X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Helen- tylko jak zapalcisz jedna skladke to juz wieksze ryzyko- bo toeretycznie jesli spoznisz sie 30 dni z zaplata to przeciez wypadasz z chorobowego a okres wyczekiwania do zwolnienia to 90 dni.

ja bym sie bala ze wtedy nalicza mi z nizszymi skaldkami z 12 miesiecy.

ja dostalam za zwolnienie od duzej podstawy pieniadze , nie wiem jak bedzie z macierzynskim.
    ja to się dzieje, bo akurat tego nie wiem.
    Mscierzynskie powinnas rowniez dostac na wysokiej wypłacie, bo widze, ze u ciebie juz schyłek :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 20:31

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina wrote:
    Ceska ksiegowej moze zmienic nie mozesz, ale na potrzeby zusu mozesz podpisac umowe z bardziej kumata kobieta, wzglednie jakims biurem prawno-doradczym. Duzo osob specjalizuje się w tym, a w razie kontroli z zus lub potrzeby wyjasnien etc. Warto miec kogos kto się bedzie znal..
    A ksiegowa, ksiegowa... Moje też pieprzyly że (uwaga!) Wychowawczy (!) Mi się nie nalezy.... Nawet duzej roznicy między macierzynskim a wychowawczym nie widzialy :p zmienilam od razu.. Teraz widze jakie mi kwiatki wyszly i wychodza ciagle i na ile kasy przez nie poplynelam już przez nie...
    własnie konczy sie rok, wiec to jest bardzo dobry moment na zmianę ksiegowej, chyba ze masz jakies powiazania, ktore na to ci nie pozwalają, wiec mozesz wylaczyc z umowy obsługe spraw związanych z Zus.
    Własnie to jest dziwne, kazdy mówi co innego a przepisy są jedne.

feegu6l.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no koncowka- wiec zobaczymy jak to bedziez macierzynskim.

Ksiegowa mowila ze czesto biora sie za kotrole wlasnie juz przy macierzynskim.

Helen lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byle na porodówkę nie wpadli :P
    bo dopiero by oberwali...hehe

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • kasianadine Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    należy zadzwonić na infolię ZUS-u, poczekać na konsultanta i poprosic aby polaczyli cie z działem technicznym, ze potrezbujesz aktywowac zakładkę świadczeniobiorca, bo nie mam widocznej opcji ZASIŁKI.
    krok po kroku cię poprowadzą.
    Działa :)

Dzwoniłam ze 5 razy. Za każdym razem coraz dłuższa kolejka do konsultanta. Zadzwonię jutro :)
    DZIĘKUJĘ Helen!!

Helen lubi tę wiadomość

kasianadine

Wysłany: 16 stycznia 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez już zakładka działa :)
    Dziewczyny! Mam pytanie: jak to jest, jak urodzę i chciałabym najpierw iść na 100% a potem na 60% to jakie dokumenty muszę do ZUSu złożyć i w jakim czasie??
    pozdrawiam

f2w39n733uhuspx6.png

Helen lubi tę wiadomość

kasianadine
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MI ksiegowa mowila ze jak sie zglasza do Zusu urodzenie do 14 dni to jest po 80 % przez caly rok a jak po 14 dniach to jest pierwsze pol roku 100 a drugie pol roku 60 %

wiem ze znowu druk Z3b sie sklada i jakies podanie- ale to juz ksiegowa potem mi powie.. wiec teraz nie powiem.

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 16 stycznia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, dzięki. No to muszę się tez popytać, co i jak, bo niby miesiąc został ale nigdy nie wiadomo..

8p3opc0z2xrqu70z.png

kasianadine
  • Helen Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasianadine wrote:
    Aha, dzięki. No to muszę się tez popytać, co i jak, bo niby miesiąc został ale nigdy nie wiadomo..

8p3opc0z2xrqu70z.png
    podobno dostaje sie dalej wyzsze macierzynskie, poki ustawa nie wejdzie, ale na twoj poród nie wejdzie, wiec zasiłek jest wysoki na starych zasadach.

feegu6l.png
  • sylwia85 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

Jestem marcową mamusią 2015

jakby któraś z was była zainteresowana ciuszkami dziecięcymi zapraszam na allegro

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

ubranka polskiego producenta, bawełna 100 % polecam z czystym sumieniem o czym świadczą tez pozytywne komentarze

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

w4sqlhb88iua1y7r.png
  • Czarna owca Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Dziewczyny!

Jako przyszła mama, zamierzam założyć własną działalność gospodarczą. Czytam o tym dość dużo, staram się wielu rzeczy dowiedzieć, ale nie zawsze wszystko jest dla Mnie jasne. Chciałam założyć już działalność zanim zaszłam w ciąże, ale starałam się jeszcze znaleźć pracę w zawodzie, żeby moje studia nie poszły na marne, ale niestety się nie udało.

Czy któraś z was zakładała działalność będąc już w ciąży? Jakie pierwsze kroki muszę poczynić, czy jakieś kursy księgowości będą Mi przydatne, czy czas zweryfikuje wszystko? Jakie składki trzeba płacić, i czy są jakieś sprytne rozwiązania o których ja nie mam pojęcia? Co w momencie kiedy już urodzę? Czy będę musiała zawiesić działalność? Czy dostanę jakiś macierzyński, czy nie mam na co liczyć w tak krótkim okresie prowadzenia firmy?

jeżeli któraś z was miałaby ochotę wprowadzić Mnie, byłabym bardzo wdzięczna :)
    Pozdrawiam

2fwa3e3k37atox62.png
    ex2b3e5e2w2zvai5.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy orientujecie się może czy można zgłosić się do chorobowego w połowie miesiąca i zgłosić wyższe składki też od połowy miesiąca? Chciałabym zgłosić się 15 lutego i odczekać 3 miesiące i przejść na zwolnienie od 15 maja tylko nie wiem jak wtedy zus liczy ten czas do zasiłku. Ogólnie wniosek w zusie o wypisanie się z chorobowego złożyłam 15 stycznia ale z datą od 01 grudnia i niby Pani mi powiedziała że już mogę się znowu zapisać ale wolę nie ryzykować i odczekać te 30 dni od daty złożenia wniosku a nie od daty wskazanej we wniosku. Może któraś z Was mała taki przypadek?

1usawn15ju6q9qwm.png

Wysłany: 22 stycznia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Własnie miałam kontrole z ZUSu.. Panie przyszły sprawdzić czy jestem w domu. W przeciwnym razie utrata zasiłku.
    Pozdrawiam

kasianadine
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 18:09

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga z tego co mi mowili to musi minac 31 dni zeby pozniej nie brali starych skladek pod uwage.

Czarna owca mozesz w ciaxy zalozyc dzialalnosc- najlepiej pojdz do jakiegos biura rachunkowego po porade.
    Mozna by bylo zadeklarowac duze skladki od poczatku dzialalnosci- tak mi sie wydaje.

Kasianadine a od kiedy jestes na zwolnienniu? Ja jeszcze nie mialam kontroli a zawsze od rana do 15-16 jestem w domu

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna_85!
    Jestem na zwolnieniu od 1.12. I mam chorobowe do 2.02

kasianadine
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez od 1 grudnia. To moze i do mnie przyjda? Ja narazie zwolnienie mam do 5 lutego a potem zobaczymy czy urodze juz czy mi przedluzy;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia a jak u Ciebie wyszlo? Dali Ci zasilek od duzej podstawy?

Ewelcia lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 22 stycznia 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kasiandine nie jest aż tak źle. Oczywiście gdybyś miała na zwolnieniu kod 1 a Ciebie nie byłoby w domu to mogłoby być zabawnie - bo byś tego nie wyjaśniła. A jeśli masz kod 2 to zawsze możesz powiedzieć że byłaś w sklepie i nic Ci zrobić nie mogą :P[/QUOTE]

Tak mi te babki dzisiaj powiedziały, mam 2 sprawdzałam dzisiaj na kserze zwolnienia..
    To może chciały mnie zastraszyć .. :)

kasianadine
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://biznes.onet.pl/praca/zarobki/zus-wzial-sie-do-kontroli-ciezarnych-bizneswomen/1y7bx - dziś artykuł się pojawił w onecie może kogoś zainteresuje

Magic lubi tę wiadomość

‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ