Bliźnięta 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeszcze nic. Myślę intensywnie, ale się boję że wiesz.. mamy jeszcze pokój do zrobienie w sensie pomalowania ścian ale może to za wcześnie.. a najgorsze jest to że sił brak. Idę na wizytę 13.06 na usg i znów się zaczynam martwić. Myślę tak zacznę coś kupować w 30 tygodniu.
-
Ja stwierdziłam, że co ma być to będzie i kupuję.
Wózek stoi już od marca bo była okazja. Ciuchy mam po starszaku ale zaczęłam przygodę z Vinted i nie mogę skończyć 🤣 Chyba jest za dużo, ale podświadomie czuję że będzie długi czas w szpitalu i zawsze lepiej mieć niż nie mieć.
Z tymi zakupami to niby tak, ale łatwiej to działa w dużych miastach. Poprzednio też coś zamawiałam z oddziału już po porodzie ale... Kurier przychodził przed obiadem a mój M musiał dojechać do szpitala 1h, odwiedziny też tylko przez 2h dziennie, akurat pora poobiadowa w szpitalu i kończyło się że to na następny dzień było dopiero na kolejny...
I do mnie codziennie nie przyjeżdżali w odwiedziny jak leżałam w szpitalach przed porodem, także torba zawiera nawet przedłużacz i zastanawiam się nad mini czajniczkiem 🤣
Później dobrze mieć do wyparzania nakładek, smoczków, laktatora w szpitalu. Te szpitalne czajniki nigdy nie są odkamieniane. -
Kurcze ja nawet nie wiem co trzeba zabrać ze sobą do szpitala jak się idzie rodzic. Mam podstawy spakowane jakiś koszule ręczniki klapki środki higieny itd.
A takie rzeczy piszą na stronie szpitala ? Muszę sprawdzić.
A jeśli chodzi o wozek to myślałam znów nad tym czy kupować 2w1 czy 3w1.. I na myśleniu się skończyło. Chciałam nowy ale czy ma sens nowy.. I oczywiście chciałam kupić jak już dziewczyny będą na świecie.. ale dałaś mi do myślenia:) -
Ja kupiłam Bugaboo Donkey 5. Czyli najnowszy model. Chciałam nowy. Jednak znalazłam na FB Toucan Twins. Babeczka zajmuje się sprzedażą Donkey. Zaoszczędziliśmy 2tys. Wózek wygląda jak nowy. Nowe koła. Tapicerka (chyba) wyprana. No stan igła. Kompletuje też starsze wersje. Oczywiście cena jest niższa. Zależy ile możesz wydać. Natomiast jestem pod wrażeniem stanu wózka. Nie da się poznać że był używany.
Myślałam też nad Valco Snap, mam pojedynczy i uwielbiam. Jednak ten adapter na nosidła w nim jest straszny. Donkey dodatkowo można zmniejszyć dla jednego dziecka jeżeli nie wychodzisz z dwójką.
Valco planuję potem kupić jako spacerówkę.
Foteliki zawsze osobno z mierzeniem w fotelik.info, tyłem.pl, 8stars.pl.
Dla wcześniaków zwykle polecane to Avionaut Pixel. Teraz jest nowa wersja Pro 2.0. Nie będzie pasował na bazę z samego Pro.
Szpital...
Nie wiem gdzie będę rodzić. Jeżeli znowu mnie zabierze karetka to zawiezie do szpitala z którego wyszłam 2x na własne żądanie. Pojechałam rodzić do drugiego województwa.
Listy ze szpitala są jak dla mnie ubogie.
Zrobiłam właśnie wczoraj swoje na różne opcje.
1) na pobyt na patologii (bez rodzenia)
2) na przyjęcie do szpitala (ok. 2 dni zwykle przed CC) + na sam poród i na max 1 dzień po porodzie żeby nie szukać w walizce. Wystarczą po 2-3szt. podkładów, podpasek, pampersów w niej. Nie zabiorą strasznie dużo miejsca.
Po cc nie podniosę i nie odepnę walizki pod łóżkiem na podłodze...
Z torby będzie łatwiej. Nie liczę na pomoc, bo wiem jak się przeliczyłam poprzednio.
3) walizka na oddział położniczy 2-3 dni, paczki pampersów, podkładów itd.
4) lista na wyjście do domu
-
U mnie to wygląda mniej więcej tak. To są te listy 2) + 3). Wiem co mi się sprawdziło poprzednio i akurat robiłam pod siebie. Co prawda poprzednio był sn, teraz pewnie CC.
Jedzenie - będę kupować na allegro te takie mini produkty. Często są w hotelach. Dżemy, masło, miód itd. Nie liczę, że będę latać do jakiejś lodówki żeby wziąć słoiczek dżemu i go sobie pilnować. Jak się otworzy to musi stać już w lodówce. A taki mini produkt to otwierasz i zjadasz. Ze względu na kolacje w szpitalach o 16 (jprdl...), warto mieć coś w zanadrzu jak trzeba zjeść o g. 20... Poprzednio leżałam na podtrzymaniu i nie mogłam chodzić + kroplówki. Nikt się mną nie interesował a nawet musiałam odnosić kubek na koniec korytarza po posiłkach... Szyjki 0, skurcze no było 'cudownie'...
Teraz nie chcę się prosić. Dlatego wolę się zaopatrzyć w takie mini rzeczy. Nie zajmują dużo miejsca. -
Torba z 1) a torba z 2) różni się po prostu częścią od momentu 'PORODÓWKA'.
Na takie zwykłe leżenie na teraz nie mam spakowanych tych rzeczy od tego podpunktu.
A strunówka 'po porodzie ja' jest normalne wliczona do tej części na teraz- milion koszul to jest najważniejsze. Po USG wszystko ufajdane. Lato- pocisz się. Ja miałam chyba wszystkich poprzednio 10szt. I to jeszcze szybko dokupowane... Po porodzie znowu to krew, to mleko leci, to znowu gorąco... 2-3 dziennie szły... -
Teraz mi bardzo zależało żeby był ktoś kto zna się na ciąży mnogiej i mam gina Ze szpitala w Rudzie Śląskiej gdzie jest 3 stopień referencyjnosci żeby maluchy miały jak najbezpieczniej. Tym bardziej że jestem po przejściach dodatkowo..
molusia88 lubi tę wiadomość
-
Ja mam do wyboru Wrocław lub Opole. Opole z przydziału bo rejon (karetka, nie ma się wtedy nic do gadania). Uciekałam 2x.
Urodziłam we Wrocławiu. Teraz też wybiorę Wrocław, ale nie wiem który szpital.
Trochę spędziłam w szpitalach poprzednio. Naoglądałam się, przeżyłam, posłuchałam. Lekarz mówiący umówionej kobiecie na termin cc, że pomyślimy o CC za 3 dni, bo po trzecim dniu płaci im NFZ to jest najlepszy hit...
Dlatego lista 'na przyjęcie do szpitala' dopasowana na chwilowy pobyt przed CC. Myślę, że nie ma się co szykować na jechanie do szpitala już z akcją i ominięcie patologii ciąży.
-
Jak tam sytuacja? Kiedy jakaś wizyta?
Ja byłam dzisiaj.
Wczoraj dostałam skurczy. Ale szyjka trzyma i jest taka jak miesiąc temu u tego lekarza. Trochę się uspokoiłam. Natomiast nie mogę chodzić. Od wczoraj tak mnie krocze boli, że jest znowu masakra... -
Ani nie mów.. też miałam ból krocza, ale teraz o dziwo mi przeszło. Teraz mam taką zgagę że Szok. Wczoraj byłam na usg dziewczyny mają po około 1133 i 1078 grama. Na razie wszystko ok ale na każdą wizytę jadę z sercem na ramieniu. Muszę dotrwać do 32 tygodnia bez powikłań, czyli jeszcze miesiąc. I może będę spokojniejsza.
-
nick nieaktualny
-
Cicha u mnie było praktycznie tak jak poniżej:
🍀4.04.23: prenatalne: 12+0,♀️♀️
🍀18.04.23: 14+0,♀️8,20cm, ♂️ 7,45cm
🍀29.04.23: 15+4, ♀️152g, ❔151g
🍀15.05.23: 17+6, ♀️213g, ♂️223g
🍀27.05.23: 19+4, ♀️320g, ♂️320g
🍀1.06.23: 20+2, ♀️369g, ♂️335g
🍀12.06.23: 21+6, ♀️474g, ♂️446 g
I w sumie już na 99% będzie parka. 4 ginów zaliczyłam. Teraz każdy już potwierdza parkę. Teoria Ramziego u mnie się nie sprawdziła (prenatalne).Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 13:13
cicha lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny fajnie, ze wątek bliźniaczy znowu zaczął hulać ja rozpakowałam sie w marcu i jest ogień z dziewczynami (tez juz rozpakowanymi) przeniosłyśmy sie na messangera. Jak sie juz poznacie to polecam te opcję. Takie wsparcie innych bliźniaczych mam jest nieocenione! Trzymam kciuki za Wasze ciąże- żeby były długie i jak najmniej bolesne, a dzieciaczki żeby urodziły się zdrowe🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 11:39
Kaka88 lubi tę wiadomość
-
https://www.vinted.pl/member/101247896-mczarna93 zapraszam do tworzenia zestawów nalicza się Rabat, zaproponuj cenę a napewno się dogadamy:) zależy mi na szybkiej sprzedaży bo zajmują miejsce ale wiadomo nie za 2zl🤣