X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz racje cesja, dobrze wiedzieć wczesniej jak jest niz pózniej sie rozczarować, szkoda ze taki głupi błąd i tyle kasy przepadło

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka napisz tutaj te pytania moze cos wszystkie razem ustukamy :)

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A lepszy bajer jak dopisac sie do chorobowego gdy wychodzi np. 1-2 w weekend ?
    Jechac do marketu kupic koperte i wyslac za potwierdzeniem odbioru wtedy liczy sie data stepelka

oar8skjod4lwslof.png
  • olkaa90 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Olka jak Twoja działalność ma 3 miesiące to bedzie cieżko.
    Ppatison czyli w ogóle sie traci prawo do l4? Ja jadę zara do zusu pewnie to zależy od oddziału, mam taka sama sytuacje jak Ty. I we wnioski podawałam inna data niz data wniosku:( 1 maja jest przeciez wolne...
    Wiem, że lekko nie będzie. Od 1 lipca mam pracownika także firma dalej działa. Ale wiem, że były tutaj przecież osoby, które też działalność założyły, bez pracowników- chyba nawet zdarzyła się taka, która nie miała żadnej sprzedaży... jestem załamana zachowaniem księgowej.
    Jadę do lekarza, jak wrócę to zamieszczę tutaj pytania, które mi przysłali może pomożecie czy mój tok myślenia / odpowiadania jest prawidłowy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz napisać czy mas lokal, kase fiskalna, pokazać paragony, faktury, zlecenia, umowy z klientami, książkę przychodów, reklamy, stronę internetowa, od kiedy zatrudniasz pracownika, wizytówkę, ulotki, jak najwiecej zeby udokumentować. Maile, korespondencja no i duży przychód tez byłby na plus choc nie jest konieczny. Jak działalność jest prawdziwa to łatwo to udokumentowac.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mam pytanie czy ktoś się orientuje : opłacam dobrowolne chorobowe od 1.06. od 30.08 mam prawo do chorobowego (mija 90) dni a dzisiaj mam wizytę i mogę wziąć chorobowe z datą 13.08. czy moge je zgłosić a zus policzy mi je od tego 30 czy lepiej iść po 30 i wziąć chorobowe

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ide pa loda - na forum goraco sie zrobilo u mnie tez Stara Kur.. kazala dzwonic o 11 a znow nie odbiera szlak mnie trafi zas pol dnia bede dzwonić :/

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna- dla wszelkiego spokoju lepiej isc po 30 do obojetnie jakiego lekarza i zyc w spokoju

polkosia, Pchelkaa lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, spokojnie, najlepiej byłoby podjechać do SWOJEGO zusu i o wszystko dokładnie dopytać. Nie denerwujemy maluchów, spróbujmy to wszystko załatwić!

Olka nie ma prawa zabraniającego założenia dg w ciąży. Tak jak pisze Fasula, im więcej dowodów na istnienie firmy, tym lepiej. Czekamy na pytania :) napisz też co masz

yiDgp1.png
    kqdgp2.png

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i czy dobrze kojarzę- jedna wysoka składka by dostać macierzyński, 3 wysokie- na chorobowy?

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala czarna taaak :)

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka na kiedy masz termin? zmierzam do tego, czy nie bardziej opłacałoby się zapłacić 3 wysokie- dostałabyś wysokie l4, chyba że na wys macierzyński też się załapiesz?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    no i czy dobrze kojarzę- jedna wysoka składka by dostać macierzyński, 3 wysokie- na chorobowy?
    Mnie się tak dniami ułozyło, że do chorobowego płaciłam 2 wysokie skladki. Bo tylko pełne miesiace są brane do wyliczania zasiłku.

polkosia, ceska lubią tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noooooo i to mi sie podoba wkoncu po podbojach z zusem sprawa zakonczona,
    Jest decyzja pozytywna wyplata na 20.
    I trzeba bylo tyle czekac ?!
    Wykonczyli mnie psychicznie i fizycznie teraz czas na odpoczynek ciekawe za ile odrazu wyplaca chyba odrazu za czerwiec , lipiec ?

FasUla, polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska - gratulacje :)

ceska lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyrejestrowałam sie 8 maja czyli za późno...ale nie zapłaciłam chorobowego wiec z niego wyleciałam... Natomiast nikt mi noe powie czy bedzie liczone to z 12 miesięcy czy od czerwca...

• ceska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmn fasula wylecialas tylko teraz jak interpretowac za maj nie zaplacilas chorobowego, wiedz wylecialas z dniem 1 maja ? A zarejestrowalas sie kiedy ?

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Wiem, że lekko nie będzie. Od 1 lipca mam pracownika także firma dalej działa. Ale wiem, że były tutaj przecież osoby, które też działalność założyły, bez pracowników- chyba nawet zdarzyła się taka, która nie miała żadnej sprzedaży... jestem załamana zachowaniem księgowej.
    Jadę do lekarza, jak wrócę to zamieszczę tutaj pytania, które mi przysłali może pomożecie czy mój tok myślenia / odpowiadania jest prawidłowy.
    Pytania rownież sa wszędzie podobne, maja jakies standardowe pisma i tyle. Kilka stron wczesniej rozmawiałyśmy o pytaniach i o tym co trzeba przygotować.

polkosia lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:

jeśli działalność została założona w ciągu 30 dni od ustania stosunku pracy (a wynagrodzenie z etatu miała conajmniej najniższą krajową) to ma ciągłość ubezpieczenia chorobowego i należy sie chorobowe. a podstawa do chorobowego bd brana wyłącznie z DG:)

także olka musisz teraz najlepiej jak potrafisz udowodnić że rzeczywiście prowadziłaś DG a nie tylko na papierze. daj pytania-pomożemy:)

ceska, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

hexa
  • rah Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska no w koncu! Super! :)
    Co do platnosci, to oni lubią placic jak najmniej ;) najpierw za jeden miesiac, w kolejnym terminie za kolejny itp. A czy od drugiego zwolnienia minęło juz 30 dni?

ceska lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ