X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Styczeń czy luty?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za miesiac styczen placi sie do 10 lutego, za luty do 10 mArca itd

polkosia lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dotyczy też jak jutro złożę dopiero wniosek?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Bunia86 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę jutro składała wniosek, upewnię się tez chyba w Zusie

Kiedyś napisała w tym wątku santoocha, że złożyła wniosek 2 września i jej nie policzyli za cały miesiąc..

przeklejam:

U mnie jest ten problem, że ZUS uznał, że mój księgowy wypełniając zgłoszenie do ubezpieczenia chorobowego 02.09 nie mógł wskazać, że mam być objęta ubezpieczeniem od 01.09.
    I wg nich jestem ubezpieczona od 02.09- od dnia wypełnienia deklaracji, czyli mam zapłaconą niepełną składkę:

A jest jak byk (ze strony ZUSu!):

I. OBJĘCIE DOBROWOLNYM UBEZPIECZENIEM CHOROBOWYM

Osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą i podlegające z tego tytułu
    obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym mogą – na swój wniosek – zostać
    objęte dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Objęcie tym ubezpieczeniem następuje
    od dnia wskazanego we wniosku, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od dnia wskazanego we wniosku następuje tylko wówczas, jeśli zgłoszenie do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych zostanie dokonane w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku tych ubezpieczeń. Wniosek składany jest poprzez zaznaczenie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego na dokumencie ZUS ZUA. W tym celu należy odpowiednio wypełnić pola: 05.VIII i 06.VIII wskazanego formularza. W przypadku niezłożenia wniosku na dokumencie ZUS ZUA, za wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym uznaje się również fakt rozliczenia składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe i ich opłacenia, o ile nastąpiło to w terminie i w pełnej wysokości.

Przykład 1:
    Osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą składając 12.01.2005 r. formularz ZUS ZUA dokonała zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego od 01.01.2005 r., wnosząc również o objęcie, od wskazanej daty, dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Składkę na ubezpieczenia społeczne (w tym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe) za styczeń 2005 r., osoba ta opłaciła w obowiązującym terminie i w pełnej wysokości.
    Biorąc pod uwagę datę złożenia do Zakładu formularza ZUS ZUA zawierającego
    wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, objęcie tym ubezpieczeniem
    nastąpiło od 12.01.2005 r.

Przykład 2:
    Osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą składając 05.04.2007 r. formularz ZUS ZUA dokonała zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego od 01.04.2007 r., wnosząc również o objęcie, od wskazanej daty, dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Składkę na ubezpieczenia społeczne (w tym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe) za kwiecień 2007 r. osoba ta opłaciła w terminie i w pełnej wysokości.
    Biorąc pod uwagę, że wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym
    został złożony do Zakładu w terminie 5 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczeń
    emerytalnego i rentowych, osoba ta została objęta tym ubezpieczeniem od dnia wskazanego we wniosku, tj. od 01.04.2007 r.

Przykład 3:
    Zainteresowany rozpoczął prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej od
    01.01.2007 r. i dokonał od tej daty zgłoszenia wyłącznie do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. Poczynając od składek należnych za maj 2007 r. w dokumentach rozliczeniowych i wpłatach uwzględniał również składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.
    Biorąc pod uwagę, iż od maja 2007 r. składki na ubezpieczenia społeczne włącznie ze
    składką na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe opłacane są w terminie i w pełnej
    wysokości, od 01.05.2007 r. zainteresowany podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu
    chorobowemu. Dla potwierdzenia faktu objęcia wskazanym ubezpieczeniem osoba ta powinna przekazać odpowiednie dokumenty zgłoszeniowe.

polkosia lubi tę wiadomość

ojxeej28a64grrny.png

* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
    *Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
    *PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 11:55

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, tylko wez potwierdzenie ;)) z data dzisiejsza. Powinna zrobic kopie zwolnienia i podbic ze przyjela!!
    Chyba ze to pierwsze zwolnienie to wypelnia sie druk Z3b

Rika lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika a Ty sama sobie prowadzisz Ksiegowosc? czy jak?

od jakiego dnia jestes na zwolnieniu? teraz do jutra placi sie za styczen- czyli jak nei bylas na zwolnieniu to placisz normlanie ( tylko sprawdz skladki bo troszke podniesli)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 11:46

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak beda Ci dawac co miesiac to tak:)

czyli masz od 2 lutego.

zapytaj sie w Zusie co i jak bo 1 luty to byla niedziela- szkoda ze nie mialas od 1 lutego.

bo tak chyba bedziesz musialaa zaplacic za 1 dzien lutego jesli dostaniesz decyzje a jesli nie dostaniesz decyzji to za caly miesiac.

najlepiej zaloz sobie konto ZUS PUE jak jeszcze nie masz bo tam wczesniej widac decyzje i kwoty! tylko jak nie masz i chcesz zalozyc to trzeba to aktywowac w placowce ZUS wiec jak dzis jedziesz to zaloz teraz a aktywujesz w placowce:)

Rika lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

• Puella Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika, jak od 1.02, to najlepszy wariant, za luty już nie będziesz płaciła wszystkich składek (jak dostaniesz decyzję do 10 marca, a powinnaś dostać).

Rika lubi tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • Bunia86 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam dziś u księgowej. Chcę podnieść składki od lutego żeby w przyszłym miesiącu już wyższe płacić. Dowiedziałam się że na to ma się 7 dni od 1 dnia miesiąca, czyli powinnam złożyć ten wniosek tak naprawdę do piątku.. Boję się że potem powiedzą że te 2 dni różnicy są i mi się L4 nie należy bo są niepełne 3 miesiące.. Jak myślicie?

ojxeej28a64grrny.png

* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
    *Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
    *PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak bo 7 to nie 9. takie maja zasady

ja wszystko robilam od nowego miesiaca , deklaracje itd wsyztsko od 1 dnia zeby nikt sie nie przyczepil.

wam tez tak radze.

atdcqtkf2affvuei.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostałam pismo z zusu, zaczynają się pytania i będą kontrolować

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaiic wrote:
    dostałam pismo z zusu, zaczynają się pytania i będą kontrolować
    Kasia, wkleisz te pytania? Albo podeślesz privem?

kasiaiic lubi tę wiadomość

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • m24 Koleżanka

Wysłany: 9 lutego 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Kasia, wkleisz te pytania? Albo podeślesz privem?

podsyłam artykuł gdzie takie pytania są dokładnie podane. Może przyda się większej liczbie osób. :) ja miałam kontrolę przez inspektora i zadawał takie same pytania. Ponoć listownie przychodzą takie same.

poniżej artykuł z pytaniami

http://e-prawopracy.pl/prawo-do-zasilku-a-kontrola-zus/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 18:25

34bw0dw4tf83cqs8.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od kiedy masz dzialalnosc?
    I czy dostalas juz chorobowe??

atdcqtkf2affvuei.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tez jestem ciekawa? Od kiedy ta dg?

Jak tam Słoneczna ? Jeszcze w domu?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. Jeszcze nie urodzilam;)

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ