X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźnięta 2023
Odpowiedz

Bliźnięta 2023

Oceń ten wątek:
  • chicaloca Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opryszczką nie da się zarazić tak wiesz… przez powietrze. Musi być bezpośredni kontakt np picie z tego samego kubka, pocałunek. Także jeśli nie buziakowałyscie się w usta i nie miałaś bezpośredniej styczności z wydzieliną z tego pęcherzyka to ja bym się niczym nie martwiła :)

Ja tez jestem królową opryszczek odkąd zarazilam się u dentysty 🤬🤬 tak miała dobrze zdezynfekowane narzędzia …

Dziewczyny zaprosiłam Was do przyjaciółek 🤪 może jednak będziecie chciały za jakiś czas przenieść się na czat na fejsie. Mogłybyśmy pokazywać sobie bobasy 😅 bo tutaj to tak średnio wrzucać fotki.. oczywiście nie naciskam :D

Zamowilam sobie dziś taksówkę i jutro jadę do lekarza na drugi koniec miasta taksi. Nie jestem już w stanie prowadzić auta .
    Mam tez zjazd i bardzo słabo się czuje.

cmllp2.png
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mnie pocieszyłyście! Już tak niewiele zostało, nie chciałabym się czegoś nabawić, ale jednak dobrze że nie odesłałam siorki do domu :D
    O rety, wscieklabym się! Ale podobno wirusa opryszczki ma 70 czy 80% populacji :O
    Super, przyjęłam zaproszenie, ja jestem taka zielona na tym forum i nawet nie wiedziałam, że tak można

Ale to jest Ci niewygodnie przez brzuszek? Ja jeszcze na szczęście mogę prowadzić, przez jakiś czas unikałam jazdy przez baby brain, ale póki mogę to uwolnię męża chociaż z niektórych obowiązków

• cslza Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola no właśnie lekarz nie za dużo mówił. Generalnie lekarz stwierdził, że ciąża 2K2O, że sobie nie podbierają (nie sprawdził przepływów), że może być różnica i spoko. I wtedy mu wyjechałam z testem, że na niedzielę udało mi się umówić na darmowe usg w ranach szkoleń dla lekarzy (serio, mam USG jutro w szpitalu i w niedzielę w jakimś ośrodku szkoleniowym dla lekarzy). On zaczął mówić, że super i że on się nie gniewa, że co 2 pary oczu to nie jedna itd. Sprawdził dzieci na siatkach centylowych i ona jest w 50 centylu, a on dużo poniżej 25, jakiś 12 może... Nie chciałam się wymądrzwizw gabinecie, ale trochę kiedyś o hipotrofii czytałam... oby to nie bylo to...

Zapomniał mi w czasie wizyty wypisać receptę na żelazo, więc napisałam mu smsa, dziś mi zrobił teleporadę i mam już receptę. Przy okazji dopytał kiedy to usg i żebym mu koniecznie dała znać jak waga chłopca. Czyli coś mu nie gra, ale nie chciał powiedzieć...

Poza tym w pasie mam 110cm, +12kg i wszystko mnie boli 🫠 anemia na pewno nie pomaga w tym wszystkim...

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • cslza Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicaloca ja bardzo chętnie!! Fajnie będzie mieć wsparcie mentalne od kogoś, kto jest w identycznej sytuacji :)

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza jesteśmy z Tobą i trzymamy kciuki, żeby wszystko było w porządku! Ale lekarz chyba by Ci powiedział, jakby mu nie pasowało coś…

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi byli w 20 centylu lub jakoś tak i babka mówila, że wszystko jest okej. Czytałam tez właśnie że te 2k2o rzeczywiście nie powinny sobie podpierać jedzenia. Nie zmienia to jednak faktu, że za każdym razem te przepływy mi sprawdzała. Ona właśnie nie mierzyła/ważyła ich na każdej wizycie, bo priorytetem były te przepływy. Mam nadzieje, że najbliższe usg Cię uspokoją !

Co do jazdy autem to kawałek mogę pojechać, ale już dłużej niż 10 minut nie daje rady. Po pierwsze nie mieści mi się brzuch, a kierownicy nie mogę już wyżej podnieść. Jak nią kręcę to mi się obciera o bebol. Po drugie jadę chwile i od razu mi twardnieje brzuch co sprawia super dyskomfort, a nawet ból. Dodatkowo oni są już tacy duzi, że w tej pozycji siedzącej wchodzą mi tak głęboko pod żebra, że brakuje mi tchu. Nie mogę złapać oddechu, a przez to nie jestem wystarczająco skupiona na jeździe.

Jutro do Was napisze o linki do profilów na fb i zrobię tam czat :) chyba, że zapomnę, to zrobię to wkrótce 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 21:43

cmllp2.png
  • Kasiunnia Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2023, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jak najbardziej za inna forma kontaktu , bo ja też kompletnie się Ty nie odnajduje :)
    Spokojnego dnia dziewczyny (odezwijcie sie jak tylko bedziecie po wizytach ), moi pojechali do przedszkola a ja zastanawiam się czy to już ten właściwy moment żeby się podnieść
    Szafa stoi , więc ogarniam rzeczy Mlodego i robię miejsce na małe ciuszki , także nadejsza wiekopomna chwiła , przetransportujemy ubranka ,kocyki etc. od dziadków (niestety przy zakupie mieszkania nie zalapalismy sie na komorke lokatorska )I wielkie pranie czas zacząć
    PS. opryszczka juz jest 🥳🥳🥳🥳🥳

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie. Bałam się jej okrutnie po wcześniejszych wizytach na NFZ . Miałam takie wysokie ciśnienie, że mierzyli mi je jeszcze 3 razy. Jak przyszłam wynosiło 143 na 93, po pol h 133 na 93 i weszłam na wizytę, która trwała godzinę. Bardzo empatyczny, wyrozumiały, dokładny i spokojny doktor. Zrobił mi usg, pomierzył dzieci i sprawdził przepływy. Wszystko Okej. Jeden wazy 2600 a drugi 2620. Szyjka długa, na poród się nie zanosi 🙈
    Za tydzień mam przyjść na samo usg, a za 2 tygodnie na wizytę plus usg i wtedy stwierdzi czy czekamy jeszcze tydzień czy mam już się kłaść na cc (to będzie 37+3) 🙈ogólnie na początku od razu chciał mi dać skierowanie do szpitala na za 2 tygodnie i żebym tydzień leżała monitorowana w szpitalu. Potem jednak spytał jak ja to widzę i czy wole ten ostatni czas być w domu, czy szpitalu bo ciąża jest stabilna, bez komplikacji. Oczywiście wolałam te wizytę niż leżeć w szpitalu.
    Wychodząc po tez kolejny sprawdzili mi ciśnienie i było już w normie 114 na 73

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2023, 10:49

cmllp2.png
  • Kasiunnia Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudnie🥰🥰🥰🥰

• Karola95 Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku to już duże dzidziole! W sumie ponad 5 kilo 🥰
    Super, to teraz możesz się już odprężyć. A tak z ciekawości to mówił Ci, ile cm ma szyjka?

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2023, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mówił. Wsadził palucha i powiedział, ojej jaka długa 😂😂 Wszystko dobrze, może być Pani spokojna, raczej nic się nie zacznie dziać 🙈 ze straszakiem było do samo- lekarka się śmiała, że to żelazna szyjka 🤣 i tak tez było, kisił się do 41 tc, aż go wygoniliśmy

Myśle, że chłopaki przy porodzie na spokojnie będą ważyć ponad 3 kg. Nie żałują sobie masy 🙈

Cslza jak u Ciebie, jak Usg?

Ps wysłałam Wam wiadomości :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2023, 18:17

cmllp2.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2023, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na usg w szpitalu i zostałam w szpitalu, jeśli dociągnę 2 tygodnie to dobrze... chłopiec ma bardzo złe przepływy, jest w 2 centylu... Ciąża może być zakończona w każdej chwili. Gdybym poczekała jeszcze chwilę z wizytą to dziecko już by mogło nie żyć...

Na razie mam co 2h sprawdzane bicie serduszek, 3x dziennie ktg z testem stv (wykrywa wąchania w przepływach). Te przepływy są bardzo słabe u chłopca, ale równe, podobno nas to zadowala. Ja zaczęłam pić koktajle proteinowe (takie Bakomy) żeby trochę te dzieci utuczyć w krótkim czasie. Dziewczyna ma się świetnie i da sobie radę. Dostałam sterydy na płucka i mogę tylko czekać i modlić się o każdy kolejny dzień 😪 generalnie już do końca ciąży tu zostaję. Martwię się, bo chłopiec mam wrażenie, że nie ma czkawki, poprosiłam o rozmowę z neonatologiem żeby się dowiedzieć jak wygląda sytuacja kiedy dzieci się tak wcześnie rodzą. On w ciągu miesiąca przybrał tylko 300g, waży ok 1kg. Ona 1,5kg i przybrała 600g.

Jak wiecie w środę miałam USG w enelmed i pytałam tego lekarza o wagę i on nie zrobił przepływów, bo "2k2o to sobie nie podbierają jedzenia". Mówił, że może być różnica.

Zapomniał mi w czasie wizyty wypisać receptę na żelazo, więc napisałam mu smsa, zrobił teleporadę i dopytał kiedy to usg i żebym mu koniecznie dała znać jak waga chłopca. Czyli coś mu nie grało, ale nie chciał powiedzieć...

Napisałam mu dziś smsa o tej sytuacji i zadzwonił do mnie i się zdziwił skąd to, skoro sobie nie podbierają. A ja mowie, ze nie kradną sobie jedzenia, ale łożysko jest niewydolne i są fatalne przepływy pępowinowe. A on powiedzial "a, że w pępowinie...".

Wiecie jak się poczułam, co nie?

Trzymajcie za nas kciuki proszę... modlę się o każdy dzień...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2023, 23:33

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Kasiunnia Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie mi przykro, najważniejsze ,że jesteś pod dobrą opieka ,
    Trzymamy bardzo mocno kciuku
    Jak będziesz na siłach, odzywaj się ❤

cslza lubi tę wiadomość

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko :( dobrze, ze pojechałaś na te badania, bo mogłoby być kiepsko. Co za lekarz.. ja rozumiem, że ktoś może nie ogarniać ciąży blizniaczej, bo jest wielu takich lekarzy, ale wystarczyłoby dać pacjentce znać. Coś typu „proszę skontrolować to u specjalisty”. To nie jest wstyd, a pokazuje się w ten sposób troskę o pacjenta (a zwłaszcza tych małych). Trzymam za Was bardzo mocno kciuki. Myśle tez, że nawet jeśli Wasza ciąża zakończyłaby się teraz to chłopczyk da sobie radę. Postęp technologii i 30 tydzień to nie jest źle. Jesteś teraz w dobrych rękach, musi być dobrze!

Myślę o Was ciepło i przesyłam ogrom dobrej energii!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2023, 08:29

cslza lubi tę wiadomość

cmllp2.png
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza przykro mi… nawet nie potrafię sobie wyobrazić, co czujecie. Jesteś dzielna, dasz radę, maluszki też są dzielne. Jesteśmy z Wami, odzywaj się jak będziesz miała siłę ❤️

Swoją drogą ja też nie przypominam sobie, żeby lekarz robił mi przepływy. Muszę go o to pocisnąć w środę

cslza lubi tę wiadomość

• chicaloca Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciśnij! niech sprawdzą.

Karola, Kasiunia Wysłałam Wam zaproszenia na fejsie. Też jestem Kaśka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2023, 13:03

Karola95 lubi tę wiadomość

cmllp2.png
  • Kasiunnia Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś wcisnęłam zniknęło, możesz wysłać mi jeszcze raz , przepraszam

• Kasiunnia Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz ok, przyjęłam:)

chicaloca lubi tę wiadomość

• cslza Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wsparcie, staram się myśleć pozytywnie, ale wiecie...

Dziś miałam USG i przepływy u chłopca były lepsze niż wczoraj, te 2 tygodnie wydają się realne. Oby tak było, bo zdążą sterydy na płuca zadziałać. Wczoraj przepływy były podobno fatalne...

Nie wiem czy to coś w ogóle da, ale jeśli mogę dodatkowo te 2 tygodnie zawalczy, to będę jesć serki wiejskie i jogurty wysoko białkowe. Może nutridrinki też wjadą.

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Karola95 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2023, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dasz radę!! Te dwa tygodnie szybko zlecą na pewno. A to chodzi o to, żeby skończył się 32 tc? I co powiedział neonatolog?
    Jak się czujesz psychicznie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2023, 16:55

cslza lubi tę wiadomość

‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ