Bliźniaki 2024/2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Nomeolvides wrote:Hej dziewczyny!
Jest szansa, że i ja dołączę do Was
Na usg dwa pęcherzyki, w obu pęcherzyki żółtkowe, w jednym widoczny zarodek w drugim „jeszcze” nie. Ciąża 2k2o.
Nie ukrywam, że emocji jest mnóstwo. Jak pierwszy raz się dowiedziałam, to po pierwszym szoku przyszedł atak paniki i płaczu - jak my to ogarniemy, jak da radę moje ciało, ile to kasy i w ogóle milion myśli w głowie. Im dalej w las tym spokojniej, chociaż nie ukrywam, że wciąż wizja ciąży bliźniaczej mnie przeraża.
Jak było u Was? Od początku radość z dwójki czy jednak ten strach jest normalny?
Za to też śmiałam się z mojego chłopa bo się modlił przed wizytą,byle nie bliźniaki
No cóż jak to lekarka stwierdziła, ma na pieńku z Bogiem coś 🤣🤣🤣
Teraz to oboje się cieszymy jak cholera tymbardziej jak się okazało że niosę w sobię dwóch kawalerów, którzy bardzo lubią tatę po policzkach kopać gdy twarz przykłada do brzunia -
Dzięki za Wasze głosy! Nie ukrywam, że trochę mi lepiej, że nie tylko ja tak mam 😅
Dzisiaj zobaczyliśmy nasze szkraby no i mamy dwa silne serduszka 🥺 Do męża chyba dopiero teraz dociera, że faktycznie są dwa ludki. Stres jest dalej i jest ogromny, ale też radość duża z tych dwóch maluchów. Przeraża mnie kwestia kasy, ciała itp ale no będzie co będzie i damy sobie radę ☺️ Trzymam kciuki za Was wszystkie! -
Podpytam jeszcze raz, bo nikt nie odpowiedział mi poprzednio.. jakie badania przy prenatalnych robicie/robiłyście, chodzi mi o pappe i np nifty? Czytalam gdzies, że one nie są tak dokładne przy bliźniętach, więc czy w ogóle warto czy jak? Co sądzicie?💙🩷
-
Silenka wrote:Podpytam jeszcze raz, bo nikt nie odpowiedział mi poprzednio.. jakie badania przy prenatalnych robicie/robiłyście, chodzi mi o pappe i np nifty? Czytalam gdzies, że one nie są tak dokładne przy bliźniętach, więc czy w ogóle warto czy jak? Co sądzicie?
Przy bliźniętach testy dają tylko podstawowe wyniki tj. Zespół downa, Edwardsa i plateau. Dodatkowo nie da się wyizolować, którego dziecka dotyczą wyniki, nie da się oznaczyć płci dla obu dzieci (chyba tylko panorama ma taką możliwość). Nam wczoraj lekarka powiedziała, że zaleca usg + pappa i jeśli coś w trakcie USG zaniepokoi to wtedy jakiś test NIPT. -
Nomeolvides wrote:Przy bliźniętach testy dają tylko podstawowe wyniki tj. Zespół downa, Edwardsa i plateau. Dodatkowo nie da się wyizolować, którego dziecka dotyczą wyniki, nie da się oznaczyć płci dla obu dzieci (chyba tylko panorama ma taką możliwość). Nam wczoraj lekarka powiedziała, że zaleca usg + pappa i jeśli coś w trakcie USG zaniepokoi to wtedy jakiś test NIPT.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja, 13:15
💙🩷 -
Lilla1995 wrote:Mam dokładnie tą samą sytuację z dwoma pęcherzykami. Jestem w 6 tygodniu (5+3) i na USG był jeden pęcherzyk z dobrze widocznym pęcherzykiem żółtkowym, a drugi pęcherzyk był takiej samej wielkości lecz pusty.
Jak u ciebie rozwinęła się sytuacja? Ja mam kolejna wizytę dopiero w 9tc.
U mnie zarodek w jednym pęcherzu ładnie rośnie teraz jestem 10+1. Drugi pęcherzyk jest już o wiele mniejszy i lekarz mówi, że nie ma się co nim przejmować jest sobie pusty i zniknie. 😉 -
Hejo! Odgrzebię trochę temat ☺️
Dziewczyny jak jest u Was z ruchami? Kiedy zaczęłyście czuć dzieci?
U mnie dzisiaj 18+0 od jakiegoś czasu mam takie bąbelki, ale od kilku dni jestem już niemal pewna że puka mnie od środka jeden bąbel.
Synek jest lepiej położony, zajmuje więcej miejsca w brzuchu i to prawdopodobnie jego ruchy czuję. Też w miejscu gdzie on siedzi częściej twardnieje mi brzuch lub robi się taka gulka.
Córka jest trochę stłamszona przez brata, ma mniej miejsca i jest ściśnięta i jej ruchów wydaje mi się że nie czuję.
Czy Wy poczułyście oboje dzieci w jednym momencie? Czy potraficie rozróżnić kto się u Was w brzuchu rusza? 🙈 -
Nomeolvides wrote:Hejo! Odgrzebię trochę temat ☺️
Dziewczyny jak jest u Was z ruchami? Kiedy zaczęłyście czuć dzieci?
U mnie dzisiaj 18+0 od jakiegoś czasu mam takie bąbelki, ale od kilku dni jestem już niemal pewna że puka mnie od środka jeden bąbel.
Synek jest lepiej położony, zajmuje więcej miejsca w brzuchu i to prawdopodobnie jego ruchy czuję. Też w miejscu gdzie on siedzi częściej twardnieje mi brzuch lub robi się taka gulka.
Córka jest trochę stłamszona przez brata, ma mniej miejsca i jest ściśnięta i jej ruchów wydaje mi się że nie czuję.
Czy Wy poczułyście oboje dzieci w jednym momencie? Czy potraficie rozróżnić kto się u Was w brzuchu rusza? 🙈💙🩷 -
Silenka dzięki za odpowiedź! Ja trochę się martwię, bo ruchy syna widać już nawet na zewnątrz (zafalowania brzucha), a córki dalej nic w środę wizyta to mam nadzieję że się trochę wyjaśni. Może przez to jej gorsze położenie tak to wygląda
-
U mnie to drugie maleństwo bardzo rzadko kopie w zasadzie to chyba nie jestem w stanie odróżnić, czy to ciagle jedno kopie czy może jednak dwa. Ja mam jednak detektor tetna i jak zaczne myśleć, czy aby na pewno ok, szukam dwóch serduszek. I znajduje , wtedy się nie martwię brakiem pewności czy ruszają się oboje czy jedno 🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia, 19:33
💙🩷 -
Hej dziewczyny! Ja spodziewam się bliźniaków 1k2o, jestem po im vitro więc daty porodu itp. wiaodmo, że idealnie się zgadzają. Martwię się tylko tym, że na ostatnim USG 9+0 jeden dzidziol miał 1,9 cm, a drugi 2,0 cm i według usg mają opóźnienie o 3 i 4 dni. Czy u Was też tak było?
-
Korikala wrote:Hej dziewczyny! Ja spodziewam się bliźniaków 1k2o, jestem po im vitro więc daty porodu itp. wiaodmo, że idealnie się zgadzają. Martwię się tylko tym, że na ostatnim USG 9+0 jeden dzidziol miał 1,9 cm, a drugi 2,0 cm i według usg mają opóźnienie o 3 i 4 dni. Czy u Was też tak było?
Korikala lubi tę wiadomość
💙🩷 -
Hej hej 😊
U nas wielkie oczekiwanie na połówkowe i poznanie płci dzieci, jeden to napewno chłopak ale czekamy na wieści co kryje przed nami drugi maluszek 🙈
Dziewczyny też tak strasznie nie możecie spać?
Kręcę się i wierce, okropnie boli mnie po lewej stronie pod żebrami i zastanawiam się czy to już maluszki czy coś jest nie tak bo byłam też przeziębiona i nadal kaszle.
Brzuch rośnie tak jak bym się tego nie spodziewała, ta ciąża jest zupełnie inna niż pierwsza pojedyncza i nie sądziłam że aż tak da w kość..
Pytanie jeszcze do dziewczyn które miały stwierdzoną cukrzycę ciążowa ale cukier za wysoki tylko na czczo, jak wyglądało u Was dawkowanie insuliny?
I ciekawa jestem od którego tygodnia znałyście termin CC?