Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny.mam pytanie działalność mam od 1,5 roku płaciłem normalny ZUS tylko nigdy nie byłam zgłoszona do chorobowego i składek nie płaciłem w terminie...teraz od 1.01,2015 zgłosiłem się do chorobowego ,do 10 lutego zamierzam zapłacić wysoki ZUS i tak przez 3 miesiące poźniej iść na chorobowe a na 28.06 mam termin.myślicie ,że nie będzie problemu przez te opóźnienia ? Teraz oczywiście uregulowałam wszystko
-
santoocha wrote:Dostałam zasiłek macierzyński na 12 miesięcy, ALE obliczony od najniższej podstawy, czyli od 1900zł z groszem.
Nie wiem o co chodzi, skoro za wrzesień i październik miałam opłacone maksymalne składki!!! Powinno być obliczone od ponad 9000zł!
Jestem wkurwiona, przepłakałam cały wieczór.
Haruję calutką ciążę, ani dnia zwolnienia, płacę ogromne składki i dostaję raptem 1200zł na czysto???
Pojebany kraj!
Nic tylko szukać dobrego prawnika....
-
qska wrote:Ojej. Przeczytałam Wasze historie i jestem przerażona. Jestem w 6tygodniu ciąży więc na pewno się nie "załapię" na obecne przychylne przepisy. Prowadzę firmę od maja tego roku i do tej pory nie płaciłam chorobowego. Na razie 10 grudnia zapłacę najniższą składkę ale muszę się zorientować jak zrobić dalej.
I jak zrobiłaś jeśli można wiedzieć ..? Ja miałam podobnie od stycznia zgłosiłem się do chorobowego i teraz będę płacić od lutego przez 3 ,iesiace duży ZUS
-
słoneczna 85 wrote:Masz tam zasilki chorobowe czy cos takiego. Poszperaj bo teraz jestem na tel i nie mam jak sprawdzic.
Skladki placilam za wrzesien, pazd i listopad ta najwyzsza (prawie 3500 lacznie) od najwyzszej podstawy
Od 1 grudnia jestem na zwolnieniu
Jeśli już dostałaś zwolnienie to w powiedz w jakiej kwocie?
-
słoneczna 85 wrote:Helen- tylko jak zapalcisz jedna skladke to juz wieksze ryzyko- bo toeretycznie jesli spoznisz sie 30 dni z zaplata to przeciez wypadasz z chorobowego a okres wyczekiwania do zwolnienia to 90 dni.
ja bym sie bala ze wtedy nalicza mi z nizszymi skaldkami z 12 miesiecy.
ja dostalam za zwolnienie od duzej podstawy pieniadze , nie wiem jak bedzie z macierzynskim.
A mogłabyś podać konkretną kwotę ze zwolnienia jaką dostałaś.?
-
Dzięki dziewczyny.. ja już pogubiłam się w tych przepisach i nie wiem co mam robić.. Problem mam jeden pt w jaki sposób ustaje dobrowolne ubezpieczenie i od jakiej daty.. i teraz w zusie są 3 możliwości wg tego co jest napisane na stronie Zusu:
- od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z ubezpieczenia chorobowego, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został złożony,
- od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na ubezpieczenie chorobowe; jeżeli jednak za część miesiąca został pobrany zasiłek, ubezpieczenie chorobowe ustaje od dnia następnego po dniu, za który zasiłek przysługuje,
- od dnia ustania tytułu podlegania tym ubezpieczeniom.
Ja nie opłaciłam składki za chorobowe za grudzień więc teoretycznie 2 wariant wchodzi w życie ale 15 stycznia poszłam do zusu i Pani kazała mi wypełnić wniosek, w którym jest wyłączenie z chorobowego z datą 01.12 no ale data złożenia wniosku to 15.01 co nijak ma się do pkt 1..
I teraz która data się liczy.. wszyscy w zusie mi mówią że od 01 grudnia - pytałam w okienku, wysłałam zapytanie z elektronicznego profilu i jeszcze na infolinię dzwoniłam i wszyscy mówią że ubezpieczenie ustało od 01 grudnia. Chciałabym wrócić do ubezpieczenia chorobowego i płacić wyższe składki od 01 lutego ale mam obawy że jak przyjdzie do wyliczenia zasiłku to powiedzą że wniosek złożyłam 15 stycznia i nie mam 31 dni karencji. Do piątku trzeba podjąć decyzję a ja dalej nie wiem.
Gratuluję tym co naliczono poprawnie wyższe zasiłki, reszta mam nadzieję że wywalczy swoje bo prawo jest po naszej stronie..