X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niezłe ceska:D ja pewnie tez tak skończę zanim sie doczekam od nich jakiegoś przelewu po tych przebojach;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mozecie mi powiedziec jakiej wysokosci sa to skladki? bo ja to sie nie orientuje a wizyte u ksiegowej dopiero na kolejny tydzien bedziemy planowac.

Bo jak mam ten obnizony zus to wychodzi 400zl z groszami tak?
    A z tymi progami jak to jest? Ile przez ile trzeba placic?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpisz sobie w internecie kalkulator składek i tam będziesz mieć wyliczone. Najwyższa podstawa jest niecałe 10 tys a do zdrowotnego jest ok 3 tys. Np przy podstawie 8 tys składki wynoszą ok 3017 miesiecznie, przy najwyższej ok 3,5 tys

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fssulka tylko cri juz sie nie zalapie na to co my tylko wdl nowej ustawy

oar8skjod4lwslof.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślałam, że od 31 sierpnia ale już chyba pójdę tego 1.09 od nowego miesiąca, niech już się nie mają do czego doczepić:D
    Fasula - pewnie, jak nie masz siły i chcesz już odpocząć to idź od 1.09 i tak już raczej nic nie zmienisz a nie ma co się stresować cały czas.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niby sie nie załapie, tylko ze im wiecej wyższych składek, tym lepiej wtedy prawda?bo na kiedy masz termin ciri?
    Sann mnie pasuje od nowego miesiąca bo 31 sierpnia sobie jeszcze ostatnie faktury wystawie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Fssulka tylko cri juz sie nie zalapie na to co my tylko wdl nowej ustawy
    Nooo tez mi sie tak wydaje.. noo nic.. jednak trzeba bedzie zasiegnac rady u zrodla.. eh... ale jeszcze jest 2 tygodnie do wrzesnia t sie bedzie dzialac :) Dzieki

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    No niby sie nie załapie, tylko ze im wiecej wyższych składek, tym lepiej wtedy prawda?bo na kiedy masz termin ciri?
    Sann mnie pasuje od nowego miesiąca bo 31 sierpnia sobie jeszcze ostatnie faktury wystawie.
    Na koniec lutego poczatek marca.
    Ale wlasnie sie zastanawiam czy ma znaczenie to ze wczesniej bylam ubezpieczona, wiem ze przy zleceniu a potem umowie o prace w trakcie ciazy ma to znaczenie, a z DG wlasni nie wiem.

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasulka idz 31 szybciej decyzja i szybciej bedziesz wiedziala co i jak bo tak to patrz
    Zaplacisz skladke za miesiac - w ktorym nastapila niezdolnosc np. 01.09 i do 01.10 maja czas wydac decyzje
    A gdyby od 01.09 to wtedy zaplacisz za miesiac podlegania w pazdzierniku np. 01.10 a decyzja do 01.11
    Dlatego lepiej jezeli mozna isc 31.08 to bez wachania a fv eystaw 30 ;)
    Malo tego idac 31 nie bedziesz musiala skladki placic chociaz tej nijanizszej bo decyzja byla by do 01.10 :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 10:40

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślisz? No ale za sierpień zapłacę wysoka składkę bo juz złożyłam dra... Tylko czy mi policzą wtedy w razie czego te 3?no i na ile moge l4 wziąć?
    Ciri pod koniec października bedzie wiadomo czy ustawa wejdzie od 1 listopada, 1 stycznia czy 1 lipca. Njaprawdopodobniej od 1 listopada... A wtedy składki maja byc liczone jako średnia z 12 miesiecy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 10:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo za wrzesnien chciałabym juz tylko zdrowotna zapłacić...ni bo w sumie bede juz na l4 cały miesiac...

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do składek to teraz placilam za czerwiec pod koniec czerwca, za lipiec pod koniec lipca itd i chyba tez tak mozna?byle nie pozniej;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem jestem upierdliwa, ale z wlasna dzialalanoscia bede miala pierwszy raz doczynieniania (moj facet juz mial).
    Co do tych skladek to 12 miesiecy ubezpieczenia (gdziekolwiek: umowa o prace, zlecenie, czy na wlasna reke) czy 12 miesicy DG. Czyli u mnie bylo by to 6/7miesiecy?

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w takiej samej sytuacji co Fasula więc Ceska byłoby super jakbym poszła 31.08 i decyzja byłaby szybciej ale kurczę też bym się bała, że zaczną mi gadać, że nie pełne 3-miesiące i wiecie byleby tylko pod górkę...

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale DRA w sierpniu zlozone jest za lipiec:) DRA zlozone w wrześniu za sierpień
    Jezeli mija te 90 dni wczesniej niz przed uplywem 01.09 np. 30.08 to 31.08 odrazu na l4 wtedy juz mozesz sobie obnizyc skladke na minimalna bo nie biora pod uwage przy wyliczeniu skladek w ktorym podlegala choroba. 31.08 idziesz na l4 01.09 placisz i zanosisz dra i czekasz na l4 obojetnie na ile byle by bylo zalatwione jak najpredzej wtedy decyzje masz predzej bo do 01.10 i wiesz co dalej robic. Srednie wezna z 2 mc
    Ktos tu juz pisal to wczoraj wlasnie o tym :)

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie nie wiem czy braliby tylko z DG co przy wysokich składkach byłoby korzystniejsze czy tez ze zleceń, co Ci troche zaniży, to juz musisz spytać prawnika albo księgowej ale wydaje mi sie ze chyba z DG, jesli np byś przerwała ciągłość ubezpieczenia i nie zgłosiła sie na poczatku do chorobowej, a jakbyś od poczatku płaciła to z całego roku...ale nie jestem na 100% pewna.

• ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla fasuli taki scenariusz najlepszy bo pamietajmy ze byl problem z wykresleniem a po co finansowav zlodzieji kolejny miesiac

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann11 wrote:
    Jestem w takiej samej sytuacji co Fasula więc Ceska byłoby super jakbym poszła 31.08 i decyzja byłaby szybciej ale kurczę też bym się bała, że zaczną mi gadać, że nie pełne 3-miesiące i wiecie byleby tylko pod górkę...
    Tu nie chodzi o nie pelne miesiace tylko o 90 dni pamietajmy ze lato ma az dwa miesiace powyzej 30 dni :)

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze tak mozna ale boje sie ze bedą sie pluc... No i ponieważ macierzynski bede miałam juz na nowych zasadach bo mam termin na 2 stycznia, to mi sie opłaca te 3 wysokie zabulic:/ bo tak naprawdę nie wiem kiedy bedzie to vl...a te trzecia składka mi troche podniesie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo to trzeba bedzie ksiegowa przycisnac :) Wielkie dzieki jeszcze raz

‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ