Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
działalność mam od września. A na zwolnieniu jestem od połowy grudnia. Zus miał 30 dni odkąd zapłaciłam składkę za grudzień na wypłatę chorobowego. Czyli od 3 stycznia do 3 lutego. Ale na koniec stycznia miałam kontrolę w sprawie podlegania do ubezpieczeń. tzn czy firma nie jest fikcyjna. kontrola zakończyła się 3 lutego i od tej pory czekam aż zus wyda decyzję czy przyzna mi zasiłek chorobowy. ma na to 30 dni czyli do początku marca. cierpliwie czekam. Firma nie była fikcyjna bo przedstawiłam wszystkie dokumenty. Ale zobaczymy co zus na to...
-
dziewczyny jak wygląda sprawa z wcześniejszym macierzyńskim?
wyrejestrowałam się z chorobowego w styczniu
zarejestrowałam ponownie na luty
w marcu za luty zapłace najwyższą składke (gdybym miała wcześniej urodzic)
w kwietniu za marzec tez zaplace
termin mam na 9 lub 17 kwietnia i chciałabym już od 1.04. iść na macierzyński zeby juz nie płacic tyle za kwiecien...
jak to by wyglądało w praktyce? -
Może któraś z Was się orientuje w takiej sprawie : pracuję firma-firma.Ogólnie abym mogła pracować w tym dziale w tej firmie warunkiem było założenie DG. Z racji tego, że zależało mi na tej pracy po wielkich namysłach założyłam DG w międzyczasie okazało się, że jestem w ciąży wcześniej pracowalam na umowie o pracę nie było żadnej luki w przejściu z jednej pracy do drugiej bo to jedna spółka. Czy mogę prosić pracodawcę ojakiś wniosek, ze DG została założona na ich potrzeby gdyż innej możliwości zatrudnienia nie było? Jak myślicie przyda się mieć to potwierdzenie? Dzięki z góry za odpowiedź.
-
Puella wrote:Claudin...jeżeli dostaniesz takie zaświadczenie to na pewno można wziać. Aczkolwiek wcale bym się nie zdziwiła, gdyby ZUS nie wziął go pod uwagę.
No wiadomo doczepić się zawsze mogą ja mam o tyle dobrą sytuacje, że mam wszystkie dokumenty jakie tylko mogą chcieć i firma działa co zresztą mogą potwierdzić plus mam ciągłość pracy kilka lat w tym też na umowie o pracę. Ale pewnie kontrola będzie bo to teraz norma. -
Dziewczyny, ja jeszcze podbiję wątek, bo jak ja wystawiam 2000 zł rachunków, to lipa płacić najwyższą składkę 3500. Bo niby skąd wzięłam 1500 reszty dochodu? To dla ZUS zakrawa na wyłudzenie i czy nie można płacić jakiejś średniej stawki? Chciałabym uniknąć jakichś przykrości przy ewentualnej kontroli. Sama już nie wiem. Co radzicie?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia....prowadzisz firmę ponad dwa lata. W takiej sytuacji ZUS nie będzie mógł zarzucić Ci fikcyjności i wyłudzenia. Ja w Twoim przypadku zapłaciłabym najwyższą składkę żeby mieś jak najwyższy zasiłek.
Dochodami się nie przejmuj. ZUS nie ma prawa zakwestionować Ci miesięcznych przychodów. Oni mogą jedynie sprawdzić, czy wystawiać paragony/faktury. Ja też mam jednoosobową działalność. W pażdzierniku miałam ciężki uraz nogi, nie pracowałam 3 m-ce (moja firma nie zarobiła nic), a w tym czasie zapłaciłam 3 max składki. ZUS absolutnie nie może mi wyjść z taki argumentem, że skoro nie zarobiłam, to skąd mam pieniądze. Pieniądz mogę mieć z oszczędności, od męża, mamy, czy kredytu, to moja sprawa. Także ja zapłaciłam najwyższe składki i na Twoim miejscu zrobiłaby dokładnie tak samo.polkosia, jenny88, katalina lubią tę wiadomość
-
To chyba jak każda z nas. Skoro firma już tyle prosperuje na rynku, to nie masz czego się bać. Korzystaj z możliwość wyższego zasiłku, bo ZUS nigdy sam Ci nic nie da, wręcz przeciwnie, co miesiąc dowala składkami, które musimy o czasie płacić.
polkosia lubi tę wiadomość
-
W związku z kontrolą mam jeszcze parę kwestii które mnie trapią. zadzwoniłam dzisiaj do zusu który skierował do mnie kontrolę. Protokół otrzymałam 3 lutego z kontroli. Pytałam czy już jest jakaś decyzja w tej sprawie. Pan z zusu powiedział że na razie protokół musi odczekać 14 dni aż się uprawomocni i wtedy sprawa będzie przekazana do działu zasiłków. Znalazłam nr do działu zasiłków ale jakaś automatyczna sekretarka się włącza i informuje że tego nr nie ma i trzeba dzwonić pod infolinię. Czy jeśli tam zadzwonię, to powiedzą mi coś o decyzji? Bo przecież połączy mnie z konsultantem. I czy w takim razie zus ma 30 dni na decyzje od wydania protokołu czy 30 dni liczy się po tych 14 jak protokół się uprawomocni? Bo już zgłupiałam. dzwoniłam do swojego zus. jest to oddział terenowy. I oni nic w tej sprawie nie wiedzą. Dzwoniąc do głównego oddziału który skierował do mnie kontrolę mam informację że nr nie istnieje. Na pue zus też nie mam żadnej informacji o zasiłku. W ogóle tam pojawiają mi się informacje po jakimś tygodniu od dostarczenia zwolnienia i zapłaty składki że jest wszystko uregulowane. Jak się dowiedzieć czy jest już jakaś decyzja? Bo już nie wiem. A zaczyna mnie to denerwować. To czekanie....
-
Polkosia ja sie staralam zeby bylo 3,5 tys dochodu ale ty masz parkinng wiec nawet nie masz jak sie dogadac z kims na wikeszy rachunek/ fakture.
Mysle ze kontroli nie bedziesz miec bo i ja po 1,5 roku prowadzenia nie mialam poki co. Zawsze mozesz powoedziec ze maz dolozyl do skladek. Skladka jest dobrowolna.polkosia lubi tę wiadomość
-
m24....ja też już drugi dzień dzwonię do szanowynych z ZUSu i nic się nie dowiedziałam a propos mojego zasiłku. Co chwilę mnie przełączają, co chwile komuś nowemu opowiadam całą historię. Mam dosyć! W poniedziałek z kolejnym L4 do nich podjadę i osobiście spróbuję się czegoś dowiedzieć, w infolinię zwątpliłam.
-
Puella wrote:m24....ja też już drugi dzień dzwonię do szanowynych z ZUSu i nic się nie dowiedziałam a propos mojego zasiłku. Co chwilę mnie przełączają, co chwile komuś nowemu opowiadam całą historię. Mam dosyć! W poniedziałek z kolejnym L4 do nich podjadę i osobiście spróbuję się czegoś dowiedzieć, w infolinię zwątpliłam.
wiesz co? bo trzeba cos uwierzytelnic zeby powiedzieli przez tel- najlpiej do swojego oddzialu zadzownic ? zeby przelaczyli na zasilki -
słoneczna 85 wrote:wiesz co? bo trzeba cos uwierzytelnic zeby powiedzieli przez tel- najlpiej do swojego oddzialu zadzownic ? zeby przelaczyli na zasilki
Ja tak zrobiłam. Zadzwoniłam do swojego oddziału terenowego i mi powiedzieli że jak kontrolę zlecił oddział główny to tam trzeba pytać bo w moim zusie nic nie wiedzą. Dzwoniłam do głównego oddziału do wydziału kontroli. Nic nie powiedzieli. kazali dzwonić do działu zasiłków. Tylko że tam nie chcieli mnie przełączyć ani nie podali nr. Znalazłam nr w internecie. Dzwoniłam i numer nieaktualny. podali aktualny. Ale to jest ta infolinia z COT. I nie wiem czy jest sens tam dzwonić czy coś powiedzą. Ja już 2 miesiące czekam na jakąkolwiek decyzję. A jak do nich trzeba płacić to nawet jeden dzień się spóźnić nie można... -
ja sie dowiedzialam dopiero osobiscie w Zusie.( w dziale zasilki)
przez tel nie chcieli mi powiedziec kwot.
ja teraz czekam na uzupelnione tableki w Zus Pue- bo to teraz jest wyplaata po zapalcenieu tylo skladki zdrowotnej. Mam nadzieje ze nic sie nie zmienilo i mi wyplaca..