Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyU mnie dziwna sytuacja. W poniedzialek do zus zanioslam trzecie l4, za okres 15.08-6.09. Dzis nie bylo widoczne na pue ani w zasilkach ani w zaswiadczeniach lekarskich, martwilam sie bo drugie l4 jakie zanioslam bylo widoczne na drugi dzien, a jutro tydzien mija od wystawienia ostetniego l4, ktore zanioslam wlasnie w pon, wiec napisalam na pue do zus co z tym zwolnieniem, czy je maja (balam sie ze moze przez jakas pomylke nie zostalo wpriwadzone a jutro mija 7dni na dostarczenie go) odp Pani Dorota, ze maja je i ze wkrotce bedzie widoczne w zaswiadczeniach i zasilkach. Teraz weszlam na pue i w zasilkach mam widoczne 3 l4 (wszystkie l4 juz sie zgadzaja) i wyglada to tak:
- L4 za okres 08.07-24.07- brak podanej kwoty i daty wyplaty
- L4 za okres 25.07-14.08- brak podanej kwoty i daty wyplaty
-L4 za okres 15.08-06.09- data wyplaty 1.09 kwota 4839,56zl oraz data wyplaty 7.09 kwota 1780,45zl
Dlaczego mam podana kwote i date wyplaty ostatniego l4, a pierwszego i drugiego nie? Wiecie moze? Mialyscie taka sytuacje? Dodam, ze sklade w wys ok1100zl za lipiec zaplqcilam 5.08 i jest ona widoczna na pue wiec to sie zgadza i za pierwsze l4 powinnam dostac wyplate do 5.09. -
Ja miałam szybciej wpisane daty z poźniejszego l4 to mi babka powiedziała, ze to sa dwie osobne sprawy i moze zaczęli od drugiej wiec jest szybciej. Potem za 2 dni wszystko było.
A na wpisanie l4 to widziałam, ze chyba nie ma terminu. Dziewczynom sie pojawiały i po 3 tyg, wiec jak mialas na drugi dzien to super, ekstra szybko! -
nick nieaktualny
-
ja czekałam ponad tydzień na pojawienie sie l4 w pue.
Dziewczyny, a jak to jest z deklaracja zus-dra? Opłaciłam składkę 3.08, a towarzyszaca deklaracja dra nie jest jeszcze widoczna. Ksiegowa zanosi zawsze 10tego. Kwotę składki mam widoczna, zaś nie widac deklaracji. Kojarzycie jak szybko zus-dra pojawia się w waszych pue?
pchelka - gratuluję ja l4 mam od tego samego czasu co Ty, niedlugo bedzie 3 zwolnienie i cisza jak makiem zasial. -
nick nieaktualny
-
akira wrote:ja czekałam ponad tydzień na pojawienie sie l4 w pue.
Dziewczyny, a jak to jest z deklaracja zus-dra? Opłaciłam składkę 3.08, a towarzyszaca deklaracja dra nie jest jeszcze widoczna. Ksiegowa zanosi zawsze 10tego. Kwotę składki mam widoczna, zaś nie widac deklaracji. Kojarzycie jak szybko zus-dra pojawia się w waszych pue?
pchelka - gratuluję ja l4 mam od tego samego czasu co Ty, niedlugo bedzie 3 zwolnienie i cisza jak makiem zasial.
Zależy...ja dra mam zawsze koło 15 danego miesiąca bo do tego okresu mam czas na zapłacenie składki. Chociaż ostatnio się spóźnili bo miałam dopiero 19.08 widoczne dra.akira lubi tę wiadomość
-
Ja juz "wiszę" na koncie bankowym. Mam nadzieje ze zdążę dzis zrobic przelew bo kasa idzie na konto firmowe do którego nie mam karty. Musze przelac na swoje zeby moc wypłacić, a dzis jeszcze masa załatwiania,jutro ślub kuzynki a w poniedziałek o 8 maz wyjeżdża. Kasa by sie przydała a ta jak na zlosc zamrożona na week
polkosia lubi tę wiadomość
-
edytaf5 wrote:Pewnie tak, ale jak np. zwolnienie od 1 sierpnia, to może wysłać 7 sierpnia i wtedy pewnie ze 3 dni zanim się pojawi, to już byłby 10 sierpnia. Trochę schodzi...