Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
polkosia wrote:Ale co to znaczy zrobić 31 dni przerwy? Zamknąć/zawiesić firmę czy po prostu nie wypisywać rachunków? A jak pójdę na zwolnienie, to przecież nie mogę rachunków wystawiać?
Słoneczna, no w końcu się udało
31 dni wyrejestrowac sie z chorobowego.
a potem zadeklarowac wyzsze skaldki
ja bym szla na Twoim miejscu na L4 bo pewnie w lipcu wejdzie ustawa i mozesz sie nie zalapac jak nie pojdziesz na L4.
chyba ze chcesz pracowac do samego konca?? ale po co jakbys miala tyle na reke na L4:))
czyli bys pracowala jeszcze 4 miesiace.
a potem moze byc za pozno i nawet jak opalcisz duza skaldke a ustawa wejdzie to ma byc juz ok 2 tys a nie ok 6.
-
moze masz skaldke spoleczna z chorobowym? nie wiem jak zglaszalas. bo jak nie mialas chorobowego zgloszonego to mozesz od razu zadeklarowac skaldke wysoka.
firma jest nadal zarejestrowana no ale nie pracujesz na zwolnieniu.
ja mam nadal firme i oplaca sie skaldke zdrowotna ale nie chodze do pracy i nie wystawiam teraz rachunkow.
za to dostaje zasilek chorobowy.
zaraz przejde na macierzynski to dam znac czy tez wyszedl duzy.
kontroli poki co nie mialam -
Już mniej więcej rozumiem. Problem w tym, że ja prowadzę parking samochodowy, więc muszę wystawiać rachunki i w przypadku kontroli co wtedy? Mogę męża jako osobę współpracującą zgłosić?
Czyli ta ustawa jeszcze nie weszła?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Możesz męża zgłosić (jak tak zrobiłam - jest moim pełnomocnikiem). Zadzwoniłam do ZUS jak to formalnie rozwiązać i okazuje się, że muszę za niego odprowadzić składki. Maż pracuje na etacie, także opłacam za niego tylko zdrowotną składkę.
polkosia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny tak czytam ten Wasz watek i widac ze to wszystko nie jest takue proste jakby sie moglo wydawac... ja juz od jakiegos czasu myslalam o zalozeniu jednoosobowej DG. Aktualnie jestem w 4mc i mialam juz plan zeby zakladac teraz ale nabieram watpliwosci. Mozecie podpowiedziec czy warto sie w to wplatywac na tym etapie?
-
santoocha wrote:A ja nadal czekam, minęło 2,5 miesiąca od mojego odwołania od decyzji ZUSu, a 1,5 miesiaca od przekazania dokumentów i odwołania do sądu, nadal cisza.
Ciekawe ile ma czasu Sąd na odpowiedź....
Santoocha, nie znam Twojej sytuacji, dlatego chciałam dopytać.
- założyłaś DG już w ciąży czy wcześniej posiadałaś firmę?
- faktycznie prowadzisz coś swojego (masz umowy itp.) czy to było fikcyjne założenie?
- czego doczepił się ZUS? Jak uzasadnił decyzję?
Pytam, bo sama planuję 1 składkę za maj, poród mam na koniec czerwca.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
Radiszka...ciężko doradzić, czy warto. Teraz ZUS jest bardzo cięty na kobiety zakładające dg i musisz się liczyć z możliwością kontroli, składania wyjasnien, udowadniania że firma nie jest fikcyjna. Jeżeli nie straszna Ci walka o swoje, to warto. W grę wchodzą duże pieniądze wypłacane przez długi okres czasu.
-
Ja bym nie zakładała nowej DG. Oni trzepią teraz na potęge. Ja się bałam bo mialam zawieszoną DG przez pare miesiecy i odwiesiłam ją jak test pozytywny wyszedł. Ale nawet gdyby mnie kontrolowali to ja mam i faktury i moge podać namiary na każdego klienta wiec balam sie, ale mialam dowody na istnienie tej firmy. Z góry założyliśmy sobie że ryzykujemy, trudno najwyżej kasa przepadnie. Wzielismy to na klate no bo co zrobic...
-
Polkosia jesli masz firme juz tyle czasu to niesadze abys miala kontrole. To co zrobisz z zasilkiem chorobowym masz do tego pelne prswo wiec maga cie w tylek ugrysc. Rob. Tylko dobrze ksiegowej/mu wytlumacz bo starsi ksiegowi nie kumaja czasem ze taki myk mozna.
Ja mowilam o opcji ze ktos teraz zaklada sobie DG. Odradzam.polkosia lubi tę wiadomość
-
Ja mam działalność 6 lat i też tak liczę, że dadzą mi spokój. Moja koleżanka ma 9 i w piątek dostała zawiadomienie o kontroli...także różnie bywa.
Asia ma rację z księgowymi, trzeba ich "kontrolować". Moja w ogóle nie była w temacie ciężarnych, bo same duże firmy prowadzi, więc nie wiedziała o wielu rzeczach. Także...ufajmy tylko sobie :pWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 09:06
AsiaSzw, polkosia lubią tę wiadomość