X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny możecie mi napisać co powinnam złożyć w Zusie razem z pierwszym L4? Tam się nie składa żadnych zaświadczeń odnośnie tygodnia ciąży (tak jak jest często przy etacie)?

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, bo już nie wiem czy dobrze Was rozumiem. Jak mam podwyższone składki to za każdy miesiąc musze składać ze podwyższam? Przecież jest ogólna zasada ze jak się nic nie zmienia to się nie składa póki nie ma zmian??

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba składać za każdy miesiac

polkosia lubi tę wiadomość

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna, nie no - poczekam, popatrzę :) Jeśli będzie pewne, że ustawa wchodzi 1.11. to pójdę na L4 30.10., będę miała już prawo do zasiłku. Wszystko mi jedno w zasadzie, bo albo dostanę wyższe L4 albo wyższy macierzyński, tylko muszę wybrać co się bardziej opłaca. Idealnie by było jak by weszła 1.01.16, wtedy i L4 dostanę wysokie i zdążę nazbierać składek na wyższy macierzyński.

Tak, DRA lepiej składać co miesiąc jak podniesiemy składki.

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi zebym niczego nie przegapila

Dzialalnosc zalozylam pod koniec maja, za czerwiec i lipiec zaplacilam pelny zus, za sierpien normalny.
    Ide na zwolnienie z dniem 29 sierpnia.
    Jak dlugo czeka sie nadecyzje o l4? Jak dlugo na wyplate?
    Termin skoczyl mi na 30.11.
    Planuje isc na wczesniejszy macierzynski jezeli nie wydluza vl.
    Kiedy moga robic kontrole? Pytak konkretnie bo jest tu ogrom informacji i nie kazda syt jest taka sama.

• ceska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:

Dzialalnosc zalozylam pod koniec maja, za czerwiec i lipiec zaplacilam pelny zus, za sierpien normalny.
    Kiedy moga robic kontrole? Pytak konkretnie bo jest tu ogrom informacji i nie kazda syt jest taka sama.
    Od oplacenia skladki max 30 dni decyzja badz kontrola, przygotuj sobie fv raporty fiskalne oswiadczenia swiadkow ze prowadzilas dzialnosc.
    Na poprzednich stronach dziewczyny pisaly co dawaly do zusu. Kontrole raczej bedziesz miec takze przygotuj sie

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:

O oczekiwaniu na decyzje było nie dalej jak 1-2 strony temu

ceska, polkosia lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:

Kontrola o fikcyjność firmy na 99%.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Zuz_anna, nie no - poczekam, popatrzę :) Jeśli będzie pewne, że ustawa wchodzi 1.11. to pójdę na L4 30.10., będę miała już prawo do zasiłku. Wszystko mi jedno w zasadzie, bo albo dostanę wyższe L4 albo wyższy macierzyński, tylko muszę wybrać co się bardziej opłaca. Idealnie by było jak by weszła 1.01.16, wtedy i L4 dostanę wysokie i zdążę nazbierać składek na wyższy macierzyński.

Tak, DRA lepiej składać co miesiąc jak podniesiemy składki.

Jesli ustawa wejdzie 1.01 to musiałabyś mieć tp najpóźniej 11.02,żeby się załapać na macierzyński na starych zasadach;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, a na kiedy masz termin bo kojarzę ze styczeń?

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam potwierdzenie, że liczą 30 dni od dnia zakończenia zwolnienia. To już nie wiem po jakiemu jest. Ale nie wiem, czy przypadkiem nie jest tak, że każdy oddział ma możliwość samemu sobie to ustalić, bo znalazłam wczoraj wpis dziewczyny na wizażu, która pisała, że od 31 lipca jest na zwolnieniu a już 12 sierpnia miała na PUE uzupełnioną decyzję, że będzie miała wypłacony zasiłek. Pisałam do niej o szczegóły i tak: ona wcześniej mieszkała w moim mieście. DG założyła 1,5 m-ca przed pierwszym porodem (grudzień) a kasę zobaczyła dopiero pod koniec lutego. Teraz należy do mniejszego inspektoratu i decyzja błyskawicznie wydana.

Skąd moje przypuszczenia, że każdy oddział może inaczej to robić? Ustawowo np. mieliśmy 7 dni na wydanie zaświadczenia o niezaleganiu a w praktyce nasz oddział ustalił, że mamy to robić najpóźniej drugiego dnia po wpływie wniosku.

No ale u mnie to już pewne, że dopiero pod koniec września zobaczę kasę (czyli 30 dni po zakończeniu zwolnienia), bo to ustalałam już z moim oddziałem :/ No chyba, że mój wniosek o wcześniejszą wypłatę zostanie uwzględniony. Z tym, że widziałam na PUE, że mój wniosek został przesłany do mojego oddziału, ale... w peselu pominęli jedną cyfrę. Mam nadzieję, że to ustalą.

Edytaf5
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, liczysz na to, że nie będziesz mieć kontroli? Teraz praktycznie wszystkie firmy założone w ciąży są kontrolowane. Także wg mnie ten wrzesień to bardzo optymistyczna wersja :P Każda z nas czekała inaczej, część nadal czeka na decyzję. Nie ma reguły. W każdym razie powodzenia!

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah, pomyliłam osoby. Ty nie zakładałaś firmy w ciąży?

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli pewnie tak 2 miesiące sie czeka na kase...

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka, zakładałam DG w ciąży i liczę się z tym, że będzie kontrola. Dlatego ten koniec września to u mnie optymistyczna wersja ;) Ale zbieram wszystkie dokumenty już teraz i w sumie czekam tylko na tusz (bo już chyba 3 zużyłam), żeby dalej drukować, skanować itd...
    Wredotka, dobrze kojarzę, że nie miałaś pracowników? Z tym się nie wyrobiłam... Od sierpnia kogoś chciałam mieć, a szpital pokrzyżował moje plany. Niby Mąż mógłby mi pomagać i sprzedawać za mnie, ale boimy się, że ZUS będzie chciał go przygarnąć jako osobę współpracującą i wypadnie z KRUS-u.

Edytaf5
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zatrudniam nikogo, bo i tak mam martwy sezon. Na macierzyńskim chcę wrócić do pracy, 2-3 godziny dziennie. Powodzenia, oby sprawdziła się optymistyczna wersja! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2015, 10:39

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja jestem w tym wątku od pół roku, zaczynałam chyba gdzieś od 50 strony i przeczytałam wszystkie wcześniejsze posty - piszemy naprawdę ŁOPATOLOGICZNIE ;) I wystarczy poświęcić 2 czy 3h, cofnąć się te 20-30 stron i przeczytać. Tematy ciągle wracają i naprawdę nie ma sensu po raz kolejny odpowiadać na te same pytania. To chyba nie jest duże poświęcenie w stosunku do tego, ile chcecie zyskać...

rah, ceska, olcia88 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, wiem ze kontrola.
    Swrio staram sie czytac na boezaco ale tutaj jest masa informacji ze
    Czasem nie nadazam.

Powiedzcie mi, bo wiadomo ja dochod uzyskuje. Tylko zastanawiam sie czy w przypadku podniesienia podstawy do max to nie beda sie czepiac.
    Jaki wy wykazujecie dochod?

Ja juz faktury mam, poskanuje rozmowy z fb, bo telefonicznych nid moge :)
    Strone, reklame na olx.
    Nie wiem co wiecej moge.

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moze wrzucic na pierwsza strone FAQ?
    Byloby prosciej.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    No i mam potwierdzenie, że liczą 30 dni od dnia zakończenia zwolnienia. To już nie wiem po jakiemu jest. Ale nie wiem, czy przypadkiem nie jest tak, że każdy oddział ma możliwość samemu sobie to ustalić, bo znalazłam wczoraj wpis dziewczyny na wizażu, która pisała, że od 31 lipca jest na zwolnieniu a już 12 sierpnia miała na PUE uzupełnioną decyzję, że będzie miała wypłacony zasiłek. Pisałam do niej o szczegóły i tak: ona wcześniej mieszkała w moim mieście. DG założyła 1,5 m-ca przed pierwszym porodem (grudzień) a kasę zobaczyła dopiero pod koniec lutego. Teraz należy do mniejszego inspektoratu i decyzja błyskawicznie wydana.

Skąd moje przypuszczenia, że każdy oddział może inaczej to robić? Ustawowo np. mieliśmy 7 dni na wydanie zaświadczenia o niezaleganiu a w praktyce nasz oddział ustalił, że mamy to robić najpóźniej drugiego dnia po wpływie wniosku.

No ale u mnie to już pewne, że dopiero pod koniec września zobaczę kasę (czyli 30 dni po zakończeniu zwolnienia), bo to ustalałam już z moim oddziałem :/ No chyba, że mój wniosek o wcześniejszą wypłatę zostanie uwzględniony. Z tym, że widziałam na PUE, że mój wniosek został przesłany do mojego oddziału, ale... w peselu pominęli jedną cyfrę. Mam nadzieję, że to ustalą.

Nie wiem skąd wzięłaś info, że decyzja jest 30 dni po zakończeniu zwolnienia biorąc pod uwagę fakt, że niektóre zwolnienia są na tydzień, a inne na 7 tygodni... To jest nieprawdziwa informacja. Tak, jak już wielokrotnie pisałyśmy - na decyzję i wypłatę czekasz 30 dni od OPŁACENIA składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Przykładowo: zwolnienie masz od 5 czerwca, więc składkę opłacasz 1 lipca (żeby jak najszybciej) i wtedy mają czas na decyzję i wypłatę do 31 lipca. Oczywiście jeśli odbywa się bez kontroli. Jeśli zapłacisz składkę za czerwiec dopiero 10 lipca, to na decyzję mają czas do 9 sierpnia.

I nie ma możliwości, że każdy ZUS liczy inaczej. Twój przykład też niestety nie potwierdza tej teorii, bo to Tobie kazali dostarczyć 2 dni później, a nie 7 jak w ustawie. A dla ZUS jest jeden obowiązujący termin, dla wszystkich.

rah, ceska lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ