X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No oby...jedno jest pewne, gdybym chciała isc na l4 teraz, to by powiedzieli ze nie ma 90 dni i nie moge. A potem moze nagle magicznie sie to zmieni, jesli ja bym chciała wysoki zasiłek, wiec moga to sobie interpretować jak chca. Teraz juz nic nie zrobię, a potem bede sie odwoływać i w ostateczności sad, ale nie odpuszczę. Juz zbyt duzo nerwów i energii w to zainwestowałam. Mam nadzieje, ze przynajmniej ktoś skorzysta i nie popełni tego błędu co ja, dzieki temu ze to wyszło;)

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie oczywiscie musialam upewnic czy Pani mnie znow nie splawia w zusie w jednostce wiedz zadzwonilam na infolinie, i dopytalam oczywiscie kwot mi nie powiedziano ale 20 zostanie wyplacony zasilek za czerwiec i lipiec, oraz do 17 sierpnia czyli wszystko mi wyplaca

FasUla, rah, polkosia lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla trzymam mocno kciuki, ja też nie zamierzam odpuszczać w razie jeśli nie przyznają mi zasiłku.

FasUla, ceska, polkosia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczesniej jakos nie zwracałam na to uwagi bo to moja pierwsza ciąża ale widzę ile to wymaga poświecenia ze strony kobiety i jak bardzo sie wszystko zmienia i uwazam ze mamy prawo nie byc traktowane jak wróg publiczny numer jeden. Od teraz mam mocne postanowienie oczyścić umysł i sie nie denerwować bo wczoraj przez pół nocy histeryzowałam i nie chce zeby moje dziecko przez ZUS było sfrustrowane i nerwowe, nic nie jest tego warte;)
    Tez trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny z wątku i fajnie ze mozna tu znaleźć takie pomocne info;)

ceska, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, że tak :) Ja też się stresowałam strasznie tym ZUSem, teraz olałam - będzie co ma być.

Tak, płacę teraz wysokie składki, ale policzą mi od lutego, bo niby od wtedy mam ciągłość - mimo nieopłaconych po drodze 2 składek i DRA bez tych składek. Nie wiem dlaczego mnie nie wywalili ze składki chorobowej w tym czasie, bo powinni wg przepisów. Czyli będę miała do L4 liczone 3 najniższe składki i 3 najwyższe.

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A działalność maz od lutego? To dziwne ze tak liczą, zupełnie niezgodne z przepisami... No ale kto to zrozumie jak nawet w zusie słyszałam 2 rożne opcje a moj prawnik stwierdził ze przepisy sa dość szczegółowe i ze tak bez przygotowania to trudno cos powiedzieć a co dopiero laikowi. A Ty sie rejestrowałas do chorobowego? I odstępowała od niego?

• olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa powiedziała mężowi, że niestety zdarza się u mnie w ZUSie, że kwestionują działalność i tak na prawdę nie da się przewidzieć jak będzie :/ stres nie pomaga w obecnej sytuacji, boli mnie cały brzuch :( a to jeszcze tyle czasu pewnie potrwa. W moim imieniu na kontrolę ma iść mój mąż...

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    A u Ciebie jak Ppatison?

Już na 100% jest od daty złożenie wniosku...Rozmawiałam z naczelnik ZUS we Wrocławiu, z kierownikiem zasiłków i z kadrową...Mogłam złożyć wcześniej, tj 31 lipca z datą przyszłą- tak można robić- wstecz nie... dziwne tylko, że oddział ZUSu w Szczecinie inaczej to interpretuje bo kilka przypadków znam takich jak moje i liczyli od daty wpisanej we wniosku;/

Teraz jestem w kropce bo miałam płacić 3 wysokie składki i 31 października zanieść zwolnienie. Wówczas objęta zostałabym starymi zasadami...a tak 90 dzień będę miała dopiero 31 października, a więc pełnych praw do zasiłku nabędę dopiero 1 listopada...I tu jest pies pogrzebany:( Mało tego- skoro zasiłek wyliczają wyłącznie z pełnych miesięcy to za sierpień we wrześniu bez sensu mi płacić wysoką składkę bo ona nie idzie na poczet zasiłku chorobowego...Mam rację?
    Moja zaprzyjaźniona pani ekspert z ZUS mówi, że można jeszcze zrobić myk, żeby iść na L4 np. 30 października i ciągnąć do np. 3 listopada i od 4 listopada dać ponowne zwolnienie i ciągnąć do porodu. W tym czasie nabędę prawa do zasiłku i jest prawdopodobieństwo, że ustalą mi według starych zasad...ale to tylko rachunek prawdopodobieństwa...
    Ratuje mnie więc jedynie wydłużenie VL albo ta opcja co mi kadrowa podpowiada...

Aj...biedny synciu już się przewraca w brzuchu, że mama tak się denerwuje:( Przez to przerwanie chorobowego muszę pracować do końca października, żeby mieć jakikolwiek zasiłek...A nie powinnam pracować już ze względu na moj problemy z kręgosłupem...

Może Wy, Kochane Przyszłe Mamuśki, macie pomysł jak wybrnąć z tej sytuacji?:)

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :(

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patison, moim zdaniem ustawa wejdzie od 1.01.2016, bo jest duży zamęt wokół niej i nie mogą tak sobie tej sprawy olać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 19:04

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem tez wydłuża vl. Bedzie to wiadomo do końca października wiec w ostateczności jeszcze zdążyć 30 października złożyć l4 w razie czego...a za ten miesiąc co sie wyrejestrowalas jakie płaciłas składki? Bez chorobowego? Jak bedą naliczać l4 skoro nie ma 31 dni przerwy? Ja tez nie daje rady z praca i biorę wtedy bezpłatny urlop albo staram sie nadrabiać zeby mieć jeden dzien wolny w zapasie... A co Twoja księgowa na to bo ona nie widziała problemu?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbyś Azja w październiku na l4 to za październik byś mogła zapłacić od najmniejszej podstawy albo proporcjonalnie od najwyższej i ta płatność była by do 10 listopada... Tak ja to rozumiem...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cud, dzisiaj 30 dzień od kontynuacji L4 i w końcu mam daty i kwoty, ale jeszcze sobie poczekam :/ Na sam koniec miesiąca ustalili.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    U mnie 23 miesiące... Musze to sprawdzić, rozumiem ze mimo ze w maju nie opłaciłam chorobowego to byłaby ciągłość? Nie pamietam kiedy sie wyrejestrowywalam i ponownie zgłaszałam ale wiem ze kobieta w zusie wiedziała o co chodzi i podawałam daty inne niz byłam i było ok...jak tam znowu pojadę to bedzie widać ze chodzi mi o l4 i wyższe świadczenia....

Myślę że nie masz co się martwić że one się zorientują że chodzi Ci o wysokie świadczenia, masz do tego prawo.Ja załatwiłam wszystko bez ksiegowej, o ciąży dowiedziałam się 2.04, z racji ze był to okres swiat do zusu poszłam 7.04 i powiedziałam tam babeczce, że jestem w ciaży, DG prowadze od 3 lat i że chce otrzymywać zasiłek chorobowy, a później macierzyński. Ona mi wyjaśniła co i jak, zarejestrowałam się do ub chorobowego od 07.04. Kazała mi przyjsc na poczatku maja, czerwca i lipca (przed 10) i złożyć dra. Odnośnie składek wpłaciłam pierwsza najwyzsza na poczatku czerwca i drugą najwyzsza na poczatku lipca, (w maju wpłacałam za kwiecień nie najwyższą bo nie było pełnego miesiąca). Na zw mogłam isc od 07.07 i za okres 1.07-07.07 zapłaciłam składkę ok 1100 zł (wczesniej w zus obniżajac składkę). Zawsze radziłam się babeczek z zus i to one mówiły mi co i jak, drukowały na kartce i podbijały pieczątką, one od tego są żeby wyjaśniać i pomagać.Ja Mam już decyzje że zasilek przyznany 100%, czekam na kwotę i datę przelewu.

FasUla lubi tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia to tak jak ja wszystko 20 dostanec:D

Pchelkaa, polkosia lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Cud, dzisiaj 30 dzień od kontynuacji L4 i w końcu mam daty i kwoty, ale jeszcze sobie poczekam :/ Na sam koniec miesiąca ustalili.

Poklosia to jak u mnie, na 28 wyplata, liczyłam na 20, mogliby to jakos równomiernie wypłacać

polkosia lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka widzisz dostalam decyzje , cukry szaleja czyli niebawem rodze :D

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na 27... :( A ja muszę ekipie koło 20 zapłacić. No nic, poczekają.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula,
    Z księgowa się pozegnalam i teraz wszystko ogarniam sama. Powiedziała mi na koniec, żeby zarejestrować się 3 sierpnia do chorobowego z powrotem z datą od 1. Powiedziała że sżma wszystkie ZUA tak wypełnia. Babka w Zusie przyjęła wniosek i powiedziała ze jest bardzo dobrze wypełniony. Więc byłam spokojna do wczoraj...

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w lipcu wyrejestrowalam sie z chorobowego więc 31 dni minęło...za lipiec oczywiście zapłaciłam składkę bez chorobowego. Jestem na preferencyjnych składkach. Teraz nie wiem co dalej robić...można uzupełniać składki aby wyszedł cały miesiąc??? W sensie dra złożyć? To mi policza jak za pełny miesiąc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 07:41

‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: