X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, szał pieniędzy Ci się chyba udzielił :D

FasUla, ceska lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna szkoda nerwów...
    to jest forum , które owszem dotyczy ciąży na dg ale teraz jest tu tylko parę dziewczyn , które tylko bazgrolą......
    a kiedy miałas decyzje..
    jee!! wypłacili kasę !!
    o bosze o bosze kontrola!!
    no będzie wyrównianie pewnie ale bedę szaleć kasa kasa hehe
    dziewczyny się zbulwersowały bo przerwałaś paru tutaj dyskusję. na podstawowe pytanie , które zada ktoś z zewnatrz juz nie odpowiedzą bo poszły na zwolnienia i mają w du..pie,że forum jest dla wszystkich zamiast jedna z druga przełączyć kanał i porozmawiać we dwie a nie pier.. dolic .
    Ja do grupy nalęże ale szczerze mówiąc nie udzielam się i nie pomagam , szczerze?? co to da? ustawa już poszła i dla oka posełki piep..szą , że coś przedłużą bo wybory niedługo...

3i49io4pumnm9gni.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brak słów, Marta, na Twój komentarz!!! Odpisujemy praktycznie wszystkim, ale jak stronę wcześniej jest to samo pytanie z odpowiedzią, to uważam za ignorancję, lenistwo i brak szacunku do innych. Chcecie sie udzielać i wymądrzać to sobie idźcie na FB. Jak pół roku temu potrzebowałam porady w sprawie składek czy zasiłku i zapytałam tam, to mój post został uznany za spam i usunięty. To jest dopiero porażka. Tutaj każda pomaga, a tam nikt! Tylko lincz.

FasUla, ceska, Wredotka, Mala_Czarna_89, Pchelkaa, rah, Miu95 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem, ja sie duzo tu od dziewczyn dowiedziałam mimo ze maja decyzje i mogły by sie skupić na ciazy i forum sobie juz odpuścić. Tak naprawdę jak komuś zależy to nie bedzie tylko czerpał wiedzy z forum... Bez przesady, każdy za siebie odpowiada i pewnie konsultuje sie z księgowym i prawnikiem. Poza tym chyba fajnie ze ktoś napisze ze ma pozytywna decyzje. Forum to forum a nie wyrocznia i nieomylne zródło informacji.

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Brak słów, Marta, na Twój komentarz!!! Odpisujemy praktycznie wszystkim, ale jak stronę wcześniej jest to samo pytanie z odpowiedzią, to uważam za ignorancję, lenistwo i brak szacunku do innych. Chcecie sie udzielać i wymądrzać to sobie idźcie na FB. Jak pół roku temu potrzebowałam porady w sprawie składek czy zasiłku i zapytałam tam, to mój post został uznany za spam i usunięty. To jest dopiero porażka. Tutaj każda pomaga, a tam nikt! Tylko lincz.
    Ale grupa dziala od maja;) i jej zalozenia sa jasno okreslone,tak jak tego watku. Tam nie mozna zadawac pytan, a tu politykowac. Czaje;)

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    No nie wiem, ja sie duzo tu od dziewczyn dowiedziałam mimo ze maja decyzje i mogły by sie skupić na ciazy i forum sobie juz odpuścić. Tak naprawdę jak komuś zależy to nie bedzie tylko czerpał wiedzy z forum... Bez przesady, każdy za siebie odpowiada i pewnie konsultuje sie z księgowym i prawnikiem. Poza tym chyba fajnie ze ktoś napisze ze ma pozytywna decyzje. Forum to forum a nie wyrocznia i nieomylne zródło informacji.

Zgadzam się. Sama tutaj kilka razy o coś pytałam, mimo że nie jestem jeszcze nawet na L4, i zawsze mi dziewczyny miło i konkretnie odpowiadały, szczególnie polkosia która już wtedy miała decyzję.
    Zresztą, jest gdzieś obowiązek że konkretna osoba MUSI odpowiedzieć?
    Odpowiedź jest dobrowolna.

ceska, rah lubią tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Zuz_anna, a Ciebie co ugryzło? Znamy się, że wiesz co robię, a czego nie robię? Jestem w grupie facebooku i działam. Nie Twoja sprawa zresztą - bo moje dziecko i moje konsekwencje.

Wredotka, kogo wprowadzam w błąd pisząc wyraźnie "mam nadzieję, że wydłużą vl do stycznia 2016"? Nigdzie nie napisałam, że wiadomo, że wydłużą. Po prostu wydaje mi się, że wydłużą i tak kalkuluję SWÓJ WŁASNY zasiłek.

Wyluzujcie dziewczyny, bo zamiast sobie pomagać tylko dokładacie inny w takiej samej sytuacji jak wy. Niech każdy odpowiada za siebie i wtedy też pretensje może mieć tylko do siebie.

Peggy, nie atakowałam Cię, po prostu w kółko piszesz o tym wydłużeniu więc zwróciłam na to uwagę. Tyle. Wyluzuj :P

Forum to forum, kto chce to pomaga, kto nie to milczy. Zachęcać do działań można, nie rozumiem tylko wypominania, że ktoś się udziela, ktoś inny działa, a trzeci nic nie robi. Dajmy spokój, atakowanie siebie nawzajem i tak nic nie zmieni :) PEACE!

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hormony działają :D
    To ja tylko tyle od siebie, że też wiele się tutaj dowiedziałam od dziewczyn. Zresztą nie tylko moje wątpliwości zostały rozwiane.

Dziewczyny, była u mnie dziś kuzynka z terminem na 5 września. Co prawda nie na dg, ale na pracowniczym l4. Była ost u gina i wystawił jej kolejne l4 do 5 września właśnie. Przy czym zaznaczył, że jeśli urodzi po tej dacie, to ma przejść na wcześniejszy macierzyński. O co kaman?? Czy lekarz może o tym decydować? Czy po prostu nie ma zamiaru jej przyjmować na kolejną wizytę (nfz ;) ) tylko po to, by wypisać l4?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala wlasnie ja mam podobny problem tylko dzialajacy w durga strone termin na 6 wrzesnia a l4 do 13 wrzesnia a co jak urodze wczesniej :D ?

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno pod koniec gdzieś od 38 tc lekarze nie chcą dawać l4 tylko macierzyński ale mysle ze trzeba swojego zapytać, natomiast tez słyszałam o takich niuansach.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska dobre pytanie :) fajnie jakby pojawiła się jakaś mama która już pobiera macierzyński.

Fasula nie przekonuje mnie "nie chcą dawać", to jest kupa kasy :P

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala czarna kuzynka ma prosciej bo idzie do internisty i bez problemu wypisuje na kolejne dni z kodem B.
    A u mnie to siecdowiem bo wyplate dostane moge dostac wczesniej, i teraz czy bede musiala zwracac czy odciagna z macierzynskiego ale to jutro sie upewnie :)

oar8skjod4lwslof.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Mala wlasnie ja mam podobny problem tylko dzialajacy w durga strone termin na 6 wrzesnia a l4 do 13 wrzesnia a co jak urodze wczesniej :D ?

Oni pewnie i tak wypłacą Ci za wrzesień dopiero pod koniec. A jakby miało być tak, że np. urodziń w sierpniu, to pewnie potrącą z macierzyńskiego. Raczej nic nie będziesz musiała oddawać.

Zuzanna, też należę do matek na DG na FB i nie udzielam się, bo tam się nie walczy o to, żeby w przyszłości były zmiany tylko, żeby wydłużyć vl o 12 m-cy. To tylko przesunie problem w czasie. Powinno się walczyć o to, żeby zmienić sposób naliczania zasiłku np. uwzględniając dochód.
    Nawet jak tutaj ktoś nie walczy, bo się łapie na stare przepisy, to co? Ile osób na fb walczy a planuje zajść w ciążę np. w 2017 r.?
    Jeszcze przypominam sobie pismo pisane na początku, że dowiadując się o ciąży żadna z pań nie mogła płacić 12 wysokich składek, bo tyle nie trwa ciąża i jeszcze, że kobiety planujące a nie będące w ciąży rozpoczęły płacenie wysokich składek. Zwróciłam nawet na to uwagę, bo to doprawdy śmieszne. Szczerze wątpię, że któraś tam z kobiet na FB zaczęła opłacać wysokie składki planując ciążę. Każdemu chodzi o to, żeby zapłacić jak najmniej.
    Wiesz dlaczego z 2000 członków grupy tylko garstka się udziela? Bo zdecydowana większość jest w ciąży, źle się czuje, ma nakaz oszczędzania się lub po prostu ma daleko np. do Wawy. Może dowiedz się, kto z grupy dopiero planuje ciążę i niech te osoby się bardziej zmobilizują?
    Zuzanna sama napisać, że raczej w ciążę nie zachodzi się dla kasy tylko dla dziecka. A ja ciągle widziałam na fb wpisy, że ktoś rezygnuje z posiadania dzieci, bo taka polityka państwa. To co najmniej śmieszne było!

Edytaf5
  • rah Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Polkosia i mozna takie długie l4 wystawiać? Bo tez rożne były opinie... Czyli np l4 na pełen miesiąc powinno przejść bez problemu?
    Moje zwolnienie było na 4 tygodnie, kolejne na 5 tyg. I oba są ok.

FasUla lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Polkosia, nie znam terminów Twoich, więc tutaj nie bardzo mam jak się wypowiedzieć.

Co do przeoczenia. Tak czy tak, Ceska chyba ma prawo ubiegać się o odsetki.
    Moja koleżanka ubiegała sie o odsetki to az żal zachodu. Wyszło jej chyba ze 20zl....

ceska, polkosia lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    dziewczyny ktore juz pobieraja zasiłek , mam pytanie bo zawsze dzien przed upływem chorobowego była wypłata chorobowego czyli l4 do 30.07 wypłata 29,07 , a teraz l4 mam do 21.08 a date wypłaty na 27.08 , czy mam sie martwić?
    To o czym piszesz to przypadek. ZUS ma konkretne dni na dokonywanie przelewów i hurtem wypłacają kase dla wszystkich. Data wypłaty jest po prostu najbliższa tych 30 dni kiedy to powinnaś dostac kase.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello.
    Od niedawna śledzę forum. I mam pyt: Czy któraś z Was jest zatrudniona, a także prowadzi własną działalność gospodarczą?

• rah Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Dołączyłam niedawno a napisałam już więcej postów (także informacji jeśli coś wiedziałam a akurat dany temat był poruszany) niż niejedna tutaj;) Nie przesadzaj.
    Niestety/ stety z praktyki jeszcze nic nie wiem, bo nie przeszłam wojny z Zusem;)

Moje pytanie dotyczyło głównie tego, czy przy dg trzeba zanieść zaświadczenie od lekarza, bo na to odpowiedzi nie znalazłam nigdzie.I nie rzucałam się,że nikt nie odpowiada. Po prostu któraś z dziewczyn oburzyła się,że ktoś po raz setny zadaje to samo pytanie zamiast poczytać kilka stron wstecz, a ja napisałam,że na moje pytanie nie było tu odpowiedzi.
    Chyba ja"oburzyłam sie" bo odpowiedz była chwile wczesniej. Do zusu zanosisz zwolnieniem nic wiecej. Jedna z dziewczynzostala poproszona o dokumentacje medyczna od lekarza, ale była to wyjątkowa sytuacja i wszystkiedziewczyny tu dziwiłyśmy.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta a mi sie wlasnie zdaje ze jak wyplaca wczesniej, to kaza zwrocic cos gdzies mi sie obilo o uszy ze nie laczy sie l4 z macierzynskim czy cos takiego- to musze sie dowiedziec doporzadku.
    Ale jezeli np. Wyplacili by juz po porodzie to wiem ze ucinaja kase za l4 do dnia przed porodem

oar8skjod4lwslof.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Chyba ja"oburzyłam sie" bo odpowiedz była chwile wczesniej. Do zusu zanosisz zwolnieniem nic wiecej. Jedna z dziewczynzostala poproszona o dokumentacje medyczna od lekarza, ale była to wyjątkowa sytuacja i wszystkiedziewczyny tu dziwiłyśmy.

Jeszcze druk z-3b.

Ceska, to faktycznie lepiej się dowiedz. Ja w poprzedniej ciąży byłam na etatcie i firma powyżej 20 pracowników, więc oni sami mi wypłacali.

Rah, racja. Wypłacają chyba po literkach nazwiska w konkretne dni.

Minionka, a co chcesz wiedzieć? Chyba nie ma tu teraz nikogo w takiej sytuacji.

rah lubi tę wiadomość

Edytaf5
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ