Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochana pisalas ze wyrejestrowalas sie 5 lipca z dniem 1 lipca a zarejestrowalas 3 sierpnia z dniem 1 sierpnia czyli tutaj ci braknie dni 1-2 dni ... bo tak jak juz niestety wiesz, powyzej 30 dni musi byc zerwane chorobowe a nie moze byc wstecz
Czyli u ciebie zaczyna sie liczyc od 5 lipca do 3 sierpnia tu ni za cholere nie daje 31 dni
Masz taka sama sytuacje u siebie jak fasulkaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 08:21
FasUla lubi tę wiadomość
-
Pchelka w jakim miescie mieszcza sie takie skabry w zusie ? Przecieram oczami na to co piszesz jestem zdziwiona itp.
Bulam w 4 zusach, usmiechnieta itp. W kazdym trafialam na kilka Pan - oczywiscie nie byly tak fajne jak u ciebie, a raczej brak znajomosci z swojej pracy oraz niecheci do pracy to za to mialy tego duzo i oczywiscie skrzywione mordy pod tytulem " i po cholere tu przychodzisz"
I wprowadzaja w blad... Az ci zazdroszcze :xWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 08:26
-
nick nieaktualnyceska wrote:Pchelka w jakim miescie mieszcza sie takie skabry w zusie ? Przecieram oczami na to co piszesz jestem zdziwiona itp.
Bulam w 4 zusach, usmiechnieta itp. W kazdym trafialam na kilka Pan - oczywiscie nie byly tak fajne jak u ciebie, a raczej brak znajomosci z swojej pracy oraz niecheci do pracy to za to mialy tego duzo i oczywiscie skrzywione mordy pod tytulem " i po cholere tu przychodzisz"
I wprowadzaja w blad... Az ci zazdroszcze :x
W Garwolinie ok 60 km od Warszawy:-) Panie bardzo mile, nawet dra sama nie uzupelnialam tylko przy okienku podawalam nr nip i mowilam ze chce podniesc skladke, ona uzupelnila w komputerze, drulowala, pokazywala mi, pieczatke przybila i tyle moja siostra tez prowadzi DG i zalatwiala wszystko od grudnia,(termin miala na lipiec) do skladek tez sie zglosila jakos w trakcie msc i placila 2 najwyzsze a nie 3, a zasilek wyplacili jej normalnie ok 6700 za msc, teraz ma juz przyznany macierzynskiWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 08:41
-
nick nieaktualnyTak sobie mysle ze nawet jakbym wypełniła dra ze składka chorobowa i jej nie zapłaciła to mam do tego prawo, bo jest to ubezpieczenie dobrowolne, a konsekwencja nieopłacenia jest wypadnięcie z tego ubezpieczenia i potem okres karencji 90 dni... No i tego bede sie trzymać, w końcu mogłam zmienić zdanie... Co do Ciebie Ppatison to nie wiem czy mozna zmienić to zgłoszenie, chyba nie:/ w końcu teraz mamy 14 sierpnia i nie możesz teraz złożyć wniosku bo liczy sie data dzisiejsza... Chyba trzeba czekac i mieć nadzieje ze bedzie ok.
ceska lubi tę wiadomość
-
Niektórym z Was tak wszystko ładnie się udało...U mnie w Bydgoszczy będzie na pewno walka z ZUS-em bo słynie u nas z tego, że robi pod górkę. Także już przywykłam do myśli, że tak łatwo nie pójdzie mimo, że wszystko pięknie opłacam, wszystkie terminy są zachowane itp.
Powiem szczerze, że już wolałabym dłużej czekać na wypłatę ale żeby wypłacili normalnie od 3-składek a nie, że policzą składki z 12-miesięcy i będzie batalia w sądzie, która też trochę trwa:D
No nic we wrześniu się okaże jak to u mnie będzie.
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny w moim zyciu mega duzo sie dzie dzieje i mam pytanie do tych co maja wlasna dzialalnosc gospodarcza. Jesli mam wlasna dzialalnosc gospodarcza i ide na macierzynski to czy;
A) musze zawiesic na ten czas dzialalnosc
moze za mnie wspolmalzonek ja prowadzic (podobno nie trzeba zatrudniac wspolmalzonka jako jesli on pracuje/pomaga Ci w firmie)
C) musze zatrudnic osobe do pomocy?
To ma byc prawdziwa firma ktora ma zarabiac i nie oplacalo by mi sie zebym ja musiala zawieszac (nie zarabiac) bedac na macierzynskim.
Moja firma ma nie byc fikcyjna ma zarabiac (chodzi o to ze ja moge miec maly zus a moj G nie bo jeszcze mu czas ten przejsciowy po ostatnim zamknieciu firmy nie minal)
Po zmianie przepisow odnosnie nowego becikowego i tak dostane wyrownanie w zusie do 1000zl zasilku ale pytanie czy firma moze funkcjonowac w tym czasie np przy zatrudnionym pracowniku.
Bo tak czy inaczej ta fima bedzie mojego G (znaczy ona by byla na mnie ale on w niej zarabia) wiec jak ja pojde na macierzynski musi miec szanse zarobkowa inaczej nam sie nie oplaca zebym ja ja zakladac.
Kolejna sprawa jesli chodzi o aktualne zatrudnienie, pracowalam na umowe zlecenie z oplacanym zusem (w tym chorobowym) od pazdziernika 2014roku, od polowy lipca jestem na l4 zwiazanym z dolegliwosciami pierwszego trymestru, i zla sytuacja w pracy, mam dostac wydlyzenie tego l4 do konca sierpnia a we wrzesniu chcialibysmy ruszyc z ta dzialalnosci. wiec bede miala ubezpieczenie tak naprawde ciagle od pazdziernika wiec dla zusu chyba beda mi wyliczac macierzynski ze sredniej od pazdzernika a potem dostane wyrownanie do tego tysiaka dzieki nowej ustawie o swiadczeniach rodzinnych?
-
nick nieaktualnyCo do tej nowej ustawy i wyrównania to niewiem czy ona jeszcze weszła czy to tylko takie gadanie, bo na razie nic nie jest podpisane z tego co sie orientuje. Nie wiem czy macierzynski nie byłby wyliczany tylko z DG, ale nie jestem pewna...
Sann u mnie tez we wrześniu wszystko sie okaże... -
nick nieaktualnyJest od tygodna podpisane:) Jeszcze chyba komorowski podpisal bo z tym jestem na bierzaco. Na pewno wchodzi w zycie z pierwszym stycznia 2016. bedac na zleceniu i podpisujac umowe co miesiac i tak bym macierzynskiego nie dostala jesli w miesiacu w ktoym rodze bym nie pracowala wiec liczylam na jej pospisanie i we wtorek dostalam info ze juz jest po podpisie prezydenta.
-
nick nieaktualny
-
Cri nie musisz miec pracownika ale jezeli DG przynosi dochody, to warto zatrudnic, zawieszac o nie bo stracisz zasilek macierzynski o ile dobrze pamietam co dziewczyny tutaj pisaly.. a do macierzynskiego zeby sie oplacalo w miare wdl nowej ustawy to juz nie jeden wysoki zus tylko tak samo 3 wtedy przeliczenie 9/12 najnizszych i 3/12 wysokich
-
Sann11 wrote:Niektórym z Was tak wszystko ładnie się udało...U mnie w Bydgoszczy będzie na pewno walka z ZUS-em bo słynie u nas z tego, że robi pod górkę. Także już przywykłam do myśli, że tak łatwo nie pójdzie mimo, że wszystko pięknie opłacam, wszystkie terminy są zachowane itp.
Powiem szczerze, że już wolałabym dłużej czekać na wypłatę ale żeby wypłacili normalnie od 3-składek a nie, że policzą składki z 12-miesięcy i będzie batalia w sądzie, która też trochę trwa:D
No nic we wrześniu się okaże jak to u mnie będzie.FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyceska wrote:Cri nie musisz miec pracownika ale jezeli DG przynosi dochody, to warto zatrudnic, zawieszac o nie bo stracisz zasilek macierzynski o ile dobrze pamietam co dziewczyny tutaj pisaly.. a do macierzynskiego zeby sie oplacalo w miare wdl nowej ustawy to juz nie jeden wysoki zus tylko tak samo 3 wtedy przeliczenie 9/12 najnizszych i 3/12 wysokich
-
Fasula też idziesz od 1??
Ja tam idę od 1.09 mimo, że niektórzy mówią, ze to wygląda na wyłudzenie a w duszy z tym, mam do tego prawo i ide od 1.09 a co będzie to będzie;D
No złodzieje niestety a najlepsze jest jeszcze to, że mi w zusie informacji nie chcą udzielać bo twierdzą, że z pracownikiem to się nie dowiem nic i oni nie muszą mi nic mówić...Patologia. Składki - ile co i jak, terminy - nic kompletnie nie chcą mi powiedzieć, więc sama muszę wszystkiego pilnować z księgowym, którego też oczywiście pilnować trzeba bo się myli:DFasUla, Pchelkaa lubią tę wiadomość
-
ciri22 wrote:Czyli majac dzialalnosc gospodarcza siedzac w do na macierzynskim moze przynosic dochod bez pracownika? (np jesli powiem ze maz teraz wykonuje moje obowiazki-on nie ma zatrudnienia), czy jesli przynosi dochod mowi byc ten pracownik?
ciri22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sann11 wrote:Fasula też idziesz od 1??
Ja tam idę od 1.09 mimo, że niektórzy mówią, ze to wygląda na wyłudzenie a w duszy z tym, mam do tego prawo i ide od 1.09 a co będzie to będzie;D
No złodzieje niestety a najlepsze jest jeszcze to, że mi w zusie informacji nie chcą udzielać bo twierdzą, że z pracownikiem to się nie dowiem nic i oni nie muszą mi nic mówić...Patologia. Składki - ile co i jak, terminy - nic kompletnie nie chcą mi powiedzieć, więc sama muszę wszystkiego pilnować z księgowym, którego też oczywiście pilnować trzeba bo się myli:D -
nick nieaktualnyCiri to dobrze wiedzieć, nawet nie miałam pojęcia ze juz to podpisali. Tak czy inaczej opłaca Ci sie wysokie składki odprowadzać.
Sann ide od 1.09. i choćby mi liczyli z 12 miesięcy to juz nie mam siły sie dłużej stresować praca i w sumie i tak juz w zusie czuje sie jak natręt wiec gorzej juz byc nie moze i przestaje sie tym przejmować. A jak trzeba bedzie walczyć o decyzje to nam nadzieje ze prawnik to weźmie na siebie bo je juz chce sie w końcu skupić na ciazy a musze znaleźć większe mieszkanie dla dziecka i wreszcie cos kupić z wyprawki wiec i tak mam na głowie, wiec juz niech ZUS mnie linczuje, skoro lubi;) w końcu prawo jest prawem i nie moze działać wybiórczo a my robimy wszystko zgodnie z prawem:)ceska lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny