X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny , jestem w 6 tyg ciazy , i myslałam że nie mam szansy skorzytać z wysokich świadczeń , ale dzis zadzowniła do mnie księgowa z dobrymi wiadomościami , moze opisze sytutuacje najpierw pokrótce
    prowadze działalność gospodracza od roku (sklep) jestem na preferencyjnym zusie
    od poczatku opłacałam dobrowolne chorobowe ,
    dziś zadzwoniła księgowa i powiedziała że z dniem dzisiejszym wekresla mnie z dobrowolnego chorobowego na miesiąc , a po miesiacu spowrotem przystepuje do ubezpieczenia , powiedziała ze w w marcu musze zapłacic zajwyzsza sklładkę a od kwietnia moge już iść na l4 , płatne około 6000 tysiecy na miesiac

nie wiem tylko bo wszedzie dziewczyny pisza o 90 dniach czyli o 3 wysokich składkach opłaconych , mi księgowa powiedziała ze wystarczy tylko 1 skladka wyzsza
    co myslciice?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • aneczka85m Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze bije sie w głowę dlaczego dopiero teraz tą działalność otwieram a nie wcześniej, zawsze coś na drodze stawało, od dwana sprzedaje przez internet ciuchy ale nigdy nie prowadziłam jej legalnie a teraz dowiedziałam się o tej luce i może warto skorzystac.... byłam dziś u księgowej i mi mówiła że musi być 90 dni wyższych składek. Jutro ide się wyrejestrować z Urzędu Pracy a w czwartek składam papiery o własną działalność gospodarczą i moje pytanie jest takie czy powinnam płacić tą składkę chorobową czy nie. Jestem w tym UP i pewnie tu mam tą składkę płaconą. Jak sie wyrejestruje to z tego co rozumiem wypadam z ubezpieczenia chorobowego, ale co w momencie gdy założę działalność? płacić tą dobrowolną składkę czy nie? a może od razu zacząc płacić ZUS najwyższy ale to już by było podejrzane raczej co? M24 może Ty mi coś doradzisz? widzę że i ty prowadzisz sprzedaż przez internet?

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela ja bylam na preferencyjnym zusue. Potem 31 dni przerwy i wysokie skladki. Ksiegowe mowily ze do chorobowego jest 90 dni okresu wyczekiwania a jak spoznisz sie ze skladka chocby 1 dzien to wypadasz z chorobowego. Wiec nie wiem jak po 1 skladce mozna isc na L4? Wiem ze sa takie przypadki ale moja ksiegowa mowila ze moga mi naliczyc ze starymi skladkami i dzwonila w rozne miejsca- kazdy mowil ze placic 3.
    Do macierzynskuego jest 1 skladka- to na pewno.

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka to juz ksiegowa musi Ci pomoc. Ja bym pewnie od razu zadeklarowala duza skladke, bo wezmiesz mala a potem 31 dni przerwy i kolejne 3 miesiace...
    Ja pozno poszlam na zwolnienie bo wczesniej nie bylo jak o tym myslec ale skoro jedt taka mozliwosc to chyba powinnas isc od razu na duza skladke.

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musza byc 3 skladki obowiazkowo !!!

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka jak zarejestrujesz działalność to w ciągu chyba 7 dni informacja ta trafia do zusu. pierwsze składki będziesz płacić za luty, do 10 marca. I jak chcesz mieć najwyższy zasiłek chorobowy to musisz zapłacić 3 najwyższe składki, czyli być ubezpieczonym przez 90 dni. Żeby otrzymać chorobowe musisz płacić składkę chorobową. Wszystkie składki najwyższe to około 3500 tys miesięcznie. I jak liczą Ci chorobowe to właśnie od tej najwyższej podstawy przez 3 miesiące. Ja płaciłam jedną składkę najniższą i trzy najwyższe. I mimo że tyle czasu płaciłam to miałam kontrolę, także jak myślisz o założeniu działalności, to skrupulatnie ją prowadź. Zbieraj faktury, wystawiaj przedmioty na aukcjach, udokumentuj to, jak coś sprzedaż to też zachowuj wszystkie informacje. Pani z kontroli powiedziała że teraz jest o tych składkach dosyć głośno i u mnie kontrolują każdy taki przypadek. Ja dzisiaj podpisałam protokuł z kontroli. I dzisiaj kontrola się zakończyła. teraz czekam na decyzję co z moimi pieniążkami za chorobowe.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja ksiegowa mówi że mam sie nie przejmowac , gadaniem ludzi którzy nie mają pojecia o sprawie , powiedziała ze wystarczy jedna składka ja mam w marcu zapłacić 1 wysoka składkę a od kwietnia mam iść na chorobowe i za kwiecień juz dostanę 6000 tysięcy chorobowego , pytałam sie księgowej o te 90 dni a ona mi powiedziała że ona korzysta z innego kryterium ,
    w sumie to jej wierze bo babeczka pracowała 20 lat w zusie wiec pojecie o tym napewno ma

km5se6ydozmkg5fc.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela jeśli poszłabyś na macierzyński to jeden miesiąc wystarczy. natomiast jeśli się wyrejestrujesz z chorobowego, i zarejestrujesz od marca, to jak niby w kwietniu pójdziesz na chorobowe? Okres wyczekiwania żeby iść na chorobowe to 90 dni. Po miesiącu czasu, przy dobrowolnym opłacaniu składek nie dostaniesz chorobowego.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429

Angela przeczytaj co pisze na stronie zusu

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m24 , moja księgowa mówi ze dostanę , i ze ja musze byc 30 dni objeta ubezpieczeniem zebym móc iść na l4

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego.

no a to co znaczy ?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam jestem w tych sprawach zielona , nie mam pojęcia , ksiegowa juz kilka lat prowadzi moją księgowość i jestem z niej zadowolona , i ufam jej skoro tak mówi to pewnie tak jest ,

km5se6ydozmkg5fc.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela skoro księgowa Ci tak mówi to ok. Ale ja bym chyba wolała sprawdzić to, co mówi księgowa. Chyba że księgowej chodzi o to że jeśli się wyrejestrujesz a nie później niż po 30 dniach zgłosisz się na nowo to już inna sprawa. Bo luty jest krótszym miesiącem, może o to chodzi księgowej.

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego.

no a to co znaczy ?
    to znaczy że jeśli pójdziesz np na chorobowe od 1 kwietnia, to dopiero po 1 maja wypłacą Ci pieniądze za chorobowe. Czyli musisz być na zwolnieniu 30 dni minimum. Po tym czasie, jak złożysz wszystkie wymagane dokumenty i opłacisz składkę zdrowotną za kwiecień to od tego momentu zus ma 30 dni na wypłatę chorobowego

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m24 nie mam pojęcia jak ona chce to zrobić , tylko jest bardzo pewna swego .
    a powiedz jesli ona tak kombinuje jak piszesz z tym lutym bo jest krótszy to wtedy jest szansa na chorobowe po 1 miesiacu ?
    ja jeszzce postaram się innej księgowej spytac i zobacze co mi powie .

km5se6ydozmkg5fc.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pisze na stronie zusu to szansa chyba jest. Bo tu piszą: "osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu dobrowolnie prawo do zasiłku chorobowego nabywa po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia. Wcześniej okres ten wynosił 180 dni. Do okresu ubezpieczenia zalicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu nie przekracza 30 dni". u Ciebie z tego wynika że nie przekroczyłaby 30 dni bo luty ma 28 dni. A od 1 marca byś na nowo była przywrócona do ubezpieczenia. Zapytaj na spokojnie księgową czy to o to jej chodzi. Że luty jest krótszy. I dla pewności zapytaj może kogoś innego co o tym myśli

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no napewno zapytam jej o to , i jak się dowiem to z pewnościa tutaj napisze

m24 , czyli z tego by wychodziło ze moja księgowa wykorzysałaby pewna jak to nazwe luke ? związana z długoscia miesiąca tak?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    moja ksiegowa mówi że mam sie nie przejmowac , gadaniem ludzi którzy nie mają pojecia o sprawie

to nie wiem po co nas pytasz..

my mowimy jak my zrobilysmy.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sloneczna , xle mnie zrozumialaś , ja nie pisałam o was , mojej księgowej chodziło o takie gościa który pracuje obok mnie i ciagle przychodzi i mi swoje złote mysli nawija ze nie doastanę itp itd , ja tylko zacytowałam księgowa heh

km5se6ydozmkg5fc.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko czy wtedy mialas placone skaldki na Zusie poreferencyjnym....
    i nalicza Ci z malymi skladkami.

ktos tu keidys pisal albo czytalam ze zrobil przerwe 30 dni i Zus nie przyznal mu zasilku od duzej podstawy bo trzeba bylo miec 31 dni..

to jest ogromne ryzyko..i sa kontrole.

ja zaplacilam 3 skladki i kontroli poki co nie mialam a zasilek dostalam wysoki z chorobowego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2015, 17:00

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ