X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Świetnie. Dobrze, że mam męża, bo zdążyłabym zdechnąć z głodu do tego czasu :/ a zakładając że decyzja byłaby pozytywna (ale ze mnie optymistka :D ), to od decyzji na wypłatę ile czasu mają?
    Zapewne jak najszybciej, bo to juz nie liczy sie od decyzji tylko 30 dni od daty zwolnienia. Dlatego mi płaca tego samego dnia za 2 zwolnienia, bo w pierwszym 30 dni minelo, a w drugim mija dzis.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 14:00

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 21:53

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZIĘKUJĘ WAM BARDZO , JESTEM TROCHĘ MNIEJ ZIELONA W TEMACIE :)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka, czyli u Ciebie ekspresowo. Ile prowadziłaś DG przed pójściem na l4? Skąd jesteś?

Rah, Ty też założyłaś DG w ciąży? Skąd jesteś?

Fajnie Wam, że przynajmniej szybko poszło a nie, że czekali 30 dni, żeby dopiero dać znać o kontroli i nastepne 30 dni, żeby wydać decyzję...

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, ja jestem tu nowa, ale wciąż żyję nadzieją i śledzę na FB "Matki na dg-nie dla prawa wstecz" że przedłuża VL o 12 miesięcy, żeby mieć dalej czas na wprowadzeniem zmian w tej krzywdzącej nas ustawie.

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co najbardziej możliwe jest wejścia ustwy od nowego roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 14:43

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    ceska, nie do końca masz rację, że zawsze bardziej opłaca się iść na L4 30 zamiast 1 dnia kolejnego miesiąca. Wtedy nawet jeśli opłacimy najwyższą składkę, nie policzą nam jej do średniej, z której będzie wyliczany macierzyński. O ile w wysokości L4 nic to nie zmienia, bo na razie będzie liczone na starych zasadach, tak w macierzyńskim obniża sporo kwotę, którą potem przez rok będziesz dostawać. Ja mogę iść na L4 30 października albo 1 listopada i pójdę 1 listopada, żeby zapłacić za pełny miesiąc kolejną wysoką składkę. Jeśli bym poszła 30 października, to dostawałabym 2500 macierzyńskiego, a jeśli 1 listopada to równe 3000zł.
    Taka opcja z 30 dniem miesiąca opłaca się tylko wtedy jeśli pójdziemy na macierzyński przed wejściem w życie nowej ustawy (tzn. przed 1 stycznia pewnie, bo wydłuża vacatio legis do 1.01.2016 pewnie).
    I myślę, że o tym pisze FasUla i ma rację ;)

Czekaj czekaj.
    Przecież (póki co) nowe przepisy mają wejść 1 listopada. Więc jak pójdziesz wtedy na L4 to już policzą Ci po nowemu?

• rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Wredotka, czyli u Ciebie ekspresowo. Ile prowadziłaś DG przed pójściem na l4? Skąd jesteś?

Rah, Ty też założyłaś DG w ciąży? Skąd jesteś?

Fajnie Wam, że przynajmniej szybko poszło a nie, że czekali 30 dni, żeby dopiero dać znać o kontroli i nastepne 30 dni, żeby wydać decyzję...
    U mnie to wlasnie tak wyszło, prawie 30 dni zeby dali znac o kontroli i 30 dni na decyzje. Chyba tylko Wredotka miała tak szybko i bez problemów.
    Założyłam prawie w ciazy, tylko ze faktycznie prowadzę ta firme, miałam wysokie dochody, a teraz firme prowadzi pracownik.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z ZUSu dzięki wam dziewczyny... też nie składałam DRA za podwyższoną lekko składkę i masakra, bo księgowa i in. mówili, że się samo przedłuża. Nawet babka w zusie mi chyba też tak powiedziała, jak składałam pierwszą podwyższoną, no ale nic nie udowodnię już teraz a baba była strasznie wredna i wypytwała czemu mam czelność w ogóle z pref przechodzić na normalny zus i po co mi to :/.

Dzisiaj inna powiedziała mi, że mogą mi odrzucić to dra za lipiec, no ale co zrobić...

Jeszcze muszę całą rozmowę przeczytać bo też zyskuje prawo do L4 od 30.08 i chciałam iść na l4 od 1.09, ale nie ogarniam i jestem już dzisiaj zbyt zestresowana heh.

Ps. ja założyłam działalność 1 kwietnia, niecałe 2 tyg wcześniej dowiedziałam się, że jestem w ciąży.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna, tak, 1 listopada wchodzi. Ale ja tam liczę, że wydłużą vl do 1 stycznia :)

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie odrzuca dra tez składałam za lipiec 2 dni po terminie i tez kobieta w zusie mówiła ze nie trzeba. Teraz juz msm na pue uznane dra za lipiec czyli to spóźnione.

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wam to PUE działa? Ja od ok 7.08 nie mogłam się zalogować bo pokazywało timeout a od 12 mi pokazuje, że do 17 jest przerwa konserwacyjna czy coś i kuuupa, nic nie sprawdzę!

FasUla - oby! Ale 2 dni spóźnienia, a 4 może im robić różnicę xD.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do kiedy jest w ogóle czas na złożenie DRA? Do 10-tego?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak do 10 następnego miesiąca

polkosia lubi tę wiadomość

• rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    A wam to PUE działa? Ja od ok 7.08 nie mogłam się zalogować bo pokazywało timeout a od 12 mi pokazuje, że do 17 jest przerwa konserwacyjna czy coś i kuuupa, nic nie sprawdzę!

FasUla - oby! Ale 2 dni spóźnienia, a 4 może im robić różnicę xD.
    Mi działa cały czas.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Mi działa cały czas.
    Dzięki. Zastanowiło mnie to i udało mi się odnaleźć login i hasło z zakładania PUE, bo do tej pory logowałam się przez profil zaufany i to z nim są kłopoty.

I widzę, że moja wpłata za lipiec jest, ale nie jest przypisana do żadnej deklaracji ehh :(. Ile czasu oni mogą dzisiejszą zaniesioną dopisywać do systemu?

rah lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka dni, u mnie było po ok 3 roboczych

• akira Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja juz czekam ponad tydzien na wpisanie do pue zwolnienia i tydzien na wpisanie dra. Nie spiesza sie

FasUla lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze udało sie zalogować :)
    A dopisują rożnie, czasem kilka dni, a czasem 2-3 tygodnie :/

Miu95 lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Zuz_anna, tak, 1 listopada wchodzi. Ale ja tam liczę, że wydłużą vl do 1 stycznia :)

Hmmm liczysz... a działasz coś w tym kierunku?

Ja jednak na Twoim miejscu działałabym tak,żeby na L4 przejść jeszcze przed 1 listopada, bo nigdy nie wiadomo. Chyba nie miałabym nerwów tak ryzykować:)

‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ