Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też będę jutro składała wniosek, upewnię się tez chyba w Zusie
Kiedyś napisała w tym wątku santoocha, że złożyła wniosek 2 września i jej nie policzyli za cały miesiąc..
przeklejam:
U mnie jest ten problem, że ZUS uznał, że mój księgowy wypełniając zgłoszenie do ubezpieczenia chorobowego 02.09 nie mógł wskazać, że mam być objęta ubezpieczeniem od 01.09.
I wg nich jestem ubezpieczona od 02.09- od dnia wypełnienia deklaracji, czyli mam zapłaconą niepełną składkę:
A jest jak byk (ze strony ZUSu!):
I. OBJĘCIE DOBROWOLNYM UBEZPIECZENIEM CHOROBOWYM
Osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą i podlegające z tego tytułu
obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym mogą – na swój wniosek – zostać
objęte dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Objęcie tym ubezpieczeniem następuje
od dnia wskazanego we wniosku, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od dnia wskazanego we wniosku następuje tylko wówczas, jeśli zgłoszenie do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych zostanie dokonane w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku tych ubezpieczeń. Wniosek składany jest poprzez zaznaczenie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego na dokumencie ZUS ZUA. W tym celu należy odpowiednio wypełnić pola: 05.VIII i 06.VIII wskazanego formularza. W przypadku niezłożenia wniosku na dokumencie ZUS ZUA, za wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym uznaje się również fakt rozliczenia składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe i ich opłacenia, o ile nastąpiło to w terminie i w pełnej wysokości.
Przykład 1:
Osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą składając 12.01.2005 r. formularz ZUS ZUA dokonała zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego od 01.01.2005 r., wnosząc również o objęcie, od wskazanej daty, dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Składkę na ubezpieczenia społeczne (w tym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe) za styczeń 2005 r., osoba ta opłaciła w obowiązującym terminie i w pełnej wysokości.
Biorąc pod uwagę datę złożenia do Zakładu formularza ZUS ZUA zawierającego
wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, objęcie tym ubezpieczeniem
nastąpiło od 12.01.2005 r.
Przykład 2:
Osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą składając 05.04.2007 r. formularz ZUS ZUA dokonała zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego, rentowych i wypadkowego od 01.04.2007 r., wnosząc również o objęcie, od wskazanej daty, dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Składkę na ubezpieczenia społeczne (w tym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe) za kwiecień 2007 r. osoba ta opłaciła w terminie i w pełnej wysokości.
Biorąc pod uwagę, że wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym
został złożony do Zakładu w terminie 5 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczeń
emerytalnego i rentowych, osoba ta została objęta tym ubezpieczeniem od dnia wskazanego we wniosku, tj. od 01.04.2007 r.
Przykład 3:
Zainteresowany rozpoczął prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej od
01.01.2007 r. i dokonał od tej daty zgłoszenia wyłącznie do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. Poczynając od składek należnych za maj 2007 r. w dokumentach rozliczeniowych i wpłatach uwzględniał również składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.
Biorąc pod uwagę, iż od maja 2007 r. składki na ubezpieczenia społeczne włącznie ze
składką na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe opłacane są w terminie i w pełnej
wysokości, od 01.05.2007 r. zainteresowany podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu
chorobowemu. Dla potwierdzenia faktu objęcia wskazanym ubezpieczeniem osoba ta powinna przekazać odpowiednie dokumenty zgłoszeniowe.
polkosia lubi tę wiadomość
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Rika a Ty sama sobie prowadzisz Ksiegowosc? czy jak?
od jakiego dnia jestes na zwolnieniu? teraz do jutra placi sie za styczen- czyli jak nei bylas na zwolnieniu to placisz normlanie ( tylko sprawdz skladki bo troszke podniesli)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 11:46
-
nick nieaktualny
-
jak beda Ci dawac co miesiac to tak:)
czyli masz od 2 lutego.
zapytaj sie w Zusie co i jak bo 1 luty to byla niedziela- szkoda ze nie mialas od 1 lutego.
bo tak chyba bedziesz musialaa zaplacic za 1 dzien lutego jesli dostaniesz decyzje a jesli nie dostaniesz decyzji to za caly miesiac.
najlepiej zaloz sobie konto ZUS PUE jak jeszcze nie masz bo tam wczesniej widac decyzje i kwoty! tylko jak nie masz i chcesz zalozyc to trzeba to aktywowac w placowce ZUS wiec jak dzis jedziesz to zaloz teraz a aktywujesz w placowce:)Rika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja byłam dziś u księgowej. Chcę podnieść składki od lutego żeby w przyszłym miesiącu już wyższe płacić. Dowiedziałam się że na to ma się 7 dni od 1 dnia miesiąca, czyli powinnam złożyć ten wniosek tak naprawdę do piątku.. Boję się że potem powiedzą że te 2 dni różnicy są i mi się L4 nie należy bo są niepełne 3 miesiące.. Jak myślicie?
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
lilirose wrote:Kasia, wkleisz te pytania? Albo podeślesz privem?
podsyłam artykuł gdzie takie pytania są dokładnie podane. Może przyda się większej liczbie osób. ja miałam kontrolę przez inspektora i zadawał takie same pytania. Ponoć listownie przychodzą takie same.
poniżej artykuł z pytaniami
http://e-prawopracy.pl/prawo-do-zasilku-a-kontrola-zus/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 18:25