Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
słoneczna 85 wrote:Poczekaj jeszcze. Kiedy mija 30 dni?? Wtedy niech maz pojedzue do zusu i zapyta jaka jest decyzja. Mozesz tez zadzwonic do Zusu tylko jakos tam bedziesz musiala uwierzytelnic konto zeby Ci powiedzieli. Jak zaplacisz mala to nalicza Ci z ta mala!!!
Poczekaj do 9. Jesli bedzie decyzja to zaplacisz za 2 dni stycznia ale od tej najwyzszej podstawy!!!
A na Zus pue cos widnieje? Data decyzji w zasilkach??
Nie mam ZUS PUE. 30 dni minęło 4 lutego. Decyzji nie ma i jeszcze długo nie będzie (czekają 30 dni od momentu oplacenia składek za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy, a nie od daty wypisania zwolnienia lekarskiego). Wydaje mi się, że nie powinni mi policzyć najniższej składki, bo nie mogę liczyć za cały styczeń, tylko za miesiące wcześniejsze(czyli w moim przypadku: pażdzirnik, listopad i grudzień). Zasiłki wylicza się z miesięcy poprzedzających chorobę, więc nawet gdybym przeszła 30 stycznia na L4, to pod uwagę brany byłby październik, listopad, grudzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 20:35
-
słoneczna 85 wrote:Nie wiem ale masz zadeklarowana duza skladke. Taka Cie obowiazuje i nie skladasz nowej deklaracji o obnizonych kwotach.
No właśnie mogę złożyć nową deklarację z niższą kwotą, tak twierdzi moja księgowa. Aczkolwiek wolę się jeszcze upewnić, bo ja nie mam 100% zaufania do niej. -
słoneczna 85 wrote:A cofnij sie pare stron jak AsiaSzw placila za pierwsze dni grudnia bodajze. Jak to bylo u niej
AsiaSzw...gdzie jesteś? :p Jesteś potrzebna! :p Musiała zapłacić (tak jak ja za pierwsze dwa dni stycznia), bo ZUS ma prawo wypłacić zasiłek do 30 dni od daty opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Ale te pierwsze dni grudnia (w przypadku Asi) i moje dwa dni stycznia nie będą wliczone do średniej, bo wszytskie zasiłki wylicza się z miesięcy poprzedzających chorobę.
Tak mi się wydaje...tak na chłopski rozum...ale ja już nie wierzę w logikę jeżeli chodzi o ZUS.
Jutro jeszcze zadzwonię do swoje placówki ZUS i zapytam.Ech...tyle stresu przez nich.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 21:17
AsiaSzw lubi tę wiadomość
-
Angelaa wrote:no i byłam dzisiaj u księgowej sie dowiedziec dokładnie o co chodzi z tym ze po miesiacu moge isc na l4
i faktycznie księgowa moja mówi ze to na 100 pewne jest i juz ma kilka takich babek co tak samo prowadzi i nie ma zadnych problemów i chorobowe licza od tej jednej najwyzszej zaplaconej skladki ,
mówi ze aby tak zrobić to wyresejrtrowała mnie z ubezpieczenia , i po 30 dniach spowrotem mnie zapisze i wtedy od razu mi sie horobowe nalezy , mowiła tylko ze kontrole moge być , ale mam się nie martwić bo przeciez prowadze działalność od roku ,
Hej.daj znać jak już będziesz na zwolnieniu i jaka dostaniesz decyzje ..
-
Puella wrote:AsiaSzw...gdzie jesteś? :p Jesteś potrzebna! :p Musiała zapłacić (tak jak ja za pierwsze dwa dni stycznia), bo ZUS ma prawo wypłacić zasiłek do 30 dni od daty opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Ale te pierwsze dni grudnia (w przypadku Asi) i moje dwa dni stycznia nie będą wliczone do średniej, bo wszytskie zasiłki wylicza się z miesięcy poprzedzających chorobę.
Tak mi się wydaje...tak na chłopski rozum...ale ja już nie wierzę w logikę jeżeli chodzi o ZUS.
Jutro jeszcze zadzwonię do swoje placówki ZUS i zapytam.Ech...tyle stresu przez nich.
Asia szw jest na lutowkach!AsiaSzw lubi tę wiadomość
-
AsiaSzw wrote:Puella masz racje i ja tak mialam. Po 90 dniach kolejna skladke jaka placilam to za 10 dni od normalnej skladki.
Asia...czyli zapłacić za styczeń tą najniższą składkę? Ufff..... koisz moje nerwy!
P.S. dopiero teraz zwróciłam uwagę na Twój podpis. Widzę, że też czekasz na Ignasia :p Ja mam 2-letniego w domu i powiem, że Ignasie to świetne chłopaki! :pWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 21:38
słoneczna 85, AsiaSzw lubią tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:po Twojej sytacji nie wierze ze po 1 duzej skladce dadza bez problemu duzy zasilek chorobowy.
najgorzej ze jestes bez kasy nadal.. ale potem jak wplynie to poszalejesz z malenstwem:))
Ale ja nie dostanę zasiłku chorobowego, bo nie idę na L4 tylko pobieram zasiłek z tytułu urodzenia dziecka. A do tego potrzeba jednej składki. I ZUS nie ma prawa kwestionować jej wysokości.
Poza tym ja zapłaciłam 2 duże składki, tak na wszelki wypadek. A oni i tak pokręcili i trzeba się sądzić.
Czyli sąd nie odzywa się już 45 dni....Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 22:26
-
santoocha wrote:Ale ja nie dostanę zasiłku chorobowego, bo nie idę na L4 tylko pobieram zasiłek z tytułu urodzenia dziecka. A do tego potrzeba jednej składki. I ZUS nie ma prawa kwestionować jej wysokości.
Poza tym ja zapłaciłam 2 duże składki, tak na wszelki wypadek. A oni i tak pokręcili i trzeba się sądzić.
Czyli sąd nie odzywa się już 45 dni....
ja wiem tylko tu byl poruszany temat - gdzie po 1 skladce mozna isc na zasielk chorobowy.
a Tobie nawet po 2 nie chca samego macierzynskiego dac.
paranojaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 22:32
-
Tak dla podsumowania mojej "historii" z ZUSem ...... może jeszcze komuś się przyda:
1) jeżeli na L4 idziemy w ciągu miesiąc (nie od 1 danego miesiąca), to musimy opłacić składkę za ten miesiąc i najlepiej pełny miesiąc (a nie tylko te dni, w których jeszcze pracowałyśmy). Info od konsultanta ZUS. Później składamy prośbę o korektę i zwrot nadpłaconych składek, albo przeznaczamy je na poczet przyszłych UWAGA: nie zrobią nam korekty składek większych niż te podstawowe. Także jeżeli podniosłyśmy sobie podstawę w poprzednich miesiącach, to za miesiąc w którym powstała niezdolność do pracy znowu wracamy do tej podstawowej stawki.
2) Zasiłek wyliczają tylko z wcześniejszych pełnych miesięcy, także miesiąca w którym powstała niezdolność do pracy nie biorą pod uwagę, także można spokojnie zmniejszyć składki za ten miesiąc
3) mają 30 dni od momentu zapłacenia składek za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy, także składki trzeba opłacić jak najszybciej
Mam nadzieję, że już teraz do niczego mi się nie przyczepią.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2015, 10:14
słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
Cholera, przeczytałam cały ten wątek i nadal niewiele rozumiem. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i rozliczam się na kartę podatkową, więc wystawiam rachunki. Niedawno minęły 2 lata niskich składek dla nowych firm, więc teraz płacę ponad 1000 zł. Na zwolnieniu mi nie zależy, ale co z tym macierzyńskim? Ktoś mi jakoś łopatologicznie wytłumaczy? Jeśli nie będę miała pracownika i będę dalej sama prowadzić firmę to NIC nie dostanę? Mam jeszcze opcję zatrudnić studentkę po porodzie, ale czy to się opłaci?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia pamietam Cie ze staraczek:))
ja tez mam 1 osobowa i wystawiam komus rachunki.
poprostu podniesz skladke na najwyzsza. wczesniej zrob 31 dni przerwy, oplac 3 razy i idz na zwolnienie a potem dostaniesz macierzynski.
w naszym przypadku nikogo nie zatrudniamy bo przeciez to m y komus swiadczylysmy uslugi.
ja tak zrobilam. -
Ale co to znaczy zrobić 31 dni przerwy? Zamknąć/zawiesić firmę czy po prostu nie wypisywać rachunków? A jak pójdę na zwolnienie, to przecież nie mogę rachunków wystawiać?
Słoneczna, no w końcu się udałoKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn