Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Zuz_anna szkoda nerwów...
to jest forum , które owszem dotyczy ciąży na dg ale teraz jest tu tylko parę dziewczyn , które tylko bazgrolą......
a kiedy miałas decyzje..
jee!! wypłacili kasę !!
o bosze o bosze kontrola!!
no będzie wyrównianie pewnie ale bedę szaleć kasa kasa hehe
dziewczyny się zbulwersowały bo przerwałaś paru tutaj dyskusję. na podstawowe pytanie , które zada ktoś z zewnatrz juz nie odpowiedzą bo poszły na zwolnienia i mają w du..pie,że forum jest dla wszystkich zamiast jedna z druga przełączyć kanał i porozmawiać we dwie a nie pier.. dolic .
Ja do grupy nalęże ale szczerze mówiąc nie udzielam się i nie pomagam , szczerze?? co to da? ustawa już poszła i dla oka posełki piep..szą , że coś przedłużą bo wybory niedługo... -
Brak słów, Marta, na Twój komentarz!!! Odpisujemy praktycznie wszystkim, ale jak stronę wcześniej jest to samo pytanie z odpowiedzią, to uważam za ignorancję, lenistwo i brak szacunku do innych. Chcecie sie udzielać i wymądrzać to sobie idźcie na FB. Jak pół roku temu potrzebowałam porady w sprawie składek czy zasiłku i zapytałam tam, to mój post został uznany za spam i usunięty. To jest dopiero porażka. Tutaj każda pomaga, a tam nikt! Tylko lincz.
FasUla, ceska, Wredotka, Mala_Czarna_89, Pchelkaa, rah, Miu95 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyNo nie wiem, ja sie duzo tu od dziewczyn dowiedziałam mimo ze maja decyzje i mogły by sie skupić na ciazy i forum sobie juz odpuścić. Tak naprawdę jak komuś zależy to nie bedzie tylko czerpał wiedzy z forum... Bez przesady, każdy za siebie odpowiada i pewnie konsultuje sie z księgowym i prawnikiem. Poza tym chyba fajnie ze ktoś napisze ze ma pozytywna decyzje. Forum to forum a nie wyrocznia i nieomylne zródło informacji.
polkosia, ceska lubią tę wiadomość
-
polkosia wrote:Brak słów, Marta, na Twój komentarz!!! Odpisujemy praktycznie wszystkim, ale jak stronę wcześniej jest to samo pytanie z odpowiedzią, to uważam za ignorancję, lenistwo i brak szacunku do innych. Chcecie sie udzielać i wymądrzać to sobie idźcie na FB. Jak pół roku temu potrzebowałam porady w sprawie składek czy zasiłku i zapytałam tam, to mój post został uznany za spam i usunięty. To jest dopiero porażka. Tutaj każda pomaga, a tam nikt! Tylko lincz.
-
FasUla wrote:No nie wiem, ja sie duzo tu od dziewczyn dowiedziałam mimo ze maja decyzje i mogły by sie skupić na ciazy i forum sobie juz odpuścić. Tak naprawdę jak komuś zależy to nie bedzie tylko czerpał wiedzy z forum... Bez przesady, każdy za siebie odpowiada i pewnie konsultuje sie z księgowym i prawnikiem. Poza tym chyba fajnie ze ktoś napisze ze ma pozytywna decyzje. Forum to forum a nie wyrocznia i nieomylne zródło informacji.
Zgadzam się. Sama tutaj kilka razy o coś pytałam, mimo że nie jestem jeszcze nawet na L4, i zawsze mi dziewczyny miło i konkretnie odpowiadały, szczególnie polkosia która już wtedy miała decyzję.
Zresztą, jest gdzieś obowiązek że konkretna osoba MUSI odpowiedzieć?
Odpowiedź jest dobrowolna.
ceska, rah lubią tę wiadomość
-
PeggyOlsen wrote:Zuz_anna, a Ciebie co ugryzło? Znamy się, że wiesz co robię, a czego nie robię? Jestem w grupie facebooku i działam. Nie Twoja sprawa zresztą - bo moje dziecko i moje konsekwencje.
Wredotka, kogo wprowadzam w błąd pisząc wyraźnie "mam nadzieję, że wydłużą vl do stycznia 2016"? Nigdzie nie napisałam, że wiadomo, że wydłużą. Po prostu wydaje mi się, że wydłużą i tak kalkuluję SWÓJ WŁASNY zasiłek.
Wyluzujcie dziewczyny, bo zamiast sobie pomagać tylko dokładacie inny w takiej samej sytuacji jak wy. Niech każdy odpowiada za siebie i wtedy też pretensje może mieć tylko do siebie.
Peggy, nie atakowałam Cię, po prostu w kółko piszesz o tym wydłużeniu więc zwróciłam na to uwagę. Tyle. Wyluzuj
Forum to forum, kto chce to pomaga, kto nie to milczy. Zachęcać do działań można, nie rozumiem tylko wypominania, że ktoś się udziela, ktoś inny działa, a trzeci nic nie robi. Dajmy spokój, atakowanie siebie nawzajem i tak nic nie zmieni PEACE!
-
Hormony działają
To ja tylko tyle od siebie, że też wiele się tutaj dowiedziałam od dziewczyn. Zresztą nie tylko moje wątpliwości zostały rozwiane.
Dziewczyny, była u mnie dziś kuzynka z terminem na 5 września. Co prawda nie na dg, ale na pracowniczym l4. Była ost u gina i wystawił jej kolejne l4 do 5 września właśnie. Przy czym zaznaczył, że jeśli urodzi po tej dacie, to ma przejść na wcześniejszy macierzyński. O co kaman?? Czy lekarz może o tym decydować? Czy po prostu nie ma zamiaru jej przyjmować na kolejną wizytę (nfz ) tylko po to, by wypisać l4? -
nick nieaktualny
-
Mala czarna kuzynka ma prosciej bo idzie do internisty i bez problemu wypisuje na kolejne dni z kodem B.
A u mnie to siecdowiem bo wyplate dostane moge dostac wczesniej, i teraz czy bede musiala zwracac czy odciagna z macierzynskiego ale to jutro sie upewnie -
ceska wrote:Mala wlasnie ja mam podobny problem tylko dzialajacy w durga strone termin na 6 wrzesnia a l4 do 13 wrzesnia a co jak urodze wczesniej ?
Oni pewnie i tak wypłacą Ci za wrzesień dopiero pod koniec. A jakby miało być tak, że np. urodziń w sierpniu, to pewnie potrącą z macierzyńskiego. Raczej nic nie będziesz musiała oddawać.
Zuzanna, też należę do matek na DG na FB i nie udzielam się, bo tam się nie walczy o to, żeby w przyszłości były zmiany tylko, żeby wydłużyć vl o 12 m-cy. To tylko przesunie problem w czasie. Powinno się walczyć o to, żeby zmienić sposób naliczania zasiłku np. uwzględniając dochód.
Nawet jak tutaj ktoś nie walczy, bo się łapie na stare przepisy, to co? Ile osób na fb walczy a planuje zajść w ciążę np. w 2017 r.?
Jeszcze przypominam sobie pismo pisane na początku, że dowiadując się o ciąży żadna z pań nie mogła płacić 12 wysokich składek, bo tyle nie trwa ciąża i jeszcze, że kobiety planujące a nie będące w ciąży rozpoczęły płacenie wysokich składek. Zwróciłam nawet na to uwagę, bo to doprawdy śmieszne. Szczerze wątpię, że któraś tam z kobiet na FB zaczęła opłacać wysokie składki planując ciążę. Każdemu chodzi o to, żeby zapłacić jak najmniej.
Wiesz dlaczego z 2000 członków grupy tylko garstka się udziela? Bo zdecydowana większość jest w ciąży, źle się czuje, ma nakaz oszczędzania się lub po prostu ma daleko np. do Wawy. Może dowiedz się, kto z grupy dopiero planuje ciążę i niech te osoby się bardziej zmobilizują?
Zuzanna sama napisać, że raczej w ciążę nie zachodzi się dla kasy tylko dla dziecka. A ja ciągle widziałam na fb wpisy, że ktoś rezygnuje z posiadania dzieci, bo taka polityka państwa. To co najmniej śmieszne było!Edytaf5 -
FasUla wrote:Polkosia i mozna takie długie l4 wystawiać? Bo tez rożne były opinie... Czyli np l4 na pełen miesiąc powinno przejść bez problemu?
FasUla lubi tę wiadomość
-
edytaf5 wrote:Polkosia, nie znam terminów Twoich, więc tutaj nie bardzo mam jak się wypowiedzieć.
Co do przeoczenia. Tak czy tak, Ceska chyba ma prawo ubiegać się o odsetki.ceska, polkosia lubią tę wiadomość
-
Angelaa wrote:dziewczyny ktore juz pobieraja zasiłek , mam pytanie bo zawsze dzien przed upływem chorobowego była wypłata chorobowego czyli l4 do 30.07 wypłata 29,07 , a teraz l4 mam do 21.08 a date wypłaty na 27.08 , czy mam sie martwić?
-
nick nieaktualny
-
Zuz_anna wrote:Dołączyłam niedawno a napisałam już więcej postów (także informacji jeśli coś wiedziałam a akurat dany temat był poruszany) niż niejedna tutaj;) Nie przesadzaj.
Niestety/ stety z praktyki jeszcze nic nie wiem, bo nie przeszłam wojny z Zusem;)
Moje pytanie dotyczyło głównie tego, czy przy dg trzeba zanieść zaświadczenie od lekarza, bo na to odpowiedzi nie znalazłam nigdzie.I nie rzucałam się,że nikt nie odpowiada. Po prostu któraś z dziewczyn oburzyła się,że ktoś po raz setny zadaje to samo pytanie zamiast poczytać kilka stron wstecz, a ja napisałam,że na moje pytanie nie było tu odpowiedzi. -
Edyta a mi sie wlasnie zdaje ze jak wyplaca wczesniej, to kaza zwrocic cos gdzies mi sie obilo o uszy ze nie laczy sie l4 z macierzynskim czy cos takiego- to musze sie dowiedziec doporzadku.
Ale jezeli np. Wyplacili by juz po porodzie to wiem ze ucinaja kase za l4 do dnia przed porodem -
rah wrote:Chyba ja"oburzyłam sie" bo odpowiedz była chwile wczesniej. Do zusu zanosisz zwolnieniem nic wiecej. Jedna z dziewczynzostala poproszona o dokumentacje medyczna od lekarza, ale była to wyjątkowa sytuacja i wszystkiedziewczyny tu dziwiłyśmy.
Jeszcze druk z-3b.
Ceska, to faktycznie lepiej się dowiedz. Ja w poprzedniej ciąży byłam na etatcie i firma powyżej 20 pracowników, więc oni sami mi wypłacali.
Rah, racja. Wypłacają chyba po literkach nazwiska w konkretne dni.
Minionka, a co chcesz wiedzieć? Chyba nie ma tu teraz nikogo w takiej sytuacji.rah lubi tę wiadomość
Edytaf5