Bliźnięta 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie hemoglobiba w normie (11,2 a norma zaczyna się właśnie od 11,2), ale inne parametry do dupy...
Czekam na wizytę, oczywiście jest opóźnienie 40 minut, chociaż doktor zaczął przyjmować o 9...31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Już po wizycie, podobno to nie anemia jeszcze, ale mam suplementować żelazo w pożywieniu. Dostałam rozpiskę co jeść, jakie produkty ile mają żelaza w 100g. Powiedział, że w przypadku ciąży mnogiej i tak zaraz te wartości zaczną lecieć na łeb na szyję, ale on jest przeciwnikiem dawania tylko leków na początku, bo lepiej się żelazo wchłania z pożywienia.
Szczerze, jestem trochę zawiedziona, że nie dostałam leków, bo pestki dyni, wątróbka cielęca czy płatki owsiane to nie jest coś, po co sięgam każdego dnia, a podobno powinnam. Wątróbki nie zjem, bo i bez ciąży mam odruch wymiotny 🤢
Jestem blada jak ściana i usnęłam w poczekalni pełnej ludzi, ale to nic dziwnego 👏
18.01 mam wizytę u drugiego lekarza, ciekawe co tamten powie...31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Moja lekarz tak samo zrobiła jak ten Twój. Byłam w granicach normy (identycznie 11,2) i tez nie dostałam. Na kolejną wizytę ledwo dotarłam tak mi zleciało wszystko. Kup sobie może teraz Ascofer - w pierwszej ciazy mój ginekolog mi to polecił jak było właśnie na granicy (on jest bez recepty).
Z całym szacunkiem, ale ja prawie nic nie jestem w stanie przełknąć … ciekawe co wtedy, jak suplementowac takie zelazo 🥴cslza lubi tę wiadomość
-
Mój doktor stwierdził, że normy są podane dla kobiet, ale nie uwzględnia się w nich ciąży, a dla ciąży normy są inne.
W poniedziałek mam w planie powtórzyć morfologię, bo szczerze z dnia na dzień czuję się gorzej, a nie chcę czekać teraz do kolejnej morfologii, którą mi zleci pod koniec lutego31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Chicaloca dziękuję ❤️ U mnie już dzisiaj lepiej samopoczucie. Zrezygnuję z kąpieli, więcej obowiązków przerzucę na męża i za 3tyg dowiem się, co z tą szyjką dalej. My właśnie sprzedamy jeden samochód (kupiliśmy nasz wymarzony w 2018 ale nie przewidywaliśmy bliźniaków 🤣) i właśnie mąż już się rozgląda za innym, chociaż te większe samochody są już takie brzydkie i wielkie jak w amerykańskich filmach 🙈 a drugi sobie zostawimy, bo jest mniejszy i np jak w pojedynkę gdzieś pojedziemy to będzie jak znalazł. Ale w dzisiejszych czasach utrzymać dwa samochody graniczy z cudeńko wiec zobaczymy..
A na jaki wózek się zdecydowaliście? I już go macie? Bo ja chyba odbiore dopiero w marcu ze sklepu.
Cslza dziwne mają podejście ci lekarze. A co powiedział na Twoje złe samopoczucie? Ja akurat co wizytę robię morfologię i mocz, czyli mniej więcej co 3 tyg -
My finalnie bugaboo, ale uzywany. Jestem zadowolona. Wydawały mi się te spacerówki jakieś mega małe w sklepie, ale mój 3,5 latek właśnie testowal i tylko na wzrost jest to siedzisko za małe 😁 No i jestem zadowolona bo laska dawała mega zestaw dodatkowych akcesoria- Śpiworki zimowe tej firmy cottonmoose, mufki, parasolki, wkładki do spacerówek, moskitery, folie przeciwdeszczowe i torbę także wypasik
-
Co do anemia, to moja Pani ginekolog mówi że sama hemoglobina o niczym nie świadczy. Dopiero ferrytyna bo ona mówi jaki jest zapas żelaza. Więc może dziewczyny oznaczcie sobie fwrrytyne bo może się okazać, że macie ja poniżej normy i wtedy beż łaski trzeba będzie suplementowac żelazo.
Ja akurat od świąt tmdopiero dostałam żelazo. Teraz już ledwo żyję a jeszcze do ciąży donoszonej wychodzi 6 tygodni 😞 chociaż moja Pani dr. Mi wywróżyli, że mam jeszcze do końca stycznia wytrzymać i wtedy mogę rodzic.
Z tego co widziałam to South pisała na styczniowkach o swoim porodzie 😀 teraz pewnie ma pełne ręce roboty przy dzieciach 😀
Chicaloca fajnie, że udało Ci się kupić wózek, a kupowałaś stacjonarnie czy z wysyłką? Ja niestety nic ciekawego z używanych nie znalazłam.
-
Elza musieliśmy dojechać 70 km. Powiem Wam, że te wózki schodzą jak ciepłe bułeczki. Ledwo ktoś doda ogłoszenia (takiego wózka lepszego- nie rozpadającego się rzęcha), a na drugi dzień już jest sprzedany.
Ostatnio mocno polowałam na nie. Codziennie odświeżałam ogłoszenia, kilka razy nas wystawili bo byliśmy umówieni na oglądanie i w ostatniej chwili dostawaliśmy sms, że już sprzedany… a najlepszym hitem była kobieta, która przez tydzień przekładała wysyłkę (którą sama zaproponowała)- bo dzieci chore, bo dużo pracy… jak mąż zadzwonił po tygodniu z prośbą, żeby się określiła czy wyśle ten wózek, czy nie (chcieliśmy wiedzieć na czym stoimy), to zaczęła mieć pretensje jak ona ma niby wysłać tak duzy gabaryt 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
-
Mu też kupiliśmy używany Bugaboo i też zauważyłam, że jak coś było fajne to nawet nie zdążyłam mężowi pokazać, a już się sprzedało!
W poniedziałek idę robić glukozę to i ferrytynę od razu machnę. Czy wit B12 i D3 można jakoś w krwi oznaczyć?31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Oj tak, mi się chce spać okropnie. W zasadzie to od wczoraj tak mam więc może jest coś na rzeczy.
Co do badań to ja tak jak Karola d3 robiłam, tania nie jest ale czasem warto zrobić. A b12 się nie wypowiem. Jeżeli chodzi o d3 to już os jakiegoś czasu mam zalecone brać po 4tys jednostek zimą i dla mnie jest to dawka w sam raz. Wyniki mam wtedy jak najbardziej w normie i tak nie choruje.
A jeśli chodzi o zmęczenie to u mnie możliwe, że kwasu foliowego mam mało bo ostatnio jakoś zdarzało mi się zapominać o witaminach 😞 -
U mnie jutro krzywa cukrowa i aż mnie skręca, że muszę zrobić 😫 jak u Was samopoczucie? Jak stoicie z wyprawką?
Zaplanowałam, że na 30tydzień chcę mieć spakowane torby do szpitala w razie co (z synkiem miałam powstrzymywany poród przedwczesny w 29tygodniu). To oznacza, że muszę ogarnąć chociaż część wyprawki, a wybitnie nie mam do tego weny 🤷♀️
Z plusów - dla chłopca muszę dokupić tylko trochę ubranek 56, dla dziewczynki dostałam ubranka na rozmiar 56 i 62, także na razie nic nie dokupuję 😉 mam listę czego ile potrzebujemy, także muszę to rozpisać i nie chcę szaleć za bardzo z zakupami ciuchowymi (nawet na promocjach nie jest tanio!).31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Cslza powodzenia! U mnie nie było tak źle, szybko zleciało i glukoza o smaku cytrynowym nie była taka zła
Ja jestem na razie w czarnej d… z wyprawką. Mam parę rzeczy po starszym synku, parę kupiłam ale czekam cały czas aż będzie jakaś promocja w hm żeby się obkupić, ale pewnie nie będzie już wtedy rozmiarów 🤣
W tym tygodniu zabiorę się chyba za ogarnianie komody z przewijakiem do sypialni a jutro jadę zobaczyć piżamki. Sama nie wiem ile sztuk ciuszków wybrać w rozmiarze 50 i 56 😂
Wow ambitnie, ja chyba dopiero po 30 tygodniu zbiorę się do grubszych rzeczy. A zresztą z siłami przerobowymi u mnie ostatnio kiepsko.
Powiem Wam, że byliśmy wczoraj na urodzinach z przedszkola i temat mojej ciąży był wśród rodziców numerem 1 ! Aż miałam dość tego gadania, że przez 2 lata się nie wyśpimy, że nie wiedza czy gratulować czy współczuć albo najlepszy tekst, że czeka mnie teraz czas największego tycia 🤣 oczywiście dużo osób mnie wspierało, ale tak to ludzie nie mają totalnie wyczucia. Też macie takie doświadczenia? -
Taaaak, totalnie!!! U mnie siostra mojej mamy ma bliźniaczki (moje siostry cioteczne) i jej pomagali wszyscy. Babcie ciotki i tak dalej. Jak się rodzina dowiedziała, że u mnie tez będą bliźniaki to wszyscy mówili: „nie będzie tak zle, powinniście dać sobie radę” 🙈 na końcu dodałam ze wystarczyło, żeby pogratulowali, bo to ze damy radę to ja to wiem 🤷🏻♀️
U mnie ciuchy dla dzieciaków w przyszłym tygodniu będą się prały. Dziś wypralam gondole i pościele/rożki/ kocyki dla chłopców.
Z wyprawki muszę dokupić wanienkę, taki najtańszy przewijak i kilka pieluszek resztę mam.
Jutro idę na krew, we wtorek usg 3 trym. -
Ja też miałam ambitny plan mieć wszystko gotowe w 30 tygodniu... Tylko przez te święta i chyba totalny brak mocy i ból wszystkiego jakoś jeszcze nie jestem do końca ogarnięta 🤷♀️🙈 a u mnie dzisiaj już 32+3 😀
Odliczam w zasadzie dni do donoszonej ciązy 😉 generalnie powiem Wam, że jakoś zawsze cieszył mnie ten stan ciąży... a tu niestety ale chyba już wolę być niewyspana i nie mieć czasu dla siebie przez 2 noworodków niż czuć się tak jak ostatnio.
Tak, co do tego gadania to też mnie wszyscy denerwują, zamiast tylko powiedzieć o fajnie czy cokolwiek to jest "jak Wy sobie dacie radę", "ale Wam wspolczuje" itp itd.... No szlak człowieka może trafić. Współczuć to można jak ktoś jest chory a nie jak jest wszystko Oki i ma się zamiast jednego dziecka to dwójkę.... I do tego wszystkiego takie gadanie tylko jeszcze bardziej potęguje strach mojego m... jakby sam się już wystarczająco nie bał.
Ogólnie ostatnio na usg jakieś dziwne wymiary wychodzą moim chłopakom. W piątek Pani dr zmierzyła kosc udową na 36 tydzień. A drugiemu głową jakąś większą wychodzi. I teraz zastanawiam się czy po prostu ciężko jest ich zmierzyć czy jakoś nierówno rosną
Powiem szczerze, że nie byłam na usg 3 trymestru i teraz mam zagwozdkę czy iść jeszcze i gdzieś zrobić. W zasadzie 2 lekarzy zrobiło mi takie "szybkie" usg 3 trymestru i powiedzieli, że wszystko jest Oki. A z drugiej strony jeśli by coś teraz wyszło nie tak to co mogliby zrobić?
No i jak na razie nic się nie zmieniło co do mojego łożyska, mam za nisko na chwilę obecną i najprawdopodobniej czeka mnie CC.
Chłopaki jak na bliźniaki wychodzą duzi bo 2150 i 2000.
Dziewczyny trzymam kciuki za Wasze wizyty.
Chicaloca jeszcze chciałam się dopytać, jaki kolor wózka w końcu kupiłaś?
-
Szary i żółte budki ale jeśli mam być szczera, to przy używanym nie bardzo patrzyłam na kolory. Raczej na stan techniczny, cenę i odległość. słuchaj pewnie pamiętasz jak pisałam o wyblakłym czarnym, gdzie zostałam raczej spacyfikowana przez marcowki- że niemożliwe, żeby wyblakł. U nas kosz pod wózkiem jest czarny i jako jedyny jest wyblakły. Babka od której kupowałam powiedziała ze zrobił się brązowy po 2 miesiącach użytkowania 🙈
Zapisz się może na spokojnie na to usg. Chyba jeszcze możesz, chociaż właśnie dzieciaki są już duże i ciężko je zmierzyć. Moja gineska na ostatniej wizycie jak ich mierzyła to jednego chyba trzy razy (po tym jak wyszły spore różnice) i za każdym razem wymiary się różniły. Największa różnica pokazywała aż dwa tygodnie .. także wiesz. Ale dla spokojnej głowy chyba bym poszła to sprawdzićWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 09:24