X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźnięta 2023
Odpowiedz

Bliźnięta 2023

Oceń ten wątek:
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2023, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaka jak się tam trzymasz? U Ciebie ile już?

[age.png
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2023, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem w 13 tyg ciąży bliźniaczej 1K2O. Jest we mnie trochę stresu czy dzieciątka będą rosły równo. Ostatnio się naczytalm właśnie przed wizytą w necie i stres się pojawił. Moja Gin mnie uspokoiła ze jestem w dobrych rękach i że od 16 tyg będę miała USG co 2 tyg.

ewelcia45
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2023, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba myśleć pozytywnie.
    Ja też byłam w szoku na początku. Dużo strachu, krwotok, plamienia 8 tygodni. Dzieci bardzo dobrze dają sobie radę i pokazują że są silne.
    Ogląda mnie średnio 4 ginekologów. Nie przykładam się zbytnio do tych pomiarów żeby je porównywać. Wiadomo różne aparaty, ręka zjedzie i się robi różnica.
    Najważniejsze że rosną.
    Odkąd je czuć, to już całkiem spoko, bo wiem że na wizycie będzie dobrze.
    Wybrałam też drugiego gina i chodzę do dwóch. Właśnie co dwa tygodnie. Teraz będzie już trochę częściej. Jestem zadowolona z decyzji. Co najważniejsze sama czuję się pewniej.

Mi co prawda TTS nie grozi. Natomiast druga ciąża i pojawiły się infekcje. Poprzednio doprowadziły do akcji porodowej. Były od testu. W tej, pojawiły się dopiero teraz ale nie idzie ich wyleczyć. Szyjka już skrócona o połowę ale od 3 tygodni się trzyma na jednym poziomie.

Żeby być spokojnym po poprzednich doświadczeniach, to spakowałam torbę do szpitala już w 16tc. Liczę że się nie doczeka. Ewentualnie stanie się porodową. Dużo daje nastawienie psychiczne. Ja od początku byłam gotowa właśnie na infekcje, pobyty w szpitalu, krwotoki z nosa, plamienia itd.

Spokój i jeszcze raz spokój. Chociaż wiem że łatwo się mówi.

[age.png
  • Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Anula.
    Od wtorku zaczynam 32 tydzień. Dziewczyny kopią czasem aż zaboli. Brzuch szczypi czuję jak się robią rozstępy. Nie umie jeść ze względu na zgage, która towarzyszy mi w dzień i w nocy. Nie wiem jak siedzieć ciężko znaleźć dobra pozycje a jak znajdę to nie na długo. W nocy z boku na bok biodra mi drętwieją, głową wyżej uniesiona wiadomo. Chodzenie sprawia trudnosc, jak gotuje obiad to muszę usiąść na krześle bo nie umie wystać w jednym miejscu. Czasem na stojąco robi mi się slabo w rękach i nogach. Ja już prawie nie wychodzę z domu bo już mi jest naprawdę ciężko. Wczoraj jechałam autem, ale brzuch haczy o kierownice.. to już nie dla mnie.
    A byłam w ostatni wtorek na usg to jedna panna ma ok 1800g a druga ok 2050g. Jakaś większą różnica jest ale żeby był ttts to wykluczono. Mieszczą się jeszcze w normie procentowej.

ewelcia45 lubi tę wiadomość

• Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2023, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ewelcia.
    Ja miałam poprzednia ciąże 1k2o i obecnie też jestem w 1k2o. Każda ciąża jest inna. Bywa różnie. Grunt to dobry ginekolog znający się na rzeczy. I pozytywne myślenie:)

ewelcia45 lubi tę wiadomość

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaka to już fajny tydzień. Mi zostały jeszcze dwa tygodnie odliczania do 30+0 gdzie chciałam wyleżeć w domu.
    Dzisiaj dzieci mają po 1200g 🫣 także sporo.
    Nie wiem jak z szyjką, bo dzisiaj zrobili mi III prenatalne. Więc tylko USG było.
    Mnie kopią z każdej strony bo są oboje poprzecznie... Brzuch przeszkadza. Krocze jakbym jeździła cały tydzień na rowerze...
    Na razie staram się nie narzekać, bo wiem że będzie tylko gorzej z biegiem czasu 🤣
    Teraz byle te dwa tygodnie wytrzymać w domu a potem jeszcze do końca sierpnia w trójpaku. To już będzie sukces.

[age.png
  • Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania u mnie 33+1.
    Dziewczyny teraz mi się obróciły główkami w dół, wcześniej 69. Trochę teraz zgaga mi mniej ciąży było gorzej, ale kurde znów ujawnił się wredny hemoroid 😭😭😭. Nie wiem co gorsze !!!! Nic na niego nie pomaga. Na głowę dostaje. W poniedziałek byłam na przeglądzie to szyjkę mam 4.61 cm gin pod wrażeniem. A dziewczyny mają 2.300g i 2.400 g. Brzuch swędzi, szczypi i twardnieje. Bardzo dużo leżę ale zwariować można 😔. Krocze tak jak u Ciebie, szybko się męczę, schylać się nie idzie. Twoje dzieciaczki też już spore ;) wszystko idzie u Was w dobrą stronę trzymie kciuki dalej za Was!

• Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ewelcia :)
    Jak tam u Ciebie początki? Jak samopoczucie?
    Mam nadzieję że strach i stres już przechodzi powolutku i że oswoiłaś się z nową sytuacją :)

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2023, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaka a nastawiasz się na CC czy sn?
    Ja powiem szczerze że się modlę, żeby się tak często nie obracali, bo na razie dominuje poprzeczne ułożenie. Ale młody który jest pierwszy do wyjścia potrafi się jeszcze obrócić podczas usg więc czekam na moment kiedy się zaklinują już nie do ruszenia 🤣
    Żeby mieć chociaż nadzieję na CC.
    U mnie w jednym mieście gdzie nie chcę wracać do szpitala i tak robią CC bez względu na wszystko.
    W drugim mieście, w sumie 3 szpitalach jest różnie. Zwykle nie chcą robić na zimno.
    A w szpitalu do którego chciałam na początku (jeszcze inne miasto) ale jak nie wiedziałam że będą bliźniaki, to robią wszystko żeby urodzić sn. Bliźniaki też. Tylko to akurat szpital powiatowy i odpada dla mnie.
    W moim mieście za to nie przyjmują bliźniaków 🤣
    Paranoja żeby się zdecydować na coś.

[age.png
  • Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 28 lipca 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko najgorzej.. żeby jeszcze z porodem był problem..
    Ja innego porodu jak CC nie mogę mieć. Ponoć z dwóch powodów ze względu na to że cesarke w zeszłej ciazy mialam bardzo wczesnie bo wtym 23 tygodniu ( bylo wszystko niewyksztalcone tak jak powinno) i dlatego że dzieci mają wspólne łożysko i drugie dziecko mogłoby mieć duże problemy z przyjściem na świat też nie chce mój gin ryzykować. Więc powiedziano mi że albo 18.08 (36+3) CC albo 21.08(36+6) CC. Wiadomo czym bliżej 37 tygodnia tym lepiej.
    Powiedz mi bo już nie pamiętam przyjmujesz żelazo ? Bo kurcze ja się tak źle czuje jak zjem ta tabletkę że szok po około godzinie mnie na wymioty zbiera.

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toż to 18.08 już za rogiem 🫣
    36+x to spoko tydzień na rozwiązanie.
    A jeszcze jak na USG wszystko ok i dzieci powyżej magicznych 2kg mają, to pewnie bym chciała mieć to wszystko za sobą jak najszybciej.
    Dzisiaj mam taki dzień, że proponowałam im wyprowadzkę z brzucha bo nie wytrzymuję fizycznie kopania 🤣

Żelazo biorę.
    Wyniki mam lepsze niż w pierwszej ciąży, ale już wypadało wspomóc się żelazem.
    Przed tą ciążą się bardzo przygotowywałam. Walczyłam z anemią i innymi rzeczami, które były znalezione przy pierwszych staraniach.
    Na anemię zaczęłam brać leki od lipca. W grudniu był pierwszy cykl starań.
    Natomiast wypróbowałam przez to pół roku strasznie dużo rzeczy, łącznie z dietą i szejkami zielonymi. Nic nie pomogło.
    Ruszyło dopiero po Feroplexie.
    I na mnie działa cuda, bo nie ma zatwardzenia tylko w drugą stronę. Wszystko zmiększa (wiadomo o co chodzi). Nie mylić z biegunką. Brzuch nie boli, innych dolegliwości też po tym nie było. Teraz w ciąży fajnie pomaga się wypróżniać bez bólu.
    Jest na receptę.
    Ja go odstawiłam akurat w grudniu. Hemo miałam zawsze na poziomie 9-10. W styczniu zaszłam w ciążę i pół ciąży hemoglobina była ponad 14 🫣 Nigdy takiego wyniku u siebie nie widziałam. Z synem zaczynałam od 10... Nic nie pomogło. Po porodzie miałam przetaczaną krew.
    W tygodniu będę robić wyniki, to jestem ciekawa ile jest teraz.

Natomiast polecam spróbować.
    Biorę fiolkę i wlewam zawartość do szklanki. Dolewam 100ml wody. Trzeba się przyzwyczaić do smaku. Na początku próbowałam pić od razu fiolkę, ale nie dało rady.
    Biorę do buzi jedną tabletkę witaminy C dla dzieci z Naturella do ssania (lepsze przyswajanie). Gryzę tabletkę i piję Feroplex. I w sumie się to sprawdza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2023, 22:58

Kaka88 lubi tę wiadomość

[age.png
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaka88 wrote:
    Hej Ewelcia :)
    Jak tam u Ciebie początki? Jak samopoczucie?
    Mam nadzieję że strach i stres już przechodzi powolutku i że oswoiłaś się z nową sytuacją :)

Hej. No już jest lepiej niż kiedy się dowiedziałam że mam jedno łożysko. Staram sie nie stresować, poki jest wszystko ok. 7 sierpnia usg w 16 tyg i potem obserwacja co 2 tyg. No minęły mdłości na szczęście. Zamówiłam sobie ubrania ciążowe bo stare mnie cisną. Ogólnie samopoczucie już teraz lepiej bo wcześniej mega zmęczenie.

Kaka88 lubi tę wiadomość

ewelcia45
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w szpitalu na zatrzymaniu akcji 🤞🏼
    Nie idzie za dobrze.
    Zostaje mi czekać do rana na obchód i decyzję.
    Mam też rozwarcie wewnętrzne.
    Zobaczymy ile wytrzymam jeszcze.

[age.png
  • Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co oznacza zatrzymanie akcji ? Zaczął się poród ? :( trzymaj się!!! Oby jak najdłużej.
    Ja ruszać się nie umie, ledwo chodzę, już mam wszystkiego dość.

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skurcze powodują otwieranie się szyjki, dlatego trzeba akcję zatrzymać. Dzisiaj jest już lepiej. Ale zapowiada się przynajmniej 2 tygodnie leżenia w szpitalu niestety.

[age.png
  • Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nieciekawie..
    A dziewczyny mam pytanie, czy mąż może wziąć opieke na ciężarną żone ? I jeśli tak to który lekarz takie coś może wystawić?

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam kompletnie pojęcia, bo mój pracuje na kontraktach za granicą i nie korzystamy z niczego co może wziąć w Polsce ojciec.
    Ale wydaje mi się że jest jakaś pula urlopu na członka rodziny, bo u mnie w pracy brała koleżanka na męża po udarze. Miesiąc chyba nawet miała.

Na FB jest grupa Porady prawne, druga Porady prawne pro bono. Na pewno ktoś odpowie i poda podstawę prawną. Warto zapytać.

[age.png
  • Kaka88 Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziękuję za info

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak? Pytałaś?

[age.png
  • Zielone.Słońce Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Że ja dopiero teraz trafiłam na wątek dla bliźniaczych mam. 🙈
    Ja jestem w ciąży 1k2o.

Kaka88, Ania_1003, ewelcia45 lubią tę wiadomość

4,5 roku starań
    Endometrioza, adenomioza, PCOS
    🔹06.21 1 ICSI - ❄️❄️❄️❄️ 1cb ❌
    🔹02.2023 2 ICSI - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    🔸 28.05-4.06 3 krwotoki
    🔹 14+4tc - 103g 👶 i 104g 👶
    SANCO zdrowe chłopaki 💙💙
    🔹19+2 - 261g i 309g 👶👶
    🔹 27+2 - 1113g🐸 i 1122g🐸
    🔹29+2 - 1318g🦔 i 1365g 🦔
    🔹34+2 - 2460g🌞 i 2363g🌞

Witaj świecie! ✋
    34+6
    10.11.23 Leoś 2490g 💙, Filipuś 2120g💙
    age.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ