X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri, możesz pracować na macierzyńskim :)
    Mały zus = 1000 zł a duży = najpierw wysokie l4 (bo pewnie wydłużą do nowego roku vl) a potem na pewno więcej niż 1000 zł macierzyńskiego. Dla mnie matematyka jest prosta ;) Tylko oczywiście trzeba się liczyć z kontrolą.

Edytaf5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo ja na l4 nie bede isc bo moje prowadzenie firmy bedzie polegac na wpisywaniu danych do kompa (zarabia nieoficjalnie facet moj na firme, dlatego na macierzynskim nic sie nie zmieni), tak jak mowilam wczesniej chodzi tylko o to komu bardziej sie oplaca zalozyc ta firme mi czy jemu :D

• akira Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa - gratuluje pozytywnej decyzji! Czy mozesz napisac jak dlugo prowadzisz dzialalnosc i czy mialas kontrole z zus?

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, dzwoniłam przed chwilą do ZUS i kompletnie nie ma różnicy czy pójdzie się na zwolnienie 31 sierpnia czy 1 września. Ważna jest data dostarczenia dokumentów (deklkaracja, z-3b, zwolnienie) i data opłaty składek za sierpień. Wrzesień jest bez znaczenia.

Z tym, że takie moje przemyślenia... Ja mam ciągłość ubezpieczenia. Przeszłam bez żadnej przerwy z umowy o pracę na DG i mogłam iść na zwolnienie nawet po 2 dniach prowadzenia DG, ale jednak wolałam opłacić kilka składek i nawet za niepełny m-c DG płaciłam składki proporcjonalnie do wyższej podstawy. Jakoś nie chcę dodatkowo drażnić ZUS-u ;)

Edytaf5
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta ty nie wiesz chyba o czym my piszemy ?
    Ma znaczenie mow co chcesz ale kilkanascie dzuewczyn z tad tak robilo by nie placic 3 wysokich skladek a 2 wysokie skladki.
    Pokaze ci warianty ktore sa :
    I idzie na l4 z dniem 31.08.2015
    Placi skladke za miesiac sierpien dnia
    01.09.2015
    01.09.2015 zanosi dokumenty do zus
    Decyzja do 01.10.2015

II idzie na l4 z dniem 01.09.2015
    01.10.2015 placi skladke
    01.10.2015 zanosi dokumenty
    Decyzja do 01.11.2015

Ktory wariant lepszy ? Nawet jeden dzien na l4 w miesiacu wstecznym jest bardzo wazny i szybsza decyzje ma.

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Pchelkaa - gratuluje pozytywnej decyzji! Czy mozesz napisac jak dlugo prowadzisz dzialalnosc i czy mialas kontrole z zus?

26.06 minęły 3 lata od kiedy prowadzę DG, kontroli żadnej nie miałam ani pisma z ZUS-u.

polkosia, akira lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta płace składki od podstawy 8 tys, chciałam zapłacić 3 zeby sie nie czepiali...przerwę mam krótsza niz 31 dni przez niedopatrzenie a zależy mi zeby liczyli tylko od tych wysokich składek ile bede mieć na l4. Za sierpień składałam dra w sierpniu bo chciałam zeby było szybciej, 30 sierpnia chce opłacić ostatnia trZecia wysoka składkę, potem l4 od 1 września i pózniej za wrzesień tylko zdrowotne opłacić...l4 chce donieść po kilku dniach zeby przez ten czas mnie nie dręczyli kontrola... Tylko problem czy bedą naliczać z ostatnich 3 miesięcy bo za maj nie zapłaciłam chorobowego i zgłosiłam sie od 1 czerwca do chorobowego, ale wyrejestrowalam sie 8 maja czyli mam mniej niz 31 dni przerwy przez moja pomyłkę.., jak byłam wczoraj w zusie u kierowniczki to powiedziała ze moge iść na l4 dopiero po 90 dniach bo wyleciałam z chorobowego ale na dzien dzisiejszy nie powie ni jak mi policzą l4... Czy z 12 miesięcy czy z 3 ostatnich... Pytałam 3 kobiet w zusie i każda mówiła ze oni to potem rozpatrują itd..,

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska a składek nie mozna opłacić wczesniej niz następnego miesiąca? Jesli je poprawnie opisze? Bo generalnie dra za sierpień mi przyjęły i składki tez płace sobie teraz wczesniej np za lipiec płace 30 lipca...

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnei ma znaczenie data zaplaty za miesiac w ktorym nastapila niezdolnosc do pracy.
    Prosty przyklad moj.
    Poszlam na l4 dnia 01.06.2015
    Zaplacilam skladke za miesiac na l4
    06.07 i decyzja powinna byc do 06.08
    I tak robia bo na dzialnosci ma to znaczenie i to bardzo istotne. I jak dzwonilam do zus czy tez bylam kazali czekac bo czas maja do 30 dni od zaplacenia skladki za miesiac w ktorym nastapila niezdolnosc do pracy.

Pchelkaa lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, ale ja dokładnie o to pytałam.
    2 raz dostałam informację taką, że jeśli l4 jest od pierwszego dnia m-ca, to wtedy przecież za ten miesiąc nie płaci się składki społecznej (w tym chorobowej) i ważne jest kiedy zapłaci się składkę za m-c poprzedni.

Co do samej wysokości składki, to bez wątpienia bardziej opłaca się l4 od 31 sierpnia, bo wtedy faktycznie można od najniższej zapłacić, ale ja akurat świadomie poprosiłam od 1 sierpnia, pomimo tego, że 31 lipca wychodziłam za szpitala. To już tłumaczyłam, że nie chcę się bardziej narażać Zusowi.

Piszesz, że dziewczyny miały takie sytuacje. Nie wiem, nie doczytałam. Ale z doświadczenia wiem, że np. ktoś składał u mnie wniosek o podanie salda, na które miałam 30 dni. Na jego koncie miałam nieścisłości, musiałam robić jakieś przeksięgowania, pisać do innego działu np. o podleganie i inne rzeczy. Nikt wtedy w ZUS nie patrzył na termin 30 dni. Kierowniczka go przedłużała i tyle. A jakby ktoś przyszedł i miał pretensje, to by się powiedziało, że sprawa była zagmatwana. Po prostu ten termin 30 dni nie starczył na to. I to nie jest tak, że ktoś 25 dnia zajmuje się sprawą i nagle nie zdąży ;) W 30 dni czasami się nie zdąży i tyle.

Fasula, jak chcesz, to zadzwoń do ZUS i zapytaj. Wiadomo, że nikt nie chce czekać dłużej na decyzję. Sama się tym stresuję, dlatego ciągle dopytuję.

Edytaf5
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta jezeli nie masz decyzji do terminu platnosci to musisz zaplacic skladke chociaz najnizsza
    I nie ma tutaj zadnej filozofi nie masz decyzji Musisz zaplacic. Dostajesz decyzje robisz korekte

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 12:11

oar8skjod4lwslof.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska - no właśnie w tym rzecz, że nie musisz płacić składki społecznej nawet tej najniższej tylko samą zdrowotną. Tak powiedział mi prawnik kilka razy o to go pytałam.
    Oczywiście dziewczyny płacą dla bezpieczeństwa składkę społeczna od najniższej postawy ale potem robią koretke i zus im zwraca nadwyżkę. Także to też jest ważne

• edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, jeśli kierowniczka Ci powiedziała, że wyleciałaś z chorobowego i musisz teraz 90 dni płacić, to pewnie tak jest. Ale ja bym jednak nie ufała tutaj w 100%. Ja na Twoim miejscu rozpisałabym sobie to wszystko, daty zgłoszenia i daty złożenia wniosków i zadzwoniła na infolinię. Tak ktoś wejdzie na Twoje konto, sprawdzi wszystko na spokojnie i poradzi.
    Kiedy mija Ci 90 dni?

Ceska, nie znam Twojej historii w ZUS-ie. Z mojego doświadczenia i rozmów na infolinii wynika, że powinnaś dostać decyzję dużo wcześniej. Coś mi świta, że chyba jakaś babeczka zastępowała tą, która zajmuje się Twoją sprawą, bo była na urlopie (nie wiem, czy dobrze pamiętam). Może to spowodowało wydłużenie tego okresu 30-dniowego?

Edytaf5
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry

Odpowiadając na Pani zapytanie uprzejmie wyjaśniam, że jeżeli do terminu płatności składek za miesiąc, w którym nastąpiła niezdolność do pracy nie zostanie wypłacony zasiłek chorobowy składki za ten miesiąc należy odprowadzić w pełnej wysokości. Zgodnie z art. 18 ust.10 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, jeżeli osobie prowadzącej pozarolnicza działalność gospodarczą zostanie wypłacony zasiłek chorobowy za czas niezdolności do pracy- a za miesiąc ten składki były odprowadzone od minimalnej podstawy ( 525 zł dla osób opłacających składki od 30% minimalnego wynagrodzenia lub 2375,40 zł- dla osób opłacając składki od 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia) - płatnik ma prawo do korekty dokumentów rozliczeniowych, w których składki społeczne oraz składka na Fundusz Pracy zostanie wyliczona od podstawy wyliczonej proporcjonalnie do dni podlegania do ubezpieczeń.
    Składka zdrowotna jest składka niepodzielną.

Dziękujemy za kontakt z nami.
    Pozostajemy do Pani dyspozycji.
    Pozdrawiam
    Sylwia Kołtun
    Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
    tel: 22 560 16 00
    www.zus.pl

Taka otrzymalam informacje bo bylam przekonana jak ty ze nie musze placic bo jestem na chorobowym ale dzieki dziewczyna z tad ktore wyprowadzily mnie z bledu nie popelnilam tego bledu.
    I tyle w temacie bo robie sie czerwona robcie jak chcecie tylko w porownaniu inne maja juz decyzje pozytywna, i robily to wszystko wdl procedur ktore sa i o ile pamietam zadnej nie odmowili.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 12:20

oar8skjod4lwslof.png
  • edytaf5 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, zgadzam się z tym, że za sierpień zapłacę składkę społeczną, jeśli nie dostanę decyzji, ale to nie spowoduje wydłużenia czasu czekania na tą decyzję.
    A odpowiedź z ZUS... No cóż, tam nie ma żadnych dat. Ja pytałam o konkretne daty i odpowiedź otrzymałam taką, że jak poszłam na zwolnienie 1 sierpnia i dostarczyłam niezbędne dokumenty i zrobiłam wpłatę 3 sierpnia za lipiec, to od 3 sierpnia mają 30 dni na wydanie decyzji. Dokładnie tak samo by było, gdybym poszła na zwolnienie 31 sierpnia a formalności dokonała 3 sierpnia.

Edytaf5
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    26.06 minęły 3 lata od kiedy prowadzę DG, kontroli żadnej nie miałam ani pisma z ZUS-u.

Ja też już prawie 3 lata prowadzę, obyło się bez kontroli ani pism.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I to jest najgorsze, że zus zawsze gada co innego. U nas w mieście moim znajomym zus mówi, że koniecznie za miesiąc w którym poszło się na l4 trzeba zapłacić 4 - najwyższą składkę! Dlatego znalazłam sobie prawnika typowo zajmującego się tymi sprawami i śmieje się z tego jakie zus potrafi bajki opowiadać.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że należy zapłacić NA WSZELKI WYPADEK składkę społeczną za pierwszy miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy (od najniższej podstawy, absolutnie nie od najwyższej). Bo jak jakaś obsuwa wyniknie jak u Ceski, to może być przypał, a same widzicie, że oni robią wszystko, żeby utrudnić i nie płacić. Tą składkę od najniższej podstawy zwracają, więc nie ma żadnej straty dla nas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 12:28

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tu sie z toba nie zgodze.i zobaczysz ze bedziesz czekac.
    Bedziesz czekac 30 dni od zaplacenia skladki za miesiac sierpien.
    Prosty przyklad l4 od 01.06.2015 zaplacono 01.06.2015 za maj.
    Powinnam miec decyzje max do 01.07.2015 ? Guzik prawda !
    A co do urlopu pani z zus to bylo w sierpniu nie w lipcu.
    I zdaje mi sie ze przyszlas tutaj pomieszac bez kitu.

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeka się 30 dni od opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy...

ceska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ