Brzuszki na które czeka rodzeństwo :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Mała Czarna, sporo masz też ciuszków na te początkowe miesiące No chyba Ci się nie opłaca już kłaść spać
A nie pochwaliłam się, ze Nadia zaczęła rok szkolny piątką z czytania jestem z niej dumna. Ale teraz kuleje u nas jeszcze strasznie matematyka. Bo Nadia tylko na konkretach umie liczyć. Bez liczydła ani rusz... -
Kobietki moze glupie pytanie ale uczymy sie z Kubusiem alfabetu i juz sama nie wiem jak mam go uczyc bo sa rozne wersje. Jak w szkole ucza alfabetu? Mozecie mi napisac caly?
A do nas przyplatal sie katar. Chlopcy sa zakatarzeni i Kubus troche pokasluje. To pewnie przez ten nagly spadek temp. Bylo prawie 40st, a pozniej nagle 16 to nie ma sie co dziwic.
-
Dorocia
A, Ą, B, C, Ć, D, E, Ę, F, G, H, I, J, K, L, Ł, M, N, Ń, O, Ó, P, R, S, Ś, T, U, W, Y, Z, Ź, Ż
Chociaż Nadia na poczatku uczyła się tych podstawowych bez kreseczki. Najlepiej kup mu jakąś grę z literkami, np Pamięć. Wtedy najszybciej załapie. -
Ewwiel dziekuje za odpowiedz
My ogolnie literki, alfabet i cyferki to od dawna sie uczymy. Tylko wiecie nie chce go czegos zle nauczyc. Dlatego zapytalam doswiadczonych mam:) Mamy rozne gry i ksiazeczki wlasnie z literkami i cyferkami.ewwiel lubi tę wiadomość
-
Wczoraj do Was napisałam taką dłuuugą wiadomość i przepadła...
U nas póki co spokój. Skurczy brak, za to pojawia się wizja powrotu do domu. Oby! Chyba udało się przekonać Janka, żeby spokojnie poczekał jeszcze kilka tygodni (2-3 a może i 4)ewwiel lubi tę wiadomość
"Zamienię pustynię na pojezierze,
a wyschniętą ziemię na wodotryski." Iz 41,18
-
Zazdroszczę Wam tych przygotowań, prania, prasowania, układania, dokupywania... Takie to fajne, a ja w tym szpitalu gniję z nudów. Muszę wymyślić coś twórczego
od jakiego wieku uczyłyście dzieci literek i cyferek? Joasia bardzo się interesuje, ale jeszcze jej się dużo myli. A uczyłyście po literce, czy czytania globalnego?"Zamienię pustynię na pojezierze,
a wyschniętą ziemię na wodotryski." Iz 41,18
-
Wczoraj złapałam doła. Po raz czwarty byłam na ktg i kontroli na IP i chociaż w nocy spać nie mogłam bo miałam skurcze to w badaniu ginekologicznym NIC się nie zmieniło. Od dwóch tygodni szyjka taka sama. Znowu odmówiłam hospitalizacji bo wszystko w normie. Lekarz zapytał jak długo zamierzam tak chodzić. Tak jakby uważał, że bez ich interwencji poród się nie zacznie. Nie znoszę facetów ginekologów, bo oni mają czysto teoretyczną wiedzę o ciąży i czasem sobie rzucają takimi tekstami, że głowa mała. Podkopał moje przekonanie, że urodzę sama to dziecko. Zapytał czy wiem o ryzyku bezobjawowego rozejścia się blizny po cc, ale nie sprawdził tej blizny. Czy to może wyjść w tętnie dziecka na ktg? Jeszcze zapytał mnie, czy chcę żeby mnie zbadał. To po co ja tam czekałam 5 godzin?! (W poniedziałek czekałąm 7h ) Od wysiadywania na izbie na pewno szybciej nie urodzę. A tyłek to mam już kwadratowy, odciśnięty na kształt krzesła.Mama Ani (2014) i Ewy (2015)
-
moja hanka tez własnie traz zaczeła pisac literki i cyferki od połowy wrzesnia zapisuje ją na angielski mam 5 minut odemnie taka sprawdzona pania co uczy angielskiego. mój maż znowu w pracy helenka sobie lezy hanka wlasnie przyszla z podwórka i oglada bajki a ja dopiero co usiadła bo od rana sprzatałam
-
Nawet nie wiem od kiedy uczylismy Kubcia literek i cyferek. To jakos samo tak wyszlo. Bardzo go ciekawily i ciekawia ksiazki. Literki zna wszystkie, alfabet tak bez pomylki powie do M, liczy bez pomylki do 20, a cyferki zna do 160. Po angielsku tez powoli sie uczymy, liczy do 11, a alfabet angielski na razie do E. Bardzo nam pomagaly wlasnie te wszystkie gry i zabawy literkowe i cyferkowe. Teraz bedziemy uczyc sie pisac powoli.
-
Moja Nadia nezbyt się interesowała nauką, dlatego czasem kupowaliśmy gry, zeby ją oswajać a literkami. Sporo też łapała z bajek o literkach. W wieku 4 lat zaczęła w przedszkolu od zerówkowiczów podłapywać literki, ale nie uczyłam ją czytania. Ona się nie garnęła a zmuszać nie chciałam, zeby dziecka nie zniechęcić, dlatego dopiero w szkole zaczęło się u nas czytanie.
Wszechmiła, współczuję takiego podejścia lekarza... Ja urodziłam 13 dni po terminie i musiałam mieć poród wywołany oksytocyną (właściwie to miałam już troche dość czekania a jeszcze mama mnie nakręcała, żeby urodzić wcześniej, bo ona mnie urodziła tez 2 tyg po terminie i jak poleciały jej zielone wody to biegiem cesarkę robili, ale kiedyś to inne czasy były). Więc tydzień po terminie zgodziłam się na hospitalizację i dopiero 3 próba wywołania porodu przyniosła efekt. Wody były ok, więc praktycznie mogłam jeszcze z ciązą chodzić. Teraz wiem, ze na wywołanie porodu zgadzać się nie będę, bo skurcze po oksytocynie są masakryczne a podobno bez niej są lżejsze. Chciałabym na własnej skórze to sprawdzić A co do blizny, to nie mam pojęcia. Nie zetknęłam się nigdy z takim przypadkiem. A kiedy masz kolejne ktg?
Mamo hani ja tez dopiero teraz mam chwilę na odpoczynek. Od rana sprzatam a końca nie widać. Przedostatnia pralka ciuszków się wyprała, materac z łóżeczka wywietrzyłam. No i w końcu Nadii pokój sprzątnęłyśmy, bo niby wizualnie było ok, ale w szafkach wszystko wymieszane jak to u dziecka. Teraz przynajmniej zabawki są posegregowane i w róznych koszyczkach leżą.
Wczoraj umiłam 3 okna pod wieczór i cały wieczór szyjka się odzywała, dzisiaj to samo jak tylko się schylę albo za długo stoję. -
Laura miała kontakt Z LIterkami ale gdy szła do szkoły to nie umiała czytać.
Wczoraj wypadła jej forma jedynka ale wygląda słodko
Gianna super a był moment ze myślałam ze nie uda się powstrzymać. Wymodlone
Wszechmila dlaczego tak bardzo nie chcesz cesarki? Ja bym się chyba też bala o Blizne
Wróciliśmy wczoraj po 23 z urodzin aż sama się dziwilam. Teście chcieli nas zabrać w góry w weekend, maz kategorycznie odmówił z uwagi na moje samopoczucie, byłam w szoku
-
Laura miała kontakt Z LIterkami ale gdy szła do szkoły to nie umiała czytać.
Wczoraj wypadła jej forma jedynka ale wygląda słodko
Gianna super a był moment ze myślałam ze nie uda się powstrzymać. Wymodlone
Wszechmila dlaczego tak bardzo nie chcesz cesarki? Ja bym się chyba też bala o Blizne
Wróciliśmy wczoraj po 23 z urodzin aż sama się dziwilam. Teście chcieli nas zabrać w góry w weekend, maz kategorycznie odmówił z uwagi na moje samopoczucie, byłam w szoku
-
Dba mezus o ciebie macie dziś chęci do pracy?
Słońce za oknem a ja muszę się do wszystkiego zmuszać. Pocieszające jest to, ze zbliżam się do końca sprzątania domu. Juz nie mogę się doczekać wtorku, bo mezus znów wróci lubię kiedy jest w domu i mi pomaga, bo ciężko mi juz caly dom samej ogarniać.
Jak to będzie jak się Ala urodzi?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 14:33
-
My zaliczyliśmy dziś kłótnie na całego
Zapal nawet dzis byl, posprzatalam wszystkie (no poza jednym) pomieszczenia a niedawno pozegnalam gosci.
mam podobne obawy- Laura, Nadia, pies, centralne, a maz bedzie od rana do nocy w pracy. Pewnie będę bardzo zmęczona i chwilami będzie chaos ale z czasem chyba musi sie ułożyć nie? -
Gratulacje, zostalas ciocia:-) jak minął poród?
No i najważniejsze, ze w małżeństwie znów harmonia:-)
A to nasze kreatywne nudzenie się bez męża w weekend Tylko pomarańczową wstążkę muszę zastąpić czymś innym
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f05887f4df32.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2015, 16:51
dorocia2324, Mala_Czarna_89, mama hani lubią tę wiadomość
-
Mala Czarna, uwaga, bo u mnie chyba pojawił się pierwszy skurcz przepowiadajacy. Nagle cale podbrzusze zaczęło mnie bolec i macica zrobiła się twarda. Po ok 30sekundach przeszlo. Mamusie, które niedawno rodziny, tak to się czuje? Dla mnie to nowość, bo z Nadia nie miałam żadnych przepowiadajacych, taka twarda bylam. Dopiero te po oksytocynie.