X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze ja nie wiem- najlpiej zapytac jakiejs madrej ksiegowej co sie na tym zna bo juz byly tu przypadki ze jeden dzien niby im nie pasuje albo cos..

ja mialam 31 dni przerwy i ponowne zgloszenie do chorobowego i zadeklarownaie duzych skaldek tych po prawie 3,5 tys

atdcqtkf2affvuei.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt oni zakładali dg dopiero jak zaszła w ciąże ...

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad nie zapłaciłaś za grudzień, więc z dniem 1.12 nie jesteś objęta ubezpieczeniem chorobowym.
    Też tak miałam, że było już trochę późno na złożenie deklaracji, więc składki nie opłaciłam a deklarację złożyłam z kolejnym miesiącem..

201501145565.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ania_29:) wszystko na to wygląda i chyba nie będę już więcej się nad tym zastanawiać tylko wrócę od 01.02 z większymi składkami, w końcu nie opłaciłam za grudzień i nie opłacę za styczeń więc ciągłość została przerwana z mocy ustawy.

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Ja też jestem w podobnej sytuacji co do zusu i zasiłku. Co prawda działalność prowadzę od 3 miesiąca ciąży i jest to sprzedaż przez allegro. na zwolnieniu jestem od 11 grudnia. Ale do tej pory nie mam pieniędzy z zusu a opłaciłam 3 najwyższe składki. Ostatnią 2 stycznia za 10 dni grudnia. Od tego czasu zus miał 30 dni na wypłatę l4. Ale okazało się że planują kontrolę. Jest ona jutro. pani z zus kazała mi przygotować księgę przychodów i rozchodów, faktury itp. Stąd moje pytanie czy mogą stwierdzić że działalność jest fikcyjna? Co prawda nie przyniosła żadnego dochodu bo nic nie sprzedałam ale mam faktury za to co kupiłam, dowody że wystawiałam towary na aukcjach na allegro. Czy mogą się doczepić że firma jest fikcyjna? Boję się o to bo wtedy po moim zasiłku i chorobowym i macierzyńskim.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ciężki temat.moja znajoma wyslila podobna działalność ale przed kontrola zrobiła fikcyjne zakupy ,ze chociaz jakas sprzedaz była...trzymam kciuki zeby było ok.daj znac

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Prowadzę działalność od 2009 r. W czasie pierwszej ciąży w 2012 roku wykorzystałam mozliwość podwyższenia sobie składek i zawiesiłam chorobowe na mieisąc, po czym zapłaciłam 3 max składki i bez problemu wypłacili mi zasiłek. Teraz zrobiłam dokładnie tak samo, zawiesiłam chorobowy na wrzesień i od października płacę im po prawie 3500zł. Trzy wysokie składki poszły, od 3 stycznia jestem na L4, mam nadzieję, że teraz też bez problemów wypłacą mi pieniądze. Ale z tym ZUS-em nigdy nic nie wiadomo....ech....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 21:42

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m24 oni beda chcieli sprawdzic czy mialas taki przychod, zeby bylo Cie stac na skladke po 3,5 tys.

beda pewnie pytac czemu podnioslas skladke i skad wzielas pieniadze..

dlatego ja wystawialam rachunki dla pracodowacy zeby zawsze bylo te 3,5 tys.

atdcqtkf2affvuei.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada z tego co wiem to tego jakie płace składki nie mogą kwestionować. Moge płacic jakie chce nawet jak nie mam przychodu. A jak skończyła się sprawa Twojej znajomej? Ja to sie tylko martwie zeby sie nie doczepili tej dzialalnosci. Niby zakupy robilam. I to nie od bliskich a takie realne. Mam siedem faktur kazda on innego sprzedawcy. ksiazka przychodow i rozchodo jest. do tego wydrukowalam sobie rachunek z allegro. czyli informacje kiedy przedmioty byly wystawiane ile mnie to kosztowalo itp.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak nic nie zarobilas to bedzie ciezko...

Claudin lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje że nie bedzie tak zle. Przeczytalam tysiace stron w internecie o takich sprawach. I rzeczywiscie pisze ze lepiej miec jakies przychody. ale jak ich sie nie ma to tez mozna udowodnic prowadzenie dzialalnosci. pisza ze dzialalnosc na poczatku nie przynosi duzych zyskow albo wogole ich nie przynosi. balam sie zaryzykowac i sprzedac cos znajomym czy rodzinie. dlatego czekalam az ktos sam cos kupi. sama nie wiem juz. przyjedzie Pani z kontroli to wszystko bedzie jasne. dam znac jak poszlo.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • kasianadine Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy masz tą kontrolę?

kasianadine

Wysłany: 30 stycznia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://wiadomosci.wp.pl/martykul.html?kat=1347&wid=17199547

kasianadine

Wysłany: 30 stycznia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://m.fakt.pl/polityka/politycy,kl1fl

kasianadine
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem. Ja podwyzszajac skladke robilam wszystko jak w zegarku ...
    Kombinowalam zeby zarobki byly tak jak na skladke a i tak sie balam ze to przeciez nie ponad te 8 tys ile wynosi podstawa.
    Poki co kontroli nie bylo to moze juz nie bedzie?? Zaraz przejde na macierzynski to zobaczymy

atdcqtkf2affvuei.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, że własna działalność na początku nie musi przynosić dochodów. Na dobrą sprawę później też. Nie ma takiego wymogu. ZUS nie może tego podważyć. Pieniądze na składki mogą być od męża, od rodziny, z oszczędności. ZUS jedyne co może, to zakwestionować prowadzenie działalności, udowodnić, że jest ona fikcyjna, a to wcale nie jest takie proste. Jeżeli rzeczywiście się prowadzi firmę, to nie ma się czego bać. Trzeba oczywiście mieć przygotowane dowody (faktury, sprzęty z których się korzysta, dane klientów, itd). Przede wszystkim trzeba na spokojnie. Moja koleżanka tak jak większość z nas zawiesiła płacenie chorobowego, później zapłaciła 3 max składki i czekała na L4. Wszytsko zgodnie z prawem. ZUS doczepił się do niej, zakwestionował zasiłek, ale nie miał żadnych sensownych argumentów. Jedyny jaki podali, to, że to nieetyczne, okradanie Pastwa, itd. Sprawa skończyła się w sądzie, ZUS przegrał i musiał wypłacić zasiłek. Także jeżeli wszytsko robimy zgodnie z prawem, nie ma się czego obawiać. Jeżeli ZUS coś podważy, trzeba mu "wyjaśnić", że korzystamy tylko z możliwości jakie mamy. Jeżeli są jakieś luki w prawie, to nie nasza wina, tylko tych "mądrych" z Wiejskiej.

3i49df9htr170int.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasianadine wrote:
    A kiedy masz tą kontrolę?
    Kontrolę miałam dzisiaj. Wcześniej nie dostałam pisma z tymi 15 pytaniami jak to pisze w artykułach,. Ale te pytania Pani z zus zadała osobiście. Kontrola nie była taka straszna jak myślałam. Pani zebrała wszystkie dowody prowadzenia działalności i stwierdziła że rzeczywiście jest prowadzona. Powiedziała że nie ma się do czego przyczepić ale decyzji i tak ona nie podejmuje tylko przekazuje sprawe dalej. Powiedziała tylko że decyzja pewnie przyjdzie szybko bo ponoć miała zapisane że moja sprawa jest pilna. Zobaczymy. Ja robiłam wszystko zgodnie z prawem a co zus na to, nie wiadomo. Trzeba czekać.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m24....i super! Najważniejsze nie dać się nerwom!

3i49df9htr170int.png

Wysłany: 30 stycznia 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella wrote:
    m24....i super! Najważniejsze nie dać się nerwom!
    cieszę się, że poszło pomyślnie :)

kasianadine

Wysłany: 30 stycznia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też najbardziej denerwują te artykuły, w których pisze się, że ciężarne prowadzące działalność to oszustki. .

kasianadine
‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ