam skakać z radości, i z jednej strony się cieszę a z drugiej martwię jeszcze bardziej. Ale taki chyba urok tego wszystkiego, najpierw wiele lat rozczarowań i wylanych z bezsilności łez a teraz kolejny stres czy wszystko dobrze się potoczy. Mam nadzieję, że znajdę w Was oparcie;) i jakoś razem to wszystko orzezyjemy. Bo to i podwójne szczęście ale też podwójny stres.

Macey, Virad, żona_męża lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2020, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @virad. Muszę znów zbadać bo ostatnio w zeszłym roku badałam, a wiem ze to mega ważne
    @JF gratulacje i witaj w grupie !
    Znam to uczucie. Jak ja się dowiedziałam Ze x2 to pierwsze co mi przyszło do głowy to to „ ja ****** co ja narobiłam „ 🤣
    Wyszłam z gabinetu i w złości zadzwoniłam do męża ze jak ja dam radę ? Ale mnie uspokoił i teraz się super cieszę ! Będzie przygoda 😉i dam radę

Jak się czujesz ? Ja od 7-12 tyg to tragiczne, non stop niedobrze, brak siły , śpiąca., kanapa- łóżko. A teraz to jak by nic się nie stało 🙂
    Na kiedy termin ? 2k czy 1 k

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • Virad Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @JustynaFrog witaj ☺️ Gratuluje dwóch serduszek ❤️ ❤️ Nasza grupa się powiększa. Cudownie. 😃
    Obawy każda z nas ma myśle ogromne. To naturalne. Ja tez jestem przerażona, ale majac oparcie w mężu myśle że może dam jakoś radę.
    Na razie to przeraża mnie najbardziej jak to będzie nosić dwójke w brzuszku ... czy szyjka podoła. jest mnóstwo ogólnie obaw. U mnie tez bardzo wystarana jest ta ciąża, i przyznam ci ze drżę przed każdym usg 🤭
    Mam nadzieje, że wszytskie damy radę ✊
    Trzymam kciuki za twoje bąble, niech rozwiaja się zdrowo ✊

@macey daj znać jak zbadasz te d3. Jestem ciekawa jakie wartości są wskazane ...

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virad, Macey dziękuję Wam za słowa otuchy. Na wczorajszym usg lekarz stwierdził że to raczej 2ow2ko. Maluszki mają po 1.25 i 1.35 cm. My latami walczylismy o dziecko a teraz takie mam dziwne uczucia. Maz z jednej strony szczesliwy a z druviej tez sie boi. Ja na razie czuje sie niewiarygodnie dobrze. Nie mam mdlosci, kompletnie nic. Oby tak zostalo. Tez sie zastanawiam jak onecm sie tam pomieszcza we mnie, mam tylko 158 zm wzrostu. Poza tym cala logistyka, jaki wozek zeby zmuescuc do bagaznika, co z lozeczkami. Milion myśli.

21.09.2020 - ❤❤
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2020, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @virad dam znać !
    @JF cała logistyka mnie tez przeraża... jak łóżeczka pomieścić, ile ubranek kupić ? Wózek, który laktator 🙈
    Ja mam wstępie już swoj plan przygotowany ale nie mogę się zdecydować w czym w dzień trzymać w salonie (nie wyobrażam sobie latac po schodach do sypialni )
    Trzymam kciuki żebyś dalej się tak dobrze czuła 🤗

Dziewczyny zdecydowałyście już się na jakieś łóżeczka ? @ZMeza coś wspominałaś o narożnym ? Dawniej myślałam ze jak będzie już to 💜 to wszystko najlepszej jakości będę kupować a tu X2 🙈 wiec trochę trzeba na kompromis

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech Macey ja też myślałam że jak w końcu uda mi się urodzić upragnionego malucha to kupię wszystko najpiękniejsze, najlepsze itd.;) A teraz trzeba pójść na kompromis bo koszty będą jednak dużo większe. Poza tym ilość rzeczy do ogarnięcia to jakiś kosmos. Podwójny laktator, podgrzewacz, butelki, ciuszki, kocyki i inne. Szok. Do tego muszę wymalowac pokoj póki jestem w stanie coś robić.
    Jeśli chodzi o łóżeczka to chciałabym dwa osobne, oglądałam takie z możliwością przerobienia ich później na małe tapczaniki. Mieszkam w bloku, mam wszystko na jednym poziomie więc nie będę musiała nigdzie biegać ale chciałabym mieć takienelektryczne bujaczki. Poza tym zastanawiam się nad zakupem pralki suszarki z uwagi na mała łazienkę bo gdzie tu w mieszkaniu w bloku to wszystko suszyć. Nasze mieszkanie też do najcieplejszych nie nalezy;/
    I jeszcze kwestia kąpieli, mamy prysznic, więc wanienka i mycie w pokoju? Rety nie wiem. Ale największe wyzwanie to wozek. Wspaniale byłoby gdyby rama mieściła się do bagażnika. I żeby można było o tej ramy wpiąć foteliki i tak bym podróżowała. Poza tym mieszkam na 2 piętrze bez windy więc jakoś będę musiała to znosić chyba czy co... chciałabym być mimo wszystko niezależna i nie czekać na męża aż wróci z pracy;) dylematy, sporo ich. W ogóle te wózki chciałabym dotknąć, zobaczyć a w obecnej sytuacji jak. No i mieszkam w małym mieście, do najbliszego szpitala z podwyższonym stopniem referencyjnosci mam.60 km. I to mnie chyba martwi najbardziej.

Macey lubi tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog witamy w gronie trzypaków! Mnie też ogarnęło przerażenie jak zobaczyłam, że są tam dwa maluszki a nie jeden ale jakoś przyzwyczajam się do tej myśli (pamiętam jak w trakcie usg lekarz powiedział, że to bliźniaki a ja tak strasznie zaczęłam płakać a on powtarzał że to tylko i wyłącznie powód do radości nie do płaczu, a ja płakałam jeszcze bardziej 😂). U nas to też wyczekane maleństwa więc planowałam wszystko jak najj ale te kwoty pomnożone razy 2 przyprawiają o zawrót głowy. Czytam, szukam zobaczyny co z tego zrealizujemy a co pozostanie marzeniem ogólnie jestem minimalistką więc pewnie bardziej minimum niż maksimum - zobaczymy 😊
    Macey tak my planujemy to narożne bo idealnie wpasuje się do naszej sypialni ale ostatnio jakoś w głowie mi siedzi to dostawne tylko czy na 55 cm zmieszczą się we dwoje czy musimy wtedy kupić dwa? Co myślicie?

Macey lubi tę wiadomość

💙💙 bliźniacza mama
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje spać w pokoju dzieci. Pokoje mamy małe i nie zmieścilibysmy w sypialni nawet dostawek. Mój mąż pracuje fizycznie i chciałabym żeby chociaż on trochę pospal w nocy żeby mógł mi potem w dzień pomoc. Lozeczka narożne też mi się podobają ale wolałabym jednak takie z opcją późniejszego tapczaniki. A jakie narożne wy znalazlyscie, macie jakieś konkretne modele poszukane?

21.09.2020 - ❤❤
  • Virad Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o łóżeczka, to ja nadal jestem za opcja kolysek do naszej sypialni... wiem ze to rozwiązanie na kilka miesięcy, ale wole tak, niż wędrować miedzy pokojami w nocy...
    Oczywiście, miejsca mamy mało... wiec będzie zabawa jak w tetris 😂
    Widziałam, ze niektóre mamy na początku używają jednego normalnego łóżeczka... dla dwójki. To tez jakiś pomysł jest. nie oszukujmy się, te pierwsze dni, tygodnie ... to będzie hardcore dla nas. Wszytsko to nowe będzie .. wiec dobrze będzie mieć młode obok siebie

Co do kąpieli ... podobno dobrze mieć wanienkę jak najwyżej, żeby nasze plecy się tak mocno nie męczyły. Widziałam takie na stojakach ...

@żona tez wyobrażam sobie, ze kupie wszystko co mi się zamarzy dla dziecka... ale przy dwójce to już nie takie proste, koszty są naprawdę spore. Koleżanka na wyprawkę i dzieciowe rzeczy, typu wózek, łóżeczko, łupinę do samochodu... wydała na jedno dziecko prawie 10tys 🙈 i cześć rzeczy dostała...

@justyna tez mieszkam w bloku, i tez rozważam zakup pralko-suszarki, bo nie wiem gdzie takie ilości miałabym suszyć. Dziewczyny tu polecają mocno sama suszarkę... ale ja nie mam niestety miejsca... jeszcze kombinuje czy w kuchni by mi się nie zmieściła 🤷‍♀️

Nareszcie razem. 👨‍👩‍👧‍👦
  • Macey Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @jF. Ja właśnie planuje mieć 1 łóżko w naszej sypialni a drugie w ich pokoju gdzie mam gościnę łóżko do spania. Planuje wieczorem się wygnie położyć w swojej sypialni ( tv ) i przy pierwszym nocnym karmieniu przechodzić do drugiego . Ciekawe czy się sprawdzi 🙈.... tez wszystko z myślą żeby nie budzić męża

Ostatnio jestem napalona na łóżko od woodies ( Lewandowska ) kształt i kolor naturalny mj się podoba a cena jeszcze ok chyba 400zl

Tez mam problem ze bez windy ale 1 piętro, nie mam żadnego garażu wiec będę musiała nosić 🤷‍♀️🤷‍♀️
    Ja ostatnio się dowiedziałam ze dziecko max może leżeć w foteliku ( do auta ) godzinę. 😳

Październik 2020
    💜💜 dwie dziewczynki
  • żona_męża Autorytet

Wysłany: 1 maja 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog nie widziałam nigdzie do kupienia takiego łóżeczka tylko my je będziemy robić na zamówienie i będzie tak samo funkcjonalne jak pojedyncze łóżeczko (regulacja wysokości, wyciągane szczebelki i szuflady pod spodem) jedyne czym się różni to kształt.
    Ostatnio właśnie też wpadła mi do głowy ta suszarka a raczej pralkosuszarka może się rozejrzymy po sklepach i przemyślimy zmianę 🧐
    Tak wogóle na kiedy się szykujecie na ewentualny poród? W sensie ile tygodni przed terminem?
    Chciałabym już wszystko kupować!!! 😂 tylko jeszcze nie wiem co 😂

💙💙 bliźniacza mama
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ