X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce - to ich przełączanie jest genialne... nawet gadaliśmy dzisiaj z tą samą konsultantką :).
    Dowiedz się dokładnie o sprawę w tej Inspekcji Pracy, bo nie ma co ryzykować.

Dziewczyny, a kiedy wraca się do składek preferencyjnych? Jak już jest przyznane L4 lub macierzyński? Bo w sumie chyba nie ma różnicy, skoro opłaca się tylko składkę chorobową przez czas świadczeń? Czy jak to wygląda?

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AKira i nie czepili się?

• akira Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 - miesiąc, w którym rozpoczęło się chorobowe nie jest brany do podstawy zasiłku chorobowego. Zapłaciłam więc za pełny miesiąc od najniższej podstawy. Za pełny miesiąc dlatego, że nie mam jeszcze decyzji a propos zasiłku.

Zuz_anna - decyzji co do przyznania zasiłku jak dotąd nie wydano. Poszłam na chorobowe w pierwszych dniach lipca. Nie było kontroli, ani pism z pytaniami o działalność. Mają czas na wydanie decyzji do 1 września, więc mam cichą nadzieję, że już niedługo to potrwa.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim!
    Bardzo ciekawe i pomocne forum, dzięki :)
    Mam pytanie/prośbę czy ktoś z Was wypełniał druki RSA i RCA?

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Zaraz nie wyrobię:(.

Jak to jest z kodami ubezpieczeń? Od początku mam wpisany kod 0507 czyli z tego co wygrzebałam są to składki preferencyjne. Kiedy podnosiłam podstawę babka też kazała mi ten kod podać... kiedy składałam DRA z wyższymi składkami 2x za każdym razem prosiłam o sprawdzenie dokumentów i czy wszystko ok jest.
    Teraz widzę, że powinnam mieć inny kod ubezpieczenia przy wyższych składkach? (Składka ok 1300zł, czyli lekko większa niż "normalna"). Czy ten kod zmienia się dop po 2 latach prowadzenia działalności?

Znowu chce mi się ryczeć... płacę za ogarnianie tych dokumentów i jak nie księgowa to baba co się doradztwem zusowym zajmuje coś spier******* ;((((((((((((
    Miu ja przechodząc na l4 tez mialam ten kod, teraz go dopiero zmieniam w trakcie kolejnego l4 bo mija mi 2 lata od kiedy prowadzę firmę, ten kod w niczym nie przeszkadza, spokojnie

km5st5odymuuq2ts.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy maz może mi uwierzytelnic konto pue w zusie? Czy muszę osobiście? Bo l4 może zawieść nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 20:34

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja normalnie zawożę l4 i inne dokumenty osobiscie

km5st5odymuuq2ts.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też osobiście.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Podlegamy pod ten sam ZUS, tylko ja bezpośrednio bo jestem właśnie z Rybnika... nie rozumiem podważania na podstawie firmy męża... ciekawe co u mnie wymyślą...
    Informacja dla dziewczyn, które nie mają zakładki "świadczeniobiorca" - nie trzeba nigdzie dzwonić, ja przez PUE wysłałam pytanie w jaki sposób to uaktywnić i sami włączyli. Zakładka "zasiłki" u mnie całkowicie pusta

A od kiedy jestes na l4? Ja od 8.07 mam decyzje pozytywna ale okienko data wyplaty i kwota nadal pusta :-(

• rah Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie dostałam oficjalne pismo ze wszczęte dochodzenie zostało umorzone bo dostarczyłam wyjaśnienia itp. Czyli u mnie decyzje pozytywna tez oznajmiają pisemnie. List polecony na adres siedziby firmy.

polkosia, akira, ceska, FasUla, Mala_Czarna_89, Molcia, MeAmerie lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • akira Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah - gratuluję :-) jaki czas uplynał od 1. dnia 1. zwolnienia?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah, super!!

rah lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• akira Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rafka - co u Ciebie? Pomyślnie poszła wizyta w ZUS? Niedługo poród, a może juz urodziłas? trzymam kciuki :-)

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    rah - gratuluję :-) jaki czas uplynał od 1. dnia 1. zwolnienia?
    Pierwsze zwolnienie było wystawione 15 czerwca. W pue decyzja była 11 sierpnia, a 13 sierpnia pojawiły sie daty i kwoty.

akira, ceska lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • ceska Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktos pytal o ktorej kasa na koncie w dniu wyplaty, o 12 miałam :)

FasUla, rah, olcia88 lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska dzis masz dzien milionera;)

Mala_Czarna_89, olcia88 lubią tę wiadomość

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    A od kiedy jestes na l4? Ja od 8.07 mam decyzje pozytywna ale okienko data wyplaty i kwota nadal pusta :-(
    Od 31 lipca, a 10 wysłano pismo z listą pytań. Jakakolwiek kontrola była?

doczytałam, że nie miałaś kontroli.
    Nie daje mi spokoju ta sprawa madzi z podważaniem na podstawie prowadzenia firmy przez męża... jedyne co mi przychodzi do głowy to czy może profil działalności nie jest taki sam, że mogą pomyśleć, że to mąż pracuje tylko faktury wystawia z firmy żony? No nic kompletnie innego nie przychodzi mi do głowy, trudno nadążyć za logiką ZUSu.
    Postanowiłam, że dla dobra mojego i maleństwa nie będę nic sprawdzać póki co na PUE, poczekam spokojnie 30 dni i zobaczę co mi wymyślą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 15:38

• ceska Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ceska dzis masz dzien milionera;)
    A tam gdzie te milioooony :D
    To chyba w totka musialabym zagrac :D

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Ktos pytal o ktorej kasa na koncie w dniu wyplaty, o 12 miałam :)
    Ja pytałam! Czekam na nią jutro ;p

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • rah Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    A tam gdzie te milioooony :D
    To chyba w totka musialabym zagrac :D
    Ja z pierwszej wypłaty musze 9 tysi oddać;p takze w sumie to dobrze, ze sie grzebali bo teraz za jednym razem wiecej dostanę ;)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ