Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Olka jak Twoja działalność ma 3 miesiące to bedzie cieżko.
Ppatison czyli w ogóle sie traci prawo do l4? Ja jadę zara do zusu pewnie to zależy od oddziału, mam taka sama sytuacje jak Ty. I we wnioski podawałam inna data niz data wniosku:( 1 maja jest przeciez wolne...
Jadę do lekarza, jak wrócę to zamieszczę tutaj pytania, które mi przysłali może pomożecie czy mój tok myślenia / odpowiadania jest prawidłowy. -
nick nieaktualnyMusisz napisać czy mas lokal, kase fiskalna, pokazać paragony, faktury, zlecenia, umowy z klientami, książkę przychodów, reklamy, stronę internetowa, od kiedy zatrudniasz pracownika, wizytówkę, ulotki, jak najwiecej zeby udokumentować. Maile, korespondencja no i duży przychód tez byłby na plus choc nie jest konieczny. Jak działalność jest prawdziwa to łatwo to udokumentowac.
-
nick nieaktualnyhej mam pytanie czy ktoś się orientuje : opłacam dobrowolne chorobowe od 1.06. od 30.08 mam prawo do chorobowego (mija 90) dni a dzisiaj mam wizytę i mogę wziąć chorobowe z datą 13.08. czy moge je zgłosić a zus policzy mi je od tego 30 czy lepiej iść po 30 i wziąć chorobowe
-
Dziewczyny, spokojnie, najlepiej byłoby podjechać do SWOJEGO zusu i o wszystko dokładnie dopytać. Nie denerwujemy maluchów, spróbujmy to wszystko załatwić!
Olka nie ma prawa zabraniającego założenia dg w ciąży. Tak jak pisze Fasula, im więcej dowodów na istnienie firmy, tym lepiej. Czekamy na pytania napisz też co masz -
Mala_Czarna_89 wrote:no i czy dobrze kojarzę- jedna wysoka składka by dostać macierzyński, 3 wysokie- na chorobowy?
polkosia, ceska lubią tę wiadomość
-
Noooooo i to mi sie podoba wkoncu po podbojach z zusem sprawa zakonczona,
Jest decyzja pozytywna wyplata na 20.
I trzeba bylo tyle czekac ?!
Wykonczyli mnie psychicznie i fizycznie teraz czas na odpoczynek ciekawe za ile odrazu wyplaca chyba odrazu za czerwiec , lipiec ?FasUla, polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
olkaa90 wrote:Wiem, że lekko nie będzie. Od 1 lipca mam pracownika także firma dalej działa. Ale wiem, że były tutaj przecież osoby, które też działalność założyły, bez pracowników- chyba nawet zdarzyła się taka, która nie miała żadnej sprzedaży... jestem załamana zachowaniem księgowej.
Jadę do lekarza, jak wrócę to zamieszczę tutaj pytania, które mi przysłali może pomożecie czy mój tok myślenia / odpowiadania jest prawidłowy.polkosia lubi tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89 wrote:no i czy dobrze kojarzę- jedna wysoka składka by dostać macierzyński, 3 wysokie- na chorobowy?
jeśli działalność została założona w ciągu 30 dni od ustania stosunku pracy (a wynagrodzenie z etatu miała conajmniej najniższą krajową) to ma ciągłość ubezpieczenia chorobowego i należy sie chorobowe. a podstawa do chorobowego bd brana wyłącznie z DG:)
także olka musisz teraz najlepiej jak potrafisz udowodnić że rzeczywiście prowadziłaś DG a nie tylko na papierze. daj pytania-pomożemy:)ceska, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
hexa -
Ceska no w koncu! Super!
Co do platnosci, to oni lubią placic jak najmniej najpierw za jeden miesiac, w kolejnym terminie za kolejny itp. A czy od drugiego zwolnienia minęło juz 30 dni?ceska lubi tę wiadomość