Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZarejestrowałam sie z 1 czerwca, także na l4 ide 1 września i nikt mi nie powie ile kasy dostanę, pewnie zrobią na moja niekorzyść;(szkoda mi ze nie wiedziałam dokładnie jak to jest, mogłam złożyć od 9 czerwca i byłoby te 31 dni przerwy... A tak to co:(
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Zarejestrowałam sie z 1 czerwca, także na l4 ide 1 września i nikt mi nie powie ile kasy dostanę, pewnie zrobią na moja niekorzyść;(szkoda mi ze nie wiedziałam dokładnie jak to jest, mogłam złożyć od 9 czerwca i byłoby te 31 dni przerwy... A tak to co:(
http://pankiewicz.biz/blog/zus/od-kiedy-zasilek-wedlug-nowych-zasad/
moze lepiej byloby sie nie wyrejestrowywac i po prostu nie zaplacic za maj w ogole. Ja bym poradzila sie prawnika, bo moze jest jakies wyjscie z tej sytuacji. Tak naprawde nie placilas za caly miesiac, ktory mial 31 dni -
ceska wrote:1 czerwca poszlam na pierwsze i 1 czerwca zanioslam tylko ja mialam l4 ja odrazu w tym samym dniu zanosze
Ja teraz w pue widze tylko jedno moje zwolnienie zaakceptowane (i to to późniejsze) ibabka mi powiedziała, ze jeszcze trwają procedury i nie musi byc tak, ze oba sie pokażą jako zaakceptowane i z tym samym terminem czyli poki co by mi zapłacili za jedno, bo drugie jest dopiero "rozpatrywane". -
nick nieaktualnyNo właśnie tak by było najlepiej ale teraz czasu nie zmienię... Tak naprawdę bedzie to zależeć od decyzji ZUS, maj ma 31 dni, składka nieopłacona ale ze względu na dokument jest nieścisłość...Ppatison a co mówi Twoja księgowa? Jaka Ty opłaciłas składkę?
-
No wlasnie bo nie wiadomo jak zinterpretowac to. Bo ok wyrejestrowalas sie z 8 maja ale defakto czy zaplacilas chorobowe za te 8 dni maja ? Bo zdaje mi siecze jezeli nie zaplacilas to wylecialas juz z dniem 1 maja. Fasula idz do prawnika bez kitu jak najszybciej, on ci pomoze bo my mozemy gdybac ze nam sie zdaje ale jezeli nie zaplacilas zdaje mi sie ze bedzie wporzadku
I ja bym to tak zostawila a pozniej wyjasnienie napisala ze w zwiazku z niewiedza zlozylas pismo ktore defakto jest nie wazne bo i tak skladki nie zaplacilas.
Mysle ze bedzie okey ale poradz sie prawnikaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 12:32
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKierownik mówiła ze moze byc rożnie, tylko teraz to naprawdę loteria... Zastanawiam sie czy jak złoże pismo o rozliczeni to każą mi dopłacić i wtedy przywrócą ubezpieczenie za maj? Jak dowiem sie od prawnika cos to sam znac, moze sie komuś przyda ale dobrze ze Ceska napisałaś jakie jest prawo.
-
Fasula moim zdaniem ;
Nie bylas ubezpieczona (chorobowe) juz od 1 maja bo nie zaplacilas.
Poczekaabym do l4 i do decyzji jezeli by odzucili to bym wtedy zrobila o rozliczenie konta, i przywrocenie skladki chorobowej, za maj.
No jak teraz to bys zrobila to odbierasz sobie szanse na wysokie l4..
A tak to jest nadzieja
-
nick nieaktualnyTo prawda... Chyba nie bede sie juz wychylać, cieszę sie ze wypadłam z chorobowego, chyba nie przyznają mi czegoś, do czego nie mam prawa. A z prawnikiem pogadam co sadzi, przeciez jakbym chciała iść dzis na l4 to nie mam prawa, bo 90 dni minie pod koniec sierpnia, wiec mysle ze musze czekac i tyle. Nastawiam sie na wersje pesymistyczna ale nic teraz nie zmienię poza tym znow nie wiadomo kiedy wejdzie ostatecznie ta ustawa wiec ogólnie bedzie sporo zamieszania i teraz w zusie sami nie wiedza jak to robić.
-
Tak, daty złożenia się liczą.
Najlepiej złożyć do ZUSu wniosek US-7. ZUS ma obowiązek wyszczególnić wam okresy podlegania pod ubezpieczenie chorobowe i macie czarno na białym od kiedy liczą wam 90 dni i które miesiące liczą się do średniej ze składek. Ja to złożyłam i zdziwiłam się, bo mimo 2 nieopłaconych składek ZUS nie wywalił mnie z chorobowego, tylko mam ciągłość od lutego i mogę sobie iść na L4 kiedy chcę -
nick nieaktualny