Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA to mozecie mi powiedziec jakiej wysokosci sa to skladki? bo ja to sie nie orientuje a wizyte u ksiegowej dopiero na kolejny tydzien bedziemy planowac.
Bo jak mam ten obnizony zus to wychodzi 400zl z groszami tak?
A z tymi progami jak to jest? Ile przez ile trzeba placic? -
nick nieaktualny
-
Też myślałam, że od 31 sierpnia ale już chyba pójdę tego 1.09 od nowego miesiąca, niech już się nie mają do czego doczepić
Fasula - pewnie, jak nie masz siły i chcesz już odpocząć to idź od 1.09 i tak już raczej nic nie zmienisz a nie ma co się stresować cały czas. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyceska wrote:Fssulka tylko cri juz sie nie zalapie na to co my tylko wdl nowej ustawy
-
nick nieaktualnyFasUla wrote:No niby sie nie załapie, tylko ze im wiecej wyższych składek, tym lepiej wtedy prawda?bo na kiedy masz termin ciri?
Sann mnie pasuje od nowego miesiąca bo 31 sierpnia sobie jeszcze ostatnie faktury wystawie.
Ale wlasnie sie zastanawiam czy ma znaczenie to ze wczesniej bylam ubezpieczona, wiem ze przy zleceniu a potem umowie o prace w trakcie ciazy ma to znaczenie, a z DG wlasni nie wiem. -
Fasulka idz 31 szybciej decyzja i szybciej bedziesz wiedziala co i jak bo tak to patrz
Zaplacisz skladke za miesiac - w ktorym nastapila niezdolnosc np. 01.09 i do 01.10 maja czas wydac decyzje
A gdyby od 01.09 to wtedy zaplacisz za miesiac podlegania w pazdzierniku np. 01.10 a decyzja do 01.11
Dlatego lepiej jezeli mozna isc 31.08 to bez wachania a fv eystaw 30
Malo tego idac 31 nie bedziesz musiala skladki placic chociaz tej nijanizszej bo decyzja byla by do 01.10 )Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 10:40
-
nick nieaktualnyTak myślisz? No ale za sierpień zapłacę wysoka składkę bo juz złożyłam dra... Tylko czy mi policzą wtedy w razie czego te 3?no i na ile moge l4 wziąć?
Ciri pod koniec października bedzie wiadomo czy ustawa wejdzie od 1 listopada, 1 stycznia czy 1 lipca. Njaprawdopodobniej od 1 listopada... A wtedy składki maja byc liczone jako średnia z 12 miesiecy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 10:40
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWiem wiem jestem upierdliwa, ale z wlasna dzialalanoscia bede miala pierwszy raz doczynieniania (moj facet juz mial).
Co do tych skladek to 12 miesiecy ubezpieczenia (gdziekolwiek: umowa o prace, zlecenie, czy na wlasna reke) czy 12 miesicy DG. Czyli u mnie bylo by to 6/7miesiecy? -
Ale DRA w sierpniu zlozone jest za lipiec:) DRA zlozone w wrześniu za sierpień
Jezeli mija te 90 dni wczesniej niz przed uplywem 01.09 np. 30.08 to 31.08 odrazu na l4 wtedy juz mozesz sobie obnizyc skladke na minimalna bo nie biora pod uwage przy wyliczeniu skladek w ktorym podlegala choroba. 31.08 idziesz na l4 01.09 placisz i zanosisz dra i czekasz na l4 obojetnie na ile byle by bylo zalatwione jak najpredzej wtedy decyzje masz predzej bo do 01.10 i wiesz co dalej robic. Srednie wezna z 2 mc
Ktos tu juz pisal to wczoraj wlasnie o tym -
nick nieaktualnyWlasnie nie wiem czy braliby tylko z DG co przy wysokich składkach byłoby korzystniejsze czy tez ze zleceń, co Ci troche zaniży, to juz musisz spytać prawnika albo księgowej ale wydaje mi sie ze chyba z DG, jesli np byś przerwała ciągłość ubezpieczenia i nie zgłosiła sie na poczatku do chorobowej, a jakbyś od poczatku płaciła to z całego roku...ale nie jestem na 100% pewna.
-
Sann11 wrote:Jestem w takiej samej sytuacji co Fasula więc Ceska byłoby super jakbym poszła 31.08 i decyzja byłaby szybciej ale kurczę też bym się bała, że zaczną mi gadać, że nie pełne 3-miesiące i wiecie byleby tylko pod górkę...
-
nick nieaktualnyWiem ze tak mozna ale boje sie ze bedą sie pluc... No i ponieważ macierzynski bede miałam juz na nowych zasadach bo mam termin na 2 stycznia, to mi sie opłaca te 3 wysokie zabulic:/ bo tak naprawdę nie wiem kiedy bedzie to vl...a te trzecia składka mi troche podniesie...
-
nick nieaktualny