X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację z tymi deklaracjami co miesiąc trzeba skladac od każdej wyższej składki niż minimalnie obowiazująca, dziękuję dziewczyny dzięki Wam nie przegapilam

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak masz zwolnienie na cały miesiąc to nie mozna tej skadko wczesniej zapłacić tylko np w sierpniu za lipiec? No bo jesli jest zwolnienie to sytuacja sie nie zmieni i nie ma na co czekac z dra i ze składka... Chyba ze oni to księgują i tak następnego miesiąca...

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, ja jestem w tym wątku od pół roku, zaczynałam chyba gdzieś od 50 strony i przeczytałam wszystkie wcześniejsze posty - piszemy naprawdę ŁOPATOLOGICZNIE ;) I wystarczy poświęcić 2 czy 3h, cofnąć się te 20-30 stron i przeczytać. Tematy ciągle wracają i naprawdę nie ma sensu po raz kolejny odpowiadać na te same pytania. To chyba nie jest duże poświęcenie w stosunku do tego, ile chcecie zyskać...

Ja np. śledzę fora na ten temat już kilka miesięcy, a nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, dlatego je zadałam.
    Jestem pewna,że większość zna odpowiedź bo już jesteście na L4, ale jak widać- nikt nie chce pomóc;)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi księgowa mówiła, że jak zapłacę za czerwiec w czerwcu to zaksięgują mi tą kasę jako nadpłatę, więc lepiej nie robić sobie kaszany i zapłacić po prostu pierwszego dnia następnego miesiąca.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Dzieki dziewczyny, wiem ze kontrola.
    Swrio staram sie czytac na boezaco ale tutaj jest masa informacji ze
    Czasem nie nadazam.

Powiedzcie mi, bo wiadomo ja dochod uzyskuje. Tylko zastanawiam sie czy w przypadku podniesienia podstawy do max to nie beda sie czepiac.
    Jaki wy wykazujecie dochod?

Ja juz faktury mam, poskanuje rozmowy z fb, bo telefonicznych nid moge :)
    Strone, reklame na olx.
    Nie wiem co wiecej moge.

Nawet jeśli będą się czepiać to co z tego?Takie są przepisy, takie masz prawo- podniosłaś bo chciałaś i tyle. Nie ma się z czego tłumaczyć.

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja wykazuję 2x mniejszy dochód niż najwyższa składka. Akurat tym się nie przejmuj. Żaden ZUS nie może powiedzieć, że nie stać Cię na opłacenie wysokich składek, bo równie dobrze możesz opłacać z oszczędności ze względu na wyższą emeryturę.

WIem,że Zus nie może rządać info z US na temat naszych dochodów, ale niektóre oddziały lubią sprawdzać po paragonach i fakturach, czy dochód był wystarczający na pokrycie składki, którą się opłacało- do tego mają prawo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm a ja juz wczesniej tak robiłam za czerwiec i lipiec i mam to dobrze zaksięgowane na pue... Najważniejsze zeby sie nie spóźnić z zapłata ale wczesniej przeciez tez chyba powinni to uznać...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Dziewczyny możecie mi napisać co powinnam złożyć w Zusie razem z pierwszym L4? Tam się nie składa żadnych zaświadczeń odnośnie tygodnia ciąży (tak jak jest często przy etacie)?

Z pierwszym L4 składasz Z3B. Z kolejnymi nic (tylko mówisz, że to kontynuacja i ona to w kompie zaznacza) - przynajmniej u mnie nic nie wymagali, tylko oryginał zwolnienia.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    WIem,że Zus nie może rządać info z US na temat naszych dochodów, ale niektóre oddziały lubią sprawdzać po paragonach i fakturach, czy dochód był wystarczający na pokrycie składki, którą się opłacało- do tego mają prawo.

Sprawdzić sobie mogą. I tylko to :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Jeśli chcesz, żeby firma dalej funkcjonowała, to niestety musisz albo zatrudnić pracownika albo osobę współpracującą. Oczywiście z tą drugą wychodzi taniej, jeśli osoba ta ma umowę o pracę w innym miejscu, to opłacasz tylko składkę zdrowotną. W przypadku kiedy zatrudniasz osobę współpracującą, która jest bezrobotna, to niestety musisz wszystkie składki opłacić. Niestety tak nieoficjalnie pomagać nie może nikt...

Do reprezentowania firmy można jeszcze ustanowić pełnomocnika (notarialnie) ale o ile może on podpisywać faktury, o tyle nie wiem czy może świadczyć usługi w ramach prowadzenia firmy.

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Hmm a ja juz wczesniej tak robiłam za czerwiec i lipiec i mam to dobrze zaksięgowane na pue... Najważniejsze zeby sie nie spóźnić z zapłata ale wczesniej przeciez tez chyba powinni to uznać...

A, no to może i można :) Mi tam kazała się do 1-go wstrzymać i tak dla bezpieczeństwa płaciłam :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Z pierwszym L4 składasz Z3B. Z kolejnymi nic (tylko mówisz, że to kontynuacja i ona to w kompie zaznacza) - przynajmniej u mnie nic nie wymagali, tylko oryginał zwolnienia.

Dziękuję Ci bardzo:)

polkosia lubi tę wiadomość

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, o co o tym sądzisz:
    "Jeżeli zwolnienie jest złożone przed upływem okresu, za który zasiłek przysługuje, to termin 30 dni jest liczony od następnego dnia po ostatnim dniu okresu niezdolności"

Podobno opłacenie składki np. za lipiec w lipcu (w tym m-cu L4) przyśpieszy wydanie decyzji. Tak czytałam na wizażu. Pisałam teraz w tej sprawie do ZUS i zobaczymy, co odpiszą.

Zuzanna, Polkosia już Ci napisała. Ja dodam tylko tyle, że ja jeszcze z tyłu L4 podbiłam się pieczątką i podpisałam.

Edytaf5
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Sprawdzić sobie mogą. I tylko to :)

No właśnie tego nie wiem, czy to może być powód do odmowy wypłąty zasiłku (że niby bezzasadne podniesienie składek). Piszę tylko co wyczytałam na forach:)

Ja z kolei najlepszy sezon mam od paździenrika do końca grudnia. Z tym,że praca do lekkich nie należy i na pewno będę musiała być w tym czasie na L4. Mam już zatrudnioną studentkę na umowę-zlecenie, która mi to będzie ogarniać, a w dodatku robię pełnomocnictwo do podpisywania dokumentów i rezprezentowania mnie w urzędach dla mojej mamy. Mam nadzieję,że prawdą jest,że przy pełnomocnictwie notarialnym Zus mi mamy nie podciągnie jako osoby współpracującej ( mamy ten sam adres zameldowania, ale inny zamieszkania ).
    Bo chyba jak jestem na L4 i mam pełnomocnika to płacę tylko składkę zdrowotną, a przy współpracującej płacę też społeczne?

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Notarialnie jakbym teraz chciała ustanowić pełnomocnika, to data będzie taka jak L4. Wolę tutaj nie ryzykować.

Ja czytałam o przypadku, że Sąd I instancji przyznał rację ZUSowi i odmówił zasiłku, bo za niskie dochody były... Nie wiem, czy było odwołanie, ale ja na pewno bym tego nie odpuściła.
    Na szczęście ja mam wyższe dochody i jeśli o to chodzi, to nie boję się. Wręcz mogłoby być gorze, bo podatku tyle zapłaciłam, że głowa mała ;) Wszystkie paragony mogę im pokazać.

Edytaf5
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Bo chyba jak jestem na L4 i mam pełnomocnika to płacę tylko składkę zdrowotną, a przy współpracującej płacę też społeczne?

Za osobę współpracującą opłaca się wszystkie składki, chyba że jest gdzieś zatrudniona i osiąga chociaż najniższą krajową, to wtedy tylko zdrowotną. Za pełnomocnika nic nie odprowadzasz.

Edytaf5
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Co do przeczytania wątku, to sama też to zrobiłam, dodatkowo czytałam na kilku innych forach. Ale nie dziwię się, że komuś może się to motać. No ale faktycznie jak się siądzie i rozpisze, to każdy w końcu załapie ;)

Co do tych moich 30 dni, ja cały czas czytałam tylko i wyłącznie o 30 dniach od daty opłacenia składki za m-c, kiedy nastąpiła niezdolność do pracy. 2 razy na infolinii poinformowano mnie, że tak właśnie jest. Ale też 2 razy miałam odpowiedź o 30 dniach od daty zakończenia pierwszego zwolnienia. Wierzcie mi, że dopytuję i dociekam a nie wysłucham raz i wierzę w to, co ktoś mi powie, dlatego 4 razy dzwoniłam na infolinię.

A że tak zapytam- czy to naprawdę tak bardzo istotne czy to będzie od dnia pójścia na L4 czy od dnia opłacenia składki?
    Wałkujecie ten temat już od kilku stron, a przecież te kilka-kilkanaście dni różnicy to już aż tak różnicy nie zrobi. A w przypadku kontroli i tak będą kolejne dni czekania, ZUS podobno może to przeciągnąć nawet do 60 dni.
    Ja podchodzę do tego na zasadzie- dadzą kiedy dadzą, byleby bez żadnych przebojów;)

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A, no to może i można :) Mi tam kazała się do 1-go wstrzymać i tak dla bezpieczeństwa płaciłam :P

Mam dokładnie to samo info.
    Jeśli wcześniej nie opłacało się składek z wyprzedzeniem,to nie ma co kombinować bo to znowu może prowadzić do czepialstwa ZUSU. Lepiej tego 1-szego na spokojnie:)

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Ceska, o co o tym sądzisz:
    "Jeżeli zwolnienie jest złożone przed upływem okresu, za który zasiłek przysługuje, to termin 30 dni jest liczony od następnego dnia po ostatnim dniu okresu niezdolności"

Podobno opłacenie składki np. za lipiec w lipcu (w tym m-cu L4) przyśpieszy wydanie decyzji. Tak czytałam na wizażu. Pisałam teraz w tej sprawie do ZUS i zobaczymy, co odpiszą.

Zuzanna, Polkosia już Ci napisała. Ja dodam tylko tyle, że ja jeszcze z tyłu L4 podbiłam się pieczątką i podpisałam.

Tak CI kazali w Zusie podbić?

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzanna, to jest miesiąc różnicy, więc to już ma znaczenie ;)
    W najlepszym razie zostałabym m-c bez kasy i jakoś sobie poradzę, ale 2 m-ce to już troszkę za dużo a jeśli dojdzie do tego kontrola, to przedłuży się do 3 m-cy. Mi to robi różnicę.

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

Edytaf5
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ