X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Witam dziewczynki, pytanie bo widze ze zoorientowane jestescie a moja ksiegowa to czysty debil..
    Prowadze dzialnosc gospodarcza od marca 2014 obecnie place zus ze znizka, dodatkowo chorobowe tez place
    Da sie cos z tym zrobic bo po tych znizkach przez 2clata szcze l4 = 400 zl tak mi ksiegowa debil mowila.
    O wy sadzicie da sie jakos z tej sytacji wyjsc ?
    Moze sie u kogos zatrudnic na umowke ?
    Dzwignac zus ? Mona ksiegowa powiedziala ze od stycznia juz luki nie ma
    Jeśli chodzi Ci o tę lukę z najwyższą składką to nadal jest.

Wczoraj rozmawiałam z koleżanką z ZUS i powiedziała, że faktycznie sporo kobiet zakłada działalności itd., ale są bardzo kontrolowane i do tego stopnia, ze ZUS nawet każe przedstawiać umowy na kwoty bliskie zasiłkowi, czyli te 3,5 tys... Kurczę, boję się, że jak się czepią to nie dam rady wybrnąć, jeśli w danym miesiącu nic nie zarobię.

Sama nie wiem czy w to wchodzić.

Dziewczyny, a czy w momencie, gdyby zatrudnił mnie ktoś z rodziny (dalszej), to wtedy jest mniejsze ryzyko? Opłaciłby mi jedną składkę i mogłabym iść od razu na chorobowe do porodu?

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co ja spokojnie moge fv taka przedstawic no mam fv na kilkadziesiat tys.
    tylko mojaa ksiegowa debil nie wie jak to rozwiazac zeby nie wizeli sredniej z 12 mc

oar8skjod4lwslof.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska musisz zapytac innej ksiegowej skoro tak. Ja tez bylam na niskim Zusue. Na 31 dni musisz wyrejestrowac sie z chorobowego. Potem zadeklarowac skladke od najwyzszej podstawy.

Lilirose moja ksiegowa mowila ze jak jest kontrola to sprawdzaja gdzie bylas zatrudniona i czy to nie jest rodzina.
    Ja wystawiamam rachunki na kwote w wysokosci skladki. Jak nie zarobisz to przeciez mozesz jakos sie z kims dogadac.. ( nie z rodziny)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska zarabiasz kilkadziesiat tysiecy??

atdcqtkf2affvuei.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Ceska musisz zapytac innej ksiegowej skoro tak. Ja tez bylam na niskim Zusue. Na 31 dni musisz wyrejestrowac sie z chorobowego. Potem zadeklarowac skladke od najwyzszej podstawy.

Lilirose moja ksiegowa mowila ze jak jest kontrola to sprawdzaja gdzie bylas zatrudniona i czy to nie jest rodzina.
    Ja wystawiamam rachunki na kwote w wysokosci skladki. Jak nie zarobisz to przeciez mozesz jakos sie z kims dogadac.. ( nie z rodziny)

Ale mówiła też, że to bezpieczniejsza opcja niż ta z najwyższą składką, bo wtedy każą wykazywać zarobki i może być problem. Koleżanka z Zusu mówiła też, że bardzo kontrolują.

Kurczę, szczerze mówiąc boję się. Zapłacę te 3 niemałe jakby nie patrzeć składki, pójdę na chorobowe a potem zaczną węszyć i każą oddawać, jeśli nie udowodnię, że faktycznie przez te 3 miechy pracowałam. Jak można to wywalczyć? Bo tylko z mamą ewentualna ratunkową umowę mogłabym wtedy podpisać, ale to byłoby na grosze, na pewno nie na 3 tys.

Mnie zatrudniałaby mama do prowadzenia spraw administracyjnych. Wg koleżanki nie powinni się czepiać, bo mamy osobne gospodarstwa domowe.

Co o tym sądzisz? Co wg Ciebie jest bezpieczniejsze?

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:

Napisałam do Ciebie na priv. Jak będziesz miała wolną chwilkę to proszę zajrzyj :)

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • katalina Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 07:31

• ceska Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    niestety tak prowadze ajencie sieci telekomunikacyjnej..
    Fv są b.wysokie, mam księgową debila która wszyscy polecali a jest głupia jak but...
    próbuje wykombinować tak żeby mieć na macierzyńskim i na l4 normalne pieniądze wpływ na konto...

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina wrote:
    Ceska pewnie ma przepływy na kilkadziesiąt.. Wiesz, ja na Twoim miejscu zatrudniłabym nową księgową, albo tylko w celach ZUS poszłabym do dobrego doradcy. Masz prawo do najwyższych składek i możesz się na nie załapać. Wystarczy, że teraz zawiesisz składkę chorobową na 31 dni później ją przywrócisz i przez 3 miesiące opłacisz w najwyższej stawce. Zaś idziesz na l4. Musisz mieć pracownika by kontynuować działalność w sensie, że dalej masz takie obroty. ale jeżeli już od maja-czerwca będziesz na l4, to moim zdaniem mogą Ci skoczyć, bo prawo nie działa wstecz i jeśli urodzisz nawet kiedy luka będzie już załatana prawem, to wtedy i tak już rozpoczęłaś l4 w starym systemie na najwyższych składkach (będziesz otrzymywać zasiłek chorobowy już w najwyższych kwotach) i wtedy idziesz na macierzyńskie na tych samych warunkach.

Wporzadku też tak zrobie, elcz księgowej narazie zmienić nie moge...

oar8skjod4lwslof.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, działaj. Masz wszystkie podstawy do tego aby dostać te pieniądze (firma nie jest fikcyjna, masz faktury i inne dokumenty), nie ma się nad czym zastanawiać. W ogólnym rozrachunku to jest kwota wyższa niż 60 tysięcy złotych (samego macierzyńskiego!).ZUS nie wszystkich tak dokładnie kontroluje, a nawet jeżeli, to akurat Ty nie masz się czego bać. Jak wszystko przeprowadzisz prawidłowo (z pomocą ogarniętej księgowej lub radcy) to nie ma takiej możliwości żeby ZUS Ci tych pieniędzy nie wypłacił. Gra jest warta świeczki.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Napisałam do Ciebie na priv. Jak będziesz miała wolną chwilkę to proszę zajrzyj :)

Nic nie mam w prywatnych wiadomościach

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli z chorobowego musiałabym sie wyrejestrować, zarejestrować po 31 jdniach 3 najwyzsze składki i teraz pytanie ;
    wezna z 3 miesiecy dochody tak chodzby z chorobowego
    czy z 12 miesiecy ?

oar8skjod4lwslof.png
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Nic nie mam w prywatnych wiadomościach
    Ceska, pisałam do Słonecznej :)

p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po to jest wlasnie przerwa 31 dni zeby liczyli z 3 mies a nie z 12 miesiecy...

atdcqtkf2affvuei.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasianadine wrote:
    Helen, jak coś będziesz wiedzieć w sprawie zakładki (dlaczego jej nie ma) to napisz.. dzięki :) POZDRAWIAM
    własnie dzwonię, mam nadzieje, ze sie dowiem.

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Wiesz co ja spokojnie moge fv taka przedstawic no mam fv na kilkadziesiat tys.
    tylko mojaa ksiegowa debil nie wie jak to rozwiazac zeby nie wizeli sredniej z 12 mc
    z jakiego miasta jestes?
    proponuje poszukac po znajomych kolezankach czy nie mają sprawdzonych ksiegowych w tych sprawach?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 20:31

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    własnie dzwonię, mam nadzieje, ze sie dowiem.
    należy zadzwonić na infolię ZUS-u, poczekać na konsultanta i poprosic aby polaczyli cie z działem technicznym, ze potrezbujesz aktywowac zakładkę świadczeniobiorca, bo nie mam widocznej opcji ZASIŁKI.
    krok po kroku cię poprowadzą.
    Działa :)

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    czyli z chorobowego musiałabym sie wyrejestrować, zarejestrować po 31 jdniach 3 najwyzsze składki i teraz pytanie ;
    wezna z 3 miesiecy dochody tak chodzby z chorobowego
    czy z 12 miesiecy ?
    nie biorą pod uwage twoich dochodow, tylko obliczają z tych wlasnie trzech mega skladek.

feegu6l.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen- tylko jak zapalcisz jedna skladke to juz wieksze ryzyko- bo toeretycznie jesli spoznisz sie 30 dni z zaplata to przeciez wypadasz z chorobowego a okres wyczekiwania do zwolnienia to 90 dni.

ja bym sie bala ze wtedy nalicza mi z nizszymi skaldkami z 12 miesiecy.

ja dostalam za zwolnienie od duzej podstawy pieniadze , nie wiem jak bedzie z macierzynskim.

atdcqtkf2affvuei.png
  • katalina Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 07:31

‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: