Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
barteksiedlce - to ich przełączanie jest genialne... nawet gadaliśmy dzisiaj z tą samą konsultantką .
Dowiedz się dokładnie o sprawę w tej Inspekcji Pracy, bo nie ma co ryzykować.
Dziewczyny, a kiedy wraca się do składek preferencyjnych? Jak już jest przyznane L4 lub macierzyński? Bo w sumie chyba nie ma różnicy, skoro opłaca się tylko składkę chorobową przez czas świadczeń? Czy jak to wygląda?
-
Miu95 - miesiąc, w którym rozpoczęło się chorobowe nie jest brany do podstawy zasiłku chorobowego. Zapłaciłam więc za pełny miesiąc od najniższej podstawy. Za pełny miesiąc dlatego, że nie mam jeszcze decyzji a propos zasiłku.
Zuz_anna - decyzji co do przyznania zasiłku jak dotąd nie wydano. Poszłam na chorobowe w pierwszych dniach lipca. Nie było kontroli, ani pism z pytaniami o działalność. Mają czas na wydanie decyzji do 1 września, więc mam cichą nadzieję, że już niedługo to potrwa. -
nick nieaktualny
-
Miu95 wrote:Zaraz nie wyrobię.
Jak to jest z kodami ubezpieczeń? Od początku mam wpisany kod 0507 czyli z tego co wygrzebałam są to składki preferencyjne. Kiedy podnosiłam podstawę babka też kazała mi ten kod podać... kiedy składałam DRA z wyższymi składkami 2x za każdym razem prosiłam o sprawdzenie dokumentów i czy wszystko ok jest.
Teraz widzę, że powinnam mieć inny kod ubezpieczenia przy wyższych składkach? (Składka ok 1300zł, czyli lekko większa niż "normalna"). Czy ten kod zmienia się dop po 2 latach prowadzenia działalności?
Znowu chce mi się ryczeć... płacę za ogarnianie tych dokumentów i jak nie księgowa to baba co się doradztwem zusowym zajmuje coś spier******* ;((((((((((((
-
nick nieaktualnyolkaa90 wrote:Podlegamy pod ten sam ZUS, tylko ja bezpośrednio bo jestem właśnie z Rybnika... nie rozumiem podważania na podstawie firmy męża... ciekawe co u mnie wymyślą...
Informacja dla dziewczyn, które nie mają zakładki "świadczeniobiorca" - nie trzeba nigdzie dzwonić, ja przez PUE wysłałam pytanie w jaki sposób to uaktywnić i sami włączyli. Zakładka "zasiłki" u mnie całkowicie pusta
A od kiedy jestes na l4? Ja od 8.07 mam decyzje pozytywna ale okienko data wyplaty i kwota nadal pusta -
Wlasnie dostałam oficjalne pismo ze wszczęte dochodzenie zostało umorzone bo dostarczyłam wyjaśnienia itp. Czyli u mnie decyzje pozytywna tez oznajmiają pisemnie. List polecony na adres siedziby firmy.
polkosia, akira, ceska, FasUla, Mala_Czarna_89, Molcia, MeAmerie lubią tę wiadomość
-
akira wrote:rah - gratuluję jaki czas uplynał od 1. dnia 1. zwolnienia?
akira, ceska lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pchelkaa wrote:A od kiedy jestes na l4? Ja od 8.07 mam decyzje pozytywna ale okienko data wyplaty i kwota nadal pusta
doczytałam, że nie miałaś kontroli.
Nie daje mi spokoju ta sprawa madzi z podważaniem na podstawie prowadzenia firmy przez męża... jedyne co mi przychodzi do głowy to czy może profil działalności nie jest taki sam, że mogą pomyśleć, że to mąż pracuje tylko faktury wystawia z firmy żony? No nic kompletnie innego nie przychodzi mi do głowy, trudno nadążyć za logiką ZUSu.
Postanowiłam, że dla dobra mojego i maleństwa nie będę nic sprawdzać póki co na PUE, poczekam spokojnie 30 dni i zobaczę co mi wymyślą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 15:38
-
ceska wrote:A tam gdzie te milioooony
To chyba w totka musialabym zagrac