Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzieki dziewczyny że odpisałyście, powiedzcie mi jeszcze czy ta dzałalnośc najlepiej rozpocząc od razu czy od 1 marca i od razu zadeklarowac wysokie składki??? Zamierzam ją prowadzić skrupulatnie do czasu pójscia na l4. Potem tez bym chciała bo wiem ze mozna na tym zarobić jak się chce a my z męzem mamy kredyt 300 tys do spłacenia więc bardzo potrzebujemy kasy zwłaszcza że ja jestem obecnie bezrobotna - tzn wychowuje juz synka.
-
tak opłacałam preferencyjny zus i dodatkowe chorobowe tez płaciłam , no nie wiem zobaczymy co z tego wyjdzie , chyba zawierze księgowej , moze ma łeb jak sklep heh a jak nie no to trudno
a propo kontroli to moga mi coś zrobić ? jesli prowadze firmę juz dwa lata legalnie jest to sklep , posiadam faktury raporty z kasy fiskalnej , rolki z kasy , ?? -
Angela moze tak jest, moze sie uda!
ja nie mialam czasu by ryzykowac i nikt tego nie potwierdzil a pytalam roznych ksiegowych.
z chorobowego sie wypada po 1 dniu niezaplacenia skladki.
ANeczka wydaje mi sie ze bedziesz musiala sie wyrejestrowac z UP- bo tam masz placony Zus przeciez. Najlepiej popytaj w jakims biurze rachunkowym kogos kto sie na tym zna. Jak zrobic zeby bylo najlepiej! -
Angelaa wrote:tak opłacałam preferencyjny zus i dodatkowe chorobowe tez płaciłam , no nie wiem zobaczymy co z tego wyjdzie , chyba zawierze księgowej , moze ma łeb jak sklep heh a jak nie no to trudno
a propo kontroli to moga mi coś zrobić ? jesli prowadze firmę juz dwa lata legalnie jest to sklep , posiadam faktury raporty z kasy fiskalnej , rolki z kasy , ??
nie wiem czy moga czy nie.
ja tez prowadze firme, nie jest ona fikcyjna ale i tak sie balam,
poczytaj watek od poczatku- zobacz do czego sie potrafia przyczepic.
np Santochaa- oplacila 1 skladke do macierzynskiego a sprawa poszla do Sadu.
ciekawe czy juz sie wyjasnilo>? pewnie niebawem tu napisze -
Dziewczyny, chciałabym ostrzec te z was, które robią miesięczną przerwę w płaceniu chorobowego. Mnie ZUS zrobił nieźle w konia! Zadzwonili do mnie, że przyznano mi zasiłek, ale muszę podjechać do nich i złożyć Wniosek o wyrażenie zgody na opłacenie składek po terminie na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, ponieważ na początku 2014 roku miałam jakąś niedopłatę. Pomyślałam sobie, że tyle się gada na ten ZUS a oni przyznali mi zasiłek mimo niedopłaty... Yhyyyy, okazało się, że przez podpisanie tego wniosku oni zignorowali moją miesięczną przerwę w składkach, no i co za tym idzie wzięli średnią z 12 miesięcy. Nie miałam żadnej niedopłaty na początku roku, miałam niedopłatę za jeden miesiąc... za miesiąc, z którego wyrejestrowałam się z płacenia na chorobowe. Także bądźcie czujne na ten wniosek i nie dajcie się!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2015, 19:33
aneczka85m lubi tę wiadomość
-
hej!
ja jestem z kwietniowek i tez mam własna dg, tzn spółkę 2os z mężęm.
Aninha jak to Ci kazali dopłacic? rozumiem gdybys poprostu nie zapłaciła, ale sie wyrejestrowałas! są cwaniaki..ja za styczen sie wyrejestrowałam, teraz w lutym rejestracja i zaczne płacić wysoko:) -
Ja nawet nie potrafię tego dokładnie wytłumaczyć, bo nie rozumiem jak tak można. Wiem tylko, że podpisując ten wniosek zrobili mi ciągłość z 12 miesięcy. Później, kiedy dzwonił do ZUSu mój księgowy, w jakiej wysokości jest ta niedopłata to okazało się, że przecież wszystko gra...
-
Aneczka działalność to możesz zacząć prowadzić w każdej chwili. ja wniosek do ewidencji złożyłam w połowie miesiąca i od połowy miesiąca prowadziłam działalnośc. także decyzja należy do Ciebie.
Angela rzeczywiście jak opłacisz tą składkę za marzec wysoką a bd mieć przerwe mniejszą niż 30 dni, to powinni Ci zasiłek wypłacić, ale tak jak dziewczyny pisały, biorą chyba pod uwagę też te niższe dwie składki na preferencyjnym zusie, także dopytaj jak to jest -
Od marca planuję otworzyć własny salon groomerski. Planowałam to już od kilku miesięcy, a teraz jestem w siódmym tygodniu ciąży. Mam nadzieje, że wszystko uda się połączyć i będę mogła pracować jak najdłużej. Gdybym nie była w ciąży pewnie sama prowadziłabym księgowość, bo nie jest trudna, ale teraz wolę mieć pewność, że wszystkie dokumenty będą złożone o czasie i księgowe w biurze rachunkowym pomogą mi wybrać najkorzystniejsze opcje, również płacenia składki zdrowotnej dla jak najkorzystniejszego zasiłku macierzyńskiego.
-
Aninha to wypada się miec ostro na baczności i nic w zusie nie robic póki sie z księgowym swoim nie sprawdzi..ale to takim podstępem podeszli! Powodzenia Ci życzę oby sie wszystko wyprostowalo..tylko po co tyle nerwów nam oni robia
aneczka85m lubi tę wiadomość
-
m24 wrote:Aneczka działalność to możesz zacząć prowadzić w każdej chwili. ja wniosek do ewidencji złożyłam w połowie miesiąca i od połowy miesiąca prowadziłam działalnośc. także decyzja należy do Ciebie.
Angela rzeczywiście jak opłacisz tą składkę za marzec wysoką a bd mieć przerwe mniejszą niż 30 dni, to powinni Ci zasiłek wypłacić, ale tak jak dziewczyny pisały, biorą chyba pod uwagę też te niższe dwie składki na preferencyjnym zusie, także dopytaj jak to jest
no dobrze a czy ty zaczęłaś płacić od razu tą wysoką składkę? jak ją podzieliłaś? bo przecież za połowę miesiąća płaciłaś tak?? Ja juz dziś wyrejestrowałam się z Urzędu Pracy i teraz się zastanawiam ok kiedy zacząć działalność? jutro ide po druki na rozpoczęcie działalności i muszę dobrze przemyśleć od kiedy ją zacząć. Jeśli np zdecyduję się od 1 marca to do kiedy mam zapłacić pierwsza wysoką składkę? a jeśli od połowy miesiąca to do kiedy? M24 ty prowadzisz też sprzedaż przez internet tak? powiedz mi prosze czy musiałaś kupić kasę fiskalną? Jakie dokumenty zbierasz dla Zusu w razie kontroli? Ja bede korzystała z księgowej bo sama to bym zginęła z tym wszystkim. -
ja rozpoczęłam działalnośc 9 września. Za wrzesień zapłaciłam najniższą składkę. Za październik i listopad najwyższą. A w grudniu też płaciłam najwyższą. Od 11 grudnia jestem na zwolnieniu ale mi Pani w zusie podzieliła tą najwyższą składkę i zapłaciłam ją tylko za 10 dni. A co do sprzedaży internetowej to ja mam tylko faktury i paragony zakupu towarów. potwierdzeń sprzedaży nie mam bo takowych nie miałam. I wydrukowałam sobie wszystkie transakcje kupna i wystawianych przedmiotów na allegro.
-
ale masz kase fiskalną? musialaś ją kupić na rozpoczęcie działalnosci? bo wczoraj znjomi mi powiedzieli że sprzedaż internetowa musi miec kase fiskalną. Ty też handlujesz używaną odzieża tak? ja zamierzam chodzić po lumpeksach i szukać ciuszków dla dzieci tzw perełek:) a potem wystawiac je na allegro ale zastanawiam sie czy w tych lumpeksach dają faktury na takie ciuszki? Bo na częsci samochodowe będę miała faktury od firm które współpracują z moim mężem.
-
no właśnie słoneczna ja tez sobie o tym pomyślałam że tą składkę najniższą też wezmą pod uwagę. czyli ja zaczynam od 1 marca z najwyższą składką. Tylko ta kasa fiskalna nie daje mi spokoju bo nie wiem czy ją musze kupic, musze sie znowu do ksiegowej wybrac.