X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz zapytac bo ja nie wiem . Ja mam firme jednoosobowa, swiadcze swoje uslugi pracodawcy wiec swojej kasy nie mam a Ty to nie wiem.
    Wydaje mi sue ze lepiej zaczynac od pelnego miesiaca bo pozniej nie musisz wyliczac skladki za pare dni tylko takie juz pelne

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny polecam dowiedziec sie w zusie. Zadzwoncie do zusu.
    Zeby dostac wysoki zasilek trzeba oplacic 3 pelne duze skladki.

Moze twoja ksiegowa myli sie z tym ze jak otworzysz dopiero dzialalnosc zaplacisz jedna skladke i idziesz na macierzynski to ci sie nalezy. Ale nie L4. Po 30 dniach masz prawo pojsc do lekarza na NFZ tyle ci sie nalezy.

Ja mam mame ksiegowa a i tak co chwile dzwonilam do zusu aby wtopy nie bylo.

Jesli ufasz ksiegowej to zabezpiesz sie jeszcze jakos i upewnij czy jak sie okaze ze nie jest jak reczy to czy ona za ten czas bedzie ci placic od siebie. Bo niestety wprowadza cie w blad.

Trzymam kciuki aby wszystkim sie udalo wydoic troszke ZUS :-)

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to poszła pierwsza duża składka do zusu....W Zusie Pani tylko poinformowała mnie ,że będę musiała zapłacić 3 duże składki i to tyle.

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do Pani z Zakładu Ucisku Społecznego z pytaniem o decyzję w sprawie mojego chorobowego. 30 dni minęło, a ja nie mam pieniędzy na koncie, ani żadnej informacji (wezwania na wyjaśnienia, zawiadomienia o kontroli). Zaraz 10 luty i nie wiem, czy płacić składki za styczeń, czy nie. Jak nadal nic nie będzie wiadomo, to oczywiście zapłącę. Pani z ZUS wysłuchała moich pytań i złośliwie stwierdziła...."no kolejna krętaczka, chciałoby się kasę z Państwa zdzierać!!!". I tyle się dowiedziałam, powiedziała, że mi więcej przez tel. nie powie. A ja mam na L4 kod 1 (ciąża zagrożona), więc nawet nie mogę do nich jechać, bo mi zarzucą, że łóżka wychodzę. CHORE są te nasz urzędy!

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • KASIAB Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby iść na l4 trzeba 3skladki zapłacić a na macierzyńskie to 1 ale warto się zabezpieczyć szczegolnie te co maja na poczatek miesiąca i miesiąc wcześniej tez oplacic żeby nie bylo wtopy jakby dzidzia wcześniej sie ukazala

f2w3rjjgui4xt8ts.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella a od ktorego dnia miesiaca poszlas na zwolnienie??

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw....na L4 jestem od 3 stycznia.

3i49df9htr170int.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie zirytowała ta kobieta, że wysłałam męża do ZUSu (mój pełnomocnik). Godzinę walczył, żeby cokolwiek się dowiedzieć. Okazuje się, że moja sprawa jest w toku, bo szanowni urzędnicy mają 30 dni od terminu zapłaty składki, za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy na wypłatę świadczenia. Także muszę zapłacić za pełny styczeń (opłaciłam tylko dwa dni) i czekać teraz 30 dni, aż szanowni coś postanowią. Niech to szalg! Nie mogę pracować i zostałam bez pieniędzy na dwa miesiące. To prawo jest śmieszne/gdyby nie mąż, to jak miałabym przeżyć te dwa miesiące bez ponsji?

3i49df9htr170int.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i byłam dzisiaj u księgowej sie dowiedziec dokładnie o co chodzi z tym ze po miesiacu moge isc na l4
    i faktycznie księgowa moja mówi ze to na 100 pewne jest i juz ma kilka takich babek co tak samo prowadzi i nie ma zadnych problemów i chorobowe licza od tej jednej najwyzszej zaplaconej skladki ,
    mówi ze aby tak zrobić to wyresejrtrowała mnie z ubezpieczenia , i po 30 dniach spowrotem mnie zapisze i wtedy od razu mi sie horobowe nalezy , mowiła tylko ze kontrole moge być , ale mam się nie martwić bo przeciez prowadze działalność od roku ,

km5se6ydozmkg5fc.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella spokojnie za te 2 dni mozesz zapłacić. W zusie nie wiedza ze płaciłaś dobrowolnie ta wysoka skladke chorobowego dlatego mowia o calej. ja placilam za 10 dni miesiaca i wyszlo cos ponad 1000zł. I dopiero po zaplaceniu tej skladki maja 30 dni na decyzje. Jak masz pue zus to wszystko tam bedziesz miala. Nie denerwuj sie.

Angela to ja w takim razie powodzenia zycze w dążeniu do celu. Jakoś dziwne informacje masz, ale no to twoja decyzja.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela tu masz wyjasnienie kiedy nalezy ci sie zasilek chorobowy po 30 dniach a kiedy po 90. Ty łapiesz sie na 90 dni poniewaz oplacasz dobrowolnie skladke !

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zasilek-chorobowy-komu-przysluguje-ile-i-na-jakich-zasadach-2685456.html

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja ksiegowa podpieram sie przerwą :

Do okresu ubezpieczenia zalicza się poprzednie okresy płacenia składek chorobowych m.in. wtedy, jeżeli przerwa w ich opłacaniu nie przekracza 30 dni lub osoba ta była na urlopie wychowawczym

ona jest bardzo pewna swego , ja jestem zielona w tych sprawach , no cuz zobaczymy okaze sie w maju czy kasa na konto wplynęła :)

nraazie pozostaje cierpliwie czekac

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Puella spokojnie za te 2 dni mozesz zapłacić. W zusie nie wiedza ze płaciłaś dobrowolnie ta wysoka skladke chorobowego dlatego mowia o calej. ja placilam za 10 dni miesiaca i wyszlo cos ponad 1000zł. I dopiero po zaplaceniu tej skladki maja 30 dni na decyzje. Jak masz pue zus to wszystko tam bedziesz miala. Nie denerwuj sie.

Angela to ja w takim razie powodzenia zycze w dążeniu do celu. Jakoś dziwne informacje masz, ale no to twoja decyzja.

Za dwa dni zapłaciłam, ale mężowi powiedzieli, że najbezpieczniej za cały miesiąc zapłacić, także zrobię korektę i wpłacę im pełną składkę za styczeń. Póżniej poproszę o skorygowanie kwoty. Nie mam PUE ZUS i teraz osobiście nie mogę aktywować, a męża też zbyli i nie udało mu się w moim imieniu. Jak będę miała L4 z kodem 2, to wtedy do nich podjadę. Asia, dzięki za rady!

3i49df9htr170int.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, ja na Twoim miejscu bym nie ryzykowała i zapłaciła 3 składki. Moim zdaniem za dużo do stracenia.

3i49df9htr170int.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella wrote:
    Za dwa dni zapłaciłam, ale mężowi powiedzieli, że najbezpieczniej za cały miesiąc zapłacić, także zrobię korektę i wpłacę im pełną składkę za styczeń. Póżniej poproszę o skorygowanie kwoty. Nie mam PUE ZUS i teraz osobiście nie mogę aktywować, a męża też zbyli i nie udało mu się w moim imieniu. Jak będę miała L4 z kodem 2, to wtedy do nich podjadę. Asia, dzięki za rady!

Puella z tego co mowila moja ksiegowa wszytskie skladki mozna korygowac ale ta najwyzsza tylko wtedy gdy jestes pelny miesiac na zwolnieniu.

Angela- jak to mowia Ryzyk Fizyk- byc moze tak jest tylko jak nie dostaniesz to nalicza Ci z poprzednimi skaldkami to jestes duzo do tylu.

ja sie ciesze ze jest jak jest- ale zycze Ci zebys dostala;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 14:55

atdcqtkf2affvuei.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nadal czekam, minęło 2,5 miesiąca od mojego odwołania od decyzji ZUSu, a 1,5 miesiaca od przekazania dokumentów i odwołania do sądu, nadal cisza.
    Ciekawe ile ma czasu Sąd na odpowiedź....

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    santoocha wrote:
    A ja nadal czekam, minęło 2,5 miesiąca od mojego odwołania od decyzji ZUSu, a 1,5 miesiaca od przekazania dokumentów i odwołania do sądu, nadal cisza.
    Ciekawe ile ma czasu Sąd na odpowiedź....

po Twojej sytacji nie wierze ze po 1 duzej skladce dadza bez problemu duzy zasilek chorobowy.

najgorzej ze jestes bez kasy nadal.. ale potem jak wplynie to poszalejesz z malenstwem:))

atdcqtkf2affvuei.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela możesz iść po miesiącu na l4 ale jak pójdziesz po miesiącu to do tej jednej składki wysokiej wezmą też pod uwagę dwie te niższe. ja bym nie ryzykowała...

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przepraszam, że Was męczę, ale już zgupiałam.

Przypomnę, że na L4 jestem od 3 stycznia. Za styczeń musze zapłacić pełną składkę i później prosić o korektę. Teraz pytanie - zapłacić od tej najniższej podstawy, prawda? Jak zapłacę max składkę, jak za te 3 wcześniejsze miesiące, to już jej nie odzyskam? Mała składka nie jest w stanie w jakikolwiek sposób zaniżyć mi zasiłku?

3i49df9htr170int.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczekaj jeszcze. Kiedy mija 30 dni?? Wtedy niech maz pojedzue do zusu i zapyta jaka jest decyzja. Mozesz tez zadzwonic do Zusu tylko jakos tam bedziesz musiala uwierzytelnic konto zeby Ci powiedzieli. Jak zaplacisz mala to nalicza Ci z ta mala!!!
    Poczekaj do 9. Jesli bedzie decyzja to zaplacisz za 2 dni stycznia ale od tej najwyzszej podstawy!!!

A na Zus pue cos widnieje? Data decyzji w zasilkach??

Puella lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ