X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynyki teraz tak dostalam l4 od 17.08 do 13.09 eiem ze porod bede miala w okolicach 2-4 wrzesnia czyli jak wyplaca kase przed porodem to musze im zwrocic te pieniazki ? Bo bez sensu brac mi macierzynski wczesniej

oar8skjod4lwslof.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Ppatison, głowa do góry, myślę że wydłużą vl co najmniej do stycznia, więc i Ty na spokojnie się załapiesz na stare zasady :)

FasUla, to robimy dokładnie tam samo :) Daj znać jak Ci poszło wszystko w ZUSie, przetrzesz mi szlaki :)

Ech denerwuje mnie trochę jak ciągle piszesz,że masz nadzieję,że przedłużą itp...
    Jesteś z Warszawy, a z tego co piszesz-nie działasz nic z Matkami na DG,żeby chociaż to zrobić.
    2 września jest marsz wózkowy, zapraszamy.

Dziewczyny zamiast czekać z założonymi rękami, przyłączcie się i pomóżcie! To też w Waszym interesie!

• akira Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się wybieram na marsz 2 wrzesnia. To ze ktos o tym nie pisze, to nie zaczy ze nie działa i nie chce pomoc :-)

rah lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    ja się wybieram na marsz 2 wrzesnia. To ze ktos o tym nie pisze, to nie zaczy ze nie działa i nie chce pomoc :-)

Ale nie pisałam personalnie do Ciebie, a do Peggy;)
    Cieszę się,że działasz:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2015, 15:45

• polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Ech denerwuje mnie trochę jak ciągle piszesz,że masz nadzieję,że przedłużą itp...
    Jesteś z Warszawy, a z tego co piszesz-nie działasz nic z Matkami na DG,żeby chociaż to zrobić.
    2 września jest marsz wózkowy, zapraszamy.

Dziewczyny zamiast czekać z założonymi rękami, przyłączcie się i pomóżcie! To też w Waszym interesie!

A mnie denerwuje, że pewne laski mają żal do reszty, że nic nie robią. A Ty co robisz, jeśli można wiedzieć? Myślisz, że jeżdżeniem z pustym wózkiem coś zdziałasz? Dobre...

Bez obrazy, ale praktycznie nic nie możemy, a większość z nas nie jest z Warszawy. Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby majtać mój nowy wózek np.: przez pół Polski, w 34 tc, żeby w 30 stopniowym upale porobić z siebie histeryczkę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2015, 16:01

Wredotka, ceska, rah lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, gdybyś chciała napisać, że ja to jestem taka mądra, bo się załapuję na chorobowy i macierzyński na starych zasadach... Jak zaszłam w ciążę w styczniu, to już były informacje, że nowa ustawa wchodzi 1 lipca w życie i nikt nic nie wiedział - też ryzykowałam. Nie miałam żadnej pewności, że się załapię na cokolwiek.

ceska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna - dołączyłaś niedawno do tego wątku i od początku masz pretensje. Że na pytania nie odpowiadamy, że nic nie robimy...a propos, pytanie które zadałaś (co trzeba złożyć w ZUS przy pierwszym L4) wystarczy wklepać w wyszukiwarkę i wyskakuje strona ZUS, z niezbędnymi informacjami. Jak na razie to nic nie pomagasz, tylko atakujesz. Wrzuć na luz :D

Peggy - nic nie jest pewne odnośnie vl więc nie wprowadzajmy w błąd. Na dzień dzisiejszy ustawa wchodzi 1 listopada.

polkosia, rah lubią tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Aha, gdybyś chciała napisać, że ja to jestem taka mądra, bo się załapuję na chorobowy i macierzyński na starych zasadach... Jak zaszłam w ciążę w styczniu, to już były informacje, że nowa ustawa wchodzi 1 lipca w życie i nikt nic nie wiedział - też ryzykowałam. Nie miałam żadnej pewności, że się załapię na cokolwiek.

Wiesz no, raczej w ciążę się zachodzi dla dziecka, a nie dla kasy więc dla mnie to nie jest znaczne ryzyko;)
    A na grupie działa dużo dziewczyn, które nawet nie są w ciąży albo załapią się na stare zasady, no ale myślą przyszłościowo.

Hehe wiedziałam,że wyleje się na mnie fala hejtu za to,że poruszyłam ten temat:) Niepotrzebnie myślałam,że kogoś ruszę do roboty;)

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Zuz_anna - dołączyłaś niedawno do tego wątku i od początku masz pretensje. Że na pytania nie odpowiadamy, że nic nie robimy...a propos, pytanie które zadałaś (co trzeba złożyć w ZUS przy pierwszym L4) wystarczy wklepać w wyszukiwarkę i wyskakuje strona ZUS, z niezbędnymi informacjami. Jak na razie to nic nie pomagasz, tylko atakujesz. Wrzuć na luz :D

Peggy - nic nie jest pewne odnośnie vl więc nie wprowadzajmy w błąd. Na dzień dzisiejszy ustawa wchodzi 1 listopada.

Dołączyłam niedawno a napisałam już więcej postów (także informacji jeśli coś wiedziałam a akurat dany temat był poruszany) niż niejedna tutaj;) Nie przesadzaj.
    Niestety/ stety z praktyki jeszcze nic nie wiem, bo nie przeszłam wojny z Zusem;)

Moje pytanie dotyczyło głównie tego, czy przy dg trzeba zanieść zaświadczenie od lekarza, bo na to odpowiedzi nie znalazłam nigdzie.I nie rzucałam się,że nikt nie odpowiada. Po prostu któraś z dziewczyn oburzyła się,że ktoś po raz setny zadaje to samo pytanie zamiast poczytać kilka stron wstecz, a ja napisałam,że na moje pytanie nie było tu odpowiedzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2015, 17:15

• polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była odpowiedź jakieś 30, a może 50 stron temu, bo m.in. i ja o to pytałam.

OK, działasz, super... Tylko, że my sobie mamy nadzieję na przedłużenie VL i możemy ją przecież mieć i głośno wyrażać... Może bez zbędnych komentarzy, że nic z tym nie robimy, bo to forum to nie jest FB i Matki na DG, gdzie musimy się naganiać na działania. Może nie zauważyłaś, ale my tu raczej rozmawiamy o całej batalii z ZUS, a nie o polityce. Niezależnie kiedy ustawa wejdzie w życie - pomagamy sobie na wzajem w kwestiach papierkowych i nie tylko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2015, 17:22

ceska, Miu95 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie panikujcie z Tym kpir bo oni nie wysokość dochodów sprawdzają tylko czy firma działa, a w jaki inny sposób mają to zrobić jak nie kpir, ja np. Prowadzę działalność bez vatu i nie muszę wystawiać faktur, to są moje dowody wewnętrzne dla mnie samej żeby byl porządek nie musze ich wystawiać, wiec jak mieliby mi spr czy ja jak miałabym udowodnić że ta działalność w ogóle działa? Kpir to w tym przypadku jedyny obowiązujący dowód.
    W kwestii robienia czegokolwiek to każdy powinien robić czy nie robić to na co ma ochotę. Ja np. Nie zamierzam robić nic i wcale nie czuje się jakaś winna, zmienia to zmienia nie to trudno coś i tak dostane i raczej moje dziecko będzie miało co jeść. Każdy ma swoje zdanie i nie każdy musi na sile walczyć o pieniądze.

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

201602111680.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzanna po co te pretensje? Czy jako matki na dg mamy obowiązek walczyć z ustawą? Jak dla mnie jest ona całkiem sluszna. Myśleć przyszłościowo? Stresować swoje dziecko i siebie w imię czego? My z następnym dzieckiem i tak się nie zalapiemy.
    A ryzyko i owszem Polkosia ponosila- jakieś 10tys złotych.

Ceska zalozylas profil i bez wizyty w zusie ci działa?

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Była odpowiedź jakieś 30, a może 50 stron temu, bo m.in. i ja o to pytałam.

OK, działasz, super... Tylko, że my sobie mamy nadzieję na przedłużenie VL i możemy ją przecież mieć i głośno wyrażać... Może bez zbędnych komentarzy, że nic z tym nie robimy, bo to forum to nie jest FB i Matki na DG, gdzie musimy się naganiać na działania. Może nie zauważyłaś, ale my tu raczej rozmawiamy o całej batalii z ZUS, a nie o polityce. Niezależnie kiedy ustawa wejdzie w życie - pomagamy sobie na wzajem w kwestiach papierkowych i nie tylko.

Nie nadrobiłam dalej niż 5 stron wstecz zanim napisałam;) Nie mam fizycznej możliwości znać wszystkich forów i grup fb od deski do deski.
    Mimo wszystko nie przyszłam tu tylko z pytaniem, staram się sama wnieść coś od siebie, cokolwiek co wiem.

Także tak jak pisałam- fajnie,że jest forum i jest potrzebne,na pewno pomaga.Ale to nie zmienia faktu,że przedsiębiorcy w Pl są traktowani źle i jak sami o nic nie powalczymy to mamy pewne,że będzie nam coraz gorzej:/

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Zuzanna po co te pretensje? Czy jako matki na dg mamy obowiązek walczyć z ustawą? Jak dla mnie jest ona całkiem sluszna. Myśleć przyszłościowo? Stresować swoje dziecko i siebie w imię czego? My z następnym dzieckiem i tak się nie zalapiemy.
    A ryzyko i owszem Polkosia ponosila- jakieś 10tys złotych.

Ceska zalozylas profil i bez wizyty w zusie ci działa?

Ale ja np. się nie stresuję;) Bo jak się nie uda nic wywalczyć to przyjmuję to na klatę, już od dawna jestem na to przygotowana. Niestety. A ustawa wnosi wiele absurdów, nie wiem co w niej słusznego;)

Nikt nie każde płacić 10 tys. złotych, równie dobrze można na spokojnie płacić nadal takie składki jak wcześniej i dostać od tego adekwatny zasiłek.

Ja już kończę ten temat, bo wiem,że jeszcze musiałabym odpisywać na duuużo postów a'propos tego co napisałam, ale nie mam na to siły ani czasu. Także ten- zdanie wyraziłam i już mi się nie chce kłócić.Love & peace;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2015, 17:33

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzanna nie gadaj głupot. Dobrze wiemy ze większość kobiet korzysta(ła) z tej luki w prawie i wiadomo z jakich względów.
    Rozumiem ze czas wejścia w życie może się przesunąć i życzę tego mamom które rodzą później. ale nie możesz mieć pretensji do kogoś ze nie uczestniczy w marszu. Tym bardziej ze też jesteśmy w ciąży, często zagrożonej.
    Co w ustawie słusznego? Latanie właśnie tej luki. Która polega na wyciąganiu grubej kasy zgodnie z prawem.ciebie to dziwi ze chcą to zmienić? nie mowie ze nie ma tam wielu absurdów ale ogólne założenie, patrząc z boku, jest jak najbardziej słuszne.
    Jeśli dla ciebie 10tys straty "przyjmiesz na klatę" bez emocji to pozazdrościć. Dla większości z nas byłoby trochę szkoda, tym bardziej ze często są to pożyczone pieniądze.

szkoda miejsca w wątku na takie przepychanki.

ceska lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała wlasnie tak nie wiem jakim cudem poklikalam cos tam na maila dostalam zalogowalam, i patrze zakladka zasilki no to dawaj wchodze i patrzeee jest a woow:D

Ja dlatego przestalam odpisywac bo kilku osoba musialabym pojechac a po co mi stres na sam koniec za duzo juz nerwow stracilam na zus :)

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kobietki a jeszcze takie pytanie: dowiedzialyscie się z pue ze przyznali wam zasiłek, super. A później dostalyscie pismo z ta sama informacja?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala jak decyzja pozytywna to pisma nie ma :D jak negatywna badz kontrola to jest :)

polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna, a Ciebie co ugryzło? Znamy się, że wiesz co robię, a czego nie robię? Jestem w grupie facebooku i działam. Nie Twoja sprawa zresztą - bo moje dziecko i moje konsekwencje.

Wredotka, kogo wprowadzam w błąd pisząc wyraźnie "mam nadzieję, że wydłużą vl do stycznia 2016"? Nigdzie nie napisałam, że wiadomo, że wydłużą. Po prostu wydaje mi się, że wydłużą i tak kalkuluję SWÓJ WŁASNY zasiłek.

Wyluzujcie dziewczyny, bo zamiast sobie pomagać tylko dokładacie inny w takiej samej sytuacji jak wy. Niech każdy odpowiada za siebie i wtedy też pretensje może mieć tylko do siebie.

polkosia lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• ceska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc chodz pomaluj mój świat zaaasilkiem macierzyyńskim niech na niebie stanie tęcza malowana twoją kredką :D
    Więc chodz pomaluj mi zycieeee zasilkuu macierzyyyńskiii :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2015, 19:08

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ