Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
słoneczna 85 wrote:Helen- tylko jak zapalcisz jedna skladke to juz wieksze ryzyko- bo toeretycznie jesli spoznisz sie 30 dni z zaplata to przeciez wypadasz z chorobowego a okres wyczekiwania do zwolnienia to 90 dni.
ja bym sie bala ze wtedy nalicza mi z nizszymi skaldkami z 12 miesiecy.
ja dostalam za zwolnienie od duzej podstawy pieniadze , nie wiem jak bedzie z macierzynskim.
Mscierzynskie powinnas rowniez dostac na wysokiej wypłacie, bo widze, ze u ciebie juz schyłek .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 20:31
-
katalina wrote:Ceska ksiegowej moze zmienic nie mozesz, ale na potrzeby zusu mozesz podpisac umowe z bardziej kumata kobieta, wzglednie jakims biurem prawno-doradczym. Duzo osob specjalizuje się w tym, a w razie kontroli z zus lub potrzeby wyjasnien etc. Warto miec kogos kto się bedzie znal..
A ksiegowa, ksiegowa... Moje też pieprzyly że (uwaga!) Wychowawczy (!) Mi się nie nalezy.... Nawet duzej roznicy między macierzynskim a wychowawczym nie widzialy :p zmienilam od razu.. Teraz widze jakie mi kwiatki wyszly i wychodza ciagle i na ile kasy przez nie poplynelam już przez nie...
Własnie to jest dziwne, kazdy mówi co innego a przepisy są jedne. -
Helen wrote:należy zadzwonić na infolię ZUS-u, poczekać na konsultanta i poprosic aby polaczyli cie z działem technicznym, ze potrezbujesz aktywowac zakładkę świadczeniobiorca, bo nie mam widocznej opcji ZASIŁKI.
krok po kroku cię poprowadzą.
Działa
Dzwoniłam ze 5 razy. Za każdym razem coraz dłuższa kolejka do konsultanta. Zadzwonię jutro
DZIĘKUJĘ Helen!!Helen lubi tę wiadomość
kasianadine -
MI ksiegowa mowila ze jak sie zglasza do Zusu urodzenie do 14 dni to jest po 80 % przez caly rok a jak po 14 dniach to jest pierwsze pol roku 100 a drugie pol roku 60 %
wiem ze znowu druk Z3b sie sklada i jakies podanie- ale to juz ksiegowa potem mi powie.. wiec teraz nie powiem. -
kasianadine wrote:
-
Witam
Jestem marcową mamusią 2015
jakby któraś z was była zainteresowana ciuszkami dziecięcymi zapraszam na allegro
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612
ubranka polskiego producenta, bawełna 100 % polecam z czystym sumieniem o czym świadczą tez pozytywne komentarze
-
Witam Dziewczyny!
Jako przyszła mama, zamierzam założyć własną działalność gospodarczą. Czytam o tym dość dużo, staram się wielu rzeczy dowiedzieć, ale nie zawsze wszystko jest dla Mnie jasne. Chciałam założyć już działalność zanim zaszłam w ciąże, ale starałam się jeszcze znaleźć pracę w zawodzie, żeby moje studia nie poszły na marne, ale niestety się nie udało.
Czy któraś z was zakładała działalność będąc już w ciąży? Jakie pierwsze kroki muszę poczynić, czy jakieś kursy księgowości będą Mi przydatne, czy czas zweryfikuje wszystko? Jakie składki trzeba płacić, i czy są jakieś sprytne rozwiązania o których ja nie mam pojęcia? Co w momencie kiedy już urodzę? Czy będę musiała zawiesić działalność? Czy dostanę jakiś macierzyński, czy nie mam na co liczyć w tak krótkim okresie prowadzenia firmy?
jeżeli któraś z was miałaby ochotę wprowadzić Mnie, byłabym bardzo wdzięczna
Pozdrawiam -
Dziewczyny czy orientujecie się może czy można zgłosić się do chorobowego w połowie miesiąca i zgłosić wyższe składki też od połowy miesiąca? Chciałabym zgłosić się 15 lutego i odczekać 3 miesiące i przejść na zwolnienie od 15 maja tylko nie wiem jak wtedy zus liczy ten czas do zasiłku. Ogólnie wniosek w zusie o wypisanie się z chorobowego złożyłam 15 stycznia ale z datą od 01 grudnia i niby Pani mi powiedziała że już mogę się znowu zapisać ale wolę nie ryzykować i odczekać te 30 dni od daty złożenia wniosku a nie od daty wskazanej we wniosku. Może któraś z Was mała taki przypadek?
-
Aga z tego co mi mowili to musi minac 31 dni zeby pozniej nie brali starych skladek pod uwage.
Czarna owca mozesz w ciaxy zalozyc dzialalnosc- najlepiej pojdz do jakiegos biura rachunkowego po porade.
Mozna by bylo zadeklarowac duze skladki od poczatku dzialalnosci- tak mi sie wydaje.
Kasianadine a od kiedy jestes na zwolnienniu? Ja jeszcze nie mialam kontroli a zawsze od rana do 15-16 jestem w domu -
Kasiandine nie jest aż tak źle. Oczywiście gdybyś miała na zwolnieniu kod 1 a Ciebie nie byłoby w domu to mogłoby być zabawnie - bo byś tego nie wyjaśniła. A jeśli masz kod 2 to zawsze możesz powiedzieć że byłaś w sklepie i nic Ci zrobić nie mogą [/QUOTE]
Tak mi te babki dzisiaj powiedziały, mam 2 sprawdzałam dzisiaj na kserze zwolnienia..
To może chciały mnie zastraszyć ..kasianadine -
nick nieaktualny