Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny
Przeczytałam cały wątek, mniej więcej już rozumiem Ale mam kilka pytań, może pomożecie mi rozwiązać wątpliwości.
Firmę prowadzę od czerwca 2014r. Jestem teraz ok 5 tygodnia ciąży. Do tej pory byłam na preferencyjnym zusie z racji nowej działalności, nie płaciłam też chorobowego.
W lutym chcę zapłacić najwyższy zus (składka za styczeń) i opłacać je przez najbliższe 3 miesiące minimum , potem ewentualnie L4.
Firma funkcjonuje, przynosi zyski także nie jest problem przedstawienie papierków w razie jakiejś kontroli.
Zastanawia mnie czy jeżeli pójdę na zwolnienie po tych 3 miesiącach to muszę zatrudnić jakiegoś pracownika? Jak to jest?
I czy jeżeli w lutym chcę zapłacić najwyższy zus i złożę jutro odpowiednią deklarację to czy policzy mi się to za cały miesiąc czy od 9? bo tego nie zrozumiałam do końca..
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Ja też jutro chciałam deklarację złożyć. A co do pracownika, to możesz wskazać męża jako osobę współpracującą, ale trzeba za nią zapłacić zdrowotny (jeśli mąż jest gdzieś zatrudniony). Musisz tylko podać, że nieodpłatnie zatrudniasz męża.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Pokłosia, a partnera można? Czy koniecznie musi być mąż?
Mi księgowe ostatnio w ogóle nic nie poradziły.. Tylko że zgłasza mnie do chorobowego powiedziała. I się zastanawiam czy jeżeli wysłała deklarację na najniższą (wydaje mi sie że mogła wysłać) to czy można ją jeszcze zmienić jutro?
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Bunia86 wrote:Pokłosia, a partnera można? Czy koniecznie musi być mąż?
Mi księgowe ostatnio w ogóle nic nie poradziły.. Tylko że zgłasza mnie do chorobowego powiedziała. I się zastanawiam czy jeżeli wysłała deklarację na najniższą (wydaje mi sie że mogła wysłać) to czy można ją jeszcze zmienić jutro?
Partnera chyba nie, bo nawet siostry czy brata nie można. Wiem, że można rodziców.
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dzięki Pokłosia, jeszcze trochę czasu mam coś się wymyśli
Ja też mam jednoosobowa, i musiałam kogoś wskazać, bo ktoś musi pracować jak ja jestem na L4.
Osobą współpracującą z nami może być: małżonek, dziecko własne lub przysposobione (adoptowane),dziecko małżonka,przysposobione dziecko małżonka, rodzic,macocha, ojczym. Niestety partner nie jest zaliczany do rodziny )moim zdaniem powinni to zmienić)
Jak to prawnie rozegrać:
-umowy o pracę
- umowa o dzieło
- umowa zlecenie
- pracująca nieodpłatnie
Największy ból, że musimy odpłacić składki od naszego współpracownika. Najlepsza opcja - jak nasz współpracownik jest zatrudniony w innej firmie, to wtedy tylko zdrowotne za niego płacimy.
Bunia...wydaje mi się, że możesz jeszcze zmienić deklarację. Mi na razie księgowa wysłała za styczeń najwyższą podstawę, a kilka dni póżniej zmieniła na ta podstawową, jak się okazało, że od najwyższej ZUS nie zrobi korekty.
-
Puella mowilam ze najwyzsza skaldke mozna skorygowac tylko wtedy kiedy sie jest na zwolnieniu pelny miesiac. od 1 dnia miesiaca do ostatniego.
mi nawet kazalaa ksiegowa zeby data na zwolnieniu byla 1 grudzien a nie zwolnienie od 1 grudnia a data wystawienia 2 grudnia bo tez sie moga przyczepic.
-
słoneczna 85 wrote:Puella ale jak ja moge wskazac meza jak np ja jestem lekarzem a maz nie jest?
albo ktos jest fryzjerem a maz informatykiem? nikt mi nie kazal zatrudniac bo przeciez pracowlaam dla kogos i komus wystawiam rachunki/faktury.
Ja jestem rehabilitantka i zatrudniałam inna rehabilitantkę na umowę, a mąż jest moim pełnomocnikiem (nie jest rehabilitantem), żeby mógł wystawiać faktury i np., umawiać pacjentów, bo ja nawet tego nie mogę na L4, czy np. podpisać/przedłużyć umowę z inną rehabilitantką, jeżeli np. ta odejdzie z pracy (bo ja też tego nie mogę zrobić będąc na L4).
Jeżeli bym nikogo nie zatrudniła, to moja firma nie mogłaby działać przez okres L4. także innego wyjścia nie ma.
Oczywiście nie musimy nikogo zatrudniać, czy brać współpracownika z rodziny - ale wtedy nasza firma nie "pracuje", jest wyłączona na okres L4.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 17:34
-
Ta osoba współpracująca to z reguły ma za zadanie chyba pomagać, więc niby zawodu tego samego nie musi wykonywać... Ale nie wiem, bo u mnie chodzi tylko o wystawianie rachunków.
A o co chodzi z tą korektą? Nie wiesz może czy jeśli mąż pracuje na etacie i na dodatek ma własną firmę, to wciąż muszę płacić za niego składkę zdrowotną?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 17:30
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
słoneczna 85 wrote:Puella mowilam ze najwyzsza skaldke mozna skorygowac tylko wtedy kiedy sie jest na zwolnieniu pelny miesiac. od 1 dnia miesiaca do ostatniego.
mi nawet kazalaa ksiegowa zeby data na zwolnieniu byla 1 grudzien a nie zwolnienie od 1 grudnia a data wystawienia 2 grudnia bo tez sie moga przyczepic.
Mi Pani w ZUS powiedział, że w ogóle nie skorygują składki większej niż podstawowej (niezależnie od dni w miesiącu). Dlatego ja za styczeń wróciłłąm do podstawy, żebym mogła odzyskac te pieniądze.
Jeżeli jesteś na zwolnieniu od 1 danego miesiąca, to w ogóle nie trzeba płacić składki za ten miesiąc, więc nie ma co korygować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 17:32
-
Puella wrote:Mi Pani w ZUS powiedział, że w ogóle nie skorygują składki większej niż podstawowej (niezależnie od dni w miesiącu). Dlatego ja za styczeń wróciłłąm do podstawy, żebym mogła odzyskac te pieniądze.
Jeżeli jesteś na zwolnieniu od 1 danego miesiąca, to w ogóle nie trzeba płacić składki za ten miesiąc, więc nie ma co korygować.
wiem tylko jakbym nie mialaa decyzji pozytywnej to mialam zaplacic.
nie wiem jak z tym zatrudnianiem ja komus swiadczylam uslugi wiec nie mam firmy jako budynku itd.
poprostu wysatwiam rachunek za sswoje uslugi. jestem na zwolnieniu to nie swiadcze uslug. -
A może mi ktoś jeszcze napisać ile wynosi ta składka chorobowa? Bo mama mówiła, że 2,45%, a teraz wyczytałam, że ponad 3 tysiące złotych. To jak to w końcu wygląda? I skoro ponad 3 tysiące, to czy to się w ogole opłaca?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
mi cos takiego mowili::
w przypadku zadeklarowanej najwyższej podstawy, składki za miesiąc w którym jest Pani na zwolnieniu, należy zapłacić w terminie i to w pełnej wysokości i nie podlega to korekcie ani zwrotowi przez ZUS (np. pójdzie Pani na zwolnienie od 02 grudnia, wówczas składki za grudzień musi Pani zapłacić w pełnej wysokości w obowiązującym terminie. Korekty nie może Pani zrobić mimo prawie całomiesięcznego zwolnienia) zg. z art. 18 pkt 9-10 ustawy z dn. 13.10.1998 o sys. ub. społ.
Jest jeden wyjątek: jeżeli zwolnienie jest cały pełen miesiąc (od 01 do 31 grudnia)wówczas opłaca Pani składki za ten miesiąc w pełnej wysokości i w terminie, ale po uzyskaniu prawa do zasiłku chorobowego może Pani skorygować deklarację za ten miesiąc i odzyskać opłacone składki.
to jesli nie byloby decyzji- tak mowili w Zusie i ksiegowe.
-
polkosia wrote:A może mi ktoś jeszcze napisać ile wynosi ta składka chorobowa? Bo mama mówiła, że 2,45%, a teraz wyczytałam, że ponad 3 tysiące złotych. To jak to w końcu wygląda? I skoro ponad 3 tysiące, to czy to się w ogole opłaca?
teraz od stycznia podniesli ale spoleczne z chorobowym plus zdrowotna i FP wychodzilo jakos 3,5 tys niecale.
-
polkosia wrote:Ta osoba współpracująca to z reguły ma za zadanie chyba pomagać, więc niby zawodu tego samego nie musi wykonywać... Ale nie wiem, bo u mnie chodzi tylko o wystawianie rachunków.
A o co chodzi z tą korektą? Nie wiesz może czy jeśli mąż pracuje na etacie i na dodatek ma własną firmę, to wciąż muszę płacić za niego składkę zdrowotną?
Już tłumaczę. Ja przeszłam na L4 3 stycznia. Także za styczeń muszę zapłacić składki. Nie dostałam z ZUS info. czy dostanę zasiłek chorobowy, więc musiałam zapłacić za cały miesiąc. Gdybym już dostała dezycję, to płaciłabym tylko za dwa dni stycznia, kiedy nie byłam na L4. Jak już zasiłek będzie mi przyznany, będę mogła wystąpić do ZUS o korektę, zwrot tej nadpłaconej kwoty. Gdybym za styczeń zapłaciła najwyższą składkę, ZUS nie musiałby mi jej zwrócić (mają ustawę która to reguluje), dlatego ja znowu wróciłam do podstawowej składki, bo od niej zwrócą mi nadpłacone pieniądze. A tej styczniowej składki i tak nie wezmą do średniej, z której wyliczą wysokość chorobowego.
Tutaj nie jestem pewna, więc musisz to sprawdzić....gdzieś czytałam, że składkę zdrowotną trzeba płacić od każdej formy zatrudnienia. -
A z tym zatrudnianiem pracownika to ja musze kogoś zatrudnić idąc a L4 czy nie mam takiego obowiązku? Bo się pogubiłam już.
A i czy jak opłacę jutro czyli 9 lutego składki styczniowe i jutro złożę deklarację to wtedy cały styczeń mi się liczy do wysokich składek czy tylko od 9 stycznia? Bo już spodziewam się wszystkiego..
Bunia...nie musisz nikogo zatrudniać, ale wtedy Twoja firma nie będzie mogła działać. Na L4 nie możesz pracować, ani np.wystawiać faktur, podpisywać żadnych dokumentów, itp.
Jeżeli chcesz, żeby firma normalnie działała, to ktoś musi Cię zastąpić.
Jeżeli jutro opłacisz składki, to za cały styczeń.