X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, wysłałam teraz pytanie do ZUS-u.
    Nie przyszłam tutaj pomieszać, ale jeśli tak myślisz, to Twojego zdania nie zmienię.
    Niestety, możesz mieć rację, że będę dłużej czekała na decyzję, ale raczej przez to, że pewnie będę miała kontrolę. Dam znać na pewno jak to u mnie będzie.

Polkosia, masz rację, że lepiej zapłacić, jeśli się nie ma decyzji.

Edytaf5
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli idac tropem wariantow ktore pisalam lepiej isc na l4 z dniem 31.08.2015 niz z dniem 01.09.2015.
    Bo jest szybciej decyzja i kasa

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Czyli idac tropem wariantow ktore pisalam lepiej isc na l4 z dniem 31.08.2015 niz z dniem 01.09.2015.
    Bo jest szybciej decyzja i kasa

Właśnie o to teraz zapytałam, tylko datami miesiąc wcześniej. Na razie czekam na odpowiedź. Po jakim czasie ZUS odpowiedział Ci na pytanie?

Edytaf5
  • Ppatison Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Kochana pisalas ze wyrejestrowalas sie 5 lipca z dniem 1 lipca a zarejestrowalas 3 sierpnia z dniem 1 sierpnia czyli tutaj ci braknie dni 1-2 dni ... bo tak jak juz niestety wiesz, powyzej 30 dni musi byc zerwane chorobowe a nie moze byc wstecz
    Czyli u ciebie zaczyna sie liczyc od 5 lipca do 3 sierpnia tu ni za cholere nie daje 31 dni
    Masz taka sama sytuacje u siebie jak fasulka
    Przepraszam...wyrejestrowalam się od 3 lipca ale w przypadku ZWUA podobno może być datą wsteczna...już nie wiem sama. Będzie co ma być

• Sann11 Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie jak faktycznie zwracają za tą najniższą składkę i mogą robić problemy z wypłatą to zapłacić dla bezpieczeństwa tą społeczną od najniższej podstawy...

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytaf5 wrote:
    Właśnie o to teraz zapytałam, tylko datami miesiąc wcześniej. Na razie czekam na odpowiedź. Po jakim czasie ZUS odpowiedział Ci na pytanie?
    Zaraz tego samego dnia

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison wrote:
    Przepraszam...wyrejestrowalam się od 3 lipca ale w przypadku ZWUA podobno może być datą wsteczna...już nie wiem sama. Będzie co ma być
    To ci nie braknie :) 31 dni

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej na infolinię dzwonić :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, masz rację, ale z drugiej strony - skoro biorą pod uwagę do wyliczenia zasiłku 2 pełne miesiące, to jak to będzie?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia pchella tak miala ze brali jej 2 miesiace pod uwage
    A zasilek tak samo jak przy 3 wysokich skladkach
    Bo liczy sie 90 dni a miesiace sa rozne wakacyjne najlepsze :D lipiec sierpien 31 dni :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 12:46

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To szkoda, że nie ogarnęłam tego wcześniej - bym zaoszczędziła jedną składkę :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez zaluje bo molam isc 31maja :/

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli na l4 musze zapłacić składkę? A moge wtedy obniżyć do najniższej podstawy ale do preferencyjnej juz nie?ja nie ma tych 31 dni przerwy ale chciałam mieć tydzień września na pozaltwianie swoich spraw na l4 typu lekarz, ćwiczenia w sr a tak to jak zaniosę 1 września to mogą za pare dni przyjść sprawdzać czy jestem w domu... A chce choc trochę spokoju od zusu...
    L4 tak samo bedzie liczone przy dwóch składkach ale zasiłek macierzyński tez? Jak obliczyć ten macierzyński na nowych zasadach?

• rah Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam kwoty i datę wypłaty na 21.08!!!! ;D
    Czyżby faktycznie sie udało? Nie uwierzę poki nie zobaczę!

FasUla, ceska, Wredotka, polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2. miesiąc w którym poszliśmy na chorobowe/macierzyńskie.

Procedury zusowskie dot. wypłacania zasiłków określają, by zapłacić najpierw składki za pełen miesiąc i dopiero potem po otrzymaniu zasiłku skorygować je odpowiednio. Problemy tu są dwa: po pierwsze nie wynika to bezpośrednio z przepisu, przepisy tak naprawdę dopuszczają możliwość od razu złożenia deklaracji ze zmniejszonymi proporcjonalnie składkami – tj. opłacenie od razu tylko części miesiąca a nie całego i potem korekty (ale kto by chciał się kłócić z ZUSem przy tego rodzaju zasiłku? więc większość robi tak, jak mówi ZUS).

Drugi problem jest taki, że jeśli zapłacimy składki wyższe niż minimalne nas obowiązujące, nie możemy zrobić korekty. Wynika to z nieco dziwnego brzmienia przepisów, które mówią „kwotę najniższej podstawy wymiaru składek zmniejsza się…”. Ergo przepis bezpośrednio pozwala na skorygowanie tylko składki naliczanej od standardowej, najniższej obowiązującej cię podstawy. Nie dopuszcza możliwości proporcjonalnego zmniejszenia wysokich składek ZUS w sytuacji, gdy najpierw nieopatrznie zapłaciliśmy wysokie składki ZUS za miesiąc w którym zaczął się czas l4 a potem chcemy zrobić korektę deklaracji i proporcjonalnie te składki wykazać.

Wyjście jest wyjątkowo proste: za taki miesiąc płacimy tylko minimalnie nas obowiązujące składki ZUS. Wysokość składek za miesiąc, w którym rozpoczyna się czas za który zasiłek dostaniemy, nie jest brana pod uwagę gdy ustalają wysokość tego zasiłku. W ten sposób istotne jest tylko, by minimalnie nas obowiązującą kwotę zapłacić w terminie i złożyć deklaracje na czas. Po co zatem płacić maksimum, skoro nie tylko nie daje to dodatkowych uprawnień, jak i nie jest możliwa późniejsza korekta? ;)

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozesz 6 wrzesnia zanies l4 z sierpnia spokojnie wtedy jak zaplacisz za sierpien np. 1.09 to masz 6 dni bezproblemowego chodzenia tylko decyzja wtedy bedzie do 6.10
    O zasilku ci nie powiem bo nie umie tego wyliczac l4 spokojnie jest tak jak mowie.
    A za sierpien obnizasz sklade do najnizszej 1100 zl ( tutaj nie wypowiem sie bo nie wiem czy mozna do preferencyjnych spowrotem, ale ktos tu pisal ze nie mozna )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 13:14

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Mam kwoty i datę wypłaty na 21.08!!!! ;D
    Czyżby faktycznie sie udało? Nie uwierzę poki nie zobaczę!
    Aaaaaaaa wkoncuuuu i u ciebieeeeeeee gratulacjeeee :D :D rah to pijemy :D bedzie libacja z soku marchewkowego i surowej marchewy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 13:14

rah lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy na czasie ZUS jest sie anonimowym czy na infolinii tylko? Czy w ogóle nie mozna zadać pytania anonimowo?

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna anonimowo js w mailach podpsywalam sie jako przedsièbiorca :D a na infolinii nie zgadzalam sie na autoryzacje :D

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki tak zrobię;) kierowniczka tez weszła na moje konto wczoraj ale ja juz nie wiem co słyszałam...zreszta mówiła ze to nie ona podejmuje decyzje...

‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ