Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Zuz_anna, nie no - poczekam, popatrzę Jeśli będzie pewne, że ustawa wchodzi 1.11. to pójdę na L4 30.10., będę miała już prawo do zasiłku. Wszystko mi jedno w zasadzie, bo albo dostanę wyższe L4 albo wyższy macierzyński, tylko muszę wybrać co się bardziej opłaca. Idealnie by było jak by weszła 1.01.16, wtedy i L4 dostanę wysokie i zdążę nazbierać składek na wyższy macierzyński.
Tak, DRA lepiej składać co miesiąc jak podniesiemy składki.polkosia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny powiedzcie mi zebym niczego nie przegapila
Dzialalnosc zalozylam pod koniec maja, za czerwiec i lipiec zaplacilam pelny zus, za sierpien normalny.
Ide na zwolnienie z dniem 29 sierpnia.
Jak dlugo czeka sie nadecyzje o l4? Jak dlugo na wyplate?
Termin skoczyl mi na 30.11.
Planuje isc na wczesniejszy macierzynski jezeli nie wydluza vl.
Kiedy moga robic kontrole? Pytak konkretnie bo jest tu ogrom informacji i nie kazda syt jest taka sama.
-
sylweczenka wrote:Dziewczyny powiedzcie mi zebym niczego nie przegapila
Dzialalnosc zalozylam pod koniec maja, za czerwiec i lipiec zaplacilam pelny zus, za sierpien normalny.
Kiedy moga robic kontrole? Pytak konkretnie bo jest tu ogrom informacji i nie kazda syt jest taka sama.
Na poprzednich stronach dziewczyny pisaly co dawaly do zusu. Kontrole raczej bedziesz miec takze przygotuj sie -
Kiedy moga robic kontrole? Pytak konkretnie bo jest tu ogrom informacji i nie kazda syt jest taka sama.ceska, polkosia lubią tę wiadomość
-
Kontrola o fikcyjność firmy na 99%.polkosia lubi tę wiadomość
-
PeggyOlsen wrote:Zuz_anna, nie no - poczekam, popatrzę Jeśli będzie pewne, że ustawa wchodzi 1.11. to pójdę na L4 30.10., będę miała już prawo do zasiłku. Wszystko mi jedno w zasadzie, bo albo dostanę wyższe L4 albo wyższy macierzyński, tylko muszę wybrać co się bardziej opłaca. Idealnie by było jak by weszła 1.01.16, wtedy i L4 dostanę wysokie i zdążę nazbierać składek na wyższy macierzyński.
Tak, DRA lepiej składać co miesiąc jak podniesiemy składki.
Jesli ustawa wejdzie 1.01 to musiałabyś mieć tp najpóźniej 11.02,żeby się załapać na macierzyński na starych zasadach;) -
nick nieaktualny
-
No i mam potwierdzenie, że liczą 30 dni od dnia zakończenia zwolnienia. To już nie wiem po jakiemu jest. Ale nie wiem, czy przypadkiem nie jest tak, że każdy oddział ma możliwość samemu sobie to ustalić, bo znalazłam wczoraj wpis dziewczyny na wizażu, która pisała, że od 31 lipca jest na zwolnieniu a już 12 sierpnia miała na PUE uzupełnioną decyzję, że będzie miała wypłacony zasiłek. Pisałam do niej o szczegóły i tak: ona wcześniej mieszkała w moim mieście. DG założyła 1,5 m-ca przed pierwszym porodem (grudzień) a kasę zobaczyła dopiero pod koniec lutego. Teraz należy do mniejszego inspektoratu i decyzja błyskawicznie wydana.
Skąd moje przypuszczenia, że każdy oddział może inaczej to robić? Ustawowo np. mieliśmy 7 dni na wydanie zaświadczenia o niezaleganiu a w praktyce nasz oddział ustalił, że mamy to robić najpóźniej drugiego dnia po wpływie wniosku.
No ale u mnie to już pewne, że dopiero pod koniec września zobaczę kasę (czyli 30 dni po zakończeniu zwolnienia), bo to ustalałam już z moim oddziałem No chyba, że mój wniosek o wcześniejszą wypłatę zostanie uwzględniony. Z tym, że widziałam na PUE, że mój wniosek został przesłany do mojego oddziału, ale... w peselu pominęli jedną cyfrę. Mam nadzieję, że to ustalą.Edytaf5 -
Hm, liczysz na to, że nie będziesz mieć kontroli? Teraz praktycznie wszystkie firmy założone w ciąży są kontrolowane. Także wg mnie ten wrzesień to bardzo optymistyczna wersja Każda z nas czekała inaczej, część nadal czeka na decyzję. Nie ma reguły. W każdym razie powodzenia!
polkosia, ceska lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wredotka, zakładałam DG w ciąży i liczę się z tym, że będzie kontrola. Dlatego ten koniec września to u mnie optymistyczna wersja Ale zbieram wszystkie dokumenty już teraz i w sumie czekam tylko na tusz (bo już chyba 3 zużyłam), żeby dalej drukować, skanować itd...
Wredotka, dobrze kojarzę, że nie miałaś pracowników? Z tym się nie wyrobiłam... Od sierpnia kogoś chciałam mieć, a szpital pokrzyżował moje plany. Niby Mąż mógłby mi pomagać i sprzedawać za mnie, ale boimy się, że ZUS będzie chciał go przygarnąć jako osobę współpracującą i wypadnie z KRUS-u.Edytaf5 -
Dziewczyny, ja jestem w tym wątku od pół roku, zaczynałam chyba gdzieś od 50 strony i przeczytałam wszystkie wcześniejsze posty - piszemy naprawdę ŁOPATOLOGICZNIE I wystarczy poświęcić 2 czy 3h, cofnąć się te 20-30 stron i przeczytać. Tematy ciągle wracają i naprawdę nie ma sensu po raz kolejny odpowiadać na te same pytania. To chyba nie jest duże poświęcenie w stosunku do tego, ile chcecie zyskać...
rah, ceska, olcia88 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dzieki dziewczyny, wiem ze kontrola.
Swrio staram sie czytac na boezaco ale tutaj jest masa informacji ze
Czasem nie nadazam.
Powiedzcie mi, bo wiadomo ja dochod uzyskuje. Tylko zastanawiam sie czy w przypadku podniesienia podstawy do max to nie beda sie czepiac.
Jaki wy wykazujecie dochod?
Ja juz faktury mam, poskanuje rozmowy z fb, bo telefonicznych nid moge
Strone, reklame na olx.
Nie wiem co wiecej moge. -
edytaf5 wrote:No i mam potwierdzenie, że liczą 30 dni od dnia zakończenia zwolnienia. To już nie wiem po jakiemu jest. Ale nie wiem, czy przypadkiem nie jest tak, że każdy oddział ma możliwość samemu sobie to ustalić, bo znalazłam wczoraj wpis dziewczyny na wizażu, która pisała, że od 31 lipca jest na zwolnieniu a już 12 sierpnia miała na PUE uzupełnioną decyzję, że będzie miała wypłacony zasiłek. Pisałam do niej o szczegóły i tak: ona wcześniej mieszkała w moim mieście. DG założyła 1,5 m-ca przed pierwszym porodem (grudzień) a kasę zobaczyła dopiero pod koniec lutego. Teraz należy do mniejszego inspektoratu i decyzja błyskawicznie wydana.
Skąd moje przypuszczenia, że każdy oddział może inaczej to robić? Ustawowo np. mieliśmy 7 dni na wydanie zaświadczenia o niezaleganiu a w praktyce nasz oddział ustalił, że mamy to robić najpóźniej drugiego dnia po wpływie wniosku.
No ale u mnie to już pewne, że dopiero pod koniec września zobaczę kasę (czyli 30 dni po zakończeniu zwolnienia), bo to ustalałam już z moim oddziałem No chyba, że mój wniosek o wcześniejszą wypłatę zostanie uwzględniony. Z tym, że widziałam na PUE, że mój wniosek został przesłany do mojego oddziału, ale... w peselu pominęli jedną cyfrę. Mam nadzieję, że to ustalą.
Nie wiem skąd wzięłaś info, że decyzja jest 30 dni po zakończeniu zwolnienia biorąc pod uwagę fakt, że niektóre zwolnienia są na tydzień, a inne na 7 tygodni... To jest nieprawdziwa informacja. Tak, jak już wielokrotnie pisałyśmy - na decyzję i wypłatę czekasz 30 dni od OPŁACENIA składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Przykładowo: zwolnienie masz od 5 czerwca, więc składkę opłacasz 1 lipca (żeby jak najszybciej) i wtedy mają czas na decyzję i wypłatę do 31 lipca. Oczywiście jeśli odbywa się bez kontroli. Jeśli zapłacisz składkę za czerwiec dopiero 10 lipca, to na decyzję mają czas do 9 sierpnia.
I nie ma możliwości, że każdy ZUS liczy inaczej. Twój przykład też niestety nie potwierdza tej teorii, bo to Tobie kazali dostarczyć 2 dni później, a nie 7 jak w ustawie. A dla ZUS jest jeden obowiązujący termin, dla wszystkich.rah, ceska lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn