X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźnięta 2023
Odpowiedz

Bliźnięta 2023

Oceń ten wątek:
  • cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie hemoglobiba w normie (11,2 a norma zaczyna się właśnie od 11,2), ale inne parametry do dupy...

Czekam na wizytę, oczywiście jest opóźnienie 40 minut, chociaż doktor zaczął przyjmować o 9...

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, podobno to nie anemia jeszcze, ale mam suplementować żelazo w pożywieniu. Dostałam rozpiskę co jeść, jakie produkty ile mają żelaza w 100g. Powiedział, że w przypadku ciąży mnogiej i tak zaraz te wartości zaczną lecieć na łeb na szyję, ale on jest przeciwnikiem dawania tylko leków na początku, bo lepiej się żelazo wchłania z pożywienia.

Szczerze, jestem trochę zawiedziona, że nie dostałam leków, bo pestki dyni, wątróbka cielęca czy płatki owsiane to nie jest coś, po co sięgam każdego dnia, a podobno powinnam. Wątróbki nie zjem, bo i bez ciąży mam odruch wymiotny 🤢

Jestem blada jak ściana i usnęłam w poczekalni pełnej ludzi, ale to nic dziwnego 👏

18.01 mam wizytę u drugiego lekarza, ciekawe co tamten powie...

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarz tak samo zrobiła jak ten Twój. Byłam w granicach normy (identycznie 11,2) i tez nie dostałam. Na kolejną wizytę ledwo dotarłam tak mi zleciało wszystko. Kup sobie może teraz Ascofer - w pierwszej ciazy mój ginekolog mi to polecił jak było właśnie na granicy (on jest bez recepty).

Z całym szacunkiem, ale ja prawie nic nie jestem w stanie przełknąć … ciekawe co wtedy, jak suplementowac takie zelazo 🥴

cslza lubi tę wiadomość

cmllp2.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój doktor stwierdził, że normy są podane dla kobiet, ale nie uwzględnia się w nich ciąży, a dla ciąży normy są inne.

W poniedziałek mam w planie powtórzyć morfologię, bo szczerze z dnia na dzień czuję się gorzej, a nie chcę czekać teraz do kolejnej morfologii, którą mi zleci pod koniec lutego :/

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze dziwi mnie, że tak rzadko się badania krew w ciąży bliźniaczej. Ja 5 lat temu miałam zlecaną krew i mocz co wizytę...

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicaloca dziękuję ❤️ U mnie już dzisiaj lepiej samopoczucie. Zrezygnuję z kąpieli, więcej obowiązków przerzucę na męża i za 3tyg dowiem się, co z tą szyjką dalej. My właśnie sprzedamy jeden samochód (kupiliśmy nasz wymarzony w 2018 ale nie przewidywaliśmy bliźniaków 🤣) i właśnie mąż już się rozgląda za innym, chociaż te większe samochody są już takie brzydkie i wielkie jak w amerykańskich filmach 🙈 a drugi sobie zostawimy, bo jest mniejszy i np jak w pojedynkę gdzieś pojedziemy to będzie jak znalazł. Ale w dzisiejszych czasach utrzymać dwa samochody graniczy z cudeńko wiec zobaczymy..

A na jaki wózek się zdecydowaliście? I już go macie? Bo ja chyba odbiore dopiero w marcu ze sklepu.

Cslza dziwne mają podejście ci lekarze. A co powiedział na Twoje złe samopoczucie? Ja akurat co wizytę robię morfologię i mocz, czyli mniej więcej co 3 tyg

• cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz powiedział, że w ciąży mogę się czuć gorzej 😊 kto by się spodziewał, co nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2023, 16:07

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My finalnie bugaboo, ale uzywany. Jestem zadowolona. Wydawały mi się te spacerówki jakieś mega małe w sklepie, ale mój 3,5 latek właśnie testowal i tylko na wzrost jest to siedzisko za małe 😁 No i jestem zadowolona bo laska dawała mega zestaw dodatkowych akcesoria- Śpiworki zimowe tej firmy cottonmoose, mufki, parasolki, wkładki do spacerówek, moskitery, folie przeciwdeszczowe i torbę także wypasik :)

cmllp2.png
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    I jeszcze dziwi mnie, że tak rzadko się badania krew w ciąży bliźniaczej. Ja 5 lat temu miałam zlecaną krew i mocz co wizytę...

Mi nawet jak nie zleca to robię te krew🙈 wole zapłacić 10 zł i mieć jasność sytuacji

cmllp2.png
  • Elza :) Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do anemia, to moja Pani ginekolog mówi że sama hemoglobina o niczym nie świadczy. Dopiero ferrytyna bo ona mówi jaki jest zapas żelaza. Więc może dziewczyny oznaczcie sobie fwrrytyne bo może się okazać, że macie ja poniżej normy i wtedy beż łaski trzeba będzie suplementowac żelazo.

Ja akurat od świąt tmdopiero dostałam żelazo. Teraz już ledwo żyję a jeszcze do ciąży donoszonej wychodzi 6 tygodni 😞 chociaż moja Pani dr. Mi wywróżyli, że mam jeszcze do końca stycznia wytrzymać i wtedy mogę rodzic.

Z tego co widziałam to South pisała na styczniowkach o swoim porodzie 😀 teraz pewnie ma pełne ręce roboty przy dzieciach 😀

Chicaloca fajnie, że udało Ci się kupić wózek, a kupowałaś stacjonarnie czy z wysyłką? Ja niestety nic ciekawego z używanych nie znalazłam.

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza musieliśmy dojechać 70 km. Powiem Wam, że te wózki schodzą jak ciepłe bułeczki. Ledwo ktoś doda ogłoszenia (takiego wózka lepszego- nie rozpadającego się rzęcha), a na drugi dzień już jest sprzedany.
    Ostatnio mocno polowałam na nie. Codziennie odświeżałam ogłoszenia, kilka razy nas wystawili bo byliśmy umówieni na oglądanie i w ostatniej chwili dostawaliśmy sms, że już sprzedany… a najlepszym hitem była kobieta, która przez tydzień przekładała wysyłkę (którą sama zaproponowała)- bo dzieci chore, bo dużo pracy… jak mąż zadzwonił po tygodniu z prośbą, żeby się określiła czy wyśle ten wózek, czy nie (chcieliśmy wiedzieć na czym stoimy), to zaczęła mieć pretensje jak ona ma niby wysłać tak duzy gabaryt 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

cmllp2.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mu też kupiliśmy używany Bugaboo i też zauważyłam, że jak coś było fajne to nawet nie zdążyłam mężowi pokazać, a już się sprzedało!

W poniedziałek idę robić glukozę to i ferrytynę od razu machnę. Czy wit B12 i D3 można jakoś w krwi oznaczyć?

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety się nie znam na rodzajach badań wiec nie podpowiem.

Dziewczyny, czy Wam tez dzisiaj się tak bardzo chce spać ? 🥴

cmllp2.png
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 11 stycznia 2023, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D3 na pewno, ja robiłam kilka razy, a B12 też pewnie można :)

Ja ogólnie ostatnio słabo się czuję, zwłaszcza rano i dodatkowo mam mdłości 😂 a spać mi się chce prawie codziennie :/ ale w sumie 16 a już prawie ciemno… niech już będzie wiosna

Wysłany: 11 stycznia 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, mi się chce spać okropnie. W zasadzie to od wczoraj tak mam więc może jest coś na rzeczy.
    Co do badań to ja tak jak Karola d3 robiłam, tania nie jest ale czasem warto zrobić. A b12 się nie wypowiem. Jeżeli chodzi o d3 to już os jakiegoś czasu mam zalecone brać po 4tys jednostek zimą i dla mnie jest to dawka w sam raz. Wyniki mam wtedy jak najbardziej w normie i tak nie choruje.

A jeśli chodzi o zmęczenie to u mnie możliwe, że kwasu foliowego mam mało bo ostatnio jakoś zdarzało mi się zapominać o witaminach 😞

• cslza Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jutro krzywa cukrowa i aż mnie skręca, że muszę zrobić 😫 jak u Was samopoczucie? Jak stoicie z wyprawką?

Zaplanowałam, że na 30tydzień chcę mieć spakowane torby do szpitala w razie co (z synkiem miałam powstrzymywany poród przedwczesny w 29tygodniu). To oznacza, że muszę ogarnąć chociaż część wyprawki, a wybitnie nie mam do tego weny 🤷‍♀️

Z plusów - dla chłopca muszę dokupić tylko trochę ubranek 56, dla dziewczynki dostałam ubranka na rozmiar 56 i 62, także na razie nic nie dokupuję 😉 mam listę czego ile potrzebujemy, także muszę to rozpisać i nie chcę szaleć za bardzo z zakupami ciuchowymi (nawet na promocjach nie jest tanio!).

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 15 stycznia 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza powodzenia! U mnie nie było tak źle, szybko zleciało i glukoza o smaku cytrynowym nie była taka zła :D

Ja jestem na razie w czarnej d… z wyprawką. Mam parę rzeczy po starszym synku, parę kupiłam ale czekam cały czas aż będzie jakaś promocja w hm żeby się obkupić, ale pewnie nie będzie już wtedy rozmiarów 🤣
    W tym tygodniu zabiorę się chyba za ogarnianie komody z przewijakiem do sypialni a jutro jadę zobaczyć piżamki. Sama nie wiem ile sztuk ciuszków wybrać w rozmiarze 50 i 56 😂

Wow ambitnie, ja chyba dopiero po 30 tygodniu zbiorę się do grubszych rzeczy. A zresztą z siłami przerobowymi u mnie ostatnio kiepsko.

Powiem Wam, że byliśmy wczoraj na urodzinach z przedszkola i temat mojej ciąży był wśród rodziców numerem 1 ! Aż miałam dość tego gadania, że przez 2 lata się nie wyśpimy, że nie wiedza czy gratulować czy współczuć albo najlepszy tekst, że czeka mnie teraz czas największego tycia 🤣 oczywiście dużo osób mnie wspierało, ale tak to ludzie nie mają totalnie wyczucia. Też macie takie doświadczenia?

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaak, totalnie!!! U mnie siostra mojej mamy ma bliźniaczki (moje siostry cioteczne) i jej pomagali wszyscy. Babcie ciotki i tak dalej. Jak się rodzina dowiedziała, że u mnie tez będą bliźniaki to wszyscy mówili: „nie będzie tak zle, powinniście dać sobie radę” 🙈 na końcu dodałam ze wystarczyło, żeby pogratulowali, bo to ze damy radę to ja to wiem 🤷🏻‍♀️

U mnie ciuchy dla dzieciaków w przyszłym tygodniu będą się prały. Dziś wypralam gondole i pościele/rożki/ kocyki dla chłopców.
    Z wyprawki muszę dokupić wanienkę, taki najtańszy przewijak i kilka pieluszek :) resztę mam.

Jutro idę na krew, we wtorek usg 3 trym.

cmllp2.png

Wysłany: 15 stycznia 2023, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam ambitny plan mieć wszystko gotowe w 30 tygodniu... Tylko przez te święta i chyba totalny brak mocy i ból wszystkiego jakoś jeszcze nie jestem do końca ogarnięta 🤷‍♀️🙈 a u mnie dzisiaj już 32+3 😀
    Odliczam w zasadzie dni do donoszonej ciązy 😉 generalnie powiem Wam, że jakoś zawsze cieszył mnie ten stan ciąży... a tu niestety ale chyba już wolę być niewyspana i nie mieć czasu dla siebie przez 2 noworodków niż czuć się tak jak ostatnio.

Tak, co do tego gadania to też mnie wszyscy denerwują, zamiast tylko powiedzieć o fajnie czy cokolwiek to jest "jak Wy sobie dacie radę", "ale Wam wspolczuje" itp itd.... No szlak człowieka może trafić. Współczuć to można jak ktoś jest chory a nie jak jest wszystko Oki i ma się zamiast jednego dziecka to dwójkę.... I do tego wszystkiego takie gadanie tylko jeszcze bardziej potęguje strach mojego m... jakby sam się już wystarczająco nie bał.

Ogólnie ostatnio na usg jakieś dziwne wymiary wychodzą moim chłopakom. W piątek Pani dr zmierzyła kosc udową na 36 tydzień. A drugiemu głową jakąś większą wychodzi. I teraz zastanawiam się czy po prostu ciężko jest ich zmierzyć czy jakoś nierówno rosną:(

Powiem szczerze, że nie byłam na usg 3 trymestru i teraz mam zagwozdkę czy iść jeszcze i gdzieś zrobić. W zasadzie 2 lekarzy zrobiło mi takie "szybkie" usg 3 trymestru i powiedzieli, że wszystko jest Oki. A z drugiej strony jeśli by coś teraz wyszło nie tak to co mogliby zrobić?

No i jak na razie nic się nie zmieniło co do mojego łożyska, mam za nisko na chwilę obecną i najprawdopodobniej czeka mnie CC.
    Chłopaki jak na bliźniaki wychodzą duzi bo 2150 i 2000.
    Dziewczyny trzymam kciuki za Wasze wizyty.
    Chicaloca jeszcze chciałam się dopytać, jaki kolor wózka w końcu kupiłaś?

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szary i żółte budki :D ale jeśli mam być szczera, to przy używanym nie bardzo patrzyłam na kolory. Raczej na stan techniczny, cenę i odległość. słuchaj pewnie pamiętasz jak pisałam o wyblakłym czarnym, gdzie zostałam raczej spacyfikowana przez marcowki- że niemożliwe, żeby wyblakł. U nas kosz pod wózkiem jest czarny i jako jedyny jest wyblakły. Babka od której kupowałam powiedziała ze zrobił się brązowy po 2 miesiącach użytkowania 🙈

Zapisz się może na spokojnie na to usg. Chyba jeszcze możesz, chociaż właśnie dzieciaki są już duże i ciężko je zmierzyć. Moja gineska na ostatniej wizycie jak ich mierzyła to jednego chyba trzy razy (po tym jak wyszły spore różnice) i za każdym razem wymiary się różniły. Największa różnica pokazywała aż dwa tygodnie .. także wiesz. Ale dla spokojnej głowy chyba bym poszła to sprawdzić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 09:24

cmllp2.png
‹‹ 18 19 20 21 22 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ