Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Mala_Czarna_89 wrote:Świetnie. Dobrze, że mam męża, bo zdążyłabym zdechnąć z głodu do tego czasu a zakładając że decyzja byłaby pozytywna (ale ze mnie optymistka ), to od decyzji na wypłatę ile czasu mają?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 14:00
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
Wredotka, czyli u Ciebie ekspresowo. Ile prowadziłaś DG przed pójściem na l4? Skąd jesteś?
Rah, Ty też założyłaś DG w ciąży? Skąd jesteś?
Fajnie Wam, że przynajmniej szybko poszło a nie, że czekali 30 dni, żeby dopiero dać znać o kontroli i nastepne 30 dni, żeby wydać decyzję...
Edytaf5 -
nick nieaktualny
-
PeggyOlsen wrote:ceska, nie do końca masz rację, że zawsze bardziej opłaca się iść na L4 30 zamiast 1 dnia kolejnego miesiąca. Wtedy nawet jeśli opłacimy najwyższą składkę, nie policzą nam jej do średniej, z której będzie wyliczany macierzyński. O ile w wysokości L4 nic to nie zmienia, bo na razie będzie liczone na starych zasadach, tak w macierzyńskim obniża sporo kwotę, którą potem przez rok będziesz dostawać. Ja mogę iść na L4 30 października albo 1 listopada i pójdę 1 listopada, żeby zapłacić za pełny miesiąc kolejną wysoką składkę. Jeśli bym poszła 30 października, to dostawałabym 2500 macierzyńskiego, a jeśli 1 listopada to równe 3000zł.
Taka opcja z 30 dniem miesiąca opłaca się tylko wtedy jeśli pójdziemy na macierzyński przed wejściem w życie nowej ustawy (tzn. przed 1 stycznia pewnie, bo wydłuża vacatio legis do 1.01.2016 pewnie).
I myślę, że o tym pisze FasUla i ma rację
Czekaj czekaj.
Przecież (póki co) nowe przepisy mają wejść 1 listopada. Więc jak pójdziesz wtedy na L4 to już policzą Ci po nowemu?
-
edytaf5 wrote:Wredotka, czyli u Ciebie ekspresowo. Ile prowadziłaś DG przed pójściem na l4? Skąd jesteś?
Rah, Ty też założyłaś DG w ciąży? Skąd jesteś?
Fajnie Wam, że przynajmniej szybko poszło a nie, że czekali 30 dni, żeby dopiero dać znać o kontroli i nastepne 30 dni, żeby wydać decyzję...
Założyłam prawie w ciazy, tylko ze faktycznie prowadzę ta firme, miałam wysokie dochody, a teraz firme prowadzi pracownik.
-
Właśnie wróciłam z ZUSu dzięki wam dziewczyny... też nie składałam DRA za podwyższoną lekko składkę i masakra, bo księgowa i in. mówili, że się samo przedłuża. Nawet babka w zusie mi chyba też tak powiedziała, jak składałam pierwszą podwyższoną, no ale nic nie udowodnię już teraz a baba była strasznie wredna i wypytwała czemu mam czelność w ogóle z pref przechodzić na normalny zus i po co mi to .
Dzisiaj inna powiedziała mi, że mogą mi odrzucić to dra za lipiec, no ale co zrobić...
Jeszcze muszę całą rozmowę przeczytać bo też zyskuje prawo do L4 od 30.08 i chciałam iść na l4 od 1.09, ale nie ogarniam i jestem już dzisiaj zbyt zestresowana heh.
Ps. ja założyłam działalność 1 kwietnia, niecałe 2 tyg wcześniej dowiedziałam się, że jestem w ciąży. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Miu95 wrote:A wam to PUE działa? Ja od ok 7.08 nie mogłam się zalogować bo pokazywało timeout a od 12 mi pokazuje, że do 17 jest przerwa konserwacyjna czy coś i kuuupa, nic nie sprawdzę!
FasUla - oby! Ale 2 dni spóźnienia, a 4 może im robić różnicę xD. -
rah wrote:Mi działa cały czas.
I widzę, że moja wpłata za lipiec jest, ale nie jest przypisana do żadnej deklaracji ehh . Ile czasu oni mogą dzisiejszą zaniesioną dopisywać do systemu?rah lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
PeggyOlsen wrote:Zuz_anna, tak, 1 listopada wchodzi. Ale ja tam liczę, że wydłużą vl do 1 stycznia
Hmmm liczysz... a działasz coś w tym kierunku?
Ja jednak na Twoim miejscu działałabym tak,żeby na L4 przejść jeszcze przed 1 listopada, bo nigdy nie wiadomo. Chyba nie miałabym nerwów tak ryzykować