Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Zuz_anna wrote:No właśnie tego nie wiem, czy to może być powód do odmowy wypłąty zasiłku (że niby bezzasadne podniesienie składek). Piszę tylko co wyczytałam na forach:)
Ja z kolei najlepszy sezon mam od paździenrika do końca grudnia. Z tym,że praca do lekkich nie należy i na pewno będę musiała być w tym czasie na L4. Mam już zatrudnioną studentkę na umowę-zlecenie, która mi to będzie ogarniać, a w dodatku robię pełnomocnictwo do podpisywania dokumentów i rezprezentowania mnie w urzędach dla mojej mamy. Mam nadzieję,że prawdą jest,że przy pełnomocnictwie notarialnym Zus mi mamy nie podciągnie jako osoby współpracującej ( mamy ten sam adres zameldowania, ale inny zamieszkania ).
Bo chyba jak jestem na L4 i mam pełnomocnika to płacę tylko składkę zdrowotną, a przy współpracującej płacę też społeczne?
Jeśli współpracująca ma umowę o pracę w innym miejscu, to płacisz tylko zdrowotną składkę, a jeśli jest tylko u Ciebie zatrudniona to społeczne też.
Co do pierwszej części - ja wykazuję około 2 tysiące dochodu i nie przyczepili się do mnie w tej kwestii.
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
edytaf5 wrote:Notarialnie jakbym teraz chciała ustanowić pełnomocnika, to data będzie taka jak L4. Wolę tutaj nie ryzykować.
Ja czytałam o przypadku, że Sąd I instancji przyznał rację ZUSowi i odmówił zasiłku, bo za niskie dochody były... Nie wiem, czy było odwołanie, ale ja na pewno bym tego nie odpuściła.
Na szczęście ja mam wyższe dochody i jeśli o to chodzi, to nie boję się. Wręcz mogłoby być gorze, bo podatku tyle zapłaciłam, że głowa mała Wszystkie paragony mogę im pokazać.
Jesli jesteś na L4 to faktycznie już po ptokach, to musi być przed pójściem na L4. Mam nawet odpowiedż z ZUsu odnośnie tego, ale ogólnie skrótkowo wychodzi tak jak napisałam.Ewentualnie musiałabyś zrobić przerwę jednodniową w L4 i iść do notariusza, ale wtedy za dużo kombinacji znowu. -
edytaf5 wrote:Za osobę współpracującą opłaca się wszystkie składki, chyba że jest gdzieś zatrudniona i osiąga chociaż najniższą krajową, to wtedy tylko zdrowotną. Za pełnomocnika nic nie odprowadzasz.
No właśnie, dzięki:) Czasem trzeba sobie to wszystko uporządkować -
polkosia wrote:Jeśli współpracująca ma umowę o pracę w innym miejscu, to płacisz tylko zdrowotną składkę, a jeśli jest tylko u Ciebie zatrudniona to społeczne też.
Co do pierwszej części - ja wykazuję około 2 tysiące dochodu i nie przyczepili się do mnie w tej kwestii.
Ja myślę,że to naprawdę zależy od oddziału Zus. Już się tyle naczytałam różnic,że tak myślę,że każdy oddział rządzi się swoimi prawami (o ile mają taką możliwość).
Ja akurat mam dochody takie,że spokojnie im wszystko wykażę, no ale tak piszę innym dla ich info:) -
Edyta, nie wierzę w sytuację, gdzie ktoś prowadzi firmę kilka lat i ZUS podważa możliwość opłacenia wysokich składek. A wiesz dlaczego? Chociażby dlatego, że przez 2 lata masz ZUS preferencyjny i możesz sobie odłożyć na przyszłość. Ta osoba, która przegrała, prawdopodobnie założyła firmę w ciąży i zabrakło argumentów czy się poddała.
Z resztą... Już wcześniej pisałam. Mój tata od kilkunastu lat opłaca składki za moją mamę, która jest bezrobotna - tylko dlatego, żeby miała jakąkolwiek emeryturę. I jakoś ZUS się tego nie przyczepił, a teoretycznie też by mógł. Bo skąd bezrobotna ma kasę? Bez przesady. Trzeba naprawdę olać sprawę, żeby z tego tytułu odmówili zasiłku.ceska lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
edytaf5 wrote:Zuzanna, to jest miesiąc różnicy, więc to już ma znaczenie
W najlepszym razie zostałabym m-c bez kasy i jakoś sobie poradzę, ale 2 m-ce to już troszkę za dużo a jeśli dojdzie do tego kontrola, to przedłuży się do 3 m-cy. Mi to robi różnicę.
polkosia lubi tę wiadomość
-
edytaf5 wrote:A nie wiecie, czy jeśli przyznają zasiłek chorobowy, to mogą zrobić jeszcze kontrolę przed przyznaniem zasiłku macierzyńskiego?
Bo po macierzyńskim, to wiem, że mogą... -
polkosia wrote:Edyta, nie wierzę w sytuację, gdzie ktoś prowadzi firmę kilka lat i ZUS podważa możliwość opłacenia wysokich składek. A wiesz dlaczego? Chociażby dlatego, że przez 2 lata masz ZUS preferencyjny i możesz sobie odłożyć na przyszłość. Ta osoba, która przegrała, prawdopodobnie założyła firmę w ciąży i zabrakło argumentów czy się poddała.
Z resztą... Już wcześniej pisałam. Mój tata od kilkunastu lat opłaca składki za moją mamę, która jest bezrobotna - tylko dlatego, żeby miała jakąkolwiek emeryturę. I jakoś ZUS się tego nie przyczepił, a teoretycznie też by mógł. Bo skąd bezrobotna ma kasę? Bez przesady. Trzeba naprawdę olać sprawę, żeby z tego tytułu odmówili zasiłku.
Kompletnie nie wiem, jak było z założeniem dg przez tą osobę, o której wspomniałam. Ale prawdą jest też to, że kontrolują nowo otwarte firmy, ale też i te, które działają dłużej
ZUS w ogóle nie ma prawa kwestionować podstawy składek, ale robi to. Tak samo może zapytać osobę, która długo prowadzi DG i ma niewielki dochód, skąd wzięła kasę. Ale to w sumie bez sensu, bo przecież można być na preferencyjnym zus, nic nie zarabiać a wręcz na początku dokładać do interesu a składki mają być opłacone i zus-u nie interesuje, że się nie ma kasy.
A żonę/męża zawsze można zgłosić do ubezpieczenia i tego nikt się nie czepi. No chyba, że to będzie ciąża i zaraz będzie roszczenie o zasiłek.Edytaf5 -
ceska wrote:O i wkoncu sie zgadzamy.
No przecież mi nie chodzi o to, żeby się kłócić Tylko, żeby samej sobie rozjaśnić coś
Czytałaś moja wcześniejszą wypowiedź do Ciebie? Bo tam też wzięłam cytat z odpowiedzi zus i wspomnieli tam o tych 30 dniach liczonych od dnia skończenia zwolnienia. Wcześniej w ogóle tego nie mogłam zrozumieć, bo czytałam tylko o 30 dniach od dnia opłacenia składki, ale ta wypowiedź wiele zmienia...Edytaf5 -
Przez pół roku tu się tyle dziewczyn przewinęło i żadnej nie zakwestionowali skąd wzięła kasę, że uważam przypadek tej laski za wyjątek potwierdzający regułę Ale jak ktoś się boi, to zawsze może opłacać wyższe składki, ale nie przekraczające zarobków i tyle.
ceska, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Edyta jednym z warunków tam pisze czyli tych warunków jest wiecej.
Powiem krotko bo nie chce mi sie kolejny raz walkowac jedno i to samo.
Tam jest napisane warunki- jednym z warunków jest..oplacenie skladki za miesiac niezdolnosci czy cos takiego.
Kazdy ci tutaj to samo mowi
Nic nie zmienia ta wypowiedz.
I napewno tego tematu juz nei bede walkowac bo mi sie poprostu juz nie chce, palce mnie juz bola od pisania jednych i tych samych cyferek i literek :p moje zdanie znasz.
Bo probujesz cos udowodnic ze tak jest a nie jest naprawde juz kilka osob ci pisalo o tym tutaj nawet dzisiaj i oczywiscie zrobisz jak bedziesz uwazala
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 14:54
polkosia lubi tę wiadomość
-
Pytanie jeszcze ile w tym prawdy, bo ludzie czasem różne głupoty pisza/mówią zwłaszcza w necie, ja tak do końca w to nie wierzę, może nie chciała się przyznać co było przyczyną, ale wątpię że tylko przez to aż sprawami sądzie byla
polkosia, ceska lubią tę wiadomość
-
Przekonaj sie bo ja juz go mam i wlasnie wyszlo to co mowilam i inne dziewczyny to samo dzisiaj mowily, i to dziewczyny ktore maja decyzje i kase na koncie.. rob jak chcesz ale nie wprowadzaj z tym w blad bo pozniek bedzie placz i zgrzytanie zebow dlaczego nie mam bo spoznilam sie z skladka a nie mialam decyzji .. Bo ponoc pracowalas w zusie to powinnas wlasnie to TY najlepiej wiedziec.
Dlatego ja nie bede walkowac tego samego, probujesz cos na sile udowodnic, ale jakos przepisy i ustawy a nawet doswiadczenie tutaj dziewczyn mowia co innego.polkosia lubi tę wiadomość
-
Sorry, ale ja nigdzie nie pisałam, że ktoś ma nie opłacać składki, jak nie ma decyzji.
Poza tym, ja ciągle piszę/dzwonię do ZUS, żeby się dowiedzieć co i jak i żeby wiedzieć czy jest różnica między pójściem na l4 ostatniego dnia m-ca a pierwszym dniem m-ca. Opisuję tutaj, to co mi mówią. Dzwoniłaś dopytać, dlaczego Ty tak późno dostałaś decyzję? Bo nawet uwzględniając 30 dni od daty opłacenia składki za czerwiec w lipcu, to u Ciebie spóźnili się z tym.
W sumie kasę już masz, więc to nie Tobie zależy na odpowiedzi na pytanie dlaczego, więc nie dopytujesz. Ja to robię, bo dopiero na nią czekam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 15:15
Edytaf5 -
Edyta, u Ceski to po prostu ktoś zapomniał, przeoczył - prawdopodobnie. Z tego co wiem, nie wynikało to z tej teorii, że 30 dni od zakończenia L4.
Ja pierwsze zwolnienie dostałam na 6 tygodni, więc jeśli to byłaby prawda to dopiero w przyszłym tygodniu dostałabym decyzję/kasę. A na przyszły tydzień mam już ustaloną wypłatę z kolejnego L4, które z resztą mam do 7.09 (na 7 tygodni).ceska lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny