X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    NO WŁASNIE TEZ JESTEM CIEKAWA , CZY TO ZNACZY ZE OD STYCZNIA NIE TRZEBA BEDZIE PŁACIĆ JUZ TYCH 279 ZŁOTYCH Z GROSZAMI ?

Tak obiecywało MPiPS na spotkaniu z koleżankami, ale pewne będzie to dopiero wtedy, kiedy ustawa wejdzie w życie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna zatrudniona jestem w firmie 5 lat. Umowa została zmieniona z etatu na 3/4 etatu w ciąży,przeszłam na składki z działalności, gdzie opłaciłam wysokie składki - działalność prowadzę 3 lata. Dostałam zawiadomienie od ZUS o prowadzonym postępowaniu w sprawie zatrudnienia mnie na podstawie umowy o pracę. Czy któraś z Was miała taką sytuację albo gdzieś słyszała czy ZUS może mi nie wypłacić zasiłku macierzyńskiego z działalności? Bo z umowy o pracę to otrzymałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Długo się zbierałam, żeby tu w ogóle zajrzeć... taka jestem wściekła i tak się źle czuję przez ten ZUS, że już nawet nie mam ochoty brać w tym wszystkim udziału. Jak wiecie byłam tydzień temu po otrzymaniu pisma, że mam prawo do wglądu i wypowiedzenia zastrzeżeń co do dokumentacji, jaką zebrali obejrzeć te dokumenty. (ciężko mi do tego wracać, bo przez nastepne trzy dni odchorowywałam tą wizytę nie śpiąc, mając za przeproszeniem sraczkę i mdlejąc z nerwów). No, ale od początku... Poszliśmy z mężem, zawołano babkę, która zajmuje się tą sprawą (swoją drogą to już chyba trzecia babka, pierwsza ode mnie z miasta- ta fajna, potem Rybnik- jakaś inna, teraz znów moje miasto- zaś jakaś inna) pokazała nam dokumenty i powiedziała,że jest w nich tylko to, co ja im dostarczyłam. Przewertowałam więc tylko nie patrząc dokładnie co tam jest i powiedziałam, że myślałam, że jest tam coś więcej, że może jakieś sprawozdanie od nich, albo jakieś dołożone dokumenty a ona grzecznie powiedziała, że nie i że to jest rutynowe działanie, i że zawsze wysyłają takie pismo. I wyszliśmy... Jak wyszliśmy to mąż mi powiedział, że widział tam dokument dotyczący jego- że też ma firmę. Ja tego nie widziałam, mąż przy niej nie zwrócił uwagi na to, bo był w szoku. Pojechaliśmy do domu cali w nerwach i stwierdziliśmy, że musimy tam jechać raz jeszcze, żeby powiedzieć o swoich zastrzeżeniach (dlaczego jako dowód w mojej sprawie jest przedstawiony dokument, że mój mąż ma firmę? przecież nie jest to zabronione). Pojechaliśmy, Pani znów przyszła z dokumentami, ale tym razem już miła nie była (widać, że była wkurzona, że nie udało jej się nas spławić tą gadką, że są tam tylko MOJE dokumenty) i zaczęła od razu spisywać jakąś notatkę na kartce. Przejrzałam tym razem WSZYSTKIE dokumenty. I byłam przerażona, bo podważyli nawet umowę wynajmu lokalu, bo zauważyli, że pesel babki, która nam to wynajmuje jest błedny (nie miał jednej cyferki)- pani, która nam wynajmuje ma ponad 80 lat- więc takie rzeczy się zdarzają w tym wieku. Oczywiście pani inspektor (pomimo moich praw wypowiedzenia się co do dokumentacji i wypowiedzenia zastrzezen) nie pozwolila mi wypowiedziec swojego zdania na ten temat. Jak mąż zapytał co jego firma ma do decyzji w mojej sprawie nie pozwoliła mu się odzywać(chociaż jest moim pełnomocnikiem), tylko powiedziała, że jesteśmy małżeństwem i to ma zasadniczy wpływ na decyzję. Zatrudniłam w firmie mojego brata, tak jak niektóre z Was mówiły,że dobrze jest zatrudnić kogoś z rodziny( według prawa można zatrudnić w firmie osobę z która nie prowadze gospodarstwa domowego). Na wszystkich dokemntach bylo podkreslone nazwisko mojego brata, jego adres, gdzie dopisane bylo(to samo miejsce zamieszkanie- co moje). Jak powiedzielismy, ze nie jest to samo, bo ja NIE MIESZKAM z moim bratem a on mieszka w zupelnie innym miescie to pani powiedziala -"ale mieszkala kiedys pani" i nie pozwolila nam sie do tego odniesc. Zmanipulowała nas okropnie! bo na sam koniec (widzac to,ze sie zle czuje- bylo mi slabo) kazala podpisac mi zaswiadczenie,ze nie wnosze zadnych zastrzezen do tej dokumentacji!! Dopiero nastepnego dnia jak juz ochlonelismy troche zrozumielismy co sie stalo i co ta kobieta z nami zrobila. Nie pozwolila nam sie odniesc do tego wszystkiego, po czym zarzadala, zebym podpisala,ze nie mam zastrzezen!!! Zareagowalismy od razu i napisalismy pismo odnosnie moich zastrzezen co do tej dokemntacji i wyjasnilismy w nim,ze nie zostalo nam dane wypowiedziec sie przy tej pani. Napisalimy w nim tez, ze nie moga podjac decyzji w oparci o to,ze moj maz tez ma firme a zatrudniam swojego brata. Przeciez firma nadal dziala! Dalismy dane osob ktore moga potwierdzic,ze firma funkcjonuje i nie jest fikcyjna oraz,ze jest to przeciwko rodzinie i malzenstwu- dlaczego? bo argument pani inspektor na pytanie dlaczego jest tam dokument mojego meza odpowiedziala-ze jest to wazne bo jest moim mezem swiadczy o tym,ze gdyby NIE BYŁ moim meżem to byloby wszystko w porzadku, bo gdyby byl tylko moim partnerem to tego dokumentu by tam nie blo, bo by do niego nie doszli i nie mogliby opierac swojej decyzji na tej podstawie. Wiem, że decyzja na podstawie tego dokumentu bylaby negatywna, poniewaz pani inspektor nam to zasugerowala kpiac z nas i smiejac sie prosto w oczy. To tyle.. jestem zazenowana tym, jak sa traktowane kobiety w ciazy przez ta instytucje i przykro mi,ze z gory podchodza do tego tak,ze nie badaja czy Ci sie nalezy zasilek, tylko co zrobic, co znalezc by Ci go nie dac... Bedę walczyc. Jak po naszym pismie decyzja bedzie odmowna to wykaze zaswiaczenia od lekarza do jakiego stanu mnie doprowadzili, i ze narazili na stres moje dziecko. Bede walczyc

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje Madziu:( najważniejsze żebyś sie juz nie stresowała...

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, rany, jakie nerwy... Nie wiem tylko, dlaczego fakt, że mąż też prowadzi firmę, działa na niekorzyść? Przecież to częsta sprawa, że oboje małżonkowie mają działalności, o co chodzi?

polkosia lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• kaatka Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie rozumiem, o co chodzi z firmą męża? czego to niby dowodzi?

polkosia lubi tę wiadomość

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, tego się nie dowiedziałam. Jak zapytalam, dostałam odpowiedź: "dowie się pani wszystkiego w decyzji." Potraktowano nas okropnie. Zero prawa głosu. Cynizm tej kobiety mnie przeraża. A mówiąc o tym, że brat mieszka w miejscu gdzie ja mieszkałam wcześniej zachowywała się, jakby nagrodę za to, że do tego doszła miała dostać, bo z takim tryumfem to powiedziała... szkoda słów.

Ja się odcinam na jakiś czas od tego tematu, bo śni mi się to wszystko po nocach i żyć normalnie nie potrafię. Odezwę się jak mi przejdzie, albo jak już dostanę tą odmowną decyzję.

Pozdrawiam Was i życzę powodzenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2015, 14:27

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, nie denerwuj się, póki nie ma decyzji to wszystko jest ok :) Wydaje mi się, że oni muszą zrobić jakiś śledztwo po prostu, a większość tych rzeczy i tak nie ma znaczenia dla decyzji, jak ta firma męża np.
    Będzie dobrze :)

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rety, ale chamstwo! Mój mąż też prowadzi firmę, zatrudniłam go jako osobę współpracującą i logiczne, że ze mną mieszka, więc o co im chodzi? A może wystawiałaś mu (albo on Tobie) jakieś FV i o to poszło?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia chcieli sie dopieprzyc i sie dopieprzyli...
    Zlodzieje

oar8skjod4lwslof.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Sue czytam to 5 czy 6 raz :D
    Ksiegowa chciala zebys wypadka z chorobowego juz 1.05.2015 ( by byla przerwa ta 31 dniowa) dlatego chciala zebys zaplacila skladke po terminie.
    Teraz musisz sie dowiedziec czy napewno wypadlas i co to jest za niedoplata czy nie jest to za chorobowe od (01.05-31-05)
    Czy za te 4 dni co pomniejszylas.
    O ile dobrze rozumie.

Wypadłam na bank. niedopłata jest za 4 dni. tak mowi tez babka w Zusie i twierdzi tez ze powinnam zapłacic za cały miesiac bez odliczania 4 dni.
    Pytanie czy jezeli jestem na tym kodzie najwyzszym teraz to mam na pierwszym l4 płacić i składkę zdrowotną i społeczną od tych najwyzszych składek czy od preferencyjnych czy najniższy normalny zus, bo juz sie pogubiłam :)

ckaicsqvntdeeclt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba najniższy normalny ZUS

• rah Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska Ry masz wypłatę na 20.08? Ciekawa jestem czy będziesz miała tego samego dnia, czy tego dnia "wypuszcza" z zusu a u Ciebie bedzie w piatek.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah, ja miałam wcześniej tego samego dnia, wypuścili chyba z rana i po południu doszło.

rah lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na 20 za czerwiec lipiec a za od 3 - 17 sierpnia mam 27 sierpnia

rah lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 wrote:
    Wypadłam na bank. niedopłata jest za 4 dni. tak mowi tez babka w Zusie i twierdzi tez ze powinnam zapłacic za cały miesiac bez odliczania 4 dni.
    Pytanie czy jezeli jestem na tym kodzie najwyzszym teraz to mam na pierwszym l4 płacić i składkę zdrowotną i społeczną od tych najwyzszych składek czy od preferencyjnych czy najniższy normalny zus, bo juz sie pogubiłam :)
    Ogolnie dziewczyny tutaj placily najnizszy ale nie preferencyjny ten cos 1100 zl

oar8skjod4lwslof.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, ale to się płaci potem całe l4 i macierzyński? koło 1100zł? strasznie duzoo

ckaicsqvntdeeclt.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie to tylko placisz gdy przed terminem platnosci nie masz decyzji o przyznaniu zasilku, pozniej juz tylko skladke zdrowotna 279 zl z groszami.
    Od kiedy jesttes na l4 ?

oar8skjod4lwslof.png
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    minionka wrote:
    Zuz_anna zatrudniona jestem w firmie 5 lat. Umowa została zmieniona z etatu na 3/4 etatu w ciąży,przeszłam na składki z działalności, gdzie opłaciłam wysokie składki - działalność prowadzę 3 lata. Dostałam zawiadomienie od ZUS o prowadzonym postępowaniu w sprawie zatrudnienia mnie na podstawie umowy o pracę. Czy któraś z Was miała taką sytuację albo gdzieś słyszała czy ZUS może mi nie wypłacić zasiłku macierzyńskiego z działalności? Bo z umowy o pracę to otrzymałam.

Moja żona jest zatrudniona na 3/8 etatu w szkole, działalność prowadzi od roku, do składek chorobowych zarejestrowaliśmy się od sierpnia, opłacimy jedną wysoką składkę we wrześniu i będziemy liczyć że to wystarczy do wysokiego chorobowego. Panie w zusie i forumowiczka Mmartaa podpowiadają, że w naszym przypadku jedna wysoka składka wystarczy, mamy tylko nadzieję, że po wejściu nowej ustawy jeśli nie przedłużą VL prawo nie zadziała wstecz i nie przeliczą nam chorobowego po nowemu. Na macierzyński nie liczymy niestety, ale wszystko się okaże, w końcu czasy przedwyborcze to czasy cudów ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli bedzie ciągłość chorobowego to na starych zasadach

‹‹ 158 159 160 161 162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ