Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Musisz zapytac bo ja nie wiem . Ja mam firme jednoosobowa, swiadcze swoje uslugi pracodawcy wiec swojej kasy nie mam a Ty to nie wiem.
Wydaje mi sue ze lepiej zaczynac od pelnego miesiaca bo pozniej nie musisz wyliczac skladki za pare dni tylko takie juz pelne -
Dziewczyny polecam dowiedziec sie w zusie. Zadzwoncie do zusu.
Zeby dostac wysoki zasilek trzeba oplacic 3 pelne duze skladki.
Moze twoja ksiegowa myli sie z tym ze jak otworzysz dopiero dzialalnosc zaplacisz jedna skladke i idziesz na macierzynski to ci sie nalezy. Ale nie L4. Po 30 dniach masz prawo pojsc do lekarza na NFZ tyle ci sie nalezy.
Ja mam mame ksiegowa a i tak co chwile dzwonilam do zusu aby wtopy nie bylo.
Jesli ufasz ksiegowej to zabezpiesz sie jeszcze jakos i upewnij czy jak sie okaze ze nie jest jak reczy to czy ona za ten czas bedzie ci placic od siebie. Bo niestety wprowadza cie w blad.
Trzymam kciuki aby wszystkim sie udalo wydoic troszke ZUS -
Dzwoniłam do Pani z Zakładu Ucisku Społecznego z pytaniem o decyzję w sprawie mojego chorobowego. 30 dni minęło, a ja nie mam pieniędzy na koncie, ani żadnej informacji (wezwania na wyjaśnienia, zawiadomienia o kontroli). Zaraz 10 luty i nie wiem, czy płacić składki za styczeń, czy nie. Jak nadal nic nie będzie wiadomo, to oczywiście zapłącę. Pani z ZUS wysłuchała moich pytań i złośliwie stwierdziła...."no kolejna krętaczka, chciałoby się kasę z Państwa zdzierać!!!". I tyle się dowiedziałam, powiedziała, że mi więcej przez tel. nie powie. A ja mam na L4 kod 1 (ciąża zagrożona), więc nawet nie mogę do nich jechać, bo mi zarzucą, że łóżka wychodzę. CHORE są te nasz urzędy!
-
Tak mnie zirytowała ta kobieta, że wysłałam męża do ZUSu (mój pełnomocnik). Godzinę walczył, żeby cokolwiek się dowiedzieć. Okazuje się, że moja sprawa jest w toku, bo szanowni urzędnicy mają 30 dni od terminu zapłaty składki, za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy na wypłatę świadczenia. Także muszę zapłacić za pełny styczeń (opłaciłam tylko dwa dni) i czekać teraz 30 dni, aż szanowni coś postanowią. Niech to szalg! Nie mogę pracować i zostałam bez pieniędzy na dwa miesiące. To prawo jest śmieszne/gdyby nie mąż, to jak miałabym przeżyć te dwa miesiące bez ponsji?
-
no i byłam dzisiaj u księgowej sie dowiedziec dokładnie o co chodzi z tym ze po miesiacu moge isc na l4
i faktycznie księgowa moja mówi ze to na 100 pewne jest i juz ma kilka takich babek co tak samo prowadzi i nie ma zadnych problemów i chorobowe licza od tej jednej najwyzszej zaplaconej skladki ,
mówi ze aby tak zrobić to wyresejrtrowała mnie z ubezpieczenia , i po 30 dniach spowrotem mnie zapisze i wtedy od razu mi sie horobowe nalezy , mowiła tylko ze kontrole moge być , ale mam się nie martwić bo przeciez prowadze działalność od roku , -
Puella spokojnie za te 2 dni mozesz zapłacić. W zusie nie wiedza ze płaciłaś dobrowolnie ta wysoka skladke chorobowego dlatego mowia o calej. ja placilam za 10 dni miesiaca i wyszlo cos ponad 1000zł. I dopiero po zaplaceniu tej skladki maja 30 dni na decyzje. Jak masz pue zus to wszystko tam bedziesz miala. Nie denerwuj sie.
Angela to ja w takim razie powodzenia zycze w dążeniu do celu. Jakoś dziwne informacje masz, ale no to twoja decyzja.
-
Angela tu masz wyjasnienie kiedy nalezy ci sie zasilek chorobowy po 30 dniach a kiedy po 90. Ty łapiesz sie na 90 dni poniewaz oplacasz dobrowolnie skladke !
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zasilek-chorobowy-komu-przysluguje-ile-i-na-jakich-zasadach-2685456.html -
moja ksiegowa podpieram sie przerwą :
Do okresu ubezpieczenia zalicza się poprzednie okresy płacenia składek chorobowych m.in. wtedy, jeżeli przerwa w ich opłacaniu nie przekracza 30 dni lub osoba ta była na urlopie wychowawczym
ona jest bardzo pewna swego , ja jestem zielona w tych sprawach , no cuz zobaczymy okaze sie w maju czy kasa na konto wplynęła
nraazie pozostaje cierpliwie czekac -
AsiaSzw wrote:Puella spokojnie za te 2 dni mozesz zapłacić. W zusie nie wiedza ze płaciłaś dobrowolnie ta wysoka skladke chorobowego dlatego mowia o calej. ja placilam za 10 dni miesiaca i wyszlo cos ponad 1000zł. I dopiero po zaplaceniu tej skladki maja 30 dni na decyzje. Jak masz pue zus to wszystko tam bedziesz miala. Nie denerwuj sie.
Angela to ja w takim razie powodzenia zycze w dążeniu do celu. Jakoś dziwne informacje masz, ale no to twoja decyzja.
Za dwa dni zapłaciłam, ale mężowi powiedzieli, że najbezpieczniej za cały miesiąc zapłacić, także zrobię korektę i wpłacę im pełną składkę za styczeń. Póżniej poproszę o skorygowanie kwoty. Nie mam PUE ZUS i teraz osobiście nie mogę aktywować, a męża też zbyli i nie udało mu się w moim imieniu. Jak będę miała L4 z kodem 2, to wtedy do nich podjadę. Asia, dzięki za rady! -
Puella wrote:Za dwa dni zapłaciłam, ale mężowi powiedzieli, że najbezpieczniej za cały miesiąc zapłacić, także zrobię korektę i wpłacę im pełną składkę za styczeń. Póżniej poproszę o skorygowanie kwoty. Nie mam PUE ZUS i teraz osobiście nie mogę aktywować, a męża też zbyli i nie udało mu się w moim imieniu. Jak będę miała L4 z kodem 2, to wtedy do nich podjadę. Asia, dzięki za rady!
Puella z tego co mowila moja ksiegowa wszytskie skladki mozna korygowac ale ta najwyzsza tylko wtedy gdy jestes pelny miesiac na zwolnieniu.
Angela- jak to mowia Ryzyk Fizyk- byc moze tak jest tylko jak nie dostaniesz to nalicza Ci z poprzednimi skaldkami to jestes duzo do tylu.
ja sie ciesze ze jest jak jest- ale zycze Ci zebys dostala;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 14:55
-
santoocha wrote:A ja nadal czekam, minęło 2,5 miesiąca od mojego odwołania od decyzji ZUSu, a 1,5 miesiaca od przekazania dokumentów i odwołania do sądu, nadal cisza.
Ciekawe ile ma czasu Sąd na odpowiedź....
po Twojej sytacji nie wierze ze po 1 duzej skladce dadza bez problemu duzy zasilek chorobowy.
najgorzej ze jestes bez kasy nadal.. ale potem jak wplynie to poszalejesz z malenstwem:)) -
Dziewczyny, przepraszam, że Was męczę, ale już zgupiałam.
Przypomnę, że na L4 jestem od 3 stycznia. Za styczeń musze zapłacić pełną składkę i później prosić o korektę. Teraz pytanie - zapłacić od tej najniższej podstawy, prawda? Jak zapłacę max składkę, jak za te 3 wcześniejsze miesiące, to już jej nie odzyskam? Mała składka nie jest w stanie w jakikolwiek sposób zaniżyć mi zasiłku? -
Poczekaj jeszcze. Kiedy mija 30 dni?? Wtedy niech maz pojedzue do zusu i zapyta jaka jest decyzja. Mozesz tez zadzwonic do Zusu tylko jakos tam bedziesz musiala uwierzytelnic konto zeby Ci powiedzieli. Jak zaplacisz mala to nalicza Ci z ta mala!!!
Poczekaj do 9. Jesli bedzie decyzja to zaplacisz za 2 dni stycznia ale od tej najwyzszej podstawy!!!
A na Zus pue cos widnieje? Data decyzji w zasilkach??Puella lubi tę wiadomość