Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNo oby...jedno jest pewne, gdybym chciała isc na l4 teraz, to by powiedzieli ze nie ma 90 dni i nie moge. A potem moze nagle magicznie sie to zmieni, jesli ja bym chciała wysoki zasiłek, wiec moga to sobie interpretować jak chca. Teraz juz nic nie zrobię, a potem bede sie odwoływać i w ostateczności sad, ale nie odpuszczę. Juz zbyt duzo nerwów i energii w to zainwestowałam. Mam nadzieje, ze przynajmniej ktoś skorzysta i nie popełni tego błędu co ja, dzieki temu ze to wyszło;)
-
A ja sie oczywiscie musialam upewnic czy Pani mnie znow nie splawia w zusie w jednostce wiedz zadzwonilam na infolinie, i dopytalam oczywiscie kwot mi nie powiedziano ale 20 zostanie wyplacony zasilek za czerwiec i lipiec, oraz do 17 sierpnia czyli wszystko mi wyplaca
FasUla, rah, polkosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWczesniej jakos nie zwracałam na to uwagi bo to moja pierwsza ciąża ale widzę ile to wymaga poświecenia ze strony kobiety i jak bardzo sie wszystko zmienia i uwazam ze mamy prawo nie byc traktowane jak wróg publiczny numer jeden. Od teraz mam mocne postanowienie oczyścić umysł i sie nie denerwować bo wczoraj przez pół nocy histeryzowałam i nie chce zeby moje dziecko przez ZUS było sfrustrowane i nerwowe, nic nie jest tego warte;)
Tez trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny z wątku i fajnie ze mozna tu znaleźć takie pomocne info;)ceska, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
Pewnie, że tak Ja też się stresowałam strasznie tym ZUSem, teraz olałam - będzie co ma być.
Tak, płacę teraz wysokie składki, ale policzą mi od lutego, bo niby od wtedy mam ciągłość - mimo nieopłaconych po drodze 2 składek i DRA bez tych składek. Nie wiem dlaczego mnie nie wywalili ze składki chorobowej w tym czasie, bo powinni wg przepisów. Czyli będę miała do L4 liczone 3 najniższe składki i 3 najwyższe. -
nick nieaktualnyA działalność maz od lutego? To dziwne ze tak liczą, zupełnie niezgodne z przepisami... No ale kto to zrozumie jak nawet w zusie słyszałam 2 rożne opcje a moj prawnik stwierdził ze przepisy sa dość szczegółowe i ze tak bez przygotowania to trudno cos powiedzieć a co dopiero laikowi. A Ty sie rejestrowałas do chorobowego? I odstępowała od niego?
-
Księgowa powiedziała mężowi, że niestety zdarza się u mnie w ZUSie, że kwestionują działalność i tak na prawdę nie da się przewidzieć jak będzie stres nie pomaga w obecnej sytuacji, boli mnie cały brzuch a to jeszcze tyle czasu pewnie potrwa. W moim imieniu na kontrolę ma iść mój mąż...
-
FasUla wrote:A u Ciebie jak Ppatison?
Już na 100% jest od daty złożenie wniosku...Rozmawiałam z naczelnik ZUS we Wrocławiu, z kierownikiem zasiłków i z kadrową...Mogłam złożyć wcześniej, tj 31 lipca z datą przyszłą- tak można robić- wstecz nie... dziwne tylko, że oddział ZUSu w Szczecinie inaczej to interpretuje bo kilka przypadków znam takich jak moje i liczyli od daty wpisanej we wniosku;/
Teraz jestem w kropce bo miałam płacić 3 wysokie składki i 31 października zanieść zwolnienie. Wówczas objęta zostałabym starymi zasadami...a tak 90 dzień będę miała dopiero 31 października, a więc pełnych praw do zasiłku nabędę dopiero 1 listopada...I tu jest pies pogrzebany:( Mało tego- skoro zasiłek wyliczają wyłącznie z pełnych miesięcy to za sierpień we wrześniu bez sensu mi płacić wysoką składkę bo ona nie idzie na poczet zasiłku chorobowego...Mam rację?
Moja zaprzyjaźniona pani ekspert z ZUS mówi, że można jeszcze zrobić myk, żeby iść na L4 np. 30 października i ciągnąć do np. 3 listopada i od 4 listopada dać ponowne zwolnienie i ciągnąć do porodu. W tym czasie nabędę prawa do zasiłku i jest prawdopodobieństwo, że ustalą mi według starych zasad...ale to tylko rachunek prawdopodobieństwa...
Ratuje mnie więc jedynie wydłużenie VL albo ta opcja co mi kadrowa podpowiada...
Aj...biedny synciu już się przewraca w brzuchu, że mama tak się denerwuje:( Przez to przerwanie chorobowego muszę pracować do końca października, żeby mieć jakikolwiek zasiłek...A nie powinnam pracować już ze względu na moj problemy z kręgosłupem...
Może Wy, Kochane Przyszłe Mamuśki, macie pomysł jak wybrnąć z tej sytuacji? -
Patison, moim zdaniem ustawa wejdzie od 1.01.2016, bo jest duży zamęt wokół niej i nie mogą tak sobie tej sprawy olać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 19:04
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyMoim zdaniem tez wydłuża vl. Bedzie to wiadomo do końca października wiec w ostateczności jeszcze zdążyć 30 października złożyć l4 w razie czego...a za ten miesiąc co sie wyrejestrowalas jakie płaciłas składki? Bez chorobowego? Jak bedą naliczać l4 skoro nie ma 31 dni przerwy? Ja tez nie daje rady z praca i biorę wtedy bezpłatny urlop albo staram sie nadrabiać zeby mieć jeden dzien wolny w zapasie... A co Twoja księgowa na to bo ona nie widziała problemu?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFasUla wrote:U mnie 23 miesiące... Musze to sprawdzić, rozumiem ze mimo ze w maju nie opłaciłam chorobowego to byłaby ciągłość? Nie pamietam kiedy sie wyrejestrowywalam i ponownie zgłaszałam ale wiem ze kobieta w zusie wiedziała o co chodzi i podawałam daty inne niz byłam i było ok...jak tam znowu pojadę to bedzie widać ze chodzi mi o l4 i wyższe świadczenia....
Myślę że nie masz co się martwić że one się zorientują że chodzi Ci o wysokie świadczenia, masz do tego prawo.Ja załatwiłam wszystko bez ksiegowej, o ciąży dowiedziałam się 2.04, z racji ze był to okres swiat do zusu poszłam 7.04 i powiedziałam tam babeczce, że jestem w ciaży, DG prowadze od 3 lat i że chce otrzymywać zasiłek chorobowy, a później macierzyński. Ona mi wyjaśniła co i jak, zarejestrowałam się do ub chorobowego od 07.04. Kazała mi przyjsc na poczatku maja, czerwca i lipca (przed 10) i złożyć dra. Odnośnie składek wpłaciłam pierwsza najwyzsza na poczatku czerwca i drugą najwyzsza na poczatku lipca, (w maju wpłacałam za kwiecień nie najwyższą bo nie było pełnego miesiąca). Na zw mogłam isc od 07.07 i za okres 1.07-07.07 zapłaciłam składkę ok 1100 zł (wczesniej w zus obniżajac składkę). Zawsze radziłam się babeczek z zus i to one mówiły mi co i jak, drukowały na kartce i podbijały pieczątką, one od tego są żeby wyjaśniać i pomagać.Ja Mam już decyzje że zasilek przyznany 100%, czekam na kwotę i datę przelewu.FasUla lubi tę wiadomość
-
polkosia wrote:Cud, dzisiaj 30 dzień od kontynuacji L4 i w końcu mam daty i kwoty, ale jeszcze sobie poczekam Na sam koniec miesiąca ustalili.
Poklosia to jak u mnie, na 28 wyplata, liczyłam na 20, mogliby to jakos równomiernie wypłacaćpolkosia lubi tę wiadomość
-
Fasula,
Z księgowa się pozegnalam i teraz wszystko ogarniam sama. Powiedziała mi na koniec, żeby zarejestrować się 3 sierpnia do chorobowego z powrotem z datą od 1. Powiedziała że sżma wszystkie ZUA tak wypełnia. Babka w Zusie przyjęła wniosek i powiedziała ze jest bardzo dobrze wypełniony. Więc byłam spokojna do wczoraj... -
A w lipcu wyrejestrowalam sie z chorobowego więc 31 dni minęło...za lipiec oczywiście zapłaciłam składkę bez chorobowego. Jestem na preferencyjnych składkach. Teraz nie wiem co dalej robić...można uzupełniać składki aby wyszedł cały miesiąc??? W sensie dra złożyć? To mi policza jak za pełny miesiąc?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 07:41