X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Olka, znalazłam, że od 2 maja masz DG i przypomniałam sobie Twoją historię.
    Powiedz, dostarczałaś już dokumenty do ZUS odnośnie kontroli? U Ciebie szybko się tym zajęli. Skąd jesteś?
    Przygotowywałaś w końcu ten biznes plan? Ja nic takiego nie robiłam. Kompletnie nie czułam takiej potrzeby i chyba to nie jest mus przy rozpoczynaniu DG ;) Poza tym skoro DG przynosiła zysk, to serio bez znaczenia dla mnie byłby biznes plan.
    Pismo o wszczęciu postępowania wysłali po 10 dniach od pierwszego L4. Do ZUSu jutro w moim imieniu idzie mąż z racji tego, że mam od lekarza nakaz leżenia. Moja księgowa dzwoniła do ZUSu i otrzymała informacje, że jeśli nie starałam się o dotację na działalność to biznes plan nie jest wymagany. Ogólnie mam wszystko przygotowane, jedyne co to dokumentacji medycznej nie dostałam bo do 25 mój lekarz na urlopie więc mam tylko zaświadczenie, że wtedy to dostarczę - teraz dam wszystko co w domu czyli kartę ciąży, wyniki badań, zaświadczenie od diabetologa o cukrzycy, wypisy ze szpitala itd. Mam wątpliwości czy faktycznie zgodnie z ich "żądaniem" zanosić moją KPiR czy same faktury i raporty dobowe i miesięczne.

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jaja, jednak to prawda, że wystarczy na parę dni się wyrejestrować żeby na starych zasadach policzyli mi L4 z samych wysokich składek :)

Tak jaki pisałam, wg ZUSu mam ciągłość składek od lutego, a w lipcu wyrejestrowałam się na tydzień. Teraz za sierpień, wrzesień i październik zapłacę wysokie składki i zapytałam ZUS które miesiące policzą mi do L4. Odpowiedź:
    Jeżeli po przerwie nie przekraczające 30 dni, przystąpiła Pani do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego (tj. od 30.07.2015r.) i niezdolność do pracy powstałaby w listopadzie 2015, to do podstawy zasiłku zostanie przyjęta średnia ustalona z pełnych miesięcy ubezpieczenia chorobowego, czyli podstawy wykazane na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za m-ce- 08,09,10,/2015r.

Nieźle nieźle :)

FasUla lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy, czyli nawet nie trzy m-ce ale jeden m-c by Ci wystarczył :)

Olka, ja bym zaniosła KPiR, bo tam czarno na białym będzie pokazany Twój zysk. No chyba, że nie wystarczało na pokrycie wysokich składek, to wtedy same faktury bym dała.

Edytaf5
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie :) Tylko wolę mieć więcej tych wysokich składek żeby mi potem do macierzyńskiego policzyli. Tak więc modlę się o wydłużenie vacatio legis chociaż do stycznie 2016 :)

polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Peggy, czyli nawet nie trzy m-ce ale jeden m-c by Ci wystarczył :)

Olka, ja bym zaniosła KPiR, bo tam czarno na białym będzie pokazany Twój zysk. No chyba, że nie wystarczało na pokrycie wysokich składek, to wtedy same faktury bym dała.
    Ja nie opłacałam 3 składek wysokich, tylko jedną w czerwcu jak miałam lepszą sprzedaż - cały przychód w czerwcu przeznaczyłam na składkę i tyle.

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziewczyny oni naprawdę nie mają prawa przyczepiać się do wysokości składek i trzeba uciąć takie rozmowy a nie się tłumaczyć. Powiedzieć, że się oszczędzało na te składki albo że rodzice nam dali i tyle, koniec rozmowy.

polkosia lubi tę wiadomość

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Ale dziewczyny oni naprawdę nie mają prawa przyczepiać się do wysokości składek i trzeba uciąć takie rozmowy a nie się tłumaczyć. Powiedzieć, że się oszczędzało na te składki albo że rodzice nam dali i tyle, koniec rozmowy.
    No tak tylko co mam zrobić w sytuacji jak w piśmie od nich jest informacja żeby dostarczyć KPiR?

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy, ja założyłam DG w ciąży, więc gdybym nie miała odpowiedniego dochodu, to bym nie ryzykowała, że ZUS się doczepi wysokości składek. Dodatkowo mogłam iść od razu na l4, ale wolałam mieć dłużej opłacane składki. Ale ja to bojąca dusza jestem ;)

Edytaf5
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka, to dostarcz, a co to? Jak coś, to mów, że z oszczędności płacisz i tyle.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostarczyć, czemu miałabyś tego nie zrobić?

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyta, Tobie to po prostu zrobią pewnie kontrolę, więc wszystko przetrzepią, ale jedyne czego mogą się przyczepić to fikcyjność firmy, a nie wysokość składek. Pewnie, lepiej żeby jakoś to wyglądało niż ryzykować na całego. Ja mam firmę od ponad 3 lat, więc trochę mniej się boję kontroli i innych takich.

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Peggy, więc Ty możesz trochę przyoszczędzić na składkach i wcześniej iść na l4 :)

Edytaf5
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pismo o ewentualnym wszczęciu kontroli (czy innych problemów), wysyłają zawsze poleconym na adres siedziby firmy? Mieszkam pod adresem firmy. Ale zameldowanie mam u rodziców, u których aktualnie nikt nie przebywa.
    Pamiętam, że chyba Olci88 wysłali zwykłym listem pismo (ale to chyba było na temat tego, że nie zastali jej w domu)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna, a jaki masz adres do korespondencji zgłoszony do ZUS?

Edytaf5
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna, chyba lepiej złożyć druk do ZUS, gdzie podajesz adres do korespondencji i adres zamieszkania. Ja tak właśnie dzisiaj zrobię, bo firmę mam gdzie indziej zarejestrowaną niż mieszkam (i gdzie jestem zameldowana) i nie wiem w sumie nawet do którego ZUSu mam wysłać L4.
    Ten druk nazywa się ZUS ZFA.

FasUla lubi tę wiadomość

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KPiR to księga przychodów i rozchodów. Zastanawiam się właśnie z tego względu, że już w piśmie czepiają się tej jednej podwyższonej składki. Zaczyna denerwować mnie fakt, że sam ZUS utrudnia znalezienie pracy w ciąży bo będąc na rozmowie parę razy usłyszałam, że pracodawca nie zaryzykuje bo będzie miał non stop kontrole z ZUSu za zatrudnienie ciężarnej, to chwytając się jedynej pozostałej opcji czyli zakładając działalność, inwestując w to wszystkie oszczędności, które miałam teraz muszę się ze wszystkiego tłumaczyć jak ostatni złodziej, zbierać zeznania świadków gdzie przy sprzedaży internetowej to prawie niemożliwe. Wiadomo, że jak założyłam działalność liczyłam się z tym, że na początku będzie ciężko bo muszę zainwestować parę tysięcy w towar, opłacić program i koszty związane z aukcjami, biuro rachunkowe, zakupić kasę i mieć z nadwyżką na opłacenie ZUSu, a z tego wszystkiego wynika, że za chwilę jak ZUS będzie chciał to wrócę do sytuacji wyjściowej- bez pracy,bez składek, bez macierzyńskiego i jeszcze na dodatek bez grosza z oszczędności:/ wychodzi na to, że lepiej byłoby założyć działalność usługową i wystawiać lewe paragony "w powietrze" zamiast uczciwie działać i wszystko wykazywać:/

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wykazywałam dochód takich, żebym mogła opłacić wysokie składki. Nie czepiali się. Jak pytałam o to księgowej, to na takie pismo odpowiada się, że wg artykułu takiego i takiego ZUS nie ma prawa o to pytać. I nie powinno się odpisywać skąd się miało kasę...ale to tylko zdanie mojej księgowej, mnie o to nie pytali :) Całą KPiR im dostarczałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2015, 10:25

polkosia lubi tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co jeśli ZUS policzy źle kwotę do wypłaty? Jakieś odwołania piszemy czy od razu do sądu trzeba się wybierać? Powiedzmy, że mimo że powinni policzyć tylko 3 wysokie składki to policzą mi z całego roku, co znacznie obniża kwotę. I co mogę teraz zrobić?

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszędzie podaję mój aktualny adres zamieszkania (tam gdzie zarejestrowana jest firma). Problem polega na tym, że przy drugim l4 ginowi zabrakło bloczków do jego wypisania, miałam sobie podejść je odebrać na następny dzień. No i wpisał z adresem meldunku (adres moich rodziców :/ ).
    Stąd moje pytanie, czy takie ważne pismo mogą wysłać bez poleconego

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam poleconym.

Mala_Czarna_89, ceska lubią tę wiadomość

‹‹ 153 154 155 156 157 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ